» » Care ar trebui să fie lățimea optimă a patului de grădină?

Care ar trebui să fie lățimea optimă a patului de grădină?

Calitatea și cantitatea culturii, timpul de prelucrare și îngrijire depinde de așezarea corectă a paturilor. Atunci când împărțiți alocări, ar trebui să acordați atenție reliefului și locației sitului, condițiilor climatice ale regiunii, caracteristicilor solului, punctelor cardinale. Lungimea paturilor nu este esențială, dar lățimea loturilor trebuie luată în considerare pentru a asigura siguranța răsadurilor. Există mai multe tipuri de paturi, fiecare având propriile pro și contra..

Reguli de bază pentru crearea paturilor

Pentru a optimiza munca în grădină, înainte de a începe semănatul, trebuie să:

 1. 1. Decide ce legume să crească pe site și în ce cantitate.
 2. 2. Calculați aria necesară.
 3. 3. Elaborați un plan de site și ordinea paturilor.

Munca gândită va elimina costurile forței de muncă inutile, va face chiar posibilă alocarea unui colț pentru odihnă într-o zonă mică.

În ce an ar trebui ca perele să dea roade după plantare?

Zona și locația site-ului

Pentru a determina zona de plantare, trebuie să țineți cont de numărul membrilor familiei. Potrivit NI Kurdyumov, autorul cărții „Enciclopedia rezidentului de vară inteligent”, 90 de metri pătrați de plantare sunt suficiente pentru cinci persoane, neincluzând căile dintre paturi. Pregătește paturi cu o lățime de 0,5 metri și o distanță de aproximativ un metru. Cu acest aranjament, sunt necesare 4 hectare de pământ.

Trebuie calculată nevoia anuală de legume pe familie. Legarea culturilor precum castraveți, roșii, fasole sau cultivarea unui spalier va economisi spațiu pe site.

Ei au în vedere unele dintre nuanțe atunci când aranjați paturile:

 1. 1. Legumele sunt cultivate pe partea de sud a sitului, deoarece majoritatea culturilor le place soarele, iar pământul se încălzește mai bine.
 2. 2. Nu trebuie să existe copaci înalți, clădiri care umbresc paturile.
 3. 3. Ar trebui să vă amintiți despre terenul plat. În zonele joase sunt dispuse caneluri de drenaj.

Forma paturilor este diferită, nu trebuie să stați pe alocuri dreptunghiulare. Nu sunt recomandate creste prea largi, deoarece în timpul procesării va trebui să mergeți între răsaduri, ceea ce este nedorit. Alocările sunt considerate ideale, permițându-vă să faceți buruieni și să vă îngrijiți în timp ce stați pe potecă. Puteți îngriji patul pe ambele părți sau pe o parte, dar pe toată lățimea.

În zone mici, se recomandă plantarea verticală, pe mai multe niveluri. Această metodă este potrivită pentru cultivarea căpșunilor de grădină, căpșunilor sălbatice, castraveților, florilor, ierburilor. Dar structurile verticale se pot îngheța într-o iarnă aspră. Prin urmare, ar trebui să aveți grijă de siguranța lor construind acoperiri de protecție.

Este recomandat să porniți un caiet pentru a introduce în el un plan de site cu locația creste. Loturile sunt numerotate. Anul plantării este indicat pe o foaie goală. Acest lucru va ajuta la menținerea rotației culturilor în grădină, va selecta cartierul potrivit al plantelor. Acești indicatori sunt importanți pentru un randament bun al recoltelor. împărțiți site-ul în 4 părți. Plantele cu cerințe diferite pentru nutriția solului, plante perene vor crește în zone. Printre cele solicitante se numără varza, dovleacul, usturoiul, cartofii. Mediu solicitant: pepene, piper, ridiche, kohlrabi, spanac, ceapă, morcovi, sfeclă, salată verde, ierburi. Familia leguminoaselor se remarcă prin compoziția sa nesemnificativă a solului. Plante de plante: căpșuni, căpșuni sălbatice, ierburi picante, iau un loc separat la cabana lor de vară.

