» » Cele mai delicioase și mai productive soiuri de cartofi: top 10 cele mai bune soiuri

Cele mai delicioase și mai productive soiuri de cartofi: top 10 cele mai bune soiuri

Nu-mi imaginez viața fără cartofi deloc. Poate fi numită pe bună dreptate cea mai populară cultură de legume din Rusia. Cresc constant o recoltă minunată, cu forță de muncă minimă. Astăzi vă voi spune cum să alegeți soiul potrivit și să efectuați măsuri agrotehnice simple.

Adretta

Acesta este un soi de masă matur timpuriu, cel mai rezistent la boli și temperaturi extreme. Acest soi dă roade în fiecare an. Poate fi chiar recomandat pentru cultivare în zona de risc riscant, deoarece nu se teme de îngheț. Prin urmare, cartofii sunt plantați deja la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai..

Tufele cresc foarte mari, vârfurile sunt puternic stufoase, tuberizarea este devreme. Pentru acest soi, orice tip de sol este potrivit, pur și simplu nu foarte uscat. Umiditatea stagnantă are un efect dăunător asupra recoltei - cartofii pot începe să putrezească chiar în sol. Tuberculii au o formă rotunjită, deasupra sunt acoperiți cu o piele galbenă, carnea este de asemenea galbenă. Gustul este excelent, este folosit pentru orice fel de mâncare. Acești cartofi se fierb bine și repede.

Este excelent în piure și doar fiert. Acești cartofi sunt destinați depozitării îndelungate în timpul cărora nu își pierd calitățile minunate. Masa tuberculului - 100-150g, produce 200-450 kg la o sută de metri pătrați de teren.

Un tufiș poate conține până la 25 de tuberculi. Pentru maturare, 2-2,5 luni sunt suficiente. Este important să reînnoiți materialul semințial la fiecare 3-5 ani. Menținerea calității este de 98%, amidon 13-18%. Acest soi este recomandat în special pentru Rusia centrală, Orientul Îndepărtat și regiunea Vest Siberiei..

Gală

Gala este o varietate medie timpurie (80-90 de zile) de cartofi, conține puțin amidon și multă carotenă. Prin urmare, o astfel de legumă de masă este perfectă pentru alimente alimentare. Acest soi se adaptează la caracteristicile climatice, singurul lucru despre care este picant este umiditatea.

Ar trebui să fie suficient, deci, dacă este cultivat în zone aride, va trebui să fie udat într-o cantitate suficientă. Randamentul va depinde direct de acest lucru. De asemenea, va fi foarte bine dacă se face hrănirea. Pentru ca acești cartofi să fie păstrați mai mult timp, se recomandă să cosiți toate blaturile cu 10 zile înainte de a săpa. Acest soi are o rezistență crescută la nematode, dar se poate îmbolnăvi de întârziere și de rizoctonie.

Această varietate poate fi transportată fără probleme, este rezistentă la deteriorarea mecanică. Dacă gătiți cartofi, nu își vor schimba culorile și nu vor fierbe..

Zhukovsky devreme

Zhukovsky timpuriu - dintre toate a prezentat cel mai timpuriu soi. Puteți săpa după 55-60 de zile de la plantare. În același timp, tuberculii sunt extrem de mari - până la 170g. Pulpa este albă și nu se întunecă atunci când este decojită. Acest soi este perfect pentru depozitare, tuberculii sunt rezistenți la eforturi mecanice.

caracteristici:

 1. Capacitate de adaptare ridicată la schimbările meteorologice, poate fi cultivată în regiuni calde și uscate. Va avea întotdeauna un randament stabil.
 2. Cartofii Zhukovsky se disting prin germinare în pământ rece, pot fi plantați deja de la sfârșitul lunii aprilie.
 3. Rezistența la nematozi este foarte mare, dar tuberculii și blaturile sunt fără apărare împotriva întârzierii..
 4. Gustul poate fi numit satisfăcător, tuberculii sunt fierți slab și se întunecă puțin. Cel mai bun pentru prăjit și chipsuri, pentru piureul de cartofi și pentru gătit nu foarte mult.
 5. Tuberculi rotunzi-ovali, coajă roz. Amidon 10-125, randament - 400-450 kg, pe un tufiș până la 15 cartofi.
 6. Tufele nu cresc prea mari, au frunze mici, flori de culoare roșie-purpurie.
 7. Zhukovsky este recomandat pentru plantare în Regiunea Centrală, Caucaz, Urali, Siberia de Vest și Orientul Îndepărtat.

Red Scarlett

Red Scarlett este un soi timpuriu (70-80 de zile) adus în Rusia din Olanda, este numit pe bună dreptate lider în randament. Coaja este de o culoare roșie frumoasă, care este deja clar de la nume. Pulpa este galbenă și rămâne așa după gătit. Poate fi utilizat în supe, salate, sautés și chipsuri. Greutatea tuberculului poate ajunge la 120g.

Rezistența la boli este medie. Principala condiție pentru o recoltă bună este ca solul să aibă o permeabilitate bună la aer. Seceta și căldura nu vor afecta randamentele. Cu 10 zile înainte de a săpa, trebuie să eliminați și blaturile.

Soiul se caracterizează prin formarea de tuberculi amiabili. Red Scarlett este rezistent la nematode și chiar la întârziere. Amidon 10-15%, produc 190-270 kg la o sută de metri pătrați, păstrând calitatea 98%.

Rosara

Rosara este un soi timpuriu (70-80 de zile) perfect pentru obținerea primei recolte la începutul verii. Tuberculii sunt destul de mari - până la 150 g, iar un tufiș conține 15-25 dintre ei, ceea ce le asigură randamentul și nu necesită actualizarea materialului de plantare timp de 4-5 ani.

