» » Schlumberger: tipuri și soiuri, caracteristici ale îngrijirii la domiciliu

Schlumberger: tipuri și soiuri, caracteristici ale îngrijirii la domiciliu

Schlumberger este cunoscut de majoritatea oamenilor ca un zygocactus, precum și un pom de Crăciun sau un Decembrist - și totul pentru că vârful înfloririi acestui cactus neobișnuit cade în sărbătorile de iarnă.

În acest articol, vom dezvălui subiectul îngrijirii adecvate a florilor, reproducerea acesteia și secretele creșterii.

Descrierea botanică a plantei

O plantă originară din Brazilia, unde reprezentanții sălbatici ai genului cresc pe ramurile copacilor. Floarea și-a primit numele biologic în 1858 în onoarea colecționarului suculent francez Frederic Schlumberger. Decembristul a apărut pe pervazul locuitorilor Europei chiar mai devreme, în 1816, iar 74 de ani mai târziu Schlumberger a primit un nume suplimentar - zygocactus, de la cuvântul grecesc "zygon", care înseamnă "balansoar".Decembristul aparține genului cactusilor epifitiți. Tulpinile plantei constau din lăstari plani, fără spini, împărțiți în mici segmente cu margini zimțate. Florile sunt zigomorfe, adică neregulate, cu o axă pronunțată, au un tub și sunt situate la capetele tulpinilor. Perioada de înflorire este din noiembrie până în ianuarie..

Culoarea florilor Schlumbergera este variată, de la alb la violet deschis. Cu toate acestea, crescătorii până în prezent nu au reușit să scoată în evidență Decembristul albastru și albastru.

Știați? Schlumberger aparține florilor de lungă durată care își continuă mijloacele de trai timp de 20 de ani sau mai mult.

Tipuri de Schlumberger

Există aproximativ 10 tipuri de Decembrist. Cele mai frecvente sunt 2 dintre ele:

 1. Zygocactus trunchiat, sau truncata - Zygocactus truncatus. Lăstarii acestei specii au culoarea verde deschis, cresc până la 40 cm și atârnă de ghiveci. La capete, mugurii cresc, formând flori alungite cu mai multe niveluri, cu petale aplecate înapoi. Diverse culori.
 2. Schlumbergera Bucklei. Aceasta este o specie mai mare, lungimea lăstarilor este de până la 50 cm. Frunzele sunt de culoare verde închis. Flori de diferite culori, cu o lungime de până la 8 cm, cu mai multe niveluri, apar din noiembrie până în martie.

Soiuri de plante

În afară de speciile Schlumberger, există și un număr mare de soiuri hibride. Cele mai populare dintre ele sunt:

 1. Papusa de lavanda. Florile sunt lavanda. Arbustul este compact, cu segmente scurte.
 2. Fantezie de Crăciun. Stufoase, cu flori de somon.
 3. Pasadena. Decembrist roșu, care se remarcă prin petale largi.
 4. Flacăra de Crăciun. Decembrist cu flori galbene, a căror culoare se transformă fără probleme într-o nuanță de roz.
 5. Craciun alb. Decembrist alb, înflorește mai mult decât alte soiuri.
 6. Malissa. Decembrist cu flori mari albe cu un pistil roz. Petale rotunjite.
 7. Samba Brazilia. Culoarea mugurilor este cremă, spre capetele petalelor, transformându-se fără probleme într-o cireșă bogată. Florile sunt mari.
 8. Ara brasil. Flori mari roșii strălucitoare, cu un centru luminos.
 9. Dansatoare Polka. Culoarea este strălucitoare, petalele sunt lucioase, nu se îndoaie.

Condiții pentru creșterea acasă

Ca orice altă floare, zigotul are nevoie de condiții de creștere potrivite, deoarece aceasta este cheia creșterii active, a înfloririi anuale și pe termen lung.

afla, ce sa facem daca Decembrist se usuca.

Locație și iluminare

Schlumberger nu este considerată o plantă capricioasă. Așezați oala cu Decembrist într-un loc unde există iluminare împrăștiată abundentă. Evitați lumina directă a soarelui care arde lăstarii. Pragurile de ferestre de nord-est sunt ideale pentru ghivece de flori.