Este important de remarcat amplasarea gropii de compost în plan. Poate strica vederea asupra peisajului, deci este instalat un composter. Reziduurile de plante și alte deșeuri sunt prelucrate mai bine într-un compostor decât într-o grămadă obișnuită. Dacă la groapă se adaugă aditivi bacteriologici, conținutul se descompun mai repede.

Ce dimensiuni de paturi de seră policarbonat trebuie făcute?

Dispunerea pantei

Terenul montan nu este un obstacol în calea culturii. Trebuie să fie îndeplinite o serie de condiții pentru a facilita procesul de creștere pe o pantă:

 1. 1. Așezați paturile peste versant pentru a reduce eroziunea.
 2. 2. Pe o pantă medie abruptă (50%), așezați legumele deasupra. Arbustii sunt plantați mai jos. Dacă umiditatea este în exces, atunci ridicați paturile.
 3. 3. Pe o pantă cu o abruptă mai mare de 5-10%, terase sunt construite pentru a găzdui plantările. Lungimea paturilor este de 5 metri, iar lățimea este de aproximativ un metru.
 4. 4. Dacă abruptul este mai mare de 70%, atunci faceți șanțuri de până la 20 de centimetri adâncime în mijlocul șantierului și la un metru de marginea terasei. Șanțurile protejează solul de eroziune.
Caracteristicile plantării legumelor în paturi conform metodei Meatlider

Crearea de paturi noi

Coamele crescute sau adânci și îngrădite sunt populare în rândul grădinarilor. Sunt bune, deoarece sunt mai ușor de cultivat, este posibil să le umpleți cu sol special cu o compoziție echilibrată. Este convenabil să se calculeze cantitatea necesară de îngrășăminte. O plasă fină de plasă din partea inferioară a unui atașament ridicat sau îngrădit protejează culturile de rădăcini de rozătoare mici.

Avantajul clădirii este izolația sa termică. În ele, culturile se coacă cu 2-3 săptămâni mai devreme..

Pe sol virgin

Există o tehnică pentru pregătirea terenului pe un teren virgin neplanificat. În primul rând, îndepărtează partea sărată din sol, dar nu o aruncă, ci o trimit în groapa de compost. Stratul de sol eliberat de iarbă este săpat, adăugând sol fertil. Fertilizați cu gunoi de grajd sau humus, turbă. Adăugați nisip sau var în funcție de necesitățile plantelor.

Marginile paturilor sunt întărite cu bare de protecție. În primul an, este mai bine să plantezi cartofi pe sol nou. Acest lucru va reduce buruienile. Randamentul de cartofi trebuie să fie mare pe solul odihnit. Și anul viitor, puteți deja sparge paturile.

Paturile ridicate sunt împrejmuite cu plăci pretratate cu un antiseptic, beton, plastic, metal, cărămidă, ardezie. Este posibil să cumpărați borduri special făcute. Echipați părțile cu înălțimea dorită. Ramuri, iarbă, carton sau rumeguș sunt așezate în partea inferioară. Umpleți cu materie organică și sol. În zonele uscate, este mai eficient să adânciți paturile în pământ. Bumpers protejează împotriva târârii solului și împiedică răspândirea buruienilor de pe pistă.

Parametrii grădinii

Lățimea paturilor din grădină sau din seră ar trebui să fie astfel încât să puteți cultiva fără efort fără a intra în grădina în sine. În acest caz, se recomandă ca acestea să nu fie mai mari de un metru lățime. Iar între parcele mențin o distanță de 80 până la 100 de centimetri. Dacă vârfurile plantelor sunt prea răspândite, atunci puteți mări lățimea dintre paturi cu încă 10-20 de centimetri.

Paturile înguste Meathlider sunt, de asemenea, populare. Meatlider, un fermier american, a dezvoltat un sistem optim de grădină cu legume. Conform sistemului său, paturile sunt despărțite nu mai mult de 45-50 de centimetri, lăsând urme de 90 de centimetri între ele. Răsadurile cultivate folosind această metodă primesc lumina solară maximă și sunt bine ventilate. În combinație cu alimentarea corectă, metoda vă permite să obțineți un randament ridicat de pe site chiar și în condiții meteorologice nefavorabile.

