» » Rotirea culturilor de legume: ce să plantezi după ce, cum să planifici corect culturile

Rotirea culturilor de legume: ce să plantezi după ce, cum să planifici corect culturile

Fiecare rezident de vară știe bine că dacă aceleași culturi sunt plantate într-un singur loc timp de câțiva ani la rând, atunci chiar și cu aparent aceleași condiții de îngrijire, acestea devin mai fragile în fiecare an și dau roade din ce în ce mai rău. Acest fenomen este cauzat de epuizarea solului, care, la rândul său, este explicat de o serie de factori..

Importanța unei planificări adecvate a culturilor

În primul rând, în sol se acumulează agenți patogeni și tot felul de dăunători. De exemplu, cartofii sunt cunoscuți ca fiind un tratament preferat. Gândacii Colorado. Dacă plantația acestei culturi nu își schimbă locația de câțiva ani, dăunătorul nu are nevoie să migreze în căutarea hranei - după iernare, el se găsește imediat în condiții favorabile pentru sine și începe imediat să distrugă planta.. În plus față de gândacul din cartofi Colorado, plantarea cartofilor contribuie la acumularea de patogeni întunecați în sol, precum și la larvele gândacilor și molilor..

În cazul altor culturi, situația se dezvoltă în același mod.. Pe un teren plantat cu aceeași recoltă, numărul acestor dăunători va crește de la an la an, care sunt periculoase pentru ea și, în consecință, îi va fi din ce în ce mai dificil ca planta să reziste unei asemenea invazii. Varza, roșiile, castraveții, țelina, fasolea, salata sunt afectate în special de acest factor..Al doilea este o creștere a concentrației de substanțe dăunătoare secretată de rădăcinile unei anumite culturi (așa-numitele coline) și care sunt toxice pentru această cultură în sine. Unele plante sunt foarte sensibile la efectele unor astfel de otrăvuri (de exemplu, sfeclă și spanac), altele sunt mai rezistente (morcovi, dovleac, ridichi, pătrunjel), iar alte altele cu greu reacționează la coline (leguminoase, praz, porumb). În plus, diferite plante emit cantități diferite de astfel de substanțe nocive, de exemplu, există în special multe dintre acestea în sol după castraveți, morcovi și varză..

Al treilea este epuizarea rezervelor de nutrienți din sol. Fiecare cultură are propriul său complex de nutrienți necesar pentru dezvoltarea normală. Este clar că tocmai o astfel de plantă va încerca să extragă din sol. De exemplu, dacă varza are foarte mult nevoie de potasiu, atunci după plantarea acestui element, tot mai puțini vor rămâne în sol, în timp ce, să zicem, după ridiche, rezervele de potasiu nu se epuizează atât de rapid.

Este ușor de înțeles că situația poate fi corectată prin alternarea corectă a culturilor plantate pe șantier de la an la an. Această procedură se numește rotația culturilor și este o întreagă știință. Cu toate acestea, dacă nu există timp pentru a te implica într-o pregătire teoretică complexă, este suficient să înveți câteva reguli fundamentale, iar recolta pe site-ul tău va fi întotdeauna la fel de abundentă..

Regula nr. 1

Nu numai aceeași cultură, dar și rudele apropiate (reprezentanții aceleiași specii) nu pot fi plantate mai mulți ani la rând, deoarece, de regulă, au dăunători comuni, reacționează în același mod la toxine și consumă aceeași compoziție de oligoelemente..

Regula nr. 2

Timpul mediu în care terenul trebuie să se odihnească după o anumită cultură este de doi ani (de obicei, un an nu este suficient pentru recuperarea completă), dar pentru unele plante această perioadă este mult mai lungă. Așadar, morcovii, castraveții, pătrunjelul, sfecla nu ar trebui să revină la locul lor inițial cel puțin 4 ani, iar în ceea ce privește varza, este mai bine să rezistați toți cei 7 ani! Aceste perioade pot fi crescute, dar nu este de dorit să scadă..

