» » Cum să echipezi o grădină de legume pe o pantă?

Cum să echipezi o grădină de legume pe o pantă?

Am cumpărat recent o cabană de vară situată pe o pantă. Avem de gând să înființăm acolo o mică grădină de legume pentru a putea cultiva ierburi și unele legume. Sfătuiți-vă să echipați în mod corespunzător o grădină de legume pe o pantă?

Un site situat pe o pantă nu este încă un motiv de a fi supărat. Desigur, creșterea potrivită pentru culturi vii și în creștere va face eforturi. Va trebui să planificați în mod competent site-ul, să îl împărțiți în zone și să îl consolidați. Toate acestea vor crește ușor investițiile financiare, dar rezultatul merită..

Avantajele și dezavantajele unei parcele pe o pantă

pereti de piatra

Înainte de a continua amenajarea unei grădini de legume pe un teren situat pe o pantă, merită să evaluați toate avantajele și dezavantajele acesteia.

Printre factorii pozitivi ai acestei locații se numără următorii:

  • un astfel de site, cu designul corect, va dobândi o individualitate unică;
  • există o oportunitate excelentă de a proiecta diapozitive și cascade alpine;
  • site-ul este clar vizibil din casă, mai ales dacă este situat în cel mai înalt punct;
  • pe o zonă plană, apa nu stagnează niciodată;
  • versantul sudic vă va permite să cultivați orice culturi, chiar și cele deosebit de pretențioase pentru iluminat.

paturi în pantă

Dezavantajele principale includ investiții mai mari în numerar, spre deosebire de terenul plat. Când planificați un site, trebuie să acordați atenție următoarelor puncte:

  • întrucât apa se va scurge în mod constant fără a zăbovi în sol, va fi necesară udarea plantelor mai des;
  • nu este necesară amplasarea clădirilor rezidențiale în partea inferioară a amplasamentului pentru a evita inundațiile;
  • ar trebui exclusă posibilitatea alunecărilor de teren, consolidând în continuare amplasamentul;
  • versantul nordic privează practic plantele cultivate de șansa de a supraviețui din cauza lipsei de lumină.

Cum să echipezi o grădină de legume pe o pantă

pereți din lemn

Cu o abordare corectă, chiar și pe terenuri neuniforme, cu o pantă de peste 15%, puteți echipa o grădină cu legume. Cea mai potrivită soluție a problemei este divizarea site-ului în terase și întărirea lor în prealabil.

Pentru a face acest lucru, determinați diferența de înălțime și împărțiți după dimensiunea bazei orizontale. În continuare, site-ul este împărțit în benzi de o anumită dimensiune. Treptat, începând din punctul de sus, se formează terase. Pământul tăiat este coborât la nivelul inferior și folosit pentru a forma aterizarea. Terasele sunt dispuse fie într-un model de tablă de verificare, fie aplicând asimetrie.

grădină de legume în cutii

Pentru a evita alunecarea solului, terasele sunt în plus consolidate cu pereți de reținere. Pentru fabricarea lor se folosesc metal și beton armat. Pereții de lemn arată frumos, cu toate acestea, nu sunt atât de rezistenți. Este relativ ieftin să se creeze pereți de reținere din piatră. Pentru fixarea pietrelor individuale împreună, se utilizează o soluție de ciment. Acest design va dura mai mult de un an..

În plus, va fi necesară instalarea conductelor de scurgere pe șantier, prin care apa după ploaie va scurge de pe terasa superioară până la nivelurile inferioare..

Plantele de grădină sunt plantate fie în interiorul peretelui de reținere al terasei (unde solul nutritiv este pre-turnat), fie plasate în cutii.

Nu puteți așeza paturile pe terasa cea mai joasă. Pentru grădină, ar trebui să alegeți o zonă mai înaltă, iluminată de soare și fără proiecte.

Pentru a întări versanții, se plantează arbuști cu un sistem rădăcină puternic, precum trandafir sălbatic, liliac, cătină, gutui japonez. Plantate sub formă de gard viu, astfel de plante vor servi, de asemenea, ca protecție împotriva vântului..

Sfaturi pentru amenajarea unui teren cu o pantă - video

https://youtube.com/embed/Pt7yBUwo_ks


Opinii: 95