» » Acoperișuri verzi și tipurile lor

Acoperișuri verzi și tipurile lor

Locuitorii din jungla cu sticlă asfaltică au nevoie de ocazie de a respira aerul curat. Dar, din păcate, găsirea sursei acestui aer devine tot mai dificilă: pur și simplu nu există suficient spațiu pentru grădini și parcuri. Iar lipsa de spațiu liber își face treaba. Designerii de peisaje au găsit o cale de ieșire din situație și au sugerat acoperișuri verzi ale clădirilor. 

Designerii de peisaje au găsit o cale de ieșire din situație și s-au oferit să ecologizeze acoperișurile clădirilor
Designerii de peisaje au găsit o cale de ieșire din situație și s-au oferit să ecologizeze acoperișurile clădirilor

Datorită tehnologiei moderne, acoperișurile verzi devin răspândite și originale. Să vedem ce este grădină pe acoperiș și ce poate fi.

Ce sunt acoperișurile verzi

„Acoperișuri verzi” este o traducere literală a termenului în engleză „green Roofs”. Inseamna umplerea parțială sau completă a acoperișului cu plante vii. Poate fi ca. plante în containere sau căzi, și plantate în pământ. Astăzi, un astfel de peisagistic este mai frecvent în megacități: pe acoperișurile centrelor comerciale, clădirilor de birouri, rezidențialelor înalte. Nu cu mult timp în urmă au început să înverzească acoperișurile case de tara și economic clădiri.

Autobuz cu plante pe acoperiș. Fotografie de pe site-ul ecotechnica.com.ua
Autobuz cu plante pe acoperiș. Fotografie de pe site-ul ecotechnica.com.ua

Interesant: Pe străzile din New York, Madrid, Barcelona, ​​Girona merg autobuzele „verzi”. Ai ghicit, cu grădini pe acoperiș. Mark Granen, care a dezvoltat această idee, și-a propus obiectivul nu numai să ofere autobuzului un aspect interesant, care va fi amintit de turiști, ci și să extindă spațiul verde al orașului..

Tipuri de acoperișuri verzi

Există mai multe modalități de a acoperi acoperișuri verzi. În această privință, se disting următoarele tipuri de design cu ajutorul plantelor:

Acoperișuri verzi

Acestea sunt acoperișurile omologate ale clădirilor, pe care numai acoperire cu gazon.

Grădini de acoperiș

Acestea sunt acoperișurile clădirilor pe care, pe lângă peluză, rupt adevărate mini-grădini din piese, copaci și arbuști, paturi de flori și zone de agrement. La rândul lor, sunt de două tipuri:

1. Extensiv
Cea mai simplă amenajare. Grădinile extinse implică plantarea de plante nepretențioase - de obicei, vesnic verde. 

Grădină extinsă de acoperiș
Grădină extinsă de acoperiș

În același timp, grosimea solului este mică - maxim 15 cm. Nu este necesară întărirea acoperișului, deoarece greutatea solului nu depășește 20 kg pe metru pătrat. 

Puteți alege plante pentru grădinăritul de acoperiș extins folosind piața noastră. Aruncați o privire la selecția "Plante pentru un acoperiș verde" și comparați produse din diferite magazine online. 

O altă opțiune pentru amenajarea peisagistică extinsă este plantele pe acoperiș din interior cazi. Este potrivit pentru case de țară, clădiri, garaje, dar numai pentru acoperișurile plate și numai pentru sezonul primăvară-vară. Iarna, recipientele vor trebui eliminate. În general, o grădină cu drepturi depline containere, chiar dacă este plasat în ordine perfectă, este imposibil de denumit. 

2. Intensiv
Dar aceasta este deja o adevărată grădină. În ea puteți aranja piese, locuri pentru odihnă, foișoare, fântâni, mini cascade, mici rezervoare. De asemenea, puteți planta orice vă place, de la flori la copaci.. 

Grădină intensă pe acoperiș
Grădină intensă pe acoperiș

Acest tip de grădină este cel mai adesea creat pe acoperișurile clădirilor înalte, hoteluri, centre comerciale și alte obiecte de dimensiuni mari. Acest fapt se explică cu ușurință prin faptul că acoperișul unei case de țară pur și simplu nu poate rezista la o sarcină atât de mare din sol cu ​​un strat de până la 200 cm și clădiri suplimentare.

Peisaj plat

După cum puteți ghici, în acest caz vorbim despre acoperișuri plate. Ele pot fi limitate la un singur peisagistic sau puteți rupe oricare dintre grădini, ținând cont de rezistența acoperișului.

Peisaj înconjurat

Baza acestui tip de amenajare este acoperiș înclinat. Aici zborul imaginației este limitat la o peluză sau o grădină extinsă..

Beneficiile acoperișurilor verzi

 • Îmbunătățirea mediului clădirea în sine și zona din jurul ei: spațiile verzi purifică aerul, prinzând aproximativ 20% din impuritățile dăunătoare.
 • Nivelul sus izolare fonică. Este relevant în special pentru clădirile situate în apropiere de autostrăzi, aeroporturi și alte surse de zgomot.
 • Nivelul sus izolație termică: un acoperiș verde reglează bine procesele de schimb de căldură între clădire și mediu. Iarna, căldura este păstrată, iar vara casa este plăcută..
 • Loc suplimentar pentru odihnă și zonă suplimentară pentru implementarea horticolelor idei.
 • Durata de viață crescută a acoperișului. Plantele și solul protejează într-o anumită măsură acoperișul de efectele factorilor negativi: umezeala, zăpada, lumina solară etc..
 • Protecţie din blocajele de zăpadă și inundații. În acest caz, plantele iau lovitura și întârzie parțial grămezile de zăpadă și apa de ploaie..
 • Componenta estetică. Peisagistica este un design original, mereu memorabil al acoperișului.
 
Ca orice direcție design peisagistic, acoperișurile verzi au dezavantaje alături de avantaje.

Una dintre opțiunile grădinii de acoperiș
Una dintre opțiunile grădinii de acoperiș

Dezavantaje ale acoperișurilor verzi

 • Cheltuieli semnificative. Va trebui să plătiți pentru întărirea acoperișului și acoperirea acestuia. De asemenea, va trebui să cheltuiți bani pentru un sistem automat de irigare, deoarece nu este foarte convenabil să udați acoperișul manual.
 • Necesitatea respectării regulilor de securitate
 • Selecție atentă a plantelor și grijă de ei. Nu orice plantă este capabilă să crească în astfel de condiții și vă rugăm cu aspectul ei..
 • Acoperișuri verzi nu se potrivesc cu fiecare design al site-ului
 
În ciuda tuturor avantajelor și contra, un acoperiș verde este un proiect cu adevărat interesant și este interesant nu numai pentru rezultatul său, ci și pentru procesul de creație. Si ce crezi?

Citește și:


Opinii: 170