Regula nr. 3

Plantele tind nu numai să consume oligoelemente din sol, ci și să-l îmbogățească cu anumite substanțe și proprietăți utile. prin urmare alternarea corectă a culturilor poate permite nu numai păstrarea elementelor necesare în special plantei, ci și îmbunătățirea compoziției și structurii solului fără proceduri suplimentare. De exemplu, leguminoasele dezleagă solul și îl îmbogățesc cu multe minerale. Pepenele și hrișca satura solul cu calciu, iarbă datura - cu fosfor, tutun - cu potasiu, urzică dioică - cu fier. Cunoscând aceste reguli simple și ținând cont de nevoia diferitelor tipuri de culturi în anumite microelemente, este ușor să planificați culturile pentru câțiva ani înainte. Apropo, proprietățile specificate ale culturilor enumerate pot fi utilizate mai complet, punându-le în compost după recoltare..

Aceeași regulă se aplică dăunătorilor. Există culturi care nu numai că sunt rezistente la anumite boli, dar își resping agenții patogeni. De exemplu, afidele nu pot tolera plante precum usturoi sau tutun. Gândacul de cartofi din Colorado se teme de cimbru. Dacă plantați astfel de ordini după plantele expuse acestor dăunători, există o ocazie bună de a le alunga de pe șantier, eliberându-l pentru plantare în anii următori..

Regula nr. 4

Necesitatea plantelor de nutrienți nu este aceeași. Nu puteți planta culturi prea exigente pentru compoziția solului una după alta. Este mai corect să plantezi leguminoase pe patul de grădină după o astfel de cultură sau să aplici stratul necesar de îngrășăminte.

Astfel, alternarea corectă a culturilor va evita epuizarea pe o parte a acelorași elemente în sol, o creștere a concentrației anumitor tipuri de dăunători și bacterii patogene din ea, precum și o încărcare neuniformă pe solul aceluiași sistem rădăcină de plante..

Un alt motiv care face necesară rotirea culturilor pe șantier este controlul buruienilor. Există plante sensibile la acest cartier (de exemplu, usturoi, ceapă, morcovi, pătrunjel, păstârnac), este mai bine să le plantezi după acele culturi care lasă o cantitate minimă de buruieni. Astfel de plante includ roșii, mazăre, cartofi, varză.

Ce să plantezi după ce

Astfel, am aflat că rotația culturilor este o tehnică necesară și destul de economică, care vă permite să mențineți fertilitatea solului și să asigurați un randament egal. Dar, deoarece nevoia de culturi diferite pentru microelemente, îngrășăminte și alte condiții este diferită, cunoașterea regulilor și principiilor generale nu vă permite întotdeauna să determinați în mod corect ce plante în care secvență trebuie să alterneze pe site-ul dvs..

Știați? Există două reguli simple de secvențiere a îmbarcării. În primul rând, nu trebuie să alternați între reprezentanții aceleiași familii. De exemplu, atât roșiile cât și cartofii sunt noptiere, iar morcovii, iar mărarul sunt umbrelă. În al doilea rând, plantele în care se mănâncă partea superioară trebuie să alterneze cu cele în care rădăcina este valoroasă („vârfuri și rădăcini”). Trebuie înțeles că aceasta este o regulă destul de primitivă și ar trebui utilizată numai dacă nu s-ar putea găsi informații mai exacte dintr-un motiv sau altul.
Ce să plantezi apoi în paturi, poți afla din numeroasele mese dezvoltate de agronomi și amatori. Pentru cei care nu doresc să studieze teoria și caută răspunsuri simple la întrebări despre culturi specifice - mai jos sunt câteva sfaturi despre ce legume să plantezi după care.

Ce se poate planta după varză

Varza este susceptibilă la multe dăunători și boli, prin urmare, atunci când răspundeți la întrebarea ce trebuie să planteze după varză pentru anul următor, orice grădinar va spune cu încredere: pur și simplu nu varză, chiar dacă vorbim despre celelalte tipuri ale acesteia! Aceasta este cea mai proastă opțiune pe care ți-o imaginezi, dar dacă nu există alta, solul trebuie fertilizat foarte bine cu compost..

Varza ca precursor nu este potrivită pentru culturi precum ridiche, rutabaga și napi, deoarece aceste plante sunt un aliment preferat pentru aceiași dăunători.

