» » Îngrijirea zygocactus la domiciliu

Îngrijirea zygocactus la domiciliu

Zygocactus crește în mod natural în tropice și aparține genului cactusilor epifiti. Patria sa este America de Sud. Zygocactus este numit arborele Decembrist și Crăciun, deoarece perioada de înflorire are loc la sfârșitul toamnei-începutul iernii..

Planta are un sistem radicular foarte sensibil și dens, care este situat pe stratul superficial al solului. Coroana este formată din lăstari care ating o înălțime de aproximativ 1,5 m.

Soiuri de zygocactus

Primele specii ale acestei plante au apărut în Europa la începutul secolului al XIX-lea și au început să fie cultivate acasă. De-a lungul anilor, crescătorii au crescut o mare varietate de hibrizi de zygocactus de diferite culori. Plantele de culoare tradițională alb, rozaliu și roșu se găsesc cel mai adesea, dar zigotoacele sunt cultivate și în ghivece cu somon, gălbui, nuanță de piersic..

Următoarele soiuri de Decembristi sunt considerate cele mai populare:

 • Trunchiat. Această vedere a fost numită trunchiată datorită vârfului ușor tuns al frunzei. Lungimea frunzei este de aproximativ 5 cm, iar lățimea nu mai mult de 3,5 cm. Perioada de înflorire începe la sfârșitul toamnei. Florile sunt rozaliu, portocaliu și crem. Zygocactus trunchiat are fructe în formă de pere cu o nuanță roșiatică.
 • Schlumberger Kautsky. Din punct de vedere vizual, practic nu diferă de tipul anterior de zigot. Florile au petale înguste și ușor ascuțite, de culoare violet.
 • Russeliana. Acest soi are tulpini plate, a căror lungime nu depășește 4 cm. Perioada de înflorire are loc la sfârșitul toamnei. Florile sunt roz cu stamine albe de zăpadă, nu mai mari de 50 mm. Fructele sunt coaste, galben-verzui.
 • Schlumberger orssichiana. Lungimea tulpinilor din acest soi este de aproximativ 7 cm. Planta începe să înflorească la jumătatea toamnei și dă flori roz-ușoare. Uneori au o culoare bogată de sfeclă. Sub rezerva tuturor regulilor de îngrijire a plantei, zygocactus înflorește din nou la începutul primăverii.
 • Opuntia în formă. Frunzele tinere sunt plate, dar în timp încep să se rotunjească și să semene cu un cilindru în formă. Boabele sunt verzui și rotunde. Florile acestei specii de zygocactus sunt roz sau violet..
 • Schlumberger microsphaerica. Florile albe de zăpadă ale acestei specii Decembrist sunt mici și apar primăvara.
Aichrizon sau arborele dragostei: îngrijirea unei plante acasă

Caracteristici de îngrijire

Îngrijirea unui zygocactus acasă se datorează respectării următoarelor reguli:

 • crearea condițiilor climatice potrivite;
 • udare și pulverizare regulată;
 • fertilizare în timp util;
 • transplant de plante;
 • selectarea solului corect.
Cum să ai grijă de un decembrist acasă?

Condiții climatice

Este important să alegeți locul potrivit pentru oala Decembrist. Planta nu trebuie expusă la lumina directă a soarelui, deoarece efectul lor este extrem de nociv, încetinind creșterea. Este indicat să crești zigotul în umbră parțială sau să așezi ghiveciul pe fereastra de nord. Decembristul va crește bine sub iluminare artificială.

Decembristul nu este exigent la temperatura mediului ambiant și poate crește chiar și la +7 grade. Dar este foarte de dorit să menținem o temperatură de cel puțin +18 grade, astfel încât zigotul să crească mai repede.

Kalanchoe: îngrijirea la domiciliu și propagarea plantelor

Udare și pulverizare

Este extrem de important să monitorizăm umiditatea solului. Planta nu tolerează umiditatea, rădăcinile ei încep să putrezească atunci când sunt acoperite cu apă. Udarea Decembristului este necesară numai atunci când se usucă coma de pământ. În lunile de primăvară și vară, udarea va trebui să fie efectuată mai des decât iarna și toamna. Apa pentru irigare trebuie separată, la temperatura camerei.

Decembrist are nevoie de pulverizare regulată, în special vara. Înainte de a pulveriza, solul din ghiveci trebuie acoperit cu o folie, astfel încât resturile și praful care se acumulează pe frunze să nu intre în ea..

Top dressing, replantare și selecția solului

Se recomandă plantarea Decembristului în sol de turbă organică. Este suficient de respirabil, ușor și ajută la evitarea atacurilor de paraziți. Ghiveciul pentru zygocactus trebuie să fie mic: este de dorit ca înălțimea sa să fie mai mică decât lățimea.

Poza 1

Orice îngrășământ complex este potrivit pentru hrănire, care este recomandat să fie aplicat nu mai mult de o dată pe lună. Nu puteți efectua pansament cu o lună înainte de începutul perioadei de înflorire a Decembristului.

Profesioniștii recomandă mulcirea solului pentru o înflorire mai luxuriantă. O frunză slabă de ceai este potrivită ca mulci. Udarea zigotului cu ceai răcit proaspăt contribuie la creșterea rapidă a acestuia.

