» » Plantarea culturilor de legume - după care predecesorii vă puteți aștepta la o recoltă bună?

Plantarea culturilor de legume - după care predecesorii vă puteți aștepta la o recoltă bună?

De la an la an, randamentul pe o bucată de teren ar trebui să fie mai mare și mai mare. Dar se poate observa și procesul opus: randamentul scade, grădina este umplută cu buruieni neerabile și dăunători de insecte. Una este suficientă, dar o greșeală gravă la plantare, iar munca pe pământ poate să nu fie o bucurie.

Această greșeală principală este plantarea culturilor după aceeași sau legată de ele anul următor în același loc, apoi din nou și din nou. Rezultatul este trist, dar este foarte posibil să corectați rezultatul. Este suficient să înțelegeți elementele de bază ale plantării legumelor și să faceți un plan pentru plasarea lor corectă..

Raportul dintre culturile planificate și predecesorii

Un fermier din Occident are un venit de la o sută de metri pătrați de pământ până la 1500 de dolari, rezidentul nostru de vară justifică cel mai bine investiția. Iar motivul succesului este abordarea afacerilor, stabilirea obiectivelor, planificarea culturilor.

Poza 1

Este inacceptabil și toată lumea știe despre asta, să plantezi aceleași culturi într-un singur loc. Rotația culturilor este unul dintre principiile principale ale agriculturii, neglijând că înseamnă muncă liberă. Dar de la an la an istoria se repeta, iar succesul vine întâmplător și rar..

Compatibilitatea legumelor în paturi: secretele unei recolte bogate

Plantarea culturilor după specii înrudite

Dacă aceeași cultură crește pe un singur loc timp de doi sau mai mulți ani la rând, atunci solul începe să simtă lipsa tocmai a acelor elemente pe care le preferă acest tip de plantă..

Lipsa nutriției duce la slăbiciunea plantei și la scăderea randamentului. Dăunătorii caracteristici acestei specii se înmulțesc mult mai repede, buruienile și bolile plantelor țin pasul cu ele.

Pentru ca legumele să crească normal, acestea nu ar trebui să se întoarcă la vechiul loc timp de trei-patru ani, cel puțin 2 ani.

Tabelul 1. Compatibilitatea plantațiilor planificate cu culturile anterioare.

Cultură planificată pentru plantareCulturile predecesoare inacceptabile și nedoriteCulturi de progenitor acceptabile și dezirabile
Castraveți, dovlecei, pepene galben, dovlecel, dovleac, dovleceisuedezRoșii, ardei, vinete, cartofi, varză, legume rădăcinoase, leguminoase, ceapă, spanac, plante perene, culturi verzi
Roșii, ardei, vinete, pepene galben, cartofiCastraveți, dovlecei, rădăcină dulceCeapă, usturoi, varză, morcovi, ridichi, leguminoase, verdeață, grâu de iarnă
Varză, de toate tipurileRidiche, ridiche, dovleac, rutabagaCeapă, roșii, morcovi, sfeclă, castraveți, plante perene, cartofi, leguminoase, gunoi de grajd verde
CeapăPraz, morcovi, țelină, ridicheCastraveți, roșii, cartofi timpurii, varză, leguminoase, verde
Morcovi, sfeclă, pătrunjel, țelină, păstârnacRoșii, spanac, dovlecel, fenicul, scorzoner, morcov, pătrunjel, rădăcină dulceCartofi, varză, roșii, castraveți, sfeclă, praz, ceapă
UsturoiNuCartofi, morcovi, sfeclă, roșii, castraveți
Mazăre, fasole, fasoleNuCartofi, roșii, legume rădăcinoase, varză, castraveți
Ridiche, ridicheKohlrabi, spanac, porumbRoșii, cartofi, castraveți, ceapă
Mărar, salată, ceapă verdeNuCastraveți, cartofi, morcovi, sfeclă, ridichi, varză

Imaginea 2

Prin aplicarea acestui tabel atunci când planificați plantările, puteți crește semnificativ randamentul și puteți evita bolile plantelor și multe tipuri de dăunători..

Plantarea și îngrijirea strugurilor: secretele unei recolte bune

Set de culturi în grădina de legume

Setul de culturi de legume recomandat este unic pentru fiecare zonă a Federației Ruse. În sud, este de preferat să crești roșii, ardei, vinete, pepeni și dovlecei.