Este ideal să plantezi ceapă sau usturoi după varză. Morcovii, țelina, cartofii, sfecla, castraveții, roșiile sunt de asemenea permise. În plus, varza se înțelege bine cu aceste legume din cartier, deoarece în acest caz este mai puțin deteriorată de boli și insecte dăunătoare. Dar lângă roșii, fasole, pătrunjel și roșii, varza, dimpotrivă, nu trebuie plantată.Cartofii, ridichile, castraveții, morcovii, mazărea, ceapa, usturoiul și ierburile anuale sunt considerați buni precursori ai varză..

Ce să plantezi după usturoi

Usturoiul, ca și ceapa, nu este recomandat să fie plantat mult timp în același loc și, de asemenea, alternează unul cu celălalt.. Ceea ce poate fi plantat după usturoi în grădină este cartofii, mai ales coapte. Roșiile, castraveții, leguminoasele, sfecla sau varza sunt, de asemenea, opțiuni acceptabile..

Însă cel mai bine este să plantezi ierburi anuale după usturoi și ceapă, care sunt destinate să restaureze solul pentru o utilizare ulterioară, să-ți reface rezerva de minerale și să distrugă buruienile. Muștar, phacelia, unele soiuri de mazăre verde, secară, rapiță fac bine acest rol..

Ce să plantezi după castraveți

Castraveții sunt mai pretențioși în ceea ce privește compoziția solului decât multe alte culturi. Înainte de plantare, solul este de obicei fertilizat în mod special cu îngrășăminte organice și minerale. Rezultă că ceva mai puțin fastidios ar trebui să fie plantat după castraveți anul viitor. De exemplu, varza nu este absolut potrivită în aceste scopuri, deoarece are nevoie și de sol fertil.. Se simt bine în zona în care au crescut castraveți, diverse legume rădăcinoase - sfeclă, ridichi, napi, morcovi, pătrunjel, țelină. Pentru a îmbunătăți compoziția solului după castraveți, puteți planta leguminoase și numai apoi folosiți alte culturi de legume, de exemplu, ceapă, cartofi, roșii, porumb, salată.

Important! Solul este fertil nu numai datorită prezenței în el a unui set de oligoelemente. O condiție necesară este și crearea unui complex natural de toate tipurile de microorganisme și diverse tipuri de substanțe organice. Prin urmare, o mare greșeală este credința locuitorilor din vară că este posibil să restaureze pământul epuizat aruncând fără gândire o găleată de compost pe patul de grădină și udându-l deasupra cu un îngrășământ mineral complex achiziționat de la un supermarket din apropiere..

Ce să plantezi după căpșuni

Căpșunile tind să epuizeze foarte mult solul, prin urmare, imediat după transplantarea lui (și este mai bine să faceți acest lucru o dată la patru ani), patul de grădină unde a crescut trebuie hrănit cu grijă cu îngrășăminte minerale și organice. Este mai bine să faceți acest lucru chiar toamna, după ce am săpat bine solul după ce ați adăugat aditivi la acesta.

Căpșunile consumă în special azot, așa că cel mai bine este să plantezi fasole, mazăre și alte leguminoase după el - ele, după cum am menționat, îmbogățesc solul cu acest element.

Proprietățile antifungice și fitoncidale ale usturoiului îl fac un bun ajutor pentru curățarea solului de dăunătorii rămași în el după căpșuni.. Alături de usturoi, puteți planta, de asemenea, pătrunjel, țelină și alte verdeațe parfumate pentru a alunga linguri din grădină.

De fapt, în acest sens, opțiunile de plantare pentru anul următor după căpșuni sunt limitate. Dar după culturile de mai sus, puteți planta orice legume - castraveți, roșii, dovlecel, dovleac etc..

Important! Zmeura și căpșunile nu trebuie alternate între ele, deoarece aceste plante au dăunători similari.
Este bine să amenajați o grădină de flori pe locul fostei grădini de căpșuni. Bujorii pereni, narcisele, lalelele și violetele vor ajuta solul să se recupereze din fructele epuizate.

Ce să plantezi după cartofi

Cartofii, spre deosebire de căpșuni, consumă mult potasiu și fosfor, astfel încât solul după recoltarea tuberculilor nu are aceste elemente. Puteți compensa pierderea cu îngrășăminte minerale sau puteți planta după sine plante medicinale care generează potasiu și fosfor. Iarba Datura, muștarul, ovăzul, mazărea, rapița, farcelia pot juca acest rol..

