» » Plantarea copacilor și arbuștilor toamna - care sunt avantajele acestei perioade a anului?

Plantarea copacilor și arbuștilor toamna - care sunt avantajele acestei perioade a anului?

Timpul optim de plantare pentru fiecare plantă este diferit și depinde nu numai de specie și soi, ci și de regiunea în care este planificată cultivarea. Grădinarii cu experiență plantează copaci cu succes egal în toamnă, cu câteva săptămâni înainte de frig și primăvara. Atunci, care este diferența dintre anotimpurile când plantează copaci și tufișuri de grădină?

Care sunt avantajele și dezavantajele plantării de toamnă?

Toamna este benefică din punct de vedere al unei bune selecții atât a soiurilor, cât și a reprezentanților lor specifici, precum și a prețurilor accesibile în contextul unui număr mare de propuneri. Grădinarii vând material de plantare proaspăt săpat și puteți evalua starea de sănătate a răsadului. În plus, plantarea de toamnă este mai puțin supărătoare - natura va oferi în mod independent plantei umiditatea necesară a solului. Sistemul de rădăcini al plantelor plantate în sol continuă să se dezvolte până când temperatura solului scade la +4 grade. În acest timp, apar procese radiculare suplimentare, iar în sezonul următor aceste plante își vor începe creșterea cu 2-3 săptămâni mai devreme decât cele plantate primăvara.

Dezavantajul timpului de plantare a toamnei este că copacii imaturi pot muri atunci când vin înghețuri severe, vântul îi poate sparge. Practic, cele rezistente la îngheț includ: pere și meri, prune, caise, cireșe și cireșe, precum și toate celelalte plante a căror patrie se află în zonele climatice de sud. Perioada de plantare a răsadurilor de pomi fructiferi și arbuști este de la douăzeci de septembrie până la ultima săptămână a lunii octombrie pe banda de mijloc, iar din octombrie până la mijlocul lunii noiembrie în regiunile sudice.

Datele plantării toamnei

Cea mai bună orientare pentru momentul plantării copacilor va fi sfârșitul căderii frunzelor, adică debutul unei perioade de inactivitate biologică.

Ce să faci în sezonul rece pentru a menține plantele supraîncărcate?

Este în regulă dacă, din anumite motive, nu ați reușit să plantați răsadurile în pământ toamna. Există cel puțin trei moduri de a le salva până în primăvară..

  1. 1. Depozitare într-un loc răcoros și umed, cum ar fi o pivniță sau subsol. Umezeste sistemul radicular al răsadurilor și plantează-le într-un vas plin cu turbă, nisip și rumeguș. Iarna bine în astfel de condiții la temperaturi de la 0 la +10 grade, cu umiditate bună a aerului. Singura avertisment este că, o dată pe săptămână sau 10 zile, solul în care trăiesc va trebui udat.
  2. 2. Zăpada. Răsadurile de arbori fructiferi și arbuști pot fi depozitate în aer liber, cu condiția să fie bine învelite și acoperite cu suficientă zăpadă deasupra. Într-o iarnă înghețată, această metodă nu va salva plantele de la îngheț..
  3. 3. Săparea în pământ. Pe site în direcția de la vest la est, săpați un șanț cu lățimea de 60-80 și 50 cm adâncime, cu siguranță lățimea de-a lungul fundului. Partea de sud a gropii este înclinată, iar pământul este aruncat asupra ei. Pe panta rezultată, răspândiți răsadurile la o distanță de 10 cm unul de celălalt și acoperiți-le cu pământ umed, astfel încât să nu existe spații goale între rădăcini. Dacă este necesară compactarea, adăugați șanțul înainte de a acoperi complet cu solul. Dacă tufele sunt cumpărate în containere sau vase, atunci se adaugă cu ele..

Sub rezerva regulilor simple de depozitare a iernii primăvara, puteți planta cu succes plante pentru reședință permanentă..

Alegerea materialului de plantare - contează vârsta?

Săparea unei răsaduri înainte de timp, adică înainte de sfârșitul căderii frunzelor, duce la faptul că o plantă care nu s-a maturizat încă, cel mai probabil, nu va putea fi supraîncărcată. Prin urmare, nu vă opriți alegerea pe copaci frumoși cu frunze verzi, nu au avut timp să se maturizeze suficient. Alege plante vechi de 1 până la 2 ani cu lăstari lemnoși care se derulează până la capăt. Rinichii trebuie să fie complet formați.

