» » Bazele proiectării unei căsuțe de vară

Bazele proiectării unei căsuțe de vară

Proiecta zona suburbană - o întreagă știință care evoluează în fiecare an. În plus, este și o artă: nu doar planificăm „în funcție de știință”, ci creăm un cuib frumos și confortabil suburban, în care este frumos să ne ascundem de agitația orașului și să lucrăm din inimă cu propriile noastre mâini..

Proiectarea site-ului

Dorința de a înnobila pământul nou achiziționat este de înțeles, totuși, nu vă grăbiți să ridicați o lopată și să începeți amenajarea. În primul rând, trebuie să efectuați lucrări serioase pregătitoare, având în vedere toate detaliile de planificare de la A la Z.

De unde să începi să planifici o cabană de vară?

Să facem totul în conformitate cu regulile și să începem planificarea cu o analiză pas cu pas a teritoriului. Și abia după aceea va fi posibil să începeți să întocmiți un plan de site și să oferiți în sfârșit imaginației voastre: aici veți construi o cabană de vară casă, și atunci se va ridica casa de baie. Un pic mai departe - la umbra pomilor fructiferi, un confortabil nişă, iar acolo - la soare, flori frumoase se vor așeza în paturile cu flori. Dar asta este totul - mai târziu, și acum vă voi spune ce factori trebuie luați în considerare înainte de a începe proiectarea..

Factorii de evaluare a zonei suburbane

Relief. Locația clădirilor suburbane, amenajarea unei grădini, o grădină de legume, designul unui tobogan alpin depinde direct de teren., pâraie, rezervor și alte atribute ale peisajului. La urma urmei, nu veți începe să construiți o casă pe o pantă abruptă, de exemplu? Prin urmare, asigurați-vă că îl marcați pe planul site-ului caracteristici de relief.

Forma. Site-ul poate avea forme foarte diferite: geometrice standard, rotunjite, alungite, sub forma literei P, G ș.a. Luați în considerare forma, astfel încât mai târziu să nu se dovedească faptul că o parte din teritoriu rămâne un pustiu nedescris.

Pamantul. Asigurați-vă că ați cercetat tip de sol și verificați-i aciditatea. Tipul de plante pe care îl plantați va depinde de acești factori importanți. Poate fi necesar să cultivăm pământul: să aducem sol negru, turbă sau sol natural, adăugați îngrășăminte unde intenționați să aterizați, executați alte lucrări. Informațiile despre sol sunt introduse într-o hartă specială, care este disponibilă în fiecare district (trebuie doar să contactați administrația districtului). Poate fi comandat analiză sol într-un laborator specializat sau faceți-vă singuri, experimental. Totuși, aceasta necesită anumite cunoștințe și abilități. De exemplu, aciditatea solului este verificată folosind hârtie litmus special (vândută în magazin împreună cu instrucțiuni de utilizare).

Nivelul apelor subterane. Numai prin determinarea nivelului de apariție sol ape, putem concluziona dacă este nevoie de drenaj pe șantier. Aceste informații sunt disponibile în departamentele de arhitectură și urbanism din orașul dvs. (district) și sunt transmise la cerere. Puteți determina nivelul apei subterane și dvs. Pentru a face acest lucru, la mijlocul verii, când nu este ploaie, găuriți mai multe fântâni până la 2 m adâncime pe loc.După o săptămână, verificați nivelul apei din puțuri. Dacă apa se află la mai puțin de 1-1,5 m de nivelul solului, situl are nevoie de un sistem de drenaj.

vânturile. Multe culturi horticole nu tolerează vremea vântoasă, așa că consultați în prealabil la biroul local de vreme pentru direcția și puterea vânturilor predominante din zona dvs. Pe baza acestor date, planificați o defalcare grădină, având în vedere protecția plantelor (dacă aveți o zonă suflată). Poate că ai noroc - vânturile de nord furioase nu vor putea să-ți facă rău grădinii, dar trebuie să știi asta în avans.

lumină. Determinați locația site-ului în raport cu punctele cardinale. Locația clădirilor, defalcarea va depinde de gradul de iluminare paturi de flori, grădini de legume și selecție de plante adecvate.

Există încă o mulțime de metode suplimentare de analiză a teritoriului, am enumerat doar cele mai importante, apoi vă voi povesti despre stilurile de bază ale planificării unei căsuțe de vară..

Stiluri de cabană de vară

Proprietarul este un stăpân, iar tu, desigur, poți proiecta o cabană de vară fără să adere la niciuna stil. Dar nu vrei să semene cu un stand de târg sau cu un morman dezordonat de tot felul de atribute? Prin urmare, să facem cunoștință cu cele trei stiluri principale de proiectare a unei zone suburbane.

