» » Recomandări pentru îngrijirea unei flori decembrist acasă

Recomandări pentru îngrijirea unei flori decembrist acasă

Acasă cactus în opinia noastră, este o plantă cu spini simplificați și culoare verde. Dar, printre un grup de ghivece de flori similare, oamenii de știință au identificat soiuri tropicale unice, care diferă semnificativ de standardele înrădăcinate din mintea noastră.

Descrierea și caracteristicile florii Decembrist

Decembrist sau zigot (Numele latin - Schlumbergera) botanicii se referă la genul cactusilor epifiti. Patrie - pădurile tropicale din Brazilia. Înfloririle frumoase sunt amplasate dens pe ramurile unui copac exotic.

Știați? Arborele de Crăciun a fost adus pe continentul european de colecționarul de plante tropicale A. Kanninger în urmă cu aproape 200 de ani. În 1858, C. Lemaire a venit cu ideea de a numi planta Schlumberger.
Lăstarii plate de tipul articulației sunt lipsiți de spini caracteristici cactusilor. Aveți mai multe crestături de-a lungul marginilor ramurii. Cel mai comun nuanțe de flori pe tulpini agățate:

 • roșu;
 • Portocale;
 • roz;
 • liliac;
 • Violet;
 • alb.

Înflorirea pomului de Crăciun începe în decembrie, literalmente înainte de ciclul Anului Nou și al sărbătorilor de Crăciun. În acest sens, ghiveciul de flori a primit numele cunoscute pentru noi. Petalele au o lungime de 4 până la 8 cm. Mugurii se deschid cu o oarecare încetinire, așa că în timpul iernii planta încântă ochiul cu flori strălucitoare pe pervazul ferestrelor.

Familia Cactus include și: fruct de cactus, Epiphyllum, hatiora.

Genul de zygocactus are doar trei specii și multe plante hibride. Există o floare care arată foarte mult ca o oală de Crăciun. Se numește „Cactusul Paștelui”. În exterior, este dificil să le distingem prin ochi, fără cunoștințe speciale de floricultură..

Cele mai frecvente tipuri de flori din zona noastră sunt „culoarea Varvarinului” și trunchiul. Primele specii de Schlumbergara cresc sălbatic în pădurile umede din nordul Braziliei. Florile sale ating o lungime de 8 cm. Mugurul are un număr mare de petale radial simetrice, cu capete ascuțite.

A doua varietate de zygocactus are o coroană dreaptă sau răspândită cu puține segmente. Marginile lor au o anumită claritate. Florile uimesc de frumusețea jocului culorii combinate.

Ce condiții să creezi în casă

Schlumberger este unul dintre puținele ghivece de acasă care pot răsfăța cu înflorirea lor în timpul iernii reci. Floarea Decembrist necesită îngrijire atentă acasă. Formarea inflorescențelor începe în zilele de decembrie, care durează până la două luni. Dar pentru asta trebuie să creați condiții speciale pentru îngrijirea cactusului de Crăciun..

Locație și iluminare

Planta se dezvoltă în mod normal pe pervazurile orientate spre partea de nord-est sau vest. Alegeți un loc luminos, fără raze directe ale soarelui din timpul zilei, cu un nivel de iluminare în intervalul 70-85%.

Important! Puteți așeza zigotul într-un ghiveci și pe fereastra de sud, cu condiția să existe o umbrire suficientă de la razele directe ale soarelui. Razele UV directe pot provoca arsuri ale frunzelor.

Temperatura

Cactusul înflorit brazilian este tolerant la temperaturile din cameră cuprinse între +2 și + 39 ° C. Temperatura optimă vara este de + 18 ... + 20 ° С, iar iarna - + 13 ... + 15 ° С. Principalul lucru este să observați un nivel suficient de umiditate - adăugați stropirea coroanei cu apă moale, ușor încălzită.

Cum să ai grijă acasă

Decembristul aparține capriciosului flori de interior. Apa moale se recoltează de la începutul primăverii până la sfârșitul verii. Zygocactus este pulverizat constant în perioada caldă., a hrani nu mai mult de două ori pe lună.

Vara, un vas cu floare de Crăciun este scos pe balcon sau pe terasa în aer liber. Poate fi așezat în curte sub coroana largă a unui copac, dar ai grijă să nu-l strici Limacși și melci.