Nu este recomandat să plasați planta lângă baterii sau alte dispozitive de încălzire. Într-un sezon cald, bradul de Crăciun poate fi mutat în aer liber într-un loc umbrit.

Regimul de temperatură

În perioada de primăvară-vară a orașului Schlumberger, orice condiții sunt potrivite, temperatura de la +20 ... + 25 ° C este considerată ideală. Dar în perioada inactivă, care se încadrează la mijlocul lunii septembrie - începutul lunii noiembrie, planta trebuie mutată într-un loc mai rece, cu temperaturi de până la + 16 ° С. Începutul înfloririi necesită rate mai mari - la nivelul de + 30 ° С, care, după deschiderea mugurilor, trebuie redus la +24 ... + 25 ° С.

Important! În timpul înfloririi, este interzis să transportați și să mutați vasul cu zygocactus, deoarece acest lucru va provoca resetarea tuturor mugurilor.

Umiditatea aerului

Bărbatul de Crăciun adoră pulverizarea - ar trebui să fie zilnic și efectuat cu apă caldă. Pentru a menține umiditatea necesară a aerului, puteți pune vasul într-o tavă umplută cu pietricele umede. Aerul uscat poate provoca căderea florilor Decembrist.

Ingrijirea casei

După ce am decis locația și parametrii microclimatului pentru Schlumberger, este important să se respecte tehnologia agricolă. Schemele selectate corect de udare, transplant și hrănire sunt cea mai bună prevenire a bolilor și, ca urmare, o plantă sănătoasă și înflorită.

Reguli de udare

La udarea Decembristului, pământul nu trebuie să se usuce complet. Și, în același timp, trebuie evitată stagnarea apei, în care există riscul de putregai radicular. Prin urmare, este necesar să umezim planta după ce solul se usucă, aproximativ 1 dată pe săptămână. În timpul înfloririi, numărul de udări trebuie crescut.Pentru umidificare, luați apă caldă la temperatura camerei, aproximativ +18 ... + 20 ° C. Zygocactus nu-i place apa de la robinet tare și clorurată, așa că ar trebui să fie preferată apa de ploaie și topită.

Top dressing

Îngrășămintele trebuie aplicate nu mai mult de 2-3 ori pe an, în special pomul de Crăciun are nevoie de fertilizare suplimentară în timpul sezonului de creștere și înflorire. Pentru fertilizare, ar trebui să alegeți amestecuri bogate în azot, potasiu și fosfor. În acest caz, îngrășămintele universale pentru cactusi și plante cu flori sunt potrivite. Prima procedură trebuie efectuată într-o perioadă caldă, din martie până în august, a doua - din noiembrie până în ianuarie.

Tunderea

În fiecare an, la începutul verii, trebuie să scurtați lăstarii de Schlumberger - acest lucru va oferi plantei o formă îngrijită și o va întineri. Părțile scurtate vor începe să se ramifice, iar cele tinere vor produce mai mulți muguri..

Important! Pentru această procedură, este nedorit să se utilizeze obiecte de tăiere, deoarece acest lucru poate provoca putrezirea lăstarilor. Prin urmare, este mai bine să deșurubați segmentele de mână..

Transfer

Transplantează Decembrist-ul pe măsură ce crește: plante tinere - anual, adulți - la fiecare 3 ani. Merită să începeți evenimentul imediat după înflorire, în jurul lunii februarie-martie. Recipientul va trebui să fie superficial, dar larg, deoarece rizomul este situat în stratul superior al solului.

Substratul este preparat din următoarele componente:

 • pământ cu frunze;
 • pământ sodic;
 • nisip grosier;
 • turbă.

Toate acestea ar trebui amestecate într-un raport 2: 1: 1: 1 sau ar trebui să cumpărați un sol special pentru cactusi. Pentru a dezinfecta amestecul, trebuie să adăugați o cantitate mică de cărbune. În partea de jos a recipientului trebuie așezat un drenaj, care împiedică stagnarea umidității și supurarea rădăcinii. În continuare, planta cu o grămadă de pământ trebuie mutată într-o oală nouă și acoperită cu pământ proaspăt, tamponând-o cu mâinile tale. La final, floarea transplantată trebuie udată.