Stil regulat (geometric)

Stilul obișnuit se caracterizează printr-un aranjament strict geometric al tuturor obiectelor de design peisaj. De obicei se folosește în zone cu teren plat: modelul de plantare este pătrat, dreptunghiular, rotund sau tablă de control.

Stilul geometric al proiectării zonei suburbane

Căile de grădină acest stil este întotdeauna simplu. Rezervoare, paturi de flori, paturi de flori și alte atribute ale peisajului sunt executate strict simetric cu axa specificată în plan. Plictisitor? Apoi, ia în considerare o alternativă la stilul obișnuit: stilul de planificare a peisajului.

Peisagistică (stil pitoresc)

Stilul peisagistic al planificării unei căsuțe de vară se distinge printr-un aranjament mai natural al tuturor elementelor. Aici putem face căi de grădină șerpuite, ondulate paturi, paturi de flori, rezervoare.

Stilul pitoresc (peisaj)

O trăsătură distinctivă a stilului pictural este relieful inegal al teritoriului cu râuri, dealuri, pâraie naturale și alte obiecte similare..

Stil mixt

Soluția optimă în aspect va fi un stil mixt, care include elemente pitorești și obișnuite. La urma urmei, o parte a site-ului poate fi plană, iar cealaltă - în relief.

Stil mixt de proiectare a unei zone suburbane

În general, totul depinde de gustul și designul tău. După ce am analizat site-ul și am decis asupra stilului său, procedăm la întocmirea unui plan-plan.

Elaborarea unui plan de proiectare pentru o cabană de vară

Luați un plan al site-ului dvs. în ITI și transferați-l în hârtie grafică la o scară de 1: 100 (este cel mai convenabil). Acum trageți întregul complot în pătrate de 1x1 cm, unde fiecare pătrat va corespunde la 1 m2 din parcelă. Înarmați-vă cu foarfece, creioane colorate, hârtie și desenați ceea ce ați planificat să creați pe site-ul dvs.: o casă, un garaj, o baie, paturi de flori, paturi și multe altele. Tăiați figurile pe care le-ați desenat. Pe măsură ce le mutați în jurul planului, decideți unde vor fi amplasate, ținând cont de factorii estimate ai site-ului și de stilul acestuia. Planul ar putea arăta astfel:

Un exemplu de plan de zonă suburbană

Determinați orientarea site-ului în funcție de punctele cardinale. La sud, planificați-vă aterizarea. Pentru claritate, planul poate fi făcut voluminos: lipici clădiri globale din hârtie, și sculpturați mai mici din plastilină. Astfel, veți vedea unde casa dvs. de țară va arunca o umbră sau ce loc de pe site este constant în soare. Aceste simple manipulări în planificarea unei căsuțe de vară vor ajuta să scapi de multe neînțelegeri ulterior. Și dacă dețineți programe de peisaj, puteți face o astfel de schemă pe un computer.

Schema zonei suburbane, realizată pe computer.

Chiar dacă nu ai de gând îmbunătăţi faceți-vă singuri și angajați specialiști, un astfel de plan vă va ajuta să le vorbiți în detaliu și să le monitorizați activitatea. Drept urmare, ar trebui să aveți un plan director care să includă următoarele componente principale:

  • Amplasarea tuturor clădirilor: casă, foișor, loc de joacă și alte structuri.
  • Planul de amenajare a site-ului, unde se observă ce și în ce loc va fi plantată + o listă separată de plante.
  • Locația căilor de grădină și structura acoperirii acestora.
  • Sistem de drenaj (dacă este necesar).
  • feluri iluminat zona și tipurile de accesorii.
  • Apă, flux, bazin (dacă este furnizat).
  • Estimarea lucrului și calculul costului acestora.
 
Și acum vă prezint în atenție mai multe proiecte de proiectare foarte reușite ale zonelor suburbane.

Planul de proiect 1

Uneori îți place proiectul imediat, nu vrei să faci modificări.

Planul de proiect 2

Uneori este posibil să îți placă unele detalii pe care le poți folosi pentru proiectul tău.

Planul de proiect 3

În orice caz, este util să vă familiarizați cu exemple de succes ale proiectării altor domenii..

Planul de proiect 4

În concluzie, vreau să notez că au fost scrise multe cărți și articole pe tema proiectării (planificării) căsuțelor de vară. Și am luat în considerare doar principalele puncte, acele elemente de bază ale proiectării care trebuie luate în considerare întotdeauna. Noroc într-o afacere atât de interesantă și plăcută)


Opinii: 139