» » Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Designul original al peisajului este favorabil unei șederi plăcute în țară. Toată lumea poate înnobi frumos și cu gust teritoriul din jurul casei: pentru aceasta, studiază exemplele care îți plac și implementează-le pe site-ul tău.

Pregătire - ce trebuie să știți despre site-ul dvs.?

În faza inițială, evaluați terenul în sine:

 • ce fel de relief - dealuri, râuri, nereguli, acest lucru este necesar pentru a depune în mod competent comunicările necesare, pentru a corecta relieful completând sau îndepărtând straturi de sol;
 • care este compoziția solului pentru a selecta îngrășământul și plantele necesare;
 • prezența clădirilor;
 • prezența apelor subterane și adâncimea apariției acestora, atunci când sunt situate în apropiere, consideră drenarea;
 • prezența fluxurilor;
 • condițiile climatice;
 • iluminarea zonei.

Cunoscând toate aceste caracteristici, profitați la maxim din proiect. Când creați un peisaj, renunțați la clădiri masive, construiți astfel încât să arate armonios unul cu celălalt. Acoperiți clădirile cu arbuști și plante ornamentale cățărate.

Nu construiți garduri solide, înalte, pentru a nu crea sentimentul că vă aflați în spatele unei „zăbrele” și reduceți vizual spațiul. În acest caz, circulația naturală a aerului este, de asemenea, perturbată. O alternativă poate fi un gard scăzut sau un gard cu legătură în lanț; plantele cățătoare pot fi plantate în jurul perimetrului. Nu plantați copaci înalți și nu plantați-i pe partea de nord pentru a evita efectele de umbră severe. Mai bine să alegeți pomi fructiferi mici și să-i plantați în grupuri.

Zonarea teritoriului - selectați 5 zone principale

Planul de amenajare a unei cabane de vară începe cu distribuirea zonelor. Puteți să spionați opțiuni gata făcute, dar asigurați-vă că adăugați ceva. În funcție de dimensiunea obiectului și de preferințele dvs., anumite zone pot fi incluse sau excluse din plan:

 • zona de locuit;
 • zona de odihnă;
 • zone ale clădirilor pentru nevoile gospodărești;
 • zona de gradina;
 • zona de gradina.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

În primul rând, determinăm ponderea fiecărei zone din suprafața totală a site-ului. Pentru a avea mai mult spațiu pentru a crea frumusețe, noi oferim cea mai mare parte, aproximativ 65 la sută, pentru grădina și grădina de legume. Alocăm 20 la sută pentru o clădire rezidențială, nu mai mult de 15. Pentru clădiri. În continuare, schițăm o casă pe diagrama, cel mai adesea ocupă zona centrală. Ascundem clădirile dacha din diagrama din adâncurile curții și le mascăm cu spații verzi iubitoare de umbră.

Așezăm baia și piscina lângă gard, dacă există deja, atunci încercăm să le deghizăm în mod corespunzător. Selectăm cel mai bun loc de pe site pentru o zonă de recreere și un loc de joacă. Dăm grădinii o latură bine luminată, însorită. Ținând cont de legislația Federației Ruse, în timpul construcției și al proiectării peisajului, trebuie să se respecte standardele la distanță:

 • distanța de la stradă la casa de țară ar trebui să fie de 5 metri;
 • de la o casă privată la gardul unui vecin - 3 metri;
 • distanța dintre casa ta și casa vecinului: de la piatră - 6 metri, de la lemn - 15 metri, mixt - 10 metri;
 • de la gard la: o casă de grădină - 6 metri, la clădiri pentru animale - 4 metri, la clădiri - 1 metru, la copaci - 4 metri;
 • de la casă la clădirile unui vecin pentru nevoile gospodăriei - 6 metri.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Stiluri de teren - regulat sau natural?