Odată cu sosirea lunii septembrie, udarea este redusă treptat, iar floarea este transferată într-o cameră răcoroasă sau un balcon închis (indicatorul optim este de aproximativ + 15 ° C). Odată cu apariția vremii reci, în plantă apar inflorescențe. Odată cu creșterea lor treptată, cresc udare și temperatura aerului. Șederea prelungită a ghiveciului într-o cameră răcoroasă va prelungi perioada de înflorire.

Citiți și despre îngrijirea altor plante: Kalanchoe Kalandiva, Clerodendrum, Cyperus, Hawortia, Campanula, plumeria.

Reguli de udare

Principala regulă a procedurii este respectarea regularității. Solul suprasolicitat este rău pentru starea plantei. Dar turnarea ghiveciului de flori peste oală nu este, de asemenea, meritată. Acest lucru poate duce la boala Decembrist și va necesita tratament imediat. Semnal de udare - uscare aparentă de pe suprafață sol.

Optimal programul sezonier-calendarul de udare:

 • Din octombrie până în noiembrie - etapa de „odihnă” într-un loc răcoros, cu udare o singură dată pe săptămână. În a doua decadă a ultimei luni de toamnă, planta este udată în fiecare două zile și este introdusă o procedură de pulverizare.
 • Din noiembrie până în decembrie - înmugurire. Udarea trebuie făcută abundent și regulat, deoarece pământul în ghiveci este uscat..
 • Din decembrie până în februarie - respectați udarea obișnuită și nu mutați oala în alt loc.
 • Din martie până în august - perioada pentru udare uniformă cu apă înmuiată.

Puține gospodine acordă atenție la cum și ce să udă corect Decembristul. Evitați utilizarea apei de la robinet. În compoziția sa, se remarcă o concentrație mare de clor sau sediment de var. Cea mai bună băutură este apa de ploaie colectată. Analog acceptabil - apă de la robinet fiartă decontată.

Umiditatea aerului

De asemenea, este important să aveți grijă de un nivel suficient de umiditate în cameră. Amintiți-vă originea sud-americană a zigotului. Acest fapt vorbește de la sine. Un Decembrist exotic va avea nevoie de pulverizarea în timp util a frunzelor cu apă caldă pentru a nu deveni letargice..

Știați? Cactusul ramificat decorativ iubește nivelul ridicat de umiditate. În plus față de stropire, sub oala sa poate fi așezată o paletă cu lut expandat umed.

În perioada caldă de vară, puteți efectua procedura de mai multe ori pe săptămână, iar iarna - de 1-2 ori în fiecare lună. Pentru pulverizare, utilizați o sticlă de pulverizare sau o toaletă cu un duș. Apa pentru această operație trebuie să fie la temperatura camerei.

Fertilizare

Ca un top dressing pentru Decembrist, cactusul este potrivit pentru înflorire îngrășăminte. Acestea pot fi achiziționate la orice magazin de flori. Intervalul necesar al procedurii este la fiecare două săptămâni în timpul creșterii și dezvoltării tulpinii (din martie până în august).

Amestecuri care conțin azot, potasiu iar incluziunile de fosfor sunt diluate cu apă. Floarea de interior este hrănită până la formarea mugurilor.

Tăierea decembristului

Se recomandă să facă o "tunsoare" pentru zigotul pentru formarea unei coroane înflorite îngrijite și atractive în viitor. Decembristul „descătușat” poate fi îmbunătățit prin tăiere. Procedura constă în deșurubarea verigilor în exces și tăierea ramurilor vechi și uscate. Părțile eliminate din ghiveciul de flori pot fi folosite pentru tăierea unui cactus de Crăciun.

Cum să aibă grijă după înflorire

Floarea dobândită își varsă adesea mugurii. Aceasta urmărește procesul standard de adaptare la noile condiții de detenție..

În perioada de „odihnă”, Decembristul este așezat pe un pervaz cu o ușoară penumbră, nu departe de fereastra din spatele unei perdele transparente. După înflorire tulpinile pot crește la temperaturi de la +2 până la + 37 ° С, dar cel mai bun regim de temperatură pentru creștere este + 18-25 ° С.

