» » Cum să scurgi un site cu propriile mâini

Cum să scurgi un site cu propriile mâini

Drenarea site-uluiPe zonele umede sau solurile moale, apare problema eliminării excesului de apă. Dacă suprafața este pe o pantă, atunci în momentul zăpezii din topirea punctelor înalte, solul fertil este spălat.

Pentru a menține echilibrul de apă și pentru a proteja clădirile din cărămidă de distrugere, se realizează drenarea șantierului. Este de două tipuri - superficial și profund..

Proiectare tip suprafata

Este utilizat pentru drenarea sedimentelor, topirea apei și a efluenților generați în timpul spălării vehiculelor și a căilor din grădină. Un astfel de sistem este construit în jurul perimetrului caselor și clădirilor, în locurile de plecare a mașinilor. Sistemul de drenaj de suprafață de pe site este de două tipuri.

Sistem de drenaj la fața loculuiDrenarea liniară a terenului se colectează din tăvile înclinate. Este echipat cu capcane de nisip și paravane de filtrare. Elementele pot fi beton, polipropilenă, polietilenă și clorură de polivinil. În zonele cu sarcină crescută, sunt instalate piese din oțel inoxidabil sau fontă.

Funcționarea drenării punctuale (locale) se realizează în anumite locuri. Aceste puncte includ jgheaburi de acoperiș, gropi în fața ușilor garajului și robinete de udare..

Pentru instalarea cu succes a sistemului este necesară pregătirea unui proiect. Ține cont de toate punctele de curgere și admisie, pantele tăvilor și direcția mișcării apei.

Activități pregătitoare

Apa este deversată în conductă prin capcane de nisip, în care este filtrată de murdărie și resturi. Conducta este amplasată sub adâncimea înghețării solului. În Rusia, media este de 60–80 cm.

Idei interesante pentru proiectarea peisajului site-ului

Pentru a face drenajul locului cu propriile mâini din tăvi din beton polimeric, veți avea nevoie de următoarele materiale și instrumente:

 • baioneta si lopata;
 • dispozitiv de drenaj la fața loculuinivel de clădire mai lung de 60 cm;
 • lăcătuș și ciocan de cauciuc;
 • cordon de construcție pentru marcare;
 • bucăți de armare;
 • mize din lemn;
 • spatula, mistria, banda de măsurat, cuțitul;
 • polizor (polizor unghiular) cu discuri cu diametrul mai mare de 23 cm;
 • recipient cu soluție.

Înainte de instalarea elementelor, solul este selectat cu o adâncime de 20 cm mai mult decât dimensiunile conductei. Această diferență este necesară pentru amenajarea unei perne de nisip și a unei baze de beton..

Munca pregatitoare:

 1. Baza șanțului este nivelată, ramificată și presărată cu piatră zdrobită cu fracție de 0,5-2 cm.
 2. Cordonul este tras prin mizele de la nivelul tăvilor.
 3. Se realizează o montare prealabilă a elementelor de drenaj.
 4. În ele sunt pregătite găuri pentru conectarea conductelor de plastic de canalizare.
 5. Dacă este necesară reducerea lungimii tăvilor, atunci cele din plastic sunt tăiate cu un cuțit, fontă - cu o râșniță, zincată - cu foarfece metalice.
 6. Capacele de capăt sunt fixate pe tăvile exterioare cu sigilant.

Lucrări de instalare

Pentru a pregăti soluția, se folosește un amestec de beton de nisip M-300. Dispozitivul sistemului de drenare de la șantier pornește de la punctele de descărcare.

Instrucțiune de asamblare:

 1. Betonul de consistență densă este așezat pe bază și nivelat cu o mistrie.
 2. Cutia de gunoi este nivelată și fixată pe ambele părți cu mortar.
 3. cum se face drenajul pe șantierToate neregulile sunt imediat îndreptate cu o mănușă de cauciuc.
 4. Grătarul capcanei de nisip trebuie să fie la 1 cm sub suprafață.
 5. Tăvile sunt instalate în același mod cu o pantă. O elementă de plasă se pune pe elementele din plastic, astfel încât deformarea să nu se producă.
 6. Sunt nivelate, iar îmbinările sunt acoperite cu etanșant.
 7. Toate elementele sunt fixate cu mortar de beton și decorate cu dale de pavaj.
 8. Între pietrele de pavaj și tavă se lasă o îmbinare de expansiune, acoperită cu o fâșie dublă de material de acoperiș.
 9. Completarea solului excavat se efectuează la trei zile după întărirea betonului.
 10. Sistemul este verificat pentru funcționare, după care tăvi, capcane de nisip și prize de apă de ploaie sunt acoperite cu grătare.