Dacă nu este posibil să goliți complet zona după cartofi un an întreg, puteți planta un dovleac pe ea. Alte culturi necesită aplicarea prealabilă a îngrășămintelor minerale pentru a restabili fertilitatea solului. Cu toate acestea, după cum am menționat mai sus, roșiile, vinetele și alte culturi de nuanță nu pot fi plantate după cartofi. Același lucru este valabil și pentru ardei.

Precursorii cartofilor sunt făcuți cu succes același dovleac, dovlecel, castraveți, varză, ceapă.

Ce să plantezi după roșii

Am decis ca după roșii, vinete, cartofi și ardei să nu fie plantați. Ca și în cazul altor culturi, după roșii, este ideal să plantezi anuale, care vor umple solul cu elemente lipsă. Dacă nu există nicio oportunitate pentru un astfel de lux - nu contează! Mazărea, fasolea și alte leguminoase vor ajuta la umplerea lipsei de azot din sol, varza se va simți bine și în grădina în care au crescut roșiile, deoarece dăunătorii acestor culturi sunt diferite. Nu există contraindicații pentru plantarea de castraveți, dovlecel, dovleac, morcovi, sfeclă, salate verzi, ceapă, usturoi. În plus, roșiile sunt atât de puțin, după care poți planta morcovi.

Ce să plantezi după sfeclă

Alegerea a ceea ce poate fi plantat după sfeclă pentru anul următor este destul de mare. Cartofii, roșiile și alte umbre de noapte sunt potrivite în aceste scopuri, dar înainte de o astfel de plantare, solul trebuie să fie bine hrănit cu humus sau turbă. De asemenea, puteți planta usturoi și ceapă. Morcovii sunt, de asemenea, o opțiune bună. Apropo, predecesorii morcovilor din grădină, pe lângă sfeclă și roșiile menționate mai sus, sunt și castraveți, ceapă, usturoi și varză..

Culturile de mai sus funcționează și în ordine inversă, adică în ceea ce este mai bine să plantăm sfeclă după. La cele de mai sus, puteți adăuga varză, castraveți, dovlecel, dovleac, leguminoase, salată, ierburi - pătrunjel, mărar, țelină.

Ce se poate planta după ardei

Sistemul de rădăcini al ardeilor ardei se află în pământ, de aceea este mai bine să plantezi apoi culturi cu rădăcini mai adânci. Poate fi legume rădăcinoase (ridichi, ridichi, sfeclă, morcovi), cu excepția cartofilor, precum și ceapă, usturoi, castraveți, fasole și verdeață.

Orice recoltă din familia de abajur nu poate fi plantată după ardei. Ardeii grasi înșiși pot fi plantați după mazăre, dovlecel, dovleac, varză, sfeclă, țelină..

Ce se poate planta după mazăre

Mazarea, după cum am menționat mai sus, este un bun predecesor pentru multe culturi. Deci, capacitatea acestei plante de a îmbogăți solul cu azot va avea un efect deosebit de benefic asupra randamentului de cartofi, roșii, vinete, ardei, sfeclă, morcovi, ridichi, castraveți, dovlecei, dovlecei, dovlecei, dovleac, pepene galben, precum și diverse tipuri de varză..

Cu toate acestea, mazărea are o caracteristică neplăcută: sunt foarte sensibile la boli fungice și putregaiul rădăcinilor, în special în condiții de umiditate ridicată. Prin urmare, dacă o cultură afectată de o astfel de boală a crescut pe site, nu merită să plantezi nici mazăre, nici alte leguminoase în acest loc anul viitor. Sporii unor astfel de boli pot persista în sol timp de 5-6 ani, prin urmare, este mai bine să folosiți patul de grădină pentru culturile mai puțin sensibile la aceste boli în această perioadă..

Ce să plantezi după ce: un tabel cu predecesorii culturilor de legume la plantare

În ceea ce privește predecesorii dezirabili și nedoritori ai culturilor de legume specifice, există un număr foarte mare de reguli generale și specifice, rezumate pentru claritate în diverse tabele. Acestea pot fi consultate ori de câte ori planificați rotațiile respective..

