» » Cum să echipezi corect un teren de grădină pentru a combina confortul și frumusețea într-una

Cum să echipezi corect un teren de grădină pentru a combina confortul și frumusețea într-una

cum să echipezi corect un teren de grădinăÎnainte de a echipa corect un teren de grădină, este necesar să studiați o serie de nuanțe care vă permit să faceți față competenței sarcinii. Îmbunătățirea teritoriului și împărțirea acestuia în zone funcționale vor necesita mult timp și efort. Pentru a nu întâmpina dificultăți în timpul lucrului, merită să dezvolți în prealabil un plan de acțiune..

Scop funcțional și pregătire pentru planificare

relief de sitePentru comoditatea utilizării site-ului, este necesar să se determine în prealabil locația unei clădiri rezidențiale, clădiri, o grădină și o grădină de legume. Dacă săriți pașii de planificare, pot apărea dificultăți în procesul de utilizare a teritoriului și a clădirilor, iar aspectul estetic va fi, de asemenea, afectat..

Începând cu planificarea, este recomandabil să existe un plan de șantier, în funcție de care să fie determinată locația comunicațiilor, a clădirilor și a zonelor pentru plantare. Lucrările pregătitoare includ studiul naturii solului, reliefului, formei, prezenței rezervoarelor. În unele cazuri, poate fi necesară organizarea drenajului, îndepărtarea sau adăugarea stratului superior al solului, construirea unei zone orbe pentru pereți, nivelarea suprafeței teritoriului. Pentru un studiu amănunțit al zonei, trebuie să se țină seama de o serie de factori:

 1. Calitatea terenului: râuri, dealuri, teren plat. Pe baza acestui aspect, se stabilește aspectul comunicării.
 2. Sol: argilă, humus, nisip. Pentru cultivarea culturilor horticole, este important să aveți grijă aciditatea solului. Acest indicator trebuie luat în considerare atunci când alegeți flori, tufișuri și copaci pentru grădină..
 3. Forma graficului: pătrat sau dreptunghi. Depinde de forma de a planifica zona suburbană corectă cât mai convenabil.
 4. Apele subterane. În prezența apelor subterane amplasate strâns, este necesar să aveți grijă de sistemul de drenare și de scurgere.
 5. Climă și vânt. Într-un loc ventilat, asigurați o protecție suplimentară pentru plante..
 6. Cantitate ușoară.

Copacii înalți și clădirile trebuie să fie amplasate în nordul grădinii, astfel încât să nu creeze umbră în timpul zilei.

După studierea tuturor nuanțelor, puteți trece la alegerea lucrărilor de proiectare, decorare și construcție.

https://youtube.com/embed/Pt7yBUwo_ks

Alegerea stilului

Înainte de a echipa un teren de grădină, va trebui să vă gândiți la direcția stilistică. Aceasta nu înseamnă că atunci când decorați un teritoriu, trebuie să respectați anumite reguli, dar pentru a crea un spațiu armonios, puteți lua una dintre cele trei direcții ca bază.

Stil de grădină geometrică

stil geometricNumele acestui stil vorbește de la sine. Caracteristica sa distinctivă este aranjarea clară a tuturor elementelor de design. Aceasta este cea mai bună soluție pentru o cabană plată de vară. În acest caz, pomi fructiferi și arbuști sunt plantați sub formă de pătrat, dreptunghi, cerc sau eșalonat.

Forma cărări de grădină strict drept, lățimea nu mai mult de 80 cm (acest parametru este relevant pentru toate direcțiile). Atunci când așezați paturi de flori, aranjamente pentru flori, elemente decorative, se menține o linie prevăzută.

Stil de peisaj

stil peisajStilul pitoresc se caracterizează prin forme bizare, cărări curbe de grădină, paturi de flori luminoase. Ar trebui să aveți grijă de modul în care echipați un teren de grădină într-un stil peisaj în avans: achiziționați elemente decorative neobișnuite, alegeți materiale pentru traseele de pavaj, gândiți-vă la design rezervoare.

Acest design este perfect pentru terenurile de relief, pe teritoriul căruia există un rezervor natural, deal sau râpă. Folosind tehnici de proiectare, puteți transforma imperfecțiunile site-ului în atracția principală a grădinii.

Stil mixt

stil mixtAdesea, proprietarii de grădini de casă fac o alegere în favoarea unui stil mixt: o combinație de direcții geometrice și pitorești. Acest lucru arată deosebit de avantajos pe terenurile mixte, când jumătate din zonă este perfect plană, iar cealaltă nu..

