» » Planificarea site-ului - sfaturi pentru zonare și plasarea obiectelor

Planificarea site-ului - sfaturi pentru zonare și plasarea obiectelor

Amenajarea site-ului începe cu aspectul acestuia. Aspectul viitor al site-ului și utilizarea rațională a spațiului depind de cât de corect va fi acesta. Pentru a planifica corect un teren, trebuie să respectați regulile de bază ale zonării și proiectării.

Studiul site-ului - factori de evaluare

Uneori, nu există o armonie pe site între diferite clădiri și obiecte. Acest lucru se datorează aspectului greșit și designului prost conceput. Trebuie să cunoașteți regulile de bază ale compoziției și să evitați următoarele greșeli:

 • înțelegere incompletă a scopului site-ului, lipsa de gândire a stilului general;
 • dorința de a umple teritoriul cu elemente noi înfășurate ale proiectării peisajului fără o planificare prealabilă;
 • amenajarea haotică a casei, clădirilor și structurilor, fără respectarea distanțelor necesare;
 • neglijarea factorilor naturali: teren, nivelul apei subterane, trandafirul vântului, caracteristicile solului;
 • plantarea spațiilor verzi fără a ține cont de creșterea și activitatea lor ulterioară.

Pentru a evita greșelile, trebuie să gândiți până la cele mai mici detalii de la bun început..

Un exemplu de reședință de vară cu zonare

În prima etapă, studiem situl - evaluăm forma și dimensiunea acestuia, locația în raport cu punctele cardinale, terenul, caracteristicile solului, nivelul apei subterane, condițiile climatice. Acest lucru va ajuta la planificarea corectă a site-ului și plasarea tuturor obiectelor, ținând cont de scopul lor funcțional..

Terenul poate fi plat sau deluros, cu diferențe de altitudine. Dacă există anumite caracteristici de relief pe site, trebuie să le luăm în considerare și să le utilizăm la planificare. De exemplu, dacă există diferențe de altitudine, acestea pot deveni baza pentru crearea unui tobogan sau cascadă alpină. Relieful afectează amplasarea casei, clădirilor, punerea comunicărilor.

Mărimea și forma site-ului determină stilul designului peisajului său. Acestea din urmă pot fi complet diferite - rotunde, dreptunghiulare, strict pătrate sau alungite. Și este foarte important ca toate clădirile să fie amplasate rațional, toate colțurile site-ului să fie utilizate eficient..

Evaluarea solului este necesară pentru plantarea ulterioară a plantelor - este important să înțelegem cu ce tip de sol avem de-a face, care este aciditatea acestuia. În funcție de caracteristicile solului și de condițiile climatice ale regiunii, sunt selectate diverse spații verzi pentru cultivare și amenajarea peisajului. Puteți obține informații despre compoziția solului, luând probe de sol pentru analiză într-un laborator sau studiind hărți geologice speciale. În funcție de rezultatele obținute, poate fi necesară cultivarea locului: livrarea de turbă, cernoziom sau sol fertil, introducerea îngrășămintelor în locurile în care este planificat grădinăritul.

Un factor important în evaluarea terenului este pânza de apă, deoarece afectează umiditatea solului. În funcție de adâncimea la care se află apele subterane, se rezolvă următoarele probleme:

 • dacă se va face drenarea apei, sistemul de drenare;
 • unde este mai bine să construiești o casă;
 • ce adâncime și unde să pocni un puț sau săpați o fântână;
 • ce plante să aleagă și unde să le plantezi.

Pentru a poziționa casa cât mai corect, ar trebui să țineți cont de trandafirul vântului și punctele cardinale. Este important să existe suficientă lumină solară în fiecare zonă funcțională. Se recomandă construirea unei clădiri rezidențiale pe partea de nord a parcelei personale, astfel încât fațada să fie orientată spre partea de sud, iar lumina soarelui să cadă în camerele de zi cea mai mare parte a zilei. Iluminarea site-ului este luată în considerare la plantarea plantelor: unele plante le place umbra, altele au nevoie de mai mult soare.

Orice zonă are propriile sale caracteristici climatice. Atunci când planificați un site, trebuie să țineți cont de trandafirul vânt al acestui teritoriu. Poate fi necesar să protejați site-ul de vânt. Acest lucru este important nu numai pentru confortul oamenilor, ci și pentru plantele în creștere. De exemplu, vremea cu vânt este dăunătoare pentru unele plante. Pentru plantele iubitoare de căldură trebuie create condiții adecvate, altfel vor muri.