Este posibil să expuneți drenajul la stres extern numai după 10 zile. În timpul funcționării, toate elementele trebuie deschise și curățate de nisip, frunze și pietre mici cu o presiune puternică a apei.

Sistem profund

Instalarea unui sistem de drenaj subteran este un punct important în amenajarea corespunzătoare a unui teren. Păstrarea rezistenței casei construite depinde de prezența unui drenaj profund. Pe un site cu apariție strânsă a apelor subterane fără un debit de apă echipat corespunzător, fundația se deformează, subsolul se inunda și grădina este inundată. Experții pot planifica în mod competent aranjarea elementelor sistemului.

Cum să faci o fântână în țară cu propriile mâini

În locurile cu drenarea necesară a apei, conductele de scurgere sunt așezate cu o pantă spre un puț de primire sau rezervor. Acestea sunt așezate la o adâncime de 0,8-1,5 m cu un interval de 10-20 m, cu o coloană hernică, dreptunghiuri sau spre centru. Aceasta depinde de nivelul bogosului și de locația conductelor colectorului..

Marcaj grafic

Cel mai simplu mod de a planifica amplasarea elementelor de drenaj profund este pe un site fără plantări. Experții recomandă să aibă grijă de acest lucru chiar înainte de începerea construcției instalațiilor..

Activități pregătitoare:

 1. drenarea locului de drenajO schiță este întocmită pe hârtie și transferată în zonă. Locația conductelor este indicată de un cordon de construcție tensionat.
 2. O groapă este săpată pentru un puț de drenaj pentru depozitare, partea inferioară este compactată și presărată cu un strat de nisip cu o grosime de 10 cm.
 3. În direcții diferite față de puț, sunt pregătite șanțuri înclinate pentru conductele colectorului. De obicei, panta este de doi centimetri pe metru liniar. Adâncimea șanțului depinde de proiect.
 4. Drenele vor fi conectate la colectoare. Pentru ei, sunt pregătite și șanțuri de până la 0,8 m adâncime pentru solurile moale și 1,2 pentru solurile nisipoase..
 5. Locurile sunt prevăzute pentru camere rotative și de inspecție.

instrucțiuni de asamblare

După pregătirea șanțurilor, se toarnă nisip în ele, este umezit și compactat. O țesătură geotextilă este căptușită deasupra acesteia și fixată pe pereții laterali. Marginea sa ar trebui să iasă ușor la suprafață.

Plan de muncă:

 1. Sondele sunt puse în funcțiune și încercate. Punctele de inserare ale cuplajelor sunt prezentate în ele. Apoi, sondele sunt îndepărtate, se taie cuplajele în ele și se instalează fundurile. După aceea, acestea sunt montate pe un loc permanent în funcție de nivel.
 2. Pietrisul pietris sau zdrobit cu o fracțiune de 2-4 cm este turnat în șanț într-un strat de 10 cm grosime și compactat sub o pantă.
 3. Țevile de scurgere cu diametrul de 11 cm sunt tăiate și închise cu dopuri la margini. Țevile colectorului au un diametru de 16 cm. Sunt așezate în șanțuri și conectate la puțuri.
 4. Reconcilierea versanților și adâncimilor conductelor.
 5. Drenurile sunt acoperite cu un strat de pietriș grosime de 20 cm, este ramificat și acoperit cu geotextile.
 6. Sistemul este pompat cu apă, îmbinările sunt verificate pentru etanșeitate.
 7. Materialul este acoperit cu nisip cu o grosime a stratului de cel puțin 20 cm și sol fertil.
Sfaturi utile pentru amenajarea unei grădini și a unei grădini de legume în țară

Nu în toate cazurile proprietarii de terenuri comandă un proiect. Este necesar să se întocmească un plan pentru amplasarea țevilor și a puțurilor în orice caz, pentru a nu perturba sistemul mai târziu în timpul lucrărilor de construcție și plantare de pomi. Când amplasamentul este situat pe o pantă și există un jgheab sau o baltă adâncă în apropiere, sistemul poate funcționa fără puțuri. În orice caz, înainte de a face drenajul șantierului pentru a se scurge cu propriile mâini, trebuie să fiți de acord cu planul cu proprietarii gospodăriilor vecine și, dacă este necesar, cu administrarea așezării.


Opinii: 151