» » Caracteristici de îngrijire pentru un schlumberger acasă

Caracteristici de îngrijire pentru un schlumberger acasă

Specie ZygocactusUna dintre cele mai îndrăgite plante de către cultivatorii de flori este Schlumberger. Această floare poate fi văzută în apartamente din oraș, case de țară și căsuțe de lux. Dar, oriunde crește acest cactus neobișnuit, întotdeauna îi place proprietarului cu înflorire strălucitoare când înghețurile de iarnă se prăpădesc pe stradă..

Descrierea plantei

Metode de reproducereSchlumberger este un cactus forestier sau zygocactus din genul cactusilor epifiti, aparținând familiei cactusilor. Ea provine din pădurile tropicale sultre din Brazilia.

Planta are un sistem rădăcină puternic bine dezvoltat care îi permite să se țină de coaja copacilor.

Floarea diferă de alte cactus în ramurile sale pline de culoare închisă sau verde închis. Segmentele acestor ramuri sunt zimțate. Dar Schlumberger îi lipsește spinii tradiționali de cactus.

Planta înflorește cu flori tubulare care se formează la capetele lăstarilor. Florile au petale ascuțite și stamine lungi. Paleta de nuanțe de petale este destul de diversă, acestea pot fi:

 • alb;
 • roz;
 • roșu;
 • purpuriu;
 • galben.

Perioada de înflorire cade de obicei la sfârșitul toamnei - începutul iernii și, prin urmare, planta a primit alte câteva nume: steaua de Crăciun și Decembrist.

Specie Zygocactus

Mai multe specii și hibrizi ai acestei flori au fost crescuți. Cele mai populare în floricultura interioară sunt două tipuri de cactus forestier:

 • Înrădăcinând butașii în pământCatarama este cel mai cunoscut tip de zigot. El este cel mai des numit „Decembrist”. Specia se remarcă prin numeroase tulpini înecate formate din segmente lungi, cu pături rotunjite. În perioada de înflorire, flori spectaculoase apar la capetele lăstarilor. Ele constau din mai multe rânduri de petale și stamine lungi care ies în față..
 • Trunchiat - această specie este foarte asemănătoare cu Buckley, dar o puteți distinge prin proeminențele zimțate de la marginile segmentelor. În plus, floarea lungă a plantei este ușor teșită.

Metode de reproducere

Schlumberger crește acasă destul de simplu. Propagarea plantelor prin semințe este practicată mai ales de florarii cu experiență și de floriști profesioniști. Pentru restul iubitorilor de flori, este mai bine să plantezi zigotoci cu butași..

Înrădăcinând butașii în pământ

Caracteristici de îngrijire la domiciliuTulpina este o lovitură răsucită cu grijă de ramura florii-mamă, numerotând cel puțin patru verigi. Uscați tăierea înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, este lăsat în aer liber în timpul zilei..

Utilizarea mărgelelor hidrogel pentru plantele de interior

Orice recipient mic este potrivit pentru plantare, de exemplu, o ceașcă de plastic. Găurile de scurgere trebuie făcute în partea de jos a recipientului. Apoi, trebuie să se așeze un sol de cactus ușor umezit..

Tulpina pregătită este plantată cu grijă în pământ, după care recipientul este acoperit cu sticlă sau polietilenă și transferat într-un loc umbrit. Rămâne doar să udăm regulat instalația și să aerisim recipientul cu ea.

Înrădăcinarea durează de obicei aproximativ o lună. Dovada că totul merge bine va fi apariția unui nou segment.

Germinarea în apă

Germinarea în apăUnii cultivatori preferă să germineze plantele în apă și să taie plantele în pământ abia după apariția rădăcinilor. Această metodă este destul de aplicabilă pentru Decembrist.

Pentru Schlumberger, ca în primul caz, este necesar să răsuciți evadarea. Apoi tăierea ar trebui să fie plasată într-un recipient cu apă, în care a fost adăugat anterior cărbune zdrobit. Tulpina încolțită trebuie să fie păstrată într-un loc umbrit..

Când apar rădăcinile, puteți începe să plantați floarea în sol pentru cactusi.

Caracteristici de îngrijire la domiciliu

Floarea Schlumberger este aparent ușor de îngrijit. Dacă florarul dorește să vadă în mod regulat înflorirea luxoasă a Decembristului, atunci ar trebui să țină cont de natura capricioasă a plantei..

Perioade de creștere

La creșterea Schlumberger, trebuie luate în considerare perioadele de creștere. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine cerințele plantei și să obțineți înflorire abundentă din ea..