Contabilitatea trandafirului vântului

Design - începem prin alegerea unui stil

Sarcina principală de proiectare este de a lega toate componentele viitoare ale site-ului, inclusiv clădirile rezidențiale și de utilități, zonele de agrement, zonele de vegetație într-un concept unic și astfel să asigure un spațiu armonios și funcțional. Pentru a îndeplini această sarcină, trebuie să începeți alegând un stil de complot. În acest caz, trebuie să ținem cont de terenul, forma și dimensiunea teritoriului din curte..

Există trei stiluri de dispunere a lotului:

 • Geometric (regulat);
 • Peisaj;
 • Amestecat.

Stilul obișnuit este mai potrivit pentru terenurile plane, mai ales dacă este prevăzută amenajarea unei grădini pe șantier, precum și creșterea produselor agricole. Diferența sa principală este utilizarea formelor geometrice, urmărirea liniilor drepte, utilizarea elementelor arhitectonice stricte. Prin urmare, teritoriul este împărțit pe căi drepte în pătrate și dreptunghiuri. Copacii sunt plantați fie în linie dreaptă, fie într-un model de scândură, paturile de flori cu forme clare sunt împrejmuite cu margini. Toate obiectele de pe teritoriu trebuie să fie amplasate strict de-a lungul liniei centrale a sitului.

În metoda peisajului, obiectele sunt aranjate în ordine aleatorie. Relieful poate avea zone plate și deluroase, care sunt utilizate în proiectare. Căile sunt șerpuite cu curbe naturale. Materialele naturale sunt folosite pentru acoperirea pieselor. La rândul său, stilul de peisaj are multe tipuri diferite, în conformitate cu care site-ul este planificat și împărțit. Teritoriul arată deosebit de atractiv, în designul căruia detaliile arhitecturale sunt combinate armonios cu elemente naturale. Designul folosește diapozitive alpine, cascade cu iazuri, paturi de flori neregulate, decorate cu piatră.

Într-o versiune mixtă, sunt utilizate elemente ale stilurilor obișnuite și ale peisajului. Obiectele sunt plasate în cea mai avantajoasă poziție, alegând stilul cel mai potrivit care să maximizeze performanța sarcinilor. Pentru o grădină și o grădină de legume, formele geometrice stricte sunt mai potrivite, iar pentru decorare, amenajarea zonelor de agrement, este mai bine să folosiți designul peisajului, creând colțuri în care vă puteți retrage și relaxa.

Creați un plan de site schematic

Pentru ca aspectul site-ului să aibă succes, trebuie să întocmiți un plan schematic, îl puteți face singur, principalul lucru este să cunoașteți elementele de bază ale desenului și să aveți o imaginație spațială. Puteți utiliza programe de calculator speciale care fac posibilă realizarea machetei site-ului chiar cu efect 3D, ceea ce vă permite să vedeți imaginea reală a viitorului site.

Dacă nu este posibil să folosiți un program de calculator gata, va trebui să faceți toate lucrările manual. Am pus un plan de complot pe o foaie de hârtie, cel mai convenabil este să folosiți o scară de 1: 100. Pentru un lot de 9 acri, veți avea nevoie de o foaie de hârtie de dimensiuni de 30x30 cm. Este mai bine să luați hârtie grafică. Împărțim foaia în pătrate cu latura de 1 cm, care corespunde unui metru pătrat de teritoriu.

În continuare, desenăm pe obiecte de hârtie care vor fi amplasate pe șantier: o casă, clădiri, o baie, o piscină, un garaj, o grădină, tobogane alpine, un rezervor etc. Este cel mai ușor să așezați obiecte pe o zonă dreptunghiulară sau pătrată. Mutăm modelele decupate cu foarfeca conform planului desenat, alegând locul cel mai potrivit care corespunde scopului funcțional al obiectului. În acest caz, trebuie să ținem cont de relief, condițiile climatice, iluminarea, standardele sanitare, forma geometrică a sitului, caracteristicile solului..

Puteți face obiecte voluminoase, de exemplu, să le sculptați din plastilină, ceea ce va face posibilă determinarea locurilor unde vor fi umbrite și să plantați spațiile verzi corect, să determinați locația elementelor principale și auxiliare.