Puieții în vârstă de 3 ani și mai în vârstă au deja un sistem de rădăcini bine dezvoltat, care suferă foarte mult în timpul procesului de săpare din pământ. Astfel de plante se rădăcină într-un loc nou este foarte dificil, cel mai bine este să refuzați să le achiziționați în favoarea unei versiuni mai tinere..

În plus, amintiți-vă că plantele cu un sistem rădăcină închis se adaptează mult mai ușor și mai repede la un loc nou și au, de asemenea, o rezistență mai mare la îngheț. Se recomandă alegerea răsadurilor, al căror sistem de rădăcină este ținut ferm și strâns în comă de pământ, fără a-l împleti. Verificați dacă planta respectivă a crescut în acest container sau a fost plasată acolo chiar înainte de vânzare. Pentru a face acest lucru, atenție la cât de greu este să îndepărtați răsadul din ghiveci. Dacă este destul de gratuit - refuzați să cumpărați.

Plantarea copacilor și arbuștilor toamna - care sunt avantajele acestei perioade a anului?

Dacă înainte de plantare, rădăcinile răsadului au reușit să se usuce, țineți-le o zi în apă decontată la temperatura camerei.

Cum să plantați o răsaduri corect - pregătirea solului

Dimensiunea medie a gropilor de plantare pentru pomi fructiferi este de 110 până la 70 cm, pentru arbuști - 80 cu 50 cm. Aproape, groapa pentru un răsad cu un sistem de rădăcini închise ar trebui să fie de două ori mai mare decât recipientul în care a fost amplasată planta. Partea de jos a gropii este acoperită cu argilă extinsă cu un strat de 30 de centimetri pentru a proteja împotriva acoperirii de primăvară. În continuare, va trebui să pregătiți solul - este vorba despre 2 găleți de gunoi de grajd sau humus bine putrezit, o găleată de pământ familiară plantei și încă 3 găleți de sol fertil pentru pomii fructiferi. Sub rezerva celor de mai sus, pentru primul an planta nu va avea absolut nevoie de îngrășăminte și pansamente..

Doar nu adăugați îngrășăminte cu azot, cum ar fi gunoiul de gunoi sau excremente de păsări în sol pentru plantarea răsadurilor tinere, ele pot arde rădăcinile..

Plasăm răsadul într-o gaură săpată pentru ca gulerul rădăcinii să fie strict la nivelul solului. Dacă o așezați mai sus, atunci planta se va usca, iar dacă este mai mică, gulerul rădăcinii se va putrezi de la alunecarea apei, nu va trebui să așteptați fructe de la o plantă plantată în acest fel.

Plantarea copacilor și arbuștilor toamna - care sunt avantajele acestei perioade a anului?

Gulerul rădăcinii este locul în care rădăcina răsadului se contopește cu trunchiul său. Dacă vi se pare dificil de localizat, luați o cârpă umezită cu apă și ștergeți zona dorită. Vei vedea imediat unde rădăcina maronie se contopește în trunchiul verzui. Nu trebuie confundat cu un punct în creștere!

Plantarea copacilor și arbuștilor toamna - care sunt avantajele acestei perioade a anului?

După plasarea răsadului, adăugați amestecul de sol pregătit în groapă, compactați-l și udați-l din abundență. După aceea, etapa finală va fi proiectarea cercului trunchiului și mularea acestuia cu turbă.

Plantarea copacilor și tufișurilor vă va salva, fără îndoială, de o problemă suplimentară în primăvară, din care vor fi deja multe în grădină. În plus, răsadurile plantate în toamnă se vor dezvolta și vor crește pe parcursul sezonului următor, în timp ce cele plantate primăvara vor începe doar să se adapteze la noile condiții și să dezvolte lăstari suplimentari ai sistemului radicular. În orice caz, indiferent de anotimpul pe care îl alegeți pentru plantarea plantelor, respectați condițiile pentru alegerea răsadurilor potrivite și nu neglijați sfaturile grădinarilor experimentați despre plantarea lor în pământ, atunci vi se va asigura o recoltă.!


Opinii: 108