De exemplu, puteți grupa regulile de rotație a culturilor după cum urmează:

Cultură Predecesor bun Posibil predecesor Predecesor rău
Cartofi Leguminoase, castraveți, varză Morcovi, sfeclă, ceapă Solanaceae (roșii, vinete, ardei)
Usturoiul, ceapa Cartofi, morcovi, leguminoase, castraveți Varză, roșii, sfeclă Ceapa, usturoiul, ardeiul iuti, physalis
roșii Varză (în special conopidă), morcovi, ceapă, castraveți, verdeață Sfeclă Orice noptiere, physalis
Dovleac (castraveți, dovlecei, dovlecei, dovleac) Leguminoase, coafuri de noapte (cartofi, roșii), varză, ceapă Sfeclă, verdeață Orice dovleac
Leguminoase (mazăre, fasole, fasole) Căpșuni, castraveți, cartofi, varză, roșii Plante perene
Morcov Ceapă, castraveți Ridiche, sfeclă, varză
Verdeaţă Varză, castraveți Leguminoase, cartofi, roșii, ceapă Morcovi, păstăi, țelină
Vânătă Leguminoase, napi, rutabagas, castraveți, varză, ceapă, pepeni Sfeclă nightshade
Piper Napi, morcov, castraveți, varză, rutabagas, leguminoase, Usturoi de ceapă Nightshade, dovleac
Sfeclă Cartofi, castraveți, ceapă Leguminoase, roșii Morcov
Varză Leguminoase, coafuri de noapte, ceapă, usturoi Salată, porumb Semințe de dovleac, rutabagas, morcovi, napi, ridichi, napi
Astfel, făcând referire la astfel de sfaturi, puteți clarifica întotdeauna, după care, de exemplu, plantați ceapă sau cum să semănați grădina pe care au crescut roșiile.

Cu toate acestea, nu numai tabele, ci și reguli ferm învățate vor ajuta la determinarea corectă a predecesorilor legumelor la plantare.

Important! Predecesorii puternic răi sunt: ​​sfeclă, ridichi, napi și ridichi pentru varză (și invers) - morcovi, roșii și varză - pentru ceapă, fasole - pentru morcovi și castraveți, morcovi pentru castraveți și sfeclă.
Dar după care puteți planta morcovi și alte culturi de rădăcini, deci aceasta este după usturoi sau ceapă. De asemenea, legumele rădăcinoase cresc bine după verdeață și invers..

Culturi vecine

Pe lângă răspunsul la întrebarea ce să plantezi după ce, este la fel de important să știi ce să plantezi cu ce, adică, cu ce culturi se poate și nu se poate planta. Cert este că plantele au o influență reciprocă, ceea ce poate fi atât pozitiv, cât și negativ. Cunoscând regulile de bază, puteți evita greșelile și puteți rezolva multe probleme care împiedică obținerea unei recolte stabile..

De exemplu, așa cum am menționat mai sus, sistemul de rădăcini al plantelor eliberează substanțe toxice care protejează cultura de boli și dăunători. Mai mult, astfel de otrăvuri pot dăuna plantelor vecine sau, dimpotrivă, le pot oferi o protecție suplimentară.. Deci, colinele secretate de muștar au un efect benefic asupra mazărelor, morcovilor și usturoiului, dar varza este slab tolerată. Cunoscând această caracteristică, este ușor să determinați cu ce puteți planta mazăre și nu trebuie să plantați varză.

Ce culturi sunt mai bune de plantat în cartier

Așadar, plantarea în comun este o regulă importantă de rotație a culturilor, care vă permite să utilizați în mod optim spațiul limitat al șantierului, precum și să îmbunătățiți randamentele culturilor..de exemplu, cartofii și fasolea sunt vecini grozavi. El o protejează de un astfel de dăunător ca un ciuc, iar ea își reface nevoia de azot și respinge gândacul de cartofi din Colorado. Pe lângă fasole, este util să puneți varză, porumb, spanac, vinete, hrean, morcovi, ridiche, mărar, salată lângă cartofi. Toate aceste plante au un efect benefic asupra randamentului cartofului prin eliminarea excesului de umiditate din sol. Și ceapa și usturoiul, plantate în apropiere, protejează cartofii de infuzie târzie.

