» » Dispunerea unui lot de 10 acri, tipuri de mod de plasare corect

Dispunerea unui lot de 10 acri, tipuri de mod de plasare corect

O parcelă de 10 acri este o suprafață destul de mare care poate fi folosită pentru a plasa o casă, a pune o grădină, sere sau paturi de legume, un loc de joacă sau un teren de sport pentru copii și chiar un rezervor artificial. Cu o utilizare rațională, va exista suficient spațiu pentru orice proiecte, principalul lucru este să planificați corect amplasarea obiectelor pe teritoriu.

Modele de planificare

Orice proiect începe cu planificarea.

În acest caz, în primul rând, este necesar să se țină seama de:

 1. Relief: plat, înclinat, deluros. Atunci când așezați obiecte pe o zonă deluroasă, trebuie să luați în considerare dacă veți nivela teritoriul sau neregulile pot fi utilizate în proiectarea unei grădini, a zonei de recreere. Neregularitățile afectează amplasarea casei, așezarea utilităților, plantarea copacilor.
 2. Forma afectează, de asemenea, amplasarea clădirilor și comunicațiilor. Formele pătrate și dreptunghiulare sunt considerate optime..
 3. Amplasarea site-ului în raport cu punctele cardinale. Acest lucru este deosebit de important dacă teritoriul are o formă alungită și intenționați să plasați sere, sere sau o livadă..
 4. Tip de sol influențează alegerea plantelor care pot fi cultivate pe șantier. Solul poate fi nu numai fertil, ci și nisipos, pufos, alunecat cu apă. Este necesar să se țină seama de starea solului atunci când se pune bazele clădirilor.
 5. Obiecte învecinate. Prezența unui rezervor natural din apropiere afectează nivelul apei subterane și al umidității solului. Copacii creează zone umbroase în care plantele cresc slab. Clădirile nu sunt amplasate în zona umbrelor. umbrire nu le permite să se încălzească bine și contribuie la umiditatea crescută în interiorul clădirii.
 6. Caracteristicile climatice generale ale zonei: temperaturile medii, precipitațiile afectează și alegerea plantelor și caracteristicile de proiectare ale clădirilor.
Planificarea nu trebuie făcută manual. Puteți găsi multe programe de proiectare a peisajului pentru a vă facilita munca și pentru a vă ajuta să planificați. Pe lângă programele profesionale cu multe funcții complexe și opționale, există și mai simple, distribuite sub licență deschisă (freeware).Pachetele profesionale pot avea o versiune de încercare a programului pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile (shareware). Programele sunt convenabile prin faptul că vă permit să selectați forma site-ului, să setați dimensiunile și să plasați obiecte din biblioteca elementelor din spațiul virtual: o casă, copac, tufiș, loc de joacă, garaj etc. Pentru ca redarea să fie adevărată, obiectele plasate sunt modelate și dimensionate.
Știați? Procentul locuitorilor urbani cu o zonă suburbană variază de la 60 la 80% în diferite țări ale lumii. În URSS, 58% din populație aveau căsuțe de vară, iar dimensiunea standard a unui lot era de 6 acri. În țările europene, aceasta este 62% din populație, dar loturile sunt mult mai mici - doar 3 ari.

Tipuri de machete de terenuri

Designerii de peisaje iau în considerare 6 scheme de bază pentru planificarea unui teritoriu, în funcție de liniile care prevalează asupra acestuia..

Tipuri de machete:

 • dreptunghiular și pătrat;
 • rundă;
 • diagonală;
 • curbiliniar incl. cu arcuri;
 • neregulat.

afla, cum să echipezi corect un teren de grădină, la fel de alinia a lui, faceți iluminat, gradina cu flori și Livadă.

Dreptunghiular

Forma dreptunghiulară este cea mai frecventă formă în planificare. Dacă site-ul este complet gol, atunci nu va fi dificil să plasați optim toate obiectele dorite. În același timp, încearcă să instaleze casa, astfel încât umbra ei din partea de nord să cadă în afara graniței teritoriului, lăsând în interior un maxim de teritoriu bine luminat.Dacă ați achiziționat un teren cu clădiri deja amplasate pe acesta și înconjurat de alte parcele, atunci când planificați, acordați atenție modului în care umbrele cad pentru a lăsa o zonă bine luminată pentru sectorul de grădinărit și zona de recreere..

Pătrat

Forma pătrată este mai puțin convenabilă decât forma dreptunghiulară, dar vă permite, de asemenea, să creați planuri grozave, ținând cont de diferite zone și de rutare între ele. Formele pătrate și dreptunghiulare pot fi ușor împărțite în diferite secțiuni, zonate și obțineți combinația optimă de elemente.

Rundă

Planificarea circulară se bazează pe principiul plasării tuturor zonelor sub formă de cercuri, care se pot intersecta între ele. Site-ul ar trebui să aibă un cerc principal în jurul căruia se află diverse elemente de peisaj. Amplasarea se efectuează pe razele care traversează centrul cercului principal.