Despre lungime

Lungimea paturilor Meathlider trebuie să fie de aproximativ 9 metri. Dimensiunile în general acceptate ale paturilor sunt de trei metri, 4,5 sau 6 metri. Lungimea nu contează prea mult.

Este important ca toate panglicile să aibă aceeași lungime și lățime. Ajută la facilitarea îngrijirii plantelor.

Înălţime

Înălțimea loturilor depinde de condițiile climatice ale regiunii, precum și de caracteristicile solului. Solul moale nisipos nu trebuie ridicat, mai ales în zonele uscate. Cele înalte se încălzesc mai bine, se usucă mai repede, așa că sunt exigente pentru udare.

Ridicați solul argilos. Această metodă este potrivită pentru zonele inundate cu apă și în prezența apelor subterane. Înălțimea optimă este considerată a fi de 40 de centimetri, dar uneori este ridicată la 70 de centimetri.

Este posibilă o aranjare eșalonată a paturilor. Cazarea pe mai multe niveluri vă permite să economisiți spațiu pe site. Plantațiile joase sunt rupte pe partea de sud, crescând treptat înălțimea paturilor, astfel încât culturile localizate nu vor umbri reciproc.

Avantajele unui pat înalt:

 • convenabil la udare;
 • apa nu stagnează;
 • nu necesită hilling;
 • nu este nevoie să se dezlega atunci când se utilizează mulci;
 • slăbirea la o adâncime de 8-10 centimetri este suficientă;
 • plantarea timpurie a culturilor;
 • solul nu este spălat.

puncte cardinale

Este important să se țină cont de punctele cardinale la aranjarea paturilor, deoarece o orientare de plantare reușită ajută la reducerea numărului de răsaduri bolnave și subdezvoltate, iluminare uniformă, o scădere a frecvenței de udare și o scădere a sezonului de creștere. Producția culturilor crește cu 15-20%. Unii grădinari susțin că urmând direcția de plantare menține culturile mai mult timp..

În regiunile nordice și centrale, plantele sunt plantate de la nord la sud, deoarece în aceste regiuni există mai puțină lumină solară și căldură, mai multe zile înnorate, mai multă umiditate. Plantele plantate în acest fel nu vor interfera între ele..

În regiunile sudice, paturile ar trebui să fie situate de la vest la est. Această formă de plantare vă permite să păstrați umiditatea. În condiții de secetă, metoda vă permite să obțineți o recoltă normală.

Dacă site-ul suferă de proiecte, atunci direcția paturilor ar trebui corectată. În acest caz, trebuie să așezați un pat de cultură în direcția fluxurilor de aer. Plantatiile pierd mai putina umiditate, retinand mai mult dioxid de carbon, ceea ce favorizeaza fotosinteza.

Trasee între rânduri

Experții sfătuiesc echiparea căilor pentru a reduce răspândirea buruienilor. Acestea pot fi punți temporare sau căi permanente. Plăcile, foile din fibre, mulci de rumeguș, iarbă de gazon, material pentru acoperișuri, cărămidă, piatră, linoleum vechi, pietricele, piatră zdrobită și altele sunt potrivite pentru cărările de așezare..

Dacă locația paturilor nu se schimbă, atunci se fac căi de capital. Betonul este mai durabil. Pasajele din beton sunt monolitice, țiglă și piatră.

Sunt aranjate nu numai cu plăci de beton, ci și cu cauciuc. Cele din cauciuc nu alunecă, ceea ce permite rezidentului de vară să se deplaseze mai în siguranță. Deseori tăieturile de lemn sunt folosite, dar buruienile cresc liber între ele.

Buruieni pe cărări

După ce ați marcat căile, ar trebui să îndepărtați sodul din ele. Puneți carton, hârtie groasă, zdrențe, folie de plastic sau un material special din iarbă - geotextile. Acoperiți totul cu rumeguș sau pietriș. Presărați peste toate aceste straturi cu piatră zdrobită, pietricele sau cărămidă spartă. Iarba nu va crește pe astfel de căi.

La reamenajare, se recomandă îndepărtarea stratului de drum și umplerea pasajelor cu sol fertil.


Opinii: 95