Apropo, usturoiul are un efect benefic asupra multor culturi, deci există suficiente opțiuni pentru plantarea acestuia. Căpșunile sunt considerate un clasic, deoarece aceste plante sunt la fel de utile între ele: usturoiul protejează căpșunile capricioase de boli și dăunători, iar fructele de pădure contribuie la formarea mai multor cuișoare în usturoi. Enzimele secretate de morcovi au același efect asupra plantei: sub influența lor, bulbul de usturoi devine mai mare.

Știați? Dacă plantați usturoi și hrean lângă el, cantitatea de vitamina C crește în ambele.
Usturoiul economisește de la diverse boli și dăunători (afide, gândaci, gândacul mai) nu numai culturi vegetale, de exemplu, roșii, sfeclă, castraveți, morcovi, dar și flori - gladioli, garoafe, trandafiri, etc. pentru el, muștele de ceapă pot salva calendula și cicoarea.

Mărarul și porumbul sunt ceea ce se poate planta lângă castraveți, morcovii se înțeleg bine cu mazărea, mazărea în sine - cu cartofi, roșii și vinete. Este mai bine să plantezi pepeni și dovlecei separat..

Alte reguli cu privire la ce să plantezi cu ce în paturi pot fi prezentate sub forma unui tabel:

Cultură Buni vecini Vecini răi
fasole castraveți, cartofi, varză, salată, ridichi, sfeclă, roșii, vinete, pepeni mazăre, usturoi, ceapă
mazăre varză, salată, morcov, ridiche fasole, cartofi, usturoi, ceapă, roșii
căpșună usturoi, ceapă, salată, ridiche
castraveți fasole, usturoi, varză, salată, țelină, ceapă, ierburi roșii, ridichi, cartofi, dovlecel
cartofi fasole, ceapă, usturoi, varză, vinete, hrean, morcovi, mărar, salată roșii, mazăre, floarea soarelui
varză mazăre, castraveți, cartofi, salată, ridichi, sfeclă usturoi, ceapă, roșii
Sfeclă castraveți, salată ceapă, varză
roșie usturoi, varză, salată, praz mazăre, castraveți, cartofi
ceapă căpșuni, castraveți, salată, morcovi, sfeclă fasole, varză, roșii
piper castraveți, kohlrabi roșii, leguminoase
dovlecel leguminoase, sfeclă, ceapă castraveți

„vecinii-dușmani“

După cum se poate observa din tabelul de mai sus, pe lângă un cartier bun, există și un cartier foarte nedorit. De regulă, plantele sunt „în contradicție” din cauza incompatibilității substanțelor pe care le eliberează. De exemplu, nucile negre au un efect deprimant asupra majorității legumelor, din cauza juglonei pe care o eliberează. Legumele nu sunt bune pentru vecinătatea pelinului. Dacă plantați legume și ceapă în apropiere, ambele se vor dezvolta slab. Literalmente, toate culturile se simt asuprită cu fenicul, de aceea este mai bine să plantați această plantă separat de altele. Cartofii și castraveții, roșiile și căpșunile sunt, de asemenea, slab compatibile. Vinetele și roșiile nu le plac vecinătatea altor umbre de noapte, ardeii și sfecla, varza și căpșunile nu se înțeleg..

Știați? Interesant este că un arbore de conifere atât de frumos și iubit ca molidul are un efect negativ asupra aproape tuturor copacilor, iar acest efect persistă zeci de ani după ce molidul însuși a fost tăiat.
Uneori se întâmplă ca plantele să aibă efecte diferite unele pe altele, în funcție de numărul lor. După cum se spune, există medicament într-o lingură și otravă într-o cană. În acest caz, puteți aranja vecinătatea unei astfel de culturi în cantități mici, de exemplu, de-a lungul marginii grădinii. De exemplu, un astfel de experiment poate fi efectuat cu valeriana, vâsc sau urzici, plantându-le în grupuri mici lângă legume.

Astfel, este important ca orice grădinar să știe ce să planteze după care și o planificare adecvată a însămânțării atunci când plantarea este o modalitate de a proteja solul de epuizare și de a ajuta plantele să se sprijine în mod natural pentru o mai bună creștere și dezvoltare..


Opinii: 65
    

De asemenea, vă recomandăm