Cactusul forestier are doar patru perioade de creștere:

 1. din martie până în august - sezon de creștere;
 2. din septembrie până în octombrie - o perioadă inactivă;
 3. din noiembrie până în ianuarie - înflorire;
 4. din februarie până în martie - din nou o perioadă de odihnă.

Fiecare perioadă are propriile sale reguli de îngrijire care răspund nevoilor plantei..

Iluminat și temperatură

Perioade de creștereAcest nativ din tropice preferă umbra parțială soarelui strălucitor și, prin urmare, ar fi ideal să așezați ghiveciul pe pervazul de est sau de vest. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar să oferiți umbrire pentru floare..

Întreaga perioadă de înflorire, zigotul are nevoie de o cantitate suficientă de lumină, dar după sfârșitul înfloririi va crește bine chiar și în camerele cu lumină scăzută.

Pentru dezvoltarea uniformă a lăstarilor, floarea trebuie să fie îndreptată în mod regulat către soare în diferite direcții. Trebuie menționat că în perioada de înflorire este strict interzis să se facă acest lucru, deoarece planta își va renunța imediat mugurii.

Mulcirea solului: ce înseamnă această procedură pentru plante

Controlul temperaturii este o parte importantă a îngrijirii unui Schlumberger. Ideal dacă temperatura din încăpere cu planta este între 18 și 30 ° C. Deși floarea tolerează ușor schimbările bruște și este capabilă să reziste atât la 40 ° C cât și la 3 ° C. Dar totuși, nu ar trebui să lăsați planta într-o cameră rece pentru mult timp..

Iluminat și temperaturăDe la începutul toamnei, zigotul are nevoie de o scădere a temperaturii până la 15 ° C. Acest lucru va permite floarea să se pregătească cu succes pentru perioada de înflorire..

Nu există un consens între iubitorii de flori cu privire la cât este nevoie de aer proaspăt pentru o plantă. Conform unor grădinari, zigotul ar trebui luat în exterior pentru vară. Alții cred că în niciun caz nu trebuie făcut acest lucru, deoarece planta nu tolerează nici măcar cele mai mici proiecte..

Datorită unei astfel de diferențe de vedere, decizia de a plasa o floare pe balcon pe toată perioada de vară este luată de fiecare proprietar de plante pur și simplu independent..

Umiditate și udare

Umiditate și udareAcest factor este foarte important, deoarece planta este originară din tropice umede. Pentru o creștere reușită și o înflorire activă, Schlumberger are nevoie de un microclimat cu o umiditate a aerului foarte mare. O florară o poate crea folosind o paletă cu pietre umede, pulverizare zilnică și proceduri periodice de duș. Nu neglijați aceste metode, deoarece floarea nu înflorește în aer uscat..

Trebuie menționat că atunci când primele flori de pulverizare apar pe Schlumberger, va trebui să se efectueze astfel încât doar aerul să fie umidificat, apa să nu cadă pe planta în sine.

Nu trebuie să fii zelos cu pulverizarea în timpul anotimpurilor cu temperaturi scăzute. Umiditatea excesivă poate provoca dezvoltarea bolilor fungice.

Planta necesită udări regulate și abundente, dar atunci când este efectuată, este important să nu udăm solul. Este mai bine să udăm cu apă moale și caldă, care a fost dat să se stabilească bine.

Regimul de udare este foarte important în timpul reglajului mugurilor și pe întreaga perioadă de înflorire. Solul plantei nu trebuie lăsat să se usuce.

Când cactusul de pădure termină înflorirea, udarea trebuie redusă, astfel încât pământul să fie întotdeauna moderat umed..

Fertilizare corectă

Fertilizare corectăZygocactus nu are nevoie de hrănire frecventă și, prin urmare, acestea sunt efectuate numai în timpul creșterii active până la momentul apariției florilor. Planta trebuie fertilizată o dată la 20 de zile..

Transplantarea de anturium interior acasă

Cel mai bine este să utilizați îngrășăminte specializate pentru cactusi, deoarece conțin cantitatea de potasiu și fosfor de care are nevoie planta. Dar totuși, având în vedere sensibilitatea cactusului forestier la oligoelemente, se recomandă dizolvarea dozei indicate într-un volum mai mare de apă..

Trebuie menționat mai ales că nu este permisă o fertilizare suplimentară în perioada de înflorire. În acest moment, floarea nu este în măsură să asimileze oligoelemente și, prin urmare, vor rămâne în sol, provocând acumularea de săruri.

Tăierea și replantarea

Tăierea și replantareaO parte obligatorie a grijii pentru o plantă este tăierea primăverii și a verii. Tăierea regulată creează un tufiș frumos și stimulează înflorirea abundentă.