În interiorul cercului principal, poate exista o clădire rezidențială, un foișor sau un alt obiect care va deveni centrul compoziției. Când planificați o astfel de zonă, întocmiți mai întâi o diagramă pe hârtie grafică pentru a le scala. Apoi trageți un cerc de bază și razați prin centru. Acum, pe schema de bază rămâne să aranjezi obiectele necesare.

Vă va fi interesant să aflați cum să o faceți singur în țară verandă, Leagăn de grădină, grătar din piatră, pat de flori de pietre, stânci artificiale și chioşc.

Diagonală

O dispunere în diagonală apare în zonele inegale. Regula de bază de proiectare pentru un astfel de site este de a plasa elemente pe diagonale care rulează de la colț la colț. O astfel de schemă extinde vizual spațiul și face posibilă crearea de machete unice..

Liber

Într-o dispunere neregulată a teritoriului, se pot utiliza mai multe metode de planificare diferite: radial, diagonală, dreptunghiulară. Elementele de proiectare ale diferitelor zone se pot deplasa de la una la alta sau pot exista în zone independente, combinate armonios între ele.

În același timp, în proiect sunt incluse formele de relief existente. Pentru zona de grădinărit peisaj, se folosesc tranziții originale de la forme culturale la natura sălbatică. Acest aspect poate fi utilizat pe un site de orice formă..

Peisaj la cabana lor de vară - face frumusețe.

Obiecte de pe site

Există patru domenii principale:

 • Rezidențial;
 • zona de odihnă;
 • economic;
 • horticol.

Zona rezidențială ocupă aproximativ 10% din parcelă cu o casă, garaj, terasă situată pe ea. Zona economică include clădiri, incinte pentru animale și ocupă 15%. Zona de recreere este formată din foișoare, un teren de joacă sau de sport, o piscină, o bucătărie de vară și ocupă 25% din teritoriu. Restul de 50% este o zonă de livadă, unde se pot găsi sere, paturi, o grădină, paturi de flori, un rezervor artificial, un parc.

Cum să aranjați clădirile corect

Amplasarea clădirii rezidențiale trebuie să fie astfel încât să existe un spațiu maxim iluminat pentru zonele de recreere și plantare. Plantele cresc mai bine pe partea de sud a clădirii, prin urmare, se recomandă să fie amplasate clădiri rezidențiale în nordul amplasamentului. Această amplasare a clădirilor ajută, de asemenea, la protejarea plantelor de vânturile de nord-est.. Orice formă de plasare a copacului poate fi. Cu ajutorul copacilor și tufișurilor, teritoriul este zonat.

Construcțiile nu trebuie să fie vizibile de la intrarea în șantier. Pot fi așezate în spatele casei. Dacă aveți de gând să păstrați păsările, trebuie să le oferiți o zonă de mers pentru ca oamenii și păsările să nu se amestece între ele. Copacii sunt așezați de-a lungul perimetrului sitului, sub forma unei grădini separate, precum și de-a lungul perimetrului zonei de recreere. Dacă se folosește o seră pentru cultivarea legumelor, este așezată pe partea de sud a casei..Zona de recreere este poziționată pentru a oferi atât o iluminare bună, cât și o zonă umbroasă pentru cei care ar dori să se relaxeze la umbră. Elementele zonei de agrement nu trebuie să fie amplasate una lângă alta. Căile sunt distanța cea mai scurtă între clădiri. Sunt așezate astfel încât să nu fie nici prea lungi, nici prea înguste..

Știați? Păsările din coliba sau familia foișorului în momentul selecției perechilor construiesc colibe și le decorează. Pentru decorare se folosesc pene, scoici, elytra gândacului. Femeia îl va alege pe cel care, din punctul ei de vedere, este un constructor mai priceput.

Zonare spațială

Zonarea spațială este necesară pentru a oferi sectoarelor complete și închidere vizuală. Principalele tehnici de zonare sunt:

 • pavaj;
 • terasarea;
 • borduri;
 • curent;
 • baldachin;
 • partiții și ecrane;
 • lămpi;
 • mobila.

Pavarea este o metodă de zonare plană. Baza pentru aceasta este creată în faza de planificare a site-ului. Pavajul este platforme, poteci, peluze. Poate fi făcută sub formă de elemente de diferite culori sau texturi. Poate fi, de asemenea, caneluri sau borduri pline cu pietriș. Zonele funcționale, terasele pot fi limitate prin granițe, pot deveni locuri lângă zona de joacă a copiilor, o masă suplimentară lângă terasă.Înălțimea unor astfel de borduri este de aproximativ 40 cm, iar lățimea de aproximativ 30 cm. Pot fi proiectate ca structuri permanente cu vârful închis sau cu paturi de flori în partea superioară. De asemenea, sunt posibile versiuni portabile, concepute sub formă de cioturi de copac etc. Borderoul poate fi decorat cu flori proaspete și poate fi atât un pat de flori, cât și un element pentru divizarea sectoarelor. Limitele zonelor sunt deseori desenate cu plante de containere.