În nord, ar trebui să se acorde suprafețe mari pentru cartofi, morcovi, sfeclă, varză, ridichi și zone mai mici pentru legume iubitoare de căldură, care nu se coacă de-a lungul sezonului și se tem de îngheț.

Rotirea culturilor: după care puteți planta usturoi înainte de iarnă?

Rotație de culturi și sistem multi-câmp

Știința agronomică recomandă utilizarea de rotații de cultură pe câmpuri multiple. Proprietarii de site-uri mici ar trebui să ia în considerare și aceste orientări..

Pe baza lor, este necesar să se întocmească un plan de împărțire a site-ului în 4 sau 5 părți, unde a cincea parte va fi locul în care plantele vegetale perene cresc: rubarba, sorel, ceapa, batunul, puteți adăuga și sol pentru căpșuni.

Atunci când planificați parcele, nu trebuie să uitați că este mai înțelept și mai profitabil să cultivați legume pentru verzi, fără a aloca zone separate pentru acestea. Mărar, salată, ceapă, ridichi se pot planta între rânduri de varză, roșii, morcovi sau sfeclă.

Tabelul 2. Alternanța aproximativă pe patru câmpuri a culturilor de legume.

Câmp (parcela de grădină)Zona de sud a RusieiZona de nord și centrală a Rusiei
1. gunoi de grajdCastraveți, dovlecei, varză, pepene galben, pepene verdeVarză, castraveți, salată, dovlecel
2. Fertilizarea humusuluiCartofi, vinete, roșii, ardeiFasole, mazăre, ridichi, ceapă, morcovi, sfeclă
3. Îngrășământ mineralFasole, porumb, aluneCartofi timpurii, roșii
4. Îngrășământ mineralMorcovi, ceapă, sfeclă, cartofiCartofi

Rotația culturilor depinde și de cât de multe legume trebuie să crești. Pentru a face acest lucru, trebuie să le cunoașteți nevoile de îngrășăminte organice. La rotația culturilor, cantitatea și tipul de îngrășăminte stabilite în ultimul sezon trebuie luate în considerare, deoarece culturile diferite necesită cantități diferite și tipuri de fertilizare.

Tabelul 3. Necesitatea legumelor în materie organică.

1 grup. Cerere mare de materii organice proaspeteGrupul 2 Cel mai bun randament organic din ultimul anGrupul 3 Mixt, în funcție de condiții suplimentare se poate referi la 1 și 2 grupuri
Castraveți, dovlecei, dovleac, țelină, praz, usturoiMorcovi, sfeclă, ridichi, ridichi, kohlrabi, țelină, păstăi, varză, mărarSalate, varză, roșii, cartofi, ceapă, fasole, spanac

Poza 3

7 cerințe de bază pentru o grădină de legume

Planificarea grădinii îl va salva pe proprietarul site-ului de multe probleme inutile, dar trebuie efectuat ținând cont de:

 • nevoile de legume;
 • zona de aterizare;
 • alocarea de spațiu pentru legume perene;
 • compatibilitatea familiilor și speciilor individuale;
 • alternarea culturilor;
 • timpul de maturare;
 • cerințe de îngrășăminte pentru culturile individuale.

O familie botanică de legume nu ar trebui să revină la vechea zonă de creștere fără întrerupere timp de 1 până la 5 ani.

Din tabelul 1, puteți înțelege cu ușurință, de exemplu, că după cartofi nu puteți planta vinetele în același loc anul viitor..

Tabelul 4. Familiile botanice și pauzele de plantare într-un singur loc.

FamilieCultura legumelorPauză între plantații, ani
AstrovyeAnghinare, toate salatele, cicoare, endive2
leguminoaseleFasole, mazăre, fasole, soia3-5
HrişcăSorrel, rubarb2-3
Ceapă (liliacee)Usturoiul, toate tipurile de ceapă4-5
Crucifere (varză)Toate tipurile de varză, ridiche, napi, hrean, katran, ridiche, rutabaga, muștar cu frunze, napi, creve de apă3-4
CeațăSfeclă, spanac, ciorbă3
nightshadeCartofi, ardei, roșii, vinete2-4
DovleacCastraveți, dovlecei, dovlecei, dovleac, dovlecel, pepene galben3
ȚelinăMorcovi, țelină, pătrunjel, fenicul, chimen, mărar, păstârnac3

Odihnă și recuperare

În tehnologiile agricole există conceptul de abur negru. Terenul este arat sub un asemenea abur, dar nimic nu este plantat. Astfel, ea se odihnește și capătă forță. La prima vedere, aceasta este o utilizare nepăsătoare a terenului, pierderi ale proprietarului.