Știați? Conform ultimelor rezultate ale cercetărilor obținute de oamenii de știință germani, Decembrist are un grad nesemnificativ de toxicitate. Prin urmare, astmatici ar trebui să înlocuiască ghiveciul cu alte plante pentru a decora ferestrele casei..

Cum se transplantează

Schlumberguru tânăr este transplantat la fiecare doi-trei ani, plante mai vechi - cu un interval de patru până la cinci ani. La jumătatea lunii martie este momentul calendaristic optim când poți transplanta o floare Decembrist.

Rizomul plantei nu poate fi numit prea puternic, așa că nu ar trebui să-l plantezi într-o oală largă voluminoasă. Pentru a obține înflorirea abundentă, Decembrist este plantat într-un vas îngustat.

Solul pentru zygocactus acasă este fabricat din astfel componente componente:

 • nisip;
 • turbă;
 • proporții egale de sol și frunze.
Nava de aterizare este umplută cu 1/3 cu un strat drenaj și substrat de casă 2/3

Cum să se propage acasă

Floarea este propagată în două moduri dovedite: butași și altoiți. Pentru prima versiune a procedurii, veți avea nevoie de butași segmentate (din 3-5 părți). Părțile gătite ale tulpinii sunt aruncate într-un substrat umezit..

Important! Un mâner suplimentar de sticlă sau sticlă de plastic este plasat pe mâner pentru a crea condiții de seră. Din când în când, „protecția” este ridicată pentru a evita putrezirea tăierii.

Pentru a planta într-un ghiveci permanent, trebuie să așteptați formarea suficientă grosime a rădăcinii. Floriștii nu recomandă să planteze lăstari tineri în ghivece masive. Acest lucru creează un aspect ridicol. Există, de asemenea, o amenințare la dezvoltarea unei germeni instabile din cauza unui exces de umiditate în pământ..

Cea de-a doua metodă este puțin folosită de cultivatorii de flori datorită unor nuanțe. Veți avea nevoie de o plantă pentru replantare cu un nume fantezist. fruct de cactus. La piesa de prelucrat, tulpina este curățată de coroana superioară și capătul său superior este împărțit în jumătate.

Replantarea de tip Zygocactus ar trebui să fie compusă din două-trei segmente. Acestea sunt ascuțite cu un cuțit și fixate în fanta mărgăritului. Apoi fixați cele două părți ale tijei divizate cu un ac, fixați-l cu bandă sau bandă. Perioada de coalescență va dura aproximativ 14 zile. Regimul de temperatură dorit în cameră este de + 18 ... + 20 ° С. Păstrătorul este îndepărtat imediat ce scionul începe să crească. Este recomandabil să smulgeți lăstari noi și frunze de la bază. Un decembrist altoit în aprilie vă va încânta cu înflorirea deja în prima iarnă.

Posibile probleme de creștere

Decembristul suferă cel mai adesea de boli de natură fungică (Fusarium, fitium sau tâlharul târziu). Mucegaiul atinge gâtul rizomului. Printre bolile bacteriene, s-a observat un efect negativ asupra tulpinii agenților patogeni din grupul Erwinia. Uneori medicamentele sunt lipsite de putere, trebuie să tai partea afectată a cactusului ramificat. O mulțime de enervat ghiveciul de flori purici de plantă și mealybugs.

Mulți sunt interesați de întrebarea reală: de ce Decembristul se usucă lângă fereastră? Uneori se usucă din cauza aerului prea uscat care vine din bateriile încălzite în timpul iernii - trebuie să monitorizați pulverizarea și să hrăniți solul din oală.

Problemele de înflorire sunt asociate cu iluminarea necorespunzătoare. Spre deosebire de alte tipuri de plante de casă, nu ar trebui să schimbați locația deseori pentru un cactus ramificat înflorit..

Important! Mișcarea oalei în perioada de înmugurire este plină de eliberarea spontană prematură a petalelor.

Umiditatea excesivă a rădăcinilor poate provoca căderea profunda a frunzelor. Este mai bine să separați butașii de ghiveciul de flori dacă se observă un rizom întunecat putred și este prezent un miros mustos. Floarea „inundată” moare în curând.


Opinii: 178