Important! Adâncimea șanțului pentru sistemul de iluminat trebuie să fie de cel puțin 50 cm. Tehnica de așezare: un strat de nisip, cabluri și din nou un strat de nisip. Cablul trebuie să fie cu trei nuclee și trebuie să fie așezat într-o țeavă blindată.
Un canal sau un curent îngust poate delimita limitele sitului, transformându-l într-o insulă. Partițiile openwork creează limitele sectoarelor, contribuie la retragerea sectorului. Corpurile de iluminat sunt o soluție versatilă care vizează atât zonarea, cât și iluminarea amplasamentului. Corpurile de iluminat pot fi împământate sau așezate la înălțime.

Terasă

Terasele sunt printre cele mai eficiente tehnici de decorare a unui spațiu, însă crearea lor necesită efort semnificativ, construcția pereților de sprijin, umplerea lor cu sol fertil etc. Plantele de acoperire la sol arată bine pe terase. Terasele pot fi din piatră sau lemn. Astfel de marcaje sunt potrivite și pentru o zonă de agrement - vă permite să evidențiați locuri de joacă, zone de joacă, o piscină, peluze.Toldurile sunt structuri staționare din metal, plastic sau lemn. Acoperișul cu baldachin poate fi format din plante cățărate. De asemenea, acoperișul poate fi realizat din policarbonat. Este un material de construcție modern, cu rezistență ridicată și transmisie bună a luminii. Același material este folosit și în sere moderne..

Căi și paturi de flori

Pasarelele vă permit să vă deplasați rapid pe șantier și sunt confecționate din diverse materiale: beton, dale de pavaj, pietricele, piatră, gresie. Acoperirile pot fi combinate. Cea mai simplă versiune a piesei este pietrișul. Zonele pavate se fac în parcare.

Important! Pentru iluminarea compozițiilor de grădină, rezervoare artificiale și zone de recreere, lămpi cu halogen de joasă tensiune și LED-uri pot fi utilizate. Este interzisă instalarea echipamentelor cu o tensiune de 220 V în rezervoarele artificiale..
Compozițiile pentru grădină pot include materialul lemnos, cu pietre neregulate și flori. Plante de plante sunt plantate în mijlocul patului de flori, iar anuale sunt plantate de-a lungul marginilor sale. Forma paturilor de flori poate fi foarte diferită: rotundă, ovală, dreptunghiulară, curbată. Patul de flori poate fi o serie de flori sau un gard viu.

peluză

peluză Este un gazon verde pentru o zonă de agrement. Amenajarea unei peluze necesită controlul prealabil al buruienilor și nivelarea solului. Dacă solul nu este nivelat, va crea probleme la cosirea gazonului. În plus, gazonul neuniform arată neobișnuit, în gropi se formează iarba slăbite și se formează petice de chelie, ceea ce nu este, de asemenea, foarte frumos..O iarbă specială de gazon este plantată în zona pregătită. În plus față de amestecurile de gazon universale, puteți cumpăra iarbă de oțel, ryegrass, fescue, iarbă timotă, iarbă îndoită. Îngrijirea gazonului constă în udarea, fertilizarea, îndepărtarea buruienilor probabile și tăierea ierbii.

Știați? Peluza rulată este una dintre cele mai practice soluții pentru amenajarea unui site. Este format din iarba semănată turnată într-un sul, foarte simplu și frumos de utilizat.

Apă

Un mic rezervor artificial se încadrează bine în proiectarea site-ului. Sarcina sa este extinderea vizuală a spațiului. Pe lângă componenta estetică, evaporarea apei pe vreme caldă asigură răcoarea necesară plantelor și zonelor de agrement. Cele mai populare forme de rezervoare:

 • lac;
 • curent;
 • Fântână;
 • cascadă.

Rezervoarele pot fi forme geometrice obișnuite sau curbate, înscrise în peisaj. Cea mai comună formă este cea ovală. Malul unui rezervor artificial poate fi realizat sub formă de graniță, decorat cu plante iubitoare de apă. Iazul necesită o întreținere atentă, inclusiv colectarea gunoiului, frunzișul și tratarea apei. Planificarea site-ului nu este dificilă.Principalul lucru este să țineți cont în mod corect de costurile forței de muncă, de capacitățile executanților și de calcularea finanțelor la implementarea proiectului. Diversitatea materialelor de construcție moderne, opțiunile de proiectare pentru rezervoare, poteci, peluze și alte elemente este extrem de mare, de aceea vă permite să alegeți cele mai originale soluții moderne. Fii creativ, dar nu uita că totul trebuie să fie armonios combinat și să corespundă stilului general..


Opinii: 184