În procesul de planificare a unui peisaj de cabană de vară, este necesar să se stabilească stilul său. Există două principale: regulat și natural. Regulară presupune prezența axei principale a compoziției; debarcări simetrice sunt realizate în raport cu aceasta. Acest design este ideal pentru zonele mari. Asigurați-vă că așezați piesele într-o formă clară, sub forma unui pătrat, dreptunghi sau triunghi. Alegerea depinde în mare măsură de forma site-ului în sine. Dacă toate părțile curții sunt egale, atunci potecile sunt în formă de pătrat. Cu o formă alungită, o cale dreptunghiulară este mai potrivită.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Atunci când alegeți un stil natural, este mai bine să refuzați căile drepte. În această opțiune, există mai multă libertate în plasarea debarcărilor și a elementelor de decor..

Dacă site-ul este inegal, atunci poate fi bătut cu mini-reliefuri create de tine, sub forma unui iaz cu un pod sau un tobogan alpin. O opțiune mai simplă este crearea de volum folosind o grădină de flori cu plante de diferite forme, culori și înălțimi..

Elemente de decor - plasarea accente

Peisajul parcelei personale constă dintr-o combinație de elemente decorative:

 • tobogan alpin;
 • apă;
 • pat de flori, gradina de flori;
 • Aleea din grădină;
 • peluză;
 • iluminat artificial.

Diapozitivul alpin modern este o imitație a unui munte format din pietre și plante sălbatice și arată foarte interesant în proiectarea site-ului. Procesul de creare este destul de laborios, dar merită. O grădină de stâncă este adesea ridicată din materialele disponibile: gresie, granit sau calcar. Acoperim muntele creat artificial cu pământ și decoram cu plante, combinându-le cu soiuri de roci. Un accent suplimentar la grădina de stâncă este dat de jocul de lumină și umbră. Pentru a face acest lucru, alegem partea însorită a curții și ne gândim la iluminatul artificial pentru tobogan..

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Rezervorul va completa perfect peisajul din curtea grădinii, dimensiunea acestuia depinde de dimensiunea teritoriului dumneavoastră. Cu un stil obișnuit, alegem forme drepte, cu un stil natural - asimetric. Un corp de apă are nevoie de îngrijire și curățare bună. Puteți alerga pești mici în iaz, plantați plante acvatice, suprapuneți marginile cu pietre frumoase.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Proiectarea peisajului țării fără paturi de flori și paturi de flori nu este posibilă. Combinațiile frumoase de plante pot fi principalul decor al întregului proiect. Este foarte important să înțelegem compatibilitatea plantelor, anotimpul înfloririi acestora. Experții sfătuiesc să rupă paturile de flori de pe părțile laterale ale intrării, doar asimetric. Există mai multe tipuri de aterizări:

 • paturi de flori - plantele ornamentale sunt plantate sub orice formă geometrică;
 • grup - florile sunt plantate în grupuri dense din mai multe specii;
 • creste - cu această metodă, plantele sub formă de bandă dreptunghiulară încadrează marginile gazonului, căi, clădiri;
 • tenie - plantarea unei specii de plante;
 • grădina de flori parterre - situată în fața intrării în cabana de vară, este o combinație de diferite tipuri de plante cu elemente de arhitectură;
 • grădină de flori portabile (mobile) - florile și plantele sunt plantate în vaze frumoase sau ghivece și expuse în curte ca decor;
 • arenarium - o bucată de pământ este acoperită cu nisip, imităm un deșert, apoi plantăm plante suculente acolo.

Cu propriile mâini, puteți crea o grădină de flori neobișnuită pentru o reședință de vară, folosind o varietate de idei și obiecte. Orice vei găsi la ferma ta: un butoi, o cutie, un scaun, o bicicletă veche, roți, o oală, mai ales dacă le pictezi într-un mod original..

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Căile de grădină sunt un element necesar al decorului dacha, ele conectează toate zonele. Facem aleea centrală mai largă, o puteți decora pe părțile laterale cu lumină punctuală. Designul mozaic al piesei va arăta interesant și neobișnuit. Combinați diferite materiale: pietre de pavaj, pietriș, plăci de beton, piatră naturală, plăci decorative, pietricele.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

O peluză este un covor moale, ierbos, pe care oricine îl poate așeza pe terenul din curtea sa. Există mai multe tipuri de amenajare a teritoriului:

 1. 1. Normal - iarbă simplă, densitate medie.
 2. 2. Athletic - gazon dens, rezistent la uzură, care poate rezista la sarcini grele.
 3. 3. Decorativ - nu este destinat mersului pe el, servește ca decor.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Iluminatul zonei suburbane are două scopuri: funcțional și decorativ. În prima variantă, iluminăm zonele necesare deplasării în întuneric. În al doilea, lumina artificială este concepută pentru a transforma grădina de noapte, pentru a crea o atmosferă specială lângă casă și pentru a evidenția accentele de design..