Tuberculii se coacă amiabil și acest lucru nu este afectat de schimbările meteorologice. Acest soi are adesea nevoie de udare și hrănire. Rezistent la diverse boli. Gust excelent, Rosara este potrivit pentru o mare varietate de feluri de mâncare. Forma cartofilor este ovală alungită, de culoare roșie.

Randamentul este de 200-310 kg la o sută de metri pătrați, având o îngrijire deosebit de bună până la 415 kg, amidonul este conținut într-o cantitate de 12-16%, menținând calitatea ridicată de 97%. Cel mai bine este să cultivați acest soi în Urale, în Siberia de Vest, în Orientul Îndepărtat, în Regiunea Centrală și Volgo-Vyatka.

Sante

Acest soi a fost dezvoltat pentru prima dată în Olanda. Caracteristica sa deosebită este rezistența ridicată la infecție târzie și la majoritatea altor boli. Dintre toate soiurile cunoscute de cartofi, Moșul are poate cea mai mare rezistență. Dacă condițiile meteorologice o permit, atunci acest soi poate fi cultivat fără hrănire suplimentară..

Cu toate acestea, în timpul înfloririi, trebuie udată: acest soi încetinește creșterea dacă temperatura aerului crește peste +30 de grade. Din același motiv, îl plantează într-un pământ suficient de rece, suficient pentru ca acesta să se încălzească până la +8. Tuberculii au coaja galbenă și aproape aceeași pulpă, greutate - până la 80g.

Gust bun, potrivit pentru orice reteta. Cartofii pot fi recoltați cu ajutorul unor mașini speciale, deoarece tufișurile sunt surprinzător de ridicate și înalte. Amidon - 10-14%, randamentul este excelent - o jumătate de tonă la o sută de metri pătrați, o tufă reprezintă până la 20 de tuberculi, menținând calitatea 92%.

Ritm

Temp este un soi tardiv domestic cu randament ridicat de 93-3,5 luni, produce până la 550 kg de cartofi la o sută de metri pătrați În ciuda rezistenței sale ridicate la întârziere, devine adesea un obiect pentru virusurile cartofului. Potrivit pentru orice fel de mâncare. Acest soi este cunoscut în Rusia de mult timp, a fost crescut în 1956 în Belarus.

Principalele caracteristici ale soiului:

 1. Tufele ating 70 cm înălțime, nu există foarte multe frunze, dar tulpinile sunt foarte puternice și drepte. Flori mari violet.
 2. Tuberculii pot uimi prin dimensiunea lor, unii ajung la 250g. Forma - rotund-plat, culoare galbenă, de asemenea.
 3. Nu mai mult de 10 tuberculi pe bucșă.
 4. Acest soi se remarcă printr-un conținut ridicat de amidon - 16-22%, din acest motiv gustul său este pur și simplu excelent, iar scopul său este universal..
 5. Este o plantă foarte iubitoare de umiditate, așa că este mai bine să o cultivați cu irigații regulate sau în acele regiuni în care există suficiente precipitații. Dacă există câteva dintre ele, atunci randamentul poate scădea imediat cu 20%..

Meteor

Meteorul este un soi de masă matură timpurie (60-70 de zile). Este recomandabil să plantezi pe loam, condițiile climatice nu contează prea mult - acest soi se poate adapta la cele mai diferite. Se simte excelent în regiunile aride și calde. Este foarte rezistent la nematode, moderat rezistent la întârziere..

Coaja este foarte densă și netedă, astfel încât să o puteți transporta în siguranță, fără teamă de deteriorare. Gust excelent, digestibilitate scăzută, pregătiți orice feluri de mâncare, în special prăjite și coapte. Amidon - 12-15%, produce 210-405 kg, păstrând calitatea 95%

Nevsky

Nevsky - acest soi la jumătatea timpurii este considerat elit și foarte popular în Rusia, este cultivat în toate zonele. Acesta a funcționat în special bine pe solul nisipos și solul moale. Rezistă bine atât la secetă cât și la solurile prea umede.

Înainte de plantare, semințele trebuie încălzite, de asemenea, este important să aștepți ca solul să se încălzească bine. Pentru a reduce la minimum posibilitatea infestării cu cicatrice, apă bine în timpul ovarului tuberculozei. Această varietate nu poate fi păstrată mult timp, tuberculii germinează. Carnea cartofilor nu se va întuneca atunci când este decojită. Prin urmare, acest soi este potrivit pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. Coaja este bej cu ochii roz. Amidon 10-12%, randamentul poate atinge o jumătate de tonă la o sută de metri pătrați.

Riviera

Riviera - aparține celor mai timpurii soiuri (70-80 zile). Acesta este pur și simplu suportul recordului pentru maturizare. Deoarece tuberculii se formează foarte devreme, aproape întreaga perioadă de creștere are loc înainte de debutul căldurii extreme. Din această cauză, acest soi nu poate fi udat. Sistemul de rădăcini este foarte puternic, ceea ce contribuie și la faptul că planta primește suficientă apă..

Riviera adoră solurile ușoare, dă roade bine pe ele. Înainte de plantare, ar trebui să aștepți să se încălzească solul și să se încălzească și tuberculii înșiși. Amidon - 11,5-16%, randament maxim - 465 kg, tuberculii ajung la 180 g și nu există mai mult de 12 pe un tufiș, păstrând calitatea - 80-96%.

Concluzie

 1. Acum există multe soiuri de cartofi, fiecare având propriile sale caracteristici de aromă..
 2. Soiul trebuie selectat pe baza caracteristicilor regiunii.
 3. Fiecare soi are caracteristicile sale distinctive, randamentul și rezistența la boli.

Opinii: 104