Atunci când alegeți un design, nu există cadre rigide, totul este limitat de finanțele și preferințele gustului proprietarilor. Dacă întâmpinați dificultăți în timpul proiectării, puteți contacta designerii care vă vor ajuta să dezvoltați și să implementați orice idei.

https://youtube.com/embed/OYCeIARRv_w

Planificare

plan de grădinăAspectul este necesar pentru distribuirea competentă a obiectelor pe site. Puteți să-l desenați de mână sau să-l faceți folosind un program de calculator. Acest aspect nu trebuie neglijat, chiar și atunci când specialiștii sunt implicați în planificare. Având un plan în mână, va fi mai ușor să rezolvați problemele cu angajații și să controlați procesul.

O diagramă detaliată ar trebui să includă câteva puncte:

 1. Amplasarea tuturor șantierelor.
 2. Zonele peisagistice, inclusiv sere, paturi de flori și tipuri de vegetație.
 3. Forma, direcția și materialul căilor de grădină.
 4. Sistem de drenaj pentru apele subterane apropiate.
 5. Rezervoare artificiale, dacă sunt prevăzute de proiect.
 6. Numărul, proiectarea și amplasarea corpurilor de iluminat.
 7. Costul materialelor și lucrărilor specialiștilor.

Cum să echipezi corect un teren de grădină prin zonare

zonareProcesul de amenajare a zonei grădinii va fi mult mai ușor dacă împărțiți site-ul în zone funcționale:

 • zonă rezidențială (10% din sit);
 • un loc pentru amplasarea unei grădini și a unei grădini de legume (aproximativ ½ parte);
 • clădiri suplimentare, inclusiv duș și toaletă (15%);
 • loc de odihnă (restul 25%).

Procentul de teren pentru grădina de legume și grădină poate fi ajustat în favoarea unui loc de odihnă, în funcție de preferințe.

Construirea unei case

construcții de locuințeAvând grijă de modul de amenajare corectă a clădirilor pe șantier, ar trebui să stabiliți mai întâi locul pentru construcția unei clădiri rezidențiale. Această structură este centrul teritoriului și va deveni un factor determinant pentru amplasarea în continuare a vegetației, a zonelor de agrement și a încăperilor de utilități..

Locația casei este afectată de scopul zonei suburbane:

 1. În cazul în care o casă de țară este utilizată în scop recreativ, clădirea ar trebui să fie amplasată în conformitate cu soluția de peisaj concepută, încadrându-l armonios în stilul general.
 2. Dacă plantările sunt planificate pe parcela din grădină, este recomandat să localizați casa cât mai aproape de granițe.

Pe lângă dorințele personale, înainte de a echipa un teren cu o casă, trebuie să țineți cont de o serie de factori:

 • adâncimea apelor subterane (fundația clădirii depinde de aceasta);
 • prezența caselor din apropiere (distanța dintre case este de cel puțin 6 metri);
 • aspectul liniilor de comunicare existente sau planificate;
 • copaci înalți care nu pot fi tăiați (construcția este interzisă pe o rază de 250 cm față de aceștia);
 • amplasarea casei în raport cu alte structuri (la toaletă cel puțin 15 metri, la baie - 6 metri, clădiri - 15 metri);
 • distanța de drumurile de acces și străzile (nu mai aproape de 5 metri).

Respectarea fiecărui punct este obligatorie în timpul lucrărilor de construcție, iar unele dintre ele nu vor permite finalizarea lucrărilor. În prezența terenului neuniform, este mai bine să așezi o clădire rezidențială pe un deal, astfel încât să nu creeze o umbră pentru vegetație. Pentru comoditate, merită să lăsați drumuri de acces gratuit pentru transport, inclusiv un camion de canalizare.

După ce ați decis ce să construiți pe site, trebuie să alegeți materiale de calitate. Dacă doriți să construiți o casă într-un timp scurt, ar trebui să acordați preferință versiunii de bloc sau cadru.

Construcția structurilor de utilități

structuri de utilitateDesignul clădirilor este deseori trecut cu vederea. Acest lucru nu este adevărat, în ciuda faptului că vor fi ascunși de ochii indurerați. Dispunerea zonei de grădină implică amplasarea acestui tip de clădiri în adâncurile teritoriului. Este indicat să amplasați clădiri pe partea de nord, astfel încât acestea să protejeze plantele de vânt, în timp ce nu creează umbră.