La construirea unui plan schematic, trebuie luați în considerare următorii factori:

 • construcții care înconjoară situl, intrarea în teritoriu, căile;
 • amplasarea casei cu indicarea geamurilor, a ieșirilor principale și de urgență;
 • locul de construcție a clădirilor exterioare (magazie, garaj, baie etc.);
 • stabilirea comunicațiilor inginerești;
 • amplasarea aportului de apă;
 • aranjament de gradina, gradina de legume, elemente decorative.

Un plan mai detaliat ar trebui să țină seama de trandafirul vântului, punctele cardinale pentru plantarea corectă a plantelor în zonele cele mai încălzite, iluminate, protejate de vânt.

Împărțirea site-ului în zone

Pentru utilizarea rațională a zonei suburbane, aceasta trebuie împărțită corespunzător în zone funcționale. De obicei, o casă cu clădiri principale ocupă 10% din suprafața totală, o grădină și o grădină de legume - 75%, 15% din teritoriu este alocat pentru construcții, design decorativ, paturi de flori și cărări. Împărțirea teritoriului cabanei în zone, trebuie să țineți cont de relief, dimensiunea zonelor, iluminare, disponibilitatea apei.

Zona suburbană este împărțită în următoarele zone:

 • sectorul vie;
 • dependințe;
 • terenuri pentru copii și sport;
 • zona de odihnă;
 • zona de grădină și grădină cu legume.

Defalcarea aproximativă în zonele funcționale

Defalcarea ar trebui să înceapă din zona rezidențială - locul în care va fi construită casa. Cel mai adesea, partea centrală a site-ului este alocată pentru aceasta, clădirile auxiliare sunt situate undeva în adâncuri, pot fi deghizate cu plantări decorative. Clădirilor li se atribuie rolul de protecție împotriva rafalelor puternice de vânt, în timp ce nu ar trebui să umbreze foarte mult teritoriul. De obicei, acestea sunt situate în partea de nord a site-ului. Limitele site-ului pot fi desemnate printr-un gard viu de zmeură, coacăz, tufe de coacăze, care nu se tem de umbră.

Pentru jocuri active pentru copii, ar trebui să dotați un loc de joacă suficient de sigur și bine luminat, cu locuri unde vă puteți adăposti la umbră pe vreme caldă. Există o zonă de recreere pentru vizitele oaspeților. Pentru îmbunătățirea sa, este selectată cea mai pitorească parte a site-ului. Dacă este posibil, este mai bine să îl așezați lângă un rezervor natural sau să creați un iaz artificial, o cascadă, puteți chiar imita apa. În zona de agrement, construiesc un foișor, un grătar, rup paiete cu flori, creează tobogane alpine, echipează poteci. Zona de recreere poate fi închisă din vedere publică cu ajutorul spațiilor verzi.

Atunci când organizați zone, trebuie să țineți cont de hobby-urile proprietarului și ale membrilor familiei sale. Un stil de viață activ presupune prezența unui teren de sport, a unei piscine, dacă zona site-ului permite. Dacă este planificat să crească produse ecologice la dacha, este alocată o zonă pentru o grădină și o grădină de legume, ținând cont de caracteristicile solului. Pentru a obține o recoltă bună, lucrările de recuperare sunt efectuate: solul este fertilizat, solul negru este adus, apa este furnizată dacă este necesar.

Linii directoare pentru plasarea obiectelor majore

Compoziția clădirilor pe o căsuță de vară și amplasarea lor depind de utilizarea lor în viitor: pentru trai pe tot sezonul sau pentru perioada de vară. Dacă intenționați să construiți o casă, atunci aceasta trebuie să fie poziționată astfel încât ferestrele dormitoarelor și camerei de zi să fie orientate spre sud sau sud-est. Ușa este realizată cel mai bine pe partea de sub pământ. Conform standardelor sanitare, distanța de la casă la partea carosabilă nu trebuie să fie mai mică de trei metri, iar până la autostradă - nu mai puțin de cinci metri.

Standarde sanitare pentru amplasarea clădirilor

Ar trebui să existe o distanță de cel puțin trei metri până la marginea parcelei de casă, în timp ce părțile proeminente nu ar trebui să intre pe teritoriul parcelei vecine. Trebuie să existe o distanță de cel puțin 8 metri până la saună sau baie și 12 metri până la toaletă. Clădirile ocupă mult spațiu, așa că este mai bine să le așezi în spatele casei.