De fapt, totul nu este așa, echilibrul substanțelor utile pentru creșterea plantelor este restabilit în sol. Drept urmare, terenul, odihnit timp de un sezon, lucrează din nou și întoarce pierderi pe un an cu profit..

Poza 4

Cultivarea plantelor de gunoi de grajd verde este, de asemenea, o formă de refacere a nutrienților pe pământ, fertilitatea sa.

Însă problema este că rezidenții de vara și proprietarii de parcele gospodărești din mediul rural nu au posibilitatea de a semăna gunoi de grajd verde și de a lăsa pământ pentru un cuplu din cauza zonei mici a loturilor lor.

Aceste tehnici pot fi înlocuite cu operațiuni competente și tehnici și cunoștințe agricole.

Pentru a crea o grădină de legume eficientă și a planifica randamentul acesteia, este de dorit să cunoaștem randamentul aproximativ al principalelor culturi. Indiferent cum alternează culturile și ce inovații nu sunt introduse, fiecare grădinar este respins de câte legume are nevoie pentru nevoile familiei în sezonul legumelor sau recoltarea pentru iarnă. Pentru început, ar trebui să decideți cu privire la randamentul aproximativ, fără a construi planuri grandioase și a lua doar date statistice medii.

Rotirea cvadruplă a culturii - exemplu mic de parcele

Ca calcule aproximative, a fost luată o parcelă de 150 de metri pătrați, pentru o grădină de legume de dimensiuni diferite, este ușor de recalculat pe baza și prin analogia acestora.

Date indicative inițiale:

 • Teren - 150 mp.
 • Dintre aceștia, 120 de metri pătrați reprezintă o rotație a culturilor pe patru câmpuri.
 • Restul de 30 mp. sunt căpșuni, legume perene și pepeni.
 • Ridichile sunt plantate între castraveți și varză și înainte de plantarea răsadurilor de roșii.
 • 1 câmp - plantat cartofi târzii pe o suprafață de 30 m2.
 • Al doilea câmp - varză și castraveți, respectiv 20 și 10 metri pătrați.
 • 3 câmp - cartofi și roșii timpurii, 20 și 10 mp.
 • 4 câmp - 20 rădăcini, ceapă și leguminoase câte 5 metri pătrați fiecare.

Tabelul 5. Randamentul aproximativ al culturilor de legume din grădină, cu alternanță pe patru câmpuri, cu o suprafață de 150 mp..

Nr. PpCultura legumelorSuprafață, mp. Recoltare de la 1 mp, KgRecoltare totală, kg
1Cartofitreizeci4120
2Cartofi timpurii203.060
3Varză204.590
4Roots20480
cinciCeapa si usturoiulcinci2.0zece
6roșiizece3.0treizeci
7castravețizece3.0treizeci
8leguminoaselecinci2.0zece
nouăRidichecinci
zecePerenă (sorrel, rubarba)zece1.515
unsprezecePorumb (aripi în jurul perimetrului)zece
12Salatăcinci
13Dovlecelzece440
paisprezececăpșunăzece0.77
Total512

Acesta este doar un calcul mediu, este ușor să-l recalculăm pentru anumite zone ale sitului, pentru culturile date. Principalul lucru este să faceți calcule similare, astfel încât așteptările să fie justificate..

Una dintre cele mai noi inovații în grădinăritul casnic este amenajarea omniprezentă a grădinilor de legume conform metodei profesorului Mittleider. Creste înguste, conform descrierii sale, sunt ușor de creat într-o zonă mică. Acestea au un randament ridicat în ceea ce privește productivitatea și ușurința de utilizare. Pe un pat de grădină de acest tip, puteți planta orice legume, este mult mai ușor să planificați plantări, să pregătiți solul, să calculați posibilitățile grădinii dvs..

Rotația culturilor în timpul amenajării conform Mittlider poate fi calculată nu numai prin alternanța plantelor cu trei câmpuri sau patru câmpuri, ci și pentru a introduce propriul dvs., individual și aplicabil numai unui anumit site. Într-o grădină de acest tip, puteți calcula cu exactitate cantitatea de semințe și îngrășăminte necesare, înțelegeți toate caracteristicile ultimelor soiuri și hibrizi și puteți ridica randamentele la recorduri.


Opinii: 91