Dacă aspectul nu permite construcția clădirilor de utilități în adâncimea șantierului, designul exterior al acestora ar trebui să fie în armonie cu designul casei sau decorat cu arbori înalți, tufișuri sau o podgorie.

Clădirile pentru gospodării nu trebuie să fie amplasate într-un punct scăzut al grădinii, altfel accesul la ele va fi dificil în timpul ploilor.

Duș și toaletă în aer liber

toaleta si dus exteriorÎntr-o casă de vară, instalarea unei băi și toalete este rareori asigurată, așa că ar trebui să aveți grijă de amplasarea lor în cadrul șantierului. Pentru a economisi spațiu și comoditate, este mai bine să faceți o toaletă și un duș în aceeași clădire. Gândindu-ne cum să echipezi corect și confortabil un parcel de grădină cu toate facilitățile, este necesar să ții cont de mai multe nuanțe:

 • din cauza umidității ridicate și a debitului regulat de apă, clădirea trebuie să fie amplasată la o distanță de alte clădiri;
 • o cantitate suficientă de lumină naturală trebuie să intre în cameră;
 • ar trebui să se ridice o structură cu o suprafață mare pe o fundație.

Nu merită economisit pe materiale, calitatea slabă va duce la o viață operațională scurtă și la re-construcție.

Zona de relaxare

zona de relaxareNu există restricții clare atunci când se stabilește un loc de ședere. Acesta poate fi un foișor liber la umbra copacilor de grădină sau mai multe zone situate în diferite părți ale grădinii:

 • zona de joacă pentru copii cu sandbox și tobogan;
 • camera de gradina, care joaca rolul de veranda, bucatarie de vara si gradina de flori;
 • patio;
 • grătar acoperit cu o masă și scaune sub un baldachin;
 • bănci frumoase situate lângă rezervor (dacă există).

Orice opțiune privind modul de dotare corectă a unei zone de recreere este limitată doar de imaginație. Singura regulă pentru astfel de clădiri este una: ar trebui să existe flori frumoase și arbuști pitorești în jur.

Atunci când proiectați o zonă pentru relaxare cu prietenii sau pentru relaxare retrasă, trebuie acordată atenția cuvenită iluminării. În absența unei linii electrice staționare, un generator diesel va veni la salvare.

Grădină

grădină de legume și serăPentru a decide unde să localizați o grădină de legume pe site, trebuie să alegeți cel mai însorit și cel mai deschis loc. Pentru a obține un randament ridicat, zona cu paturi nu ar trebui să fie umbră de clădiri și copaci înalți, deși unele culturi nu le place expunerea la soare direct. Atunci când alegeți legume pentru plantare, trebuie să țineți cont de cerințele lor de umiditate, frecvență de udare și lumină. Acest lucru vă va ajuta să evitați greșelile și să alegeți cel mai potrivit loc pentru fiecare plantă..

La prima vedere, instalarea unei sere nu este dificilă, dar dacă sunt plasate incorect, cantitatea și calitatea răsadurilor pot fi foarte mici. Planificarea unei căsuțe de vară cu o seră trebuie realizată conform recomandărilor:

 1. Iluminat. Plantele din sere au nevoie de multă lumină solară, deci structura nu trebuie să fie la umbra altor clădiri sau copaci. Mai puțină lumină înseamnă o creștere a culturilor mai slabă.
 2. Nivelul fluxului de ape subterane, prezența unui rezervor din apropiere și panta sitului în acest loc.
 3. Calitatea solului. Dacă solul din seră nu contribuie la randamente mari, este necesar să se aplice îngrășăminte sau să se aducă terenuri de calitate mai bună pentru plantare..
 4. Cazare. Accesul și căile de acces la seră trebuie să fie accesibile. Pentru o udare mai ușoară țevi de apa ar trebui să fie cât mai aproape posibil.

După ce ați aflat unde să localizați o grădină de legume pe șantier și după instalarea unei sere, puteți începe să îmbunătățiți teritoriul.

Zona de grădină

zona de gradinaÎnainte de a planifica site-ul și de a planta aranjamente de flori pe el, ar trebui să faceți mai întâi o schiță a viitoarelor paturi de flori. Acest lucru va ajuta nu numai să alegeți plantele potrivite, ci și să vedeți clar cum va arăta grădina cu flori. Plantările au nevoie de întreținere regulată, deci nu le face prea largi. În caz contrar, va fi dificil să se toarce patul de flori și să se aplice îngrășământ..

În ceea ce privește locația, aceasta poate fi o zonă locală, sau paturi de flori de sine stătătoare, tobogane alpine și rockeries împrăștiate pe tot situl, pe poteci sau pe malul unui rezervor.

