» » Randament de cartofi: câte kilograme pot fi recoltate de la 1

Randament de cartofi: câte kilograme pot fi recoltate de la 1

Lucrând în parcele mici, dorim să obținem cel mai bun randament posibil din fiecare cultură. În ciuda productivității scăzute, locuitorii de vară alocă întotdeauna puțin spațiu pe teren pentru cartofi. Este clar că mai multe paturi nu vor putea asigura șapte culturi de rădăcini pentru întreaga iarnă, dar mai multe metode interesante pot crește semnificativ volumul tuberculilor săpate. Deci câți cartofi pot fi colectați de la 1?

Dacă mediem acești indicatori, se dovedește că pe teritoriul Rusiei producția de cartofi la o sută de metri pătrați este de aproximativ 150 kg. Mulți grădinari care alocă o parte din teren pe teren pentru cultivare preferă să ia în considerare nu kilogramele, ci „obișnuitele” lor obișnuite: soiurile bune rezistente dau 5 găleți de recoltă de la 1 găleată de material de plantare.

Moduri de a crește randamentele

Pentru a depăși valorile medii ale randamentului și a obține maxim cartofii la o sută de metri pătrați, puteți utiliza metode care cresc acest indicator. În mod pozitiv, rezultatul creșterii unei culturi este influențat de:

 • calitatea cartofului de semințe;
 • pregătirea corectă a materialului de plantare;
 • utilizarea tehnologiilor speciale;
 • respectarea rotației culturilor;
 • organizarea corectă a udării;
 • valoarea nutritivă a solului și cantitatea de fertilizare;
 • organizarea de activități pentru eliminarea dăunătorilor și a bolilor.

Frecvența de plantare are un impact direct asupra randamentului. Cu cât este mai mare distanța dintre găurile de plantare, cu atât cartofii îți vor fi mai generoși. Tufele vor primi lumină maximă, nutriție și umiditate, iar tuberculii vor fi mai mari și mai numeroși. De asemenea, fermierii remarcă faptul că orientarea nord-sud a crestelor crește randamentele cu 10% în raport cu orientarea Vest-Est..

Tehnici speciale

Pentru a crește randamentele, au fost dezvoltate mai multe tehnici speciale:

 1. Metoda Mittlider. Plantarea se desfășoară în paturi de 1,5 m lățime, cu o distanță de 1 m. În jurul plantării se organizează terasamente de pământ, care servesc la reținerea umidității. Udarea regulată și aplicarea de trei ori a pansamentului superior permit obținerea unui randament mare de cartofi de la 1 hectar - 55 tone.
 2. Metoda lui Gülich. 1 m2 este alocat pentru fiecare plantă. Gaura de plantare este umplută cu humus, o plantă mare de rădăcini este plantată în ea cu susul în jos. Udarea de înaltă calitate este organizată, când apar lăstari, pământul moale este turnat în centrul fiecărei plante, iar tulpinile sunt retrase în părțile laterale. Pe măsură ce crește, manipularea se repetă, ceea ce ajută la formarea unui tufiș cu mai multe niveluri, oferind până la 16 kg de tuberculi.
 3. Tehnologia olandeză. Pentru plantare, se folosesc soiuri olandeze cu randament ridicat, paturile sunt situate în direcția nord-sud. Sunt organizate terasamente cu o înălțime de 25 cm, cu o distanță de 80 cm, în care se plantează material de plantare cu un diametru de 3-5 cm. Blocurile sunt îndepărtate cu 2 săptămâni înainte de recoltare, ceea ce face posibilă creșterea dimensiunii tuberculilor. Tehnica vă permite să eliminați 2 kg de cartofi dintr-un tufiș.
 4. Tehnica lui Lavrov. Metoda, care are originea în regiunea Tula, presupune colectarea a 3 culturi de cartofi de la 1 țesătură, care este asigurată prin plantarea multiplă a soiurilor de maturizare timpurie (sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii iunie, începutul lunii august). Loturile ulterioare sunt plantate în culoar de 80 cm cu aproximativ 2 săptămâni înainte de săparea planificată a primei plantări. Această tehnică permite ca 100 kg de material de plantare să obțină 450 kg de randament de la 1 sunt.

Pentru experiment, puteți încerca fiecare metodă în practică pentru a afla care va fi cea mai convenabilă, rentabilă și productivă pentru dvs..

Selectarea soiurilor productive

Pentru a obține randamentul maxim dintr-o sută de metri pătrați alocați cartofilor, trebuie să alegeți semințe de înaltă calitate, concentrându-se pe soiuri populare și productive. Deci, cea mai solicitată în rândul grădinarilor și fermierilor profesioniști:

 • Red Scarlet (450-600 kg la o sută de metri pătrați);
 • Timo timpuriu (350-600 kg la o sută de metri pătrați);
 • Zhukovsky timpuriu (300-600 kg la o sută de metri pătrați);
 • Bellorosa timpurie (320 kg la o sută de metri pătrați);
 • Nevsky la jumătatea timpurii (600 kg la o sută de metri pătrați).

Alegând soiuri cu randament ridicat pentru plantare, caracterizate prin rezistență și maturitate timpurie, veți obține un succes semnificativ chiar și prin cultivarea a doar o sută de metri pătrați alocați pe site pentru cartofi. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să urmați practicile agrotehnice recomandate și să mențineți îngrijirea corespunzătoare a culturilor..

Top dressing și udare

Randamentul cartofului este influențat de modul de udare și hrănire. De regulă, îngrășămintele sunt aplicate pe găurile de plantare și amestecate cu compost. Au un efect bun asupra randamentului de cartofi:

 • azotat de amoniu, care servește ca sursă de azot, care este important pentru dezvoltarea masei verzi;
 • Suprafosfat, ale cărui granule se dizolvă treptat și furnizează culturii substanțe importante pentru formarea tuberculilor;
 • Super compost care crește nutriția solului prin munca bacteriilor benefice.

Dacă doriți, puteți hrăni, de asemenea, în timpul înfloririi și formării tuberculilor, dar în această etapă ar trebui să selectați îngrășăminte fără azot. În caz contrar, va exista o creștere activă a topurilor în detrimentul randamentului.

Veți afla despre tehnica de plantare și utilizarea îngrășămintelor în acest stadiu din videoclip:

Mulți grădinari cred că există suficiente precipitații atmosferice pentru cartofi și nu acordă atenția cuvenită plantării. Cu toate acestea, udarea regulată în perioadele de creștere și înflorire are un efect pozitiv asupra randamentului culturii, dimensiunii tuberculilor și tuberculilor..

Rezultat

În ciuda faptului că randamentul mediu de cartofi în Rusia este de 150 kg la sută de metri pătrați, puteți tripla acești indicatori în condițiile site-ului dvs., folosind metode speciale sau urmând tehnici agrotehnice:

 • selectați soiuri timpurii cu randament ridicat pentru plantare;
 • asigurați fiecare bucșă suprafața maximă posibilă de la 0,6 la 1 m2;
 • adăugați suplimente organice și minerale complexe la fiecare gaură;
 • asigurați plantarea cu udare regulată.

Toate aceste activități vă vor ajuta să obțineți randamentul maxim de la o sută de metri pătrați alocați pentru cultură. Încercând diferite metode, vei găsi cea mai bună opțiune de creștere, care să ofere familiei tale cartofi pentru întreaga iarnă..


Opinii: 127