» » Cum să planifici o grădină de legume într-o zonă mică?

Cum să planifici o grădină de legume într-o zonă mică?

Am cumpărat o căsuță de vară toamna. Există o mică grădină de legume pe ea, care nu a fost folosită în scopul prevăzut de mult timp. Îl punem puțin în ordine și vrem să-l plantăm primăvara. Spune-mi cum să planific o grădină de legume într-o zonă mică?

Mărimile parcelelor sunt diferite. În mare parte, în această chestiune, locuitorii din mediul rural au avut noroc - până la 20 de acri sunt adesea alocați numai pentru plantații. Dar cu cât este mai aproape de oraș, cu atât pământul este mai puțin liber. Cabanele de vară sunt uneori de cea mai modestă dimensiune. S-ar părea că puteți crește pe o suprafață de 6 acri, inclusiv clădiri? Cum să planificați o grădină de legume într-o zonă mică pentru a obține cel puțin o recoltă mică?

Cu o abordare corectă într-un spațiu limitat, puteți planta nu numai pătrunjel cu mărar, ci chiar cartofi, roșii și fructe de grădină. Când planificați defalcarea grădinii, trebuie să acordați o atenție inițială următoarelor factori care afectează direct viitoarea recoltă:

 • amplasarea amplasamentului și a paturilor;
 • calitatea solului;
 • prezența zonelor umbrite.

Locatia site-ului

grădină

Terenurile cu o suprafață absolut plată sunt un fenomen rar. Mult mai des, multe dintre ele au propriile dezavantaje care trebuie luate în considerare la amenajarea unei grădini de legume. Deci, dacă se află în zone joase, acest lucru poate duce la creșterea umidității solului. În acest caz, va trebui să construiți coturi de scurgere, precum și să adăugați sol în paturi din când în când..

Dacă site-ul este amplasat pe o pantă, paturile nu trebuie să fie făcute de-a lungul acestuia, ci dincolo.

Parcele pe terenuri înalte sunt supuse vânturilor, prin urmare, pentru a crea o barieră împotriva pescajelor, ele trebuie să fie plantate în jurul perimetrului cu standuri înalte (copaci, arbuști).

Calitatea solului și zonele umbroase

Fără intervenția umană, numai solul hrănitor plin dă fructe abundente. Solul slab nisipos necesită pre-aplicare de minerale, iar solul greu organice.

Nu ar trebui să plantezi culturi în locuri unde cade umbra clădirilor. Dar sub copaci puteți plasa plante bulboase.

Câteva sfaturi pentru amenajarea grădinii

legume pe spalier

Pentru a folosi bine un spațiu mic, puteți utiliza următoarele trucuri „complicate”:

 • ridica plante subdimensionate pentru plantare;
 • profită de soiurile de maturare timpurie și plantează-le în două treceri;
 • combinați culturile cu diferite perioade de maturare pe același pat (de exemplu, semănați salata peste cartofi);
 • plantați culturi de alpinism în ghivece agățate sau lângă un arc sau gard.

Tipuri de paturi pentru o mică grădină

Pentru utilizarea optimă a unei zone mici, puteți proceda astfel:

 1. Faceți paturi verticale. Vor ocupa puțin spațiu, dar acest lucru nu va afecta randamentul. Căpșunile se simt excelent în țevi de plastic, iar o colibă ​​improvizată este potrivită pentru castraveți.pat vertical
 2. Aranjați containerele. Paturile portabile sunt convenabile pentru a fi utilizate pe orice teren, chiar dacă nu este la nivel.cutii
 3. Construiți paturi vrac. Pentru a face acest lucru, fiecare pat trebuie ridicat deasupra nivelului solului, iar marginile trebuie să fie îngrădite, astfel încât pământul să nu se înfioră. Această opțiune este potrivită pentru zonele joase.paturi vrac
 4. Cultiva legume în pungi. Metoda bine dovedită plantarea cartofilor într-o pungă. Iar buzunarele agățate vă permit să utilizați spațiul de două ori - puteți așeza containere sub ele.saci

Cum să planificați rațional un site - videoclip


Opinii: 82