Pentru a nu face față lipsei de spațiu în viitor, chiar și în etapa creării unei schițe, merită să se stabilească un loc pentru paturi de flori cu o marjă pentru extinderea ulterioară.

decorarea grădiniiFigurine de design, figurine neobișnuite cu personaje și animale de basm, sculpturi, fântâni vor ajuta la adăugarea de confort, frumusețe și farmec. Aceste elemente decorative trebuie plasate în locuri proeminente, atrăgând atenția asupra lor înșiși..colț cu fântână Este important să respectați măsura și să alegeți decorațiuni care să se potrivească stilului general al teritoriului.

pergola cu leagănDintre designeri, o tehnică este populară, în care elemente decorative care poartă o sarcină funcțională sunt utilizate în fotografia de proiectare și amenajare a parcelei de grădină: case de păsări și hrănitoare, mobilier de răchită, vase de flori.tobogan alpin

Dispunerea unei parcele de grădină de diferite forme

Cel mai simplu este să decizi cum să echipezi un teren de grădină pătrat, dar teritoriul nu are întotdeauna această formă. În funcție de aceasta, opțiunile de planificare pot fi ajustate..

Secțiune dreptunghiulară

secțiune dreptunghiularăCea mai bună opțiune pentru a da, care vă permite să vă întruchipați toate ideile. În acest caz, zona grădinii are o importanță deosebită - cu cât este mai mică, cu atât fiecare dintre zonele funcționale va fi mai compactă..

Dacă aveți un spațiu mic, vă puteți limita la o casă mică, paturi de grădină, un foișor și grădini de flori pitorești și compacte din jurul perimetrului. Lățimea pieselor ar trebui să corespundă, de asemenea, zonei disponibile și să nu ocupe cea mai mare parte..

Forma alungita

secțiune alungităForma alungită forțează utilizarea tehnicilor de proiectare care corectează vizual situația:

 1. Pentru a extinde vizual site-ul, acesta trebuie zonat corespunzător. Tufe joase, garduri sau arcade împletite cu plante sunt perfecte ca separator..
 2. Culoarea accentului poate juca și un rol important: partea îngustă este folosită pentru plantarea copacilor înalți și a florilor strălucitoare, iar partea largă este folosită pentru plante mici cu nuanțe reci..

Dacă nu puteți face față acestei sarcini de unul singur, puteți contacta profesioniștii care vă vor spune cum să planificați plantările pe site.

Teritoriul în formă de L

Teritoriul în formă de LUn site de această formă are un avantaj incontestabil: una dintre părțile sale este la vedere. Această caracteristică vă permite să utilizați partea proeminentă ca loc pentru construcții sau zonă de salon..

Aceste opțiuni sunt comune pentru teritorii cu orice zonă, se fac modificări specifice în funcție de numărul de acri.

Aranjament de 6 acri

un lot de 6 ariCând planificați un teren de 6 acri, trebuie să determinați locația casei, serele cu paturi, zonele de agrement și clădirile casnice. Casa este construită pe granița de nord în așa fel încât, în viitor, să nu umbreze locurile cu plantații. Pentru pomii fructiferi, un site este alocat în direcția de la nord la sud. Așezați-le la o distanță de trei metri, unul de celălalt, într-un model de tablă de verificare.

Dispunerea zonei suburbane pe punctele cardinale implică construirea blocurilor de utilitate de-a lungul laturii de sud, unde puteți instala, de asemenea, o seră și despărțirea paturilor.

Marcarea a 15 ari

parcela 15 ariDacă există 15 acri, nu vor fi probleme cu amplasarea clădirilor și organizarea tuturor zonelor necesare. Teritoriul vast vă permite să ridicați liber clădiri și să plantați o varietate de culturi. Proiectarea site-ului poate consta din mai multe direcții stilistice.

Gândind cum să aranjați totul pe un lot de 15 acri, nu puteți respecta forme clare, ci aranjați elemente decorative și aranjamente florale într-o manieră haotică. Acest lucru nu va strica aspectul grădinii, ci, dimpotrivă, o va face mai strălucitoare și mai neobișnuită..

Îmbunătățirea zonei suburbane este un proces destul de interesant și creativ, care necesită respectarea mai multor standarde și reguli. Dacă abordați acest eveniment cu toată imaginația și responsabilitatea dvs., rezultatul vă va încânta mulți ani..

Recomandări video pentru planificarea unei parcele de grădină


Opinii: 123