După ce au trasat planul de construcție, acestea trebuie conectate cu cele mai scurte linii care vor reprezenta căile. Atunci când amenajăm peisaje, căile pot fi șerpuite. Este recomandabil să se facă lățimea căii principale aproximativ doi metri, astfel încât doi adulți să poată merge gratuit pe lângă ea. Este mai convenabil să se facă căi auxiliare cu 1 metru lățime.

Pentru amplasarea pe site-ul tuturor zonelor de mai sus, suprafața sa trebuie să fie de cel puțin 10-15 acri. Este mai bine să amenajați o grădină de legume și o grădină pe partea de sud a site-ului, în locuri unde apele subterane sunt suficient de adânci, astfel încât solul să nu fie acoperit cu apă, sau va trebui să faceți un sistem de drenaj pentru a elimina excesul de umiditate.

Copacii nu trebuie plantați în apropierea clădirilor, deoarece sistemul rădăcină poate deteriora fundația în timp. Atunci când alegeți răsaduri, ar trebui să verificați cu vânzătorul despre activitatea și parametrii unui copac adult pentru a planifica în mod corespunzător situl de plantare.

Plasarea copacilor pe site

Peluzele și paturile de flori sunt situate în jurul casei, în fața intrării din față, în zona de recreere. Pentru a facilita îngrijirea paturilor cu flori, este mai bine să le faceți mici. În locurile în care este foarte multă umbră, iar plantele nu vor primi suficientă lumină solară și căldură, este mai bine să aranjați un rockery sau un tobogan alpin.

Pentru un domeniu sportiv, este adecvată o zonă plină umbrită de copaci, dar protejată de pescaj. Este mai bine să echipezi piscina într-o zonă deschisă, departe de copaci, astfel încât frunzele să nu înfunde apa. Se pot face mai multe zone de recreere, dacă suprafața totală permite, și așezată în locuri diferite, acest lucru va oferi posibilitatea de a vă retrage pentru relaxare.

Sfaturi pentru amenajarea curtii tale

Cea mai reușită formă pentru un teren de grădină, în care întregul teritoriu este clar vizibil și vizual parcelul pare mai mare, este un pătrat. Prin urmare, curtea ar trebui să fie mai aproape de această formă. Pentru a crește vizual dimensiunea unei zone dreptunghiulare, este mai bine să plasați casa pe partea sa scurtă.

La planificarea unui site trebuie să se țină seama de următoarele sfaturi:

 • atunci când așezați o casă, rețineți că prin ferestrele din partea de nord, casa se va răci rapid iarna, astfel încât camerele de zi sunt cele mai bune situate în partea de sud;
 • clădirile exterioare nu trebuie amplasate în curte, oferindu-le locuri vizibile, nu vor adăuga frumusețe și vor scoate zona, cel mai bun loc pentru ei este în spatele casei;
 • pentru o grădină și o grădină, este de asemenea mai bine să alegeți un loc în spatele casei, calculând în prealabil cât spațiu trebuie să lăsați pentru plantarea copacilor, arbuștilor și plantelor;
 • pe o suprafață mică, este de dorit să se construiască clădiri dreptunghiulare, apoi puteți utiliza rațional teritoriul plasând mai multe clădiri;
 • o casă de țară este destinată odihnei și relaxării, prin urmare, elementele decorative sub formă de fântâni, sculpturi, mici paturi de flori sunt cel mai bine așezate în partea din față și în partea centrală a curții;
 • locul de joacă trebuie să fie clar vizibil din casă și din zona de recreere, deci este adesea amenajat în fața casei;
 • astfel încât copacii cu ramurile lor să nu interfereze cu mersul pe poteci, trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin un metru de marginea căii;
 • pot fi trasee nu numai pentru a conecta clădirile și zonele funcționale, ci și pentru comoditatea de a lucra în grădină și a ocoli copacii în timp ce mergeți în jurul grădinii;
 • o frumoasă decorațiune a zonei de curte va fi gard viu, va decora curtea și va proteja de ochii indurerați, dacă plantați arbuști fructiferi, puteți recolta o recoltă bună.

Când planificați un site, ar trebui să vă străduiți ca toate elementele sale să arate armonios într-un singur stil, extinzând vizual teritoriul. Zonele ar trebui localizate în funcție de scopul lor funcțional.


Opinii: 117