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Pentru a crește vizual spațiul, puteți aplica mici trucuri de proiectare, cu accent pe forme și linii curgătoare. Calea așezată între plantații vă va întinde vizual site-ul. În locuri, aranjamentele florale și elementele decorative sunt de asemenea o mișcare de succes. Decorarea colțurilor îndepărtate ale curții cu flori galbene și albe le va îndepărta vizual.

Exemple de amenajare a teritoriului - 6 și 10 acri

Pentru început, luați în considerare opțiunea de amenajare a unui lot mic de 6 acri, deoarece este cel mai comun. Este cel mai profitabil să așezați următoarele obiecte pe 600 de metri pătrați:

 • casă de țară - până la 20 de metri pătrați;
 • clădiri de țară pentru nevoi gospodărești - 17 mp;
 • spațiu pentru o mașină - 8 metri pătrați (ideal 4x2 metri);
 • zona de recreere cu un loc de joacă pentru copii - 75 mp;
 • grădină de legume - 140 mp;
 • căi și poteci - 40 de metri pătrați;
 • arbuști, copaci și paturi de flori - 300 de metri pătrați.

Locul pentru o reședință de vară este mic, deoarece este proiectat pentru sărbătorile de vară și în weekend. Câteva tipuri de pomi fructiferi trebuie plantați: măr, cireș, prune și pere. Coacăzele, zmeura, murele și coacăzul sunt populare printre arbuști. Ascundem clădiri pentru nevoile gospodărești din spatele casei, departe de zona de agrement. Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Nu construiți toate elementele de decorare a peisajului în casele mici de vară deodată. Va arăta sfărâmată și fără gust. Cu spații limitate, există suficiente căi frumoase, o peluză, o mică terasă și câteva paturi de flori.

Acum vom studia peisajul unei parcele de 10 acri, egală cu 1000 de metri pătrați și le vom distribui pe diagrama în funcție de zone:

 • casa privata cu mansarda si terasa - 190 m2;
 • bucătărie de vară - 40 m2;
 • pensiune - 50 m2;
 • baie - 50 m2;
 • clădiri de grădină pentru nevoi gospodărești - 50 m2;
 • garaj cu intrare la acesta - 30 m2;
 • zona de recreere, foișor, loc de joacă, zonă pentru grătar și bănci - 110 m2;
 • elemente decorative (fântână, iaz, pod decorativ, sculpturi din piatră) - 90 m2;
 • grădină de legume - 150 m2;
 • paturi de flori - 70 m2;
 • grădină - 170 m2.

Un exemplu de amenajare a unui teritoriu de 10 acri este prezentat mai jos în diagrama, în care:

 1. 1. zona de intrare, zona pavată în fața garajului, destinată a două mașini și trecerea liberă către casă, cu o cale spre terasă;
 2. 2. Plantarea unică a molidului - simbol al Anului Nou;
 3. 3. Gradina decorata - frumoasa, convenabila si practica;
 4. 4. zona de gratar;
 5. 5. rockery, amplasat astfel încât să poată admira din foișor, baie, terasă și zonă cu grătar;
 6. 6. loc de joacă pentru copii, situat lângă baie și este clar vizibil de pe terasă, departe de șosea și lângă un gazon spațios pentru jocuri;
 7. 7. livadă, pentru a economisi spațiu, copacii sunt plantați de-a lungul gardului.

Peisagistica în țară - scheme și exemple pentru zone mici și mari

Auto-aranjarea unei căsuțe de vară este o modalitate excelentă de a economisi bani și de a obține un loc de relaxare din agitația orașului în unitate cu natura.


Opinii: 68