Video: Transplant Schlumberger

Reproducere

Cea mai frecventă metodă de reproducere a Schlumberger este considerată a fi butași, datorită simplității și comodității sale..

Tehnologia de propagare prin butași este următoarea:

 1. Deșurubați tulpina de la plantă cu mână - puteți utiliza piesele care au rămas după tăierea bucșei. Este important ca tirul tânăr să fie format din mai multe segmente..
 2. Pentru câteva zile, păstrați butașii pe pervazul pentru a usca locul de rupere.
 3. Puneți lăstarii în apă curată, sau plantați-le în sol umed și acoperiți cu folie.
 4. După 3-4 săptămâni, tragerea ar trebui să se rădăcinească și să se rădăcinească. Temperatura optimă pentru aceasta este de +15 ... + 20 ° С.
 5. Transplantăm lăstarii încolțiți în ghivece separate.

Există o modalitate mai complexă de reproducere a zigotului - prin altoire:

 1. Este mai bine să folosiți cactus ca mărgărită sau mămăligă ca stoc. Pe tulpina plantei selectate trebuie făcută o tăietură în formă de pană.
 2. Tăiați capătul decembristului, astfel încât să se obțină un punct care poate fi introdus în tăierea stocului.
 3. Înfășurați locul de vaccinare cu bandă de hârtie sau bandă agro.
 4. Grefa va crește în 2 săptămâni la o temperatură de +18 ... + 20 ° С.
 5. Observând începutul creșterii tirului altoit, îndepărtați bandajul.
O astfel de plantă înflorește deja în prima iarnă, dar este important să curățați stocul sub locul de acumulare de frunze și lăstari noi.

Știați? În cadrul unui experiment de purificare a aerului în interior, Schlumberger a fost studiat la NASA. S-a descoperit că floarea absoarbe bine dioxidul de carbon și eliberează oxigen noaptea..

Boli și dăunători

Orice modificări ale pomului de Crăciun indică încălcarea condițiilor de cultivare a acestuia și, ca urmare, o deteriorare a sănătății. Există următoarele semne de boli și parazitism:

 1. Grațierea și căderea segmentelor indică înfrângerea unei infecții fungice. Pentru tratament, floarea trebuie tratată cu fungicide..
 2. Întunecarea și înroșirea tulpinii cauzate de bacteriile Ervina. Puteți salva planta, pentru aceasta trebuie să eliminați partea modificată.
 3. Înflorește galben pe lăstari indică dezvoltarea unui acarian păianjen, împotriva căruia este necesară tratarea suprafeței florii cu preparate acaricide.

Dificultăți în creștere

Nerespectarea regulilor de îngrijire a Decembrist provoacă, de asemenea, modificări ale întregii instalații. Cele mai frecvente greșeli includ:

 1. Roșeața segmentelor. Cultivarea unei flori într-un mediu rece duce la acest lucru..
 2. Letargie și riduri. Nereguli de irigare - poate fi fie o lipsă sau un exces de umiditate. În caz de umplere subterană, solul este irigat cu apă caldă, iar la inundații, transplantarea este necesară, cu îndepărtarea preliminară a rădăcinilor deteriorate.
 3. Muguri care cad. Deseori cauzate de stres: deplasare, lipsa de udare, pante.
 4. Nu înflorește. În primul rând, ar trebui să revizuiți regimul de udare, să umbrați floarea sau, dimpotrivă, să-l mutați mai aproape de fereastră. Dacă zigotul crește într-un recipient strâns, trebuie să îl transplantați. Dar cel mai des întâlnit motiv este lipsa unei perioade latente într-o plantă..

afla, ce să faci dacă schlumbergerul nu vrea să înflorească.

În ciuda înfloririi strălucitoare și colorate și a tulpinilor flexibile subțiri, Schlumberger este destul de nepretențios în îngrijire. Prin urmare, merită să vă refaceți sera cu casa asta cu acest cactus neobișnuit, urmând toate recomandările de mai sus - și admirând flori luminoase mari toată iarna.


Opinii: 129