Tăierea Schlumbergera se face întotdeauna manual și constă într-un fel de deșurubare a părților în exces ale ramurilor de la baza lor. În timpul procedurii, țineți partea inferioară a ramurii cu o mână și deșurubați ușor partea superioară cu cealaltă. Trebuie să acționați foarte atent pentru a nu răni floarea prea mult..

O plantă tânără are nevoie de un transplant anual, care se realizează la începutul primăverii după sfârșitul perioadei de înflorire.

Transplantul de Schlumberger tolerează bine.

Un strat de drenaj este plasat într-un vas adecvat. Ar trebui să ocupe cel puțin o treime din oală. Apoi drenajul este acoperit cu sol pe care este așezată floarea. Rădăcinile plantei sunt acoperite cu rămășițele solului, după care se udă cactusul.

Arbustii voluminoși și adulți nu necesită transplant, dar o dată la cinci ani se poate efectua această procedură pentru reînnoirea solului într-o oală.

Deseori, proprietarii de cactusi forestieri reînnoiesc doar solul de sol. Această metodă este periculoasă, deoarece, fără o îngrijire corespunzătoare, puteți deteriora sistemul de rădăcină al florii..

Dăunători și boli

Din păcate, doar câteva flori de interior sunt rezistente la boli și atacuri ale dăunătorilor de insecte. Dar examinările periodice și atent ale plantelor pot detecta problema într-un stadiu incipient, ceea ce crește șansele unei vindecări de succes..

În plus, uneori, zygocactus poate suferi din cauza erorilor de îngrijire:

 • Dăunători și boliRamurile se înroșesc treptat. Excesul de lumină solară duce la acest lucru. Pentru a scăpa de problemă, este suficient să mutați oala cu Decembrist într-un loc mai umbrit sau să organizați o umbrire bună acolo unde se află planta..
 • Trage ridurile, devin letargice. Motivul trebuie căutat în udare excesivă sau, dimpotrivă, insuficientă și neregulată. Pentru a corecta situația, este necesar să acordați mai multă atenție acestui moment de îngrijire a cactusului și să respectați un program adecvat de udare.
 • Decembrist-SchlumbergerCreșterea plutei pe ramuri. Apar în locuri de deteriorare mecanică a plantei, precum și zgârieturi. Nu reprezintă nicio amenințare pentru floare..
 • Lăstarii nu cresc. Motivele pentru oprirea dezvoltării ramurilor Schlumberger pot fi atât umiditatea excesivă, cât și udarea prea mică..
 • Pe lăstari au apărut pete de lumină, nu există alte simptome. Aceasta indică faptul că Decembristul primește prea multă lumină..

Acestea sunt cele mai frecvente dificultăți cu care floraria poate face față cu ușurință. Este mult mai dificil să faceți față bolilor bacteriene și fungice, în ciuda faptului că acestea pot distruge planta.

Infecțiile bacteriene pot fi identificate prin pete alunecoase de pe ramuri. De obicei, este aproape imposibil să vindecați o astfel de plantă și, prin urmare, este mai bine să faceți o tăiere sănătoasă și să creșteți un nou zigot. Dacă boala nu a reușit să lovească prea mult planta, atunci puteți deșuruba toate ramurile infectate și încercați să vindecați floarea folosind medicamente antibacteriene.

Cum să salvezi o orhidee dacă rădăcinile sunt putrede: resuscitarea florilor

În plus, bolile fungice, cum ar fi fusariumul și fitomul, sunt periculoase. În primele etape, ciupercile afectează gulerul rădăcinii florii și, prin urmare, este dificil să le vezi. Cel mai adesea, boala este detectată doar în momentul în care cactusul devine palid și cenușiu, iar unele dintre ramuri mor. Ambele boli sunt bine tratate cu fungicide.

Schlumberger este destul de rezistent la atacurile dăunătorilor de insecte, dar uneori chiar poate suferi de insecte la scară și acarieni. Ambele dăunători apar doar la umiditatea aerului foarte scăzută. Prezența unei insecte la scară pe plantă este indicată de o coajă cenușie care acoperă lăstarii, care ascunde dăunătorul. Punctele gălbuie și stăpânele subțiri indică o infestare cu acarieni din plantă. În lupta împotriva acestor insecte, tratamentul florii afectate cu apă săpună s-a dovedit bine, dar este totuși mai bine să folosiți imediat mijloace moderne împotriva dăunătorilor.

Zygocactus este o plantă foarte spectaculoasă. Este plin de îngrijire, dar răsplătește grija cu flori minunate. Schlumberger încântă proprietarul cu înflorire abundentă în decembrie, aducând saluturi strălucitoare pentru a încălzi Brazilia în timpul iernii reci.


Opinii: 198