Un transplant de Decembrist poate fi efectuat de două ori pe an. Nu se poate face mai mult de 4 ori pe an. Tinerii decembristi pot fi replantați imediat după înflorire, anual. Udarea după transplant trebuie redusă la minimum, de asemenea este de dorit să scadă temperatura ambiantă.

Plantele mature pot fi transplantate la fiecare 2 ani într-un ghiveci mai mare. Este de dorit ca solul să fie slăbit și să consume umiditate. În partea de jos a oalei, este necesar să se stabilească un strat de lut extins pentru a asigura ieșirea excesului de lichid.

Îngrijire în diferite perioade ale anului

Când crești zygocactus acasă, merită să ne amintim că îngrijirea este determinată în funcție de anotimp. În diferite momente, Decembrist trebuie să ofere următoarele condiții pentru o creștere rapidă și înflorire abundentă:

 • În iarnă. Perioada de înflorire pentru majoritatea soiurilor acestei plante apare exact la începutul iernii. Nu puteți rearanja oala și nici nu o puteți întoarce în alt loc în acest moment. În timpul perioadei, florile sunt înflorite, iar mișcările inutile pot duce la faptul că el va începe să arunce mugurii de deschidere. La sfârșitul iernii, perioada de înflorire se încheie și se odihnește. Este recomandabil să reduceți udarea la minimum.
 • În primăvară. Perioada de repaus a plantei durează până la jumătatea lunii martie. În acest moment, udarea ar trebui să fie scăzută. În aprilie, udarea poate fi reluată și, dacă se dorește, începe reproducerea și transplantul.
 • Vară. În sezonul cald, puteți rearanja oala cu planta de pe balcon sau loggia. În această perioadă, este recomandabil să oferiți Decembristului o udare regulată..
 • Toamnă. În septembrie încep să se formeze primii muguri. Udarea trebuie redusă treptat și temperatura aerului redusă. Odată ce mugurii sunt complet formați, puteți muta vasul într-un loc permanent. Udarea trebuie reluată, iar temperatura aerului trebuie crescută.

Propagarea plantelor

Propagarea plantelor are loc folosind butași. Ar trebui să aibă trei fragmente de tulpină. Tăierile trebuie separate de mama Decembrist în aprilie și lăsate câteva zile într-un loc întunecat. Imediat ce un film apare pe butași, va trebui să fie plasat în sol umezit sau nisip. Răsadurile nu trebuie acoperite, deoarece rădăcinile apar rapid.

Poza 2

Înrădăcinarea poate fi efectuată și într-un recipient cu apă, ca și în propagarea violetelor de către o frunză. Tulpina trebuie coborată într-un recipient, astfel încât segmentul inferior să fie jumătate în apă.

De îndată ce rădăcinile sunt formate și ating o lungime de câțiva centimetri, butașii pot fi plantați în pământ. Este recomandabil să instalați un suport pentru ca planta tânără să nu cadă.

Cum să faci ca Decembrist să înflorească?

Uneori, odată cu debutul perioadei de înflorire, zigotul nu are flori. Simplele manipulări vor ajuta la înflorirea Decembristului. Floraria trebuie să facă următoarele:

 • În septembrie, mutați vasul cu planta într-un loc răcoros și lăsați-l până la sfârșitul toamnei.
 • Reduceți udarea și opriți fertilizarea.
 • Cu sfârșitul toamnei, asigurați-i plantei îngrijire specială. Pune vasul într-un loc cald și bine luminat și începe udarea abundentă și regulată.
 • Pentru a împiedica planta să-și părăsească mugurii, ghiveciul cu ea nu poate fi mutat într-un alt loc până la sfârșitul perioadei de înflorire.
 • Trebuie să aveți grijă pentru a menține terenul umed.
 • Pentru ca florile să nu fie localizate pe o singură parte, este recomandat să rotiți în mod regulat ghiveciul cu planta chiar înainte de apariția primilor muguri..

Florile de Zygocactus nu trăiesc mai mult de 5 zile. Sub rezerva tuturor regulilor de îngrijire a unei plante, va trăi mai mult de 20 de ani și va încânta cultivatorul cu înflorire abundentă.

Boli și dăunători

Zygocactus este rezistent la atacul paraziților și la apariția diferitelor boli, dar cu o îngrijire necorespunzătoare, planta nu poate numai să se îmbolnăvească, ci și să moară. Cel mai adesea, problemele apar din cauza udării excesive și, ca urmare, a degradării rădăcinilor Decembristului. Zygocactusul se mărunțește, lăstarii se ofilesc treptat. Dacă trageți ușor pe tulpină înainte de udare, va fi în mâna ta. Udarea unei plante bolnave este inutilă și nu va mai fi posibilă salvarea ei.

O problemă comună este respingerea segmentelor de fotografiere care sunt situate de-a lungul marginilor. Acest lucru se datorează atacului dăunătorilor sau udării necorespunzătoare. Dacă pe frunze există pete maronii, planta a fost lovită de un scorbut. Pentru a combate acest lucru, ar trebui să cumpărați produse speciale care sunt vândute în magazine specializate..

Decembrist poate dezvolta boli fungice. Ele pot fi recunoscute de frunzele plantei, care încep treptat să se ofileze și să cadă. În acest caz, mijloace speciale vor ajuta, de asemenea, la salvarea zigotului. În cazul în care planta continuă să se ofileze chiar și atunci când se consumă droguri, este recomandabil să se ia o tragere sănătoasă din ea și să se înrădăcineze pentru a obține un nou arbust.


Opinii: 124