» » Secretele tehnologiei agricole - cum să plantezi o grădină mică, cu întunecare și sistem de drenaj slab

Secretele tehnologiei agricole - cum să plantezi o grădină mică, cu întunecare și sistem de drenaj slab

Ce să plantezi în grădină?Pentru a decide cu privire la legumele care pot fi plantate în grădină, este necesar să răspundeți la mai multe întrebări generale:

 • Cât timp poți petrece grijă pentru grădina ta?
 • Ce legume și fructe de pădure mănâncă familia ta??
 • De câte legume (cel puțin aproximativ) ai nevoie?
 • Există un loc unde să depoziteze recolta?
 • Puteți asigura o udare adecvată pentru plantele iubitoare de umiditate??
 • Cât de cunoscut sunteți în industria agricolă?

Pe lângă aceste întrebări, există și criterii la fel de importante pentru a decide ce culturi să planteze pe șantier..

 • Direcția și amplasarea site-ului existent, precum și iluminarea acestuia.
 • Prezența sau absența gardurilor înalte în jurul grădinii și a zonelor umbrite.
 • Calitatea solului și proprietățile de drenaj.
 • Caracteristicile climatice ale regiunii, adică care este lungimea verii și numărul de zile însorite.

Desigur, această listă poate fi extinsă semnificativ, dar este mai bine să ne bazăm pe exemple specifice și problemele cele mai frecvente..

Lejeritate sau ce să plantezi în grădină cu umbrire

Important! Aproape toate plantele vegetale nu sunt la fel de capricioase pentru lumină ca, de exemplu, pomii fructiferi. Pentru mulți dintre ei, lumina solară de la prânz până la apus este suficientă..

Ce să plantezi într-o căsuță de vară?Cum să plantezi o grădină cu numeroase zone umbrite? - Întrebarea nu este simplă, ci rezolvabilă. Și aici ar trebui să se acorde preferință plantelor nepretențioase și pline de umbră, acestea includ: sorel, spanacul, salata verde, ierburile picante (mărar, pătrunjel), rubarba, ridichi, mazăre.

Castraveți, fasole, morcovi, usturoi, sfeclă tolerează bine o nuanță nu prea groasă și difuză. Unele flori și plante ornamentale se simt excelent în astfel de condiții: feligi diverse, violete, bujor (caucazian, Wittmann), Kupena, crinul văii.

Legumele cele mai iubitoare de soare - roșii, vinete, pepene galben, piper, pepene verde, cartofi.

Mărimea contează

Sfat! Pentru a profita la maximum de un teren mic, paturile cu ceapă și ierburi perene pot fi organizate în cercurile aproape de tulpini de lângă copaci tineri. Pentru aceasta, patul din grădină este împrejmuit în jurul copacului și acoperit cu pământ pregătit..

Dacă suprafața grădinii este suficientă (8-12 m² sau mai mult), puteți planta orice pe parcelă, verificând doar climatul, dorința și capacitățile dvs..

Și ce să faci dacă site-ul este mic? Proprietarii de mici grădini ar trebui să acorde atenție tehnologiei plantelor mixte..

Principiul acestei metode este simplu: mai multe culturi sunt cultivate pe un pat simultan, dintre care una principală, iar restul, s-ar putea spune, sunt sateliți. Plantarea în amestec, asigură o utilizare mai rațională a zonei, în care mai puțin sol este epuizat, iar plantele însoțitoare și principale au un efect benefic și se protejează reciproc de boli și paraziți.

Când se utilizează această metodă, plantele compacte, scurte, cu creștere rapidă și cu maturare (compactoare) sunt plantate între rândurile culturii principale. Cu cât va fi nevoie de mai mult spațiu pentru cultura principală, sezonul de creștere a plantelor satelite se va încheia și nimic nu va interfera cu dezvoltarea ulterioară a legumelor rămase..

Ca sigilii, puteți planta pe site: oregano, busuioc, mărar, usturoi, pătrunjel, hrean, tarhon.

recomandări:

 • cartofii, fasolea, sfecla și roșiile merg bine cu spanacul și busuiocul;
 • plantați castraveți și varză lângă marar;
 • ridichea plantată în apropiere are un efect benefic asupra aproape toate legumele.

Ce plante nu pot fi plantate în apropiere?

 • Mazăre și ceapă;
 • morcovi și roșii cu mărar;
 • salvie și ceapă;
 • varză și usturoi;
 • cartofi și castraveți.

Ce să plantezi într-o grădină de legume cu un sistem deficitar de drenaj?

Sfat! Dacă este posibil, încercați să nu plantați o grădină de legume în zone cu drenaj slab. Un exces de umiditate duce la apariția întârzierii, putregaiului și, de asemenea, reduce semnificativ randamentul.

Ce să plantezi în grădinăDacă solul este foarte umed, cel mai bine este să instalați un sistem de drenare adânc, furtună sau verticală. Nicio posibilitate? Apoi selectăm plante.

De remarcat este faptul că nu există culturi de grădină care să placă solului foarte umed pe tot parcursul sezonului de creștere. Există plante tolerante cu umiditatea moderat ridicată (apa care stă între paturi nu se potrivește cu nimeni), dar supusă unei radiații solare bune cel puțin 10 ore pe zi, acestea includ castraveți și dovlecel. Și totuși, în astfel de zone este mai bine să amenajați o grădină de flori, pentru debarcare sunt potrivite: volzhanka, costum de baie, uitați-mă-nu, zubyanka, Bergamo, mlaștina gladiolă, primrose.

Pentru a nu decide să plantezi pe șantier și indiferent de condiții, știi că răbdarea, tehnologia agricolă corectă și perseverența te vor ajuta întotdeauna să obții randamente excelente.

Cum să echipezi o grădină de legume în țară (video)


Opinii: 173