» » Plantarea mixtă a legumelor în grădină

Plantarea mixtă a legumelor în grădină

Pentru a utiliza rațional suprafața unui teren mic, mulți grădinari folosesc cu succes o astfel de metodă de plasare a vegetației ca plantații mixte legume in gradina.

În acest articol vă vom spune ce este, ce scheme sunt practicate ținând cont de particularitățile plante și care sunt avantajele metodei.

Ce este

Grădinarii avizi, chiar și într-o căsuță de vară mică, încearcă să planteze cât mai multe plante. Într-o astfel de situație, cea mai bună opțiune ar fi plantarea combinată a culturilor de legume - o metodă prin care mai multe legume sunt cultivate într-o zonă limitată simultan sau fructe de padure.Și grădinarul trebuie să știe ce plante se pot înțelege și care vor intra în conflict. Este important să planificați din timp în ce ordine vor crește legumele pentru a obține o recoltă bună..

Adesea o plantare mixtă constă dintr-o cultură principală și o cultură însoțitoare. Prin urmare, acesta din urmă protejează cultura principală, mai valoroasă..

Important! Plantele însoțitoare pot fi nu numai legume, ci și flori, ierburi și diverse verzi îngrășăminte.

Reguli de amestecare

Compatibilitatea plantării legumelor în grădină va avea succes dacă respectați anumite reguli:

  1. Culturile din aceeași familie nu pot fi aproape, deoarece boli și dăunători au în comun (excepția este piper și vânătă).
  2. Verdele și legumele care se coacă din timp (ridiche, salată, varza chinezeasca, ceapă, muştar, cartofi timpurii și castraveți), se combină cu plantele care se coacă mai târziu (castraveți, dovlecel, dovleac, vinete, ardei, roșii, Sfeclă, varză).
  3. Culturile trebuie poziționate astfel încât umbra plantelor înalte să nu cadă pe plantele joase (excepția este răsad, care, dimpotrivă, are nevoie de o umbră). Plantele care iubesc lumina sunt considerate pepeni verzi și pepeni, vinete, ardei, castraveți, roșii, porumb. Prefera sa creasca la umbra frunza de dafin, salată de frunze, pătrunjel, curea, varza chinezeasca și răsaduri de orice plante. Lumina moderată este iubită: varză, morcov, ridiche, napi, ridiche, usturoi, fasole, ceapă.

Exemple ilustrative

Pentru a înțelege mai bine cum să organizați plantarea mixtă a legumelor în grădină, ar trebui să analizați exemple specifice. În primăvară, la o temperatură adecvată, după pregătirea paturilor, ar trebui să plantați legume timpurii (de exemplu, ridichi sau salată) cu un covor solid..

Știați? Morcovii sunt a doua cea mai populară legumă după cartofi. Deși cultura este străveche, morcovul portocaliu familiar pentru noi a apărut abia în secolul XYII.
Când buchetele de salată încep să crească și ridichile se coace, este timpul să le subțiați și să puneți un adept în acest loc (de exemplu, spanac). Cel mai bine este să faceți acest lucru într-un model de checkerboard. De asemenea, lângă spanac, unde existau ridichi, puteți planta un tufiș fasole.
Știați? Oamenii de știință au descoperit că cu cât vinetele sunt mai mici, cu atât este mai puțin amar.
Vă rugăm să rețineți că fasolea ar trebui să fie plantată astfel încât să aibă acces gratuit la tufele lor pentru a colecta păstăi, dar când spanacul și ridichile sunt recoltate în sfârșit, acestea pot fi înlocuite cu castraveți de maturizare timpurie și salată sau salată de cap.După recoltarea boabelor, are sens să plantezi gulie sau brocoli.

Masă de montaj mixt

Pentru a putea verifica întotdeauna corectitudinea vecinătății legumelor din grădină, există o masă specială.

Important! Plantarea trebuie să fie planificată în avans și răsadurile de varză și alte culturi trebuie pregătite până la data necesară.

Avantajele metodei

Principalele avantaje ale legumelor de plantare mixtă sunt:

  • utilizarea rațională a zonei grădinii;
  • capacitatea de a recolta legume proaspete de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei;
  • datorită combinației și alternanței diferitelor culturi care au cerințe nutritive diferite, solul este saturat cu toți nutrienții necesari;
  • există întotdeauna o plantă principală și o însoțitoare în plantații mixte. Datorită plantei însoțitoare, un mediu favorabil dezvoltării este creat pentru planta principală, iar gustul fructului devine mai intens.
Din plantările combinate de culturi de legume din grădină, o persoană care este pasionată de grădină nu beneficiază decât. Principalul lucru este cartierul potrivit al diferitelor culturi pentru a obține o recoltă utilă și generoasă..


Opinii: 139