» » Învățând să îngrijești în mod corespunzător zigotul

Învățând să îngrijești în mod corespunzător zigotul

zygocactus acasăÎn timpul iernii, pe pervaz, puteți vedea adesea tufișuri, îmbrăcate cu flori strălucitoare roz, crem sau alb la capetele ramurilor. Acesta este zygocactus - o plantă din cactusul epifitic al genului. Aici este mai des numit Decembrist - de vremea înfloririi, sau Schlumberger, și în țările europene - floarea de Crăciun.

Descrierea plantei

zygocactus tropicalÎn natură, zigotul se găsește în pădurile tropicale din Brazilia. Acolo crește pe ramurile copacilor, ca și alte epifite. Sistemul lor rădăcină este superficial, slab. Ramurile de Schlumberger sunt plane, segmentate cu margini șerțate. Acest tip de cactus nu are spini. Florile sunt tubulare, cu mai multe niveluri, situate la capetele tulpinilor. Culoarea florilor este albă, roz, roșu deschis. Există soiuri de portocaliu și violet deschis.

Planta a ajuns în Europa acum două sute de ani, grație unui colecționar botanist și a câștigat rapid popularitate datorită luxuriantei și atât de rare în înflorirea iernii din emisfera nordică.

Cum să îngrijești în mod corespunzător un zigot

grijă de zygocactus acasăAceastă plantă este nepretențioasă, dar pentru înflorirea abundentă, trebuie să urmați o serie de reguli și să cunoașteți perioadele ciclului de viață în care diferă îngrijirea. Există patru astfel de perioade:

  1. Sfârșitul iernii și primăvara. Timp de odihnă. În această perioadă, floarea are nevoie de iluminare luminoasă sau difuză, temperatură scăzută - + 12-15 ° С, umiditate moderată a aerului și udare rară.
  2. Vară. Timp de creștere activă. Ușor slab, umiditate ridicată, udare frecventă și pulverizare. Temperatura trebuie crescută la + 17-22 ° С.
  3. Toamna. În perioada inactivă, este mai bine să expuneți planta la fereastra de nord-est sau nord-vest, să coborâți din nou temperatura aerului la + 12-15 ° С, să reduceți udarea și să reduceți umiditatea.
  4. Începutul și mijlocul iernii. În perioada de înflorire, temperatura trebuie ridicată la + 17-22 ° С, umiditatea aerului trebuie crescută și udarea.

În timpul înfloririi, pulverizarea trebuie efectuată cu atenție, evitând pătrunderea apei pe flori. Este nedorit să rearanjați floarea într-un alt loc.

Cum se transplantează o floare corect

Zygocactus este transplantat la sfârșitul iernii, după ce s-a estompat.

Plantele tinere sunt transplantate în fiecare an, adulții după câțiva ani.

Alegerea unui nou vas pentru Decembrist, oprește-te la unul larg și superficial, deoarece rădăcinile sale nu se dezvoltă în profunzime, ci în lățime.

Solul pentru acesta trebuie să fie ușor, respirabil, ușor acid. Pe fundul vasului, aproximativ o treime din adâncime este turnat drenaj - jetoane de cărămidă, argilă extinsă mică. Se poate adăuga pudră de cărbune. Acesta va face substratul și mai ușor și dezinfectează. Un pic de amestec de sol proaspăt se toarnă peste dren, planta este extrasă împreună cu o mică bucată de pământ, excesul este scuturat ușor și instalat într-un loc nou. Rădăcinile trebuie răspândite cu atenție. Apoi, puțin câte puțin, se toarnă și se compactează pământul proaspăt. După plantare, Decembrist este udat și pulverizat.

Respectând regulile de îngrijire a zigotului acasă, puteți obține aceeași înflorire abundentă ca în fotografia de mai jos:înflorirea zigotului după transplant

Decembristul puternic depășit este ușor de modelat. Pur și simplu scoateți lăstarii în exces sau scurtați-i prin răsucirea segmentelor cu mâinile. Acest lucru trebuie făcut cu atenție..

Un tufiș bine format va fi iluminat uniform, mai puțin bolnav, cu putregai diferite și înflorește la unison.

Reproducerea decembristului

tulpina zygocactusAcasă, este ușor să se propage vegetal zigotul. Este mai bine să faceți acest lucru înainte de începutul unei perioade de creștere activă - la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Pentru a obține butași, trebuie să răsuciți cu atenție o parte din tulpină cu 2-3 segmente cu o mână, ținând restul cu cealaltă mână.

Tăiați zigotul doar cu mâinile, fără ajutorul foarfecelor.

Tăierile rezultate sunt uscate două-trei zile, apoi sunt introduse într-un recipient mic cu nisip umed, ușor adâncind. Tulpina plantată este acoperită cu sticlă sau folie, creând o mini-seră. Înainte de apariția rădăcinilor, răsadurile sunt așezate într-un loc luminos, cald, evitând lumina directă a soarelui. Ventilați sera cu butași în mod regulat și umeziți nisipul. Butașele înrădăcinate sunt transplantate într-un loc permanent.

Atenție la plantarea corectă a butașilor de zygocactus din fotografie:plantarea butașilor de zygocactus

De ce nu înflorește Decembristul

zygocactus înfloreștePot exista mai multe motive:

  1. Înainte de înflorire, zigotul trebuie să treacă printr-o perioadă inactivă. În acest moment, el câștigă forță și pune muguri de flori. Dacă Decembrist nu a colectat mugurii până în noiembrie, înseamnă că în perioada inactivă temperatura a fost prea mare sau udare excesivă.
  2. Încercați să mutați oala dintr-un loc în cât mai puțin..
  3. Solul este prea sărac. Hrănește planta cu un îngrășământ complex care conține bor.

Sub rezerva acestor reguli simple de îngrijire, zigotul vă va încânta în fiecare iarnă cu o împrăștiere festivă a florilor.

Reproducerea zygocactus - video


Opinii: 178