» » Ce reprezintă floarea de crăciun?

Ce reprezintă floarea de crăciun?

Majoritatea cultivatorilor de flori amatori cunosc această plantă ca un pom de Crăciun - o floare din familia cactusilor. De fapt, el are un nume și mai exotic - Schlumberger. Planta este un tip de cactus epifitic. Patria sa este Brazilia și crește în principal în sud-estul țării. Cu toate acestea, reprezentanții clanului Schlumberger au venit în Europa acum aproape 200 de ani, dar rămân în continuare exotici în multe privințe..

Crăciun: o scurtă descriere

Deși numele corect pentru plantă este Schlumberger, alte nume sunt utilizate în literatura de specialitate. Cel mai adesea se numește zygocactus, dar există și alte opțiuni: epiphyllum, epiphyllanthus, zigocereus etc. Toate acestea sunt sinonime. Floarea a primit numele latin corect în onoarea lui Frederic Schlumberger, un celebru colecționar francez de suculente și cactusi, care au adus o contribuție neprețuită la studiul lor. Dar nu el a fost cel care a descoperit această plantă, ci colecționarul Allan Cunningham la începutul secolului al XIX-lea.

Floare de Crăciun (Schlumberger, Decembrist)

Floare de Crăciun (Schlumberger, Decembrist)

În Rusia, numele populare ale acestei plante sunt mai populare. Toate sunt asociate cu perioade de înflorire neobișnuite. De exemplu, „Decembrist” și „Decembrina”.

Această plantă este un arbust ramificativ. Lăstarii săi sunt plati, îmbinați. Diferă de alți cactusi prin faptul că nu există spini pe el, dar există crestături de-a lungul marginilor. Iarna, pe această plantă apar flori frumoase - sunt destul de mari, pot ajunge la 8 cm lungime. Nuanțele lor pot fi diferite - de la roz pal până la roșu și chiar violet.

Caracteristicile florilor

Cactusul de Crăciun este o plantă foarte interesantă. Are o serie de caracteristici. În primul rând, în majoritatea cazurilor, începe să înflorească în decembrie, cu puțin timp înainte de debutul sărbătorilor de Anul Nou, pentru care și-a primit numele. În al doilea rând, florile sale se deschid încet, așa că nu este nevoie să grăbiți imaginea. Mai mult, rămân pe tulpini mult timp..

Dacă apare un copac de Crăciun în casă, îngrijirea poate părea că consumă puțin timp, dar rezultatul merită. Pentru început, această floare trebuie să-și găsească un loc demn. Acest cactus se simte cel mai bine în fereastra de nord-est sau vest. Deși această plantă este originară din Brazilia fierbinte, nu îi place lumina soarelui strălucitoare și va avea nevoie de umbrire pe pervazul sudic..

Copacul de Crăciun înflorește iarna

Copacul de Crăciun înflorește iarna

Iarna, pomul de Crăciun se pregătește să înflorească. Dar aceasta este o plantă destul de capricioasă și, dacă mugurii au apărut deja pe ea, atunci în niciun caz nu ar trebui să rearanjați oala cu ea, altfel există riscul să renunțe la toți acei muguri.

Zygocactus este foarte dresant în ceea ce privește calitatea apei. În niciun caz nu trebuie să folosiți apă care conține var sau clor pentru irigare. În mod ideal, cel mai bine este să udăm planta cu apă de ploaie. Este clar că acest lucru este adesea nerealist. De aceea, în astfel de cazuri, se recomandă utilizarea apei de la robinet care a fost decontată timp de câteva zile..

Un brad de Crăciun are nevoie de mai mult decât de udare. Îi place aerul suficient de umed. Deci, va trebui să-l pulverizați în mod regulat cu apă caldă..

Fundamentele tehnologiei agricole

Grija pentru un pom de Crăciun acasă ar trebui să înceapă cu rezolvarea celei mai importante întrebări: cum să crești exact această plantă. Sunt posibile 2 opțiuni - într-un vas sau container mare sau ca o plantă ampeloasă.

Oamenii care au grijă de un brad de Crăciun ar trebui să aibă un calendar al activității sale. Deci, în perioada octombrie-noiembrie, planta trece printr-o perioadă inactivă. În acest moment, zigotul trebuie să se afle într-un loc răcoros. Îl puteți uda nu mai mult de o dată pe săptămână, este recomandat să-l pulverizați ocazional.

În perioada de repaus

În perioada de repaus

Perioada de înflorire începe în noiembrie și durează până în decembrie. Nu puteți muta ghiveciul cu o floare în acest moment. Însă îngrijirea la domiciliu presupune udare multă și asigurarea temperaturii corecte cu o lampă specială. În perioada de înflorire (până în februarie), de asemenea, nu este recomandat mutarea plantei de la locul ei, oferind odihnă completă. În perioada de creștere, din martie până în august, este importantă udarea stabilă. Ar trebui să fie astfel încât nu se usucă lăcașul pământesc. Fertilizarea cu îngrășăminte minerale.

Vara, planta poate fi scoasă pe terasă sau balcon. Într-o casă privată, este mai bine să transferați pomul de Crăciun în grădină, sub coroana unui copac răspândit. Dar în acest caz, trebuie să vă faceți griji tot timpul, astfel încât melcii sau alți mici locuitori ai grădinii să nu-l facă rău. La începutul lunii septembrie, floarea este returnată în casă..

Puteți transplanta un pom de Crăciun la fiecare 2-3 ani, nu mai des. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai plantelor tinere. Cactusii mai în vârstă nu au nevoie de un transplant atât de frecvent, acest lucru se poate face aproximativ o dată la 5 ani, în conformitate cu regulile tehnologiei agricole. Și acest lucru trebuie făcut cu atenție. Zygocactus se propagă prin butași, acest termen înseamnă că sunt plantați cu secțiuni de tulpini. Această procedură poate fi efectuată primăvara, ca ultimă soluție - la începutul verii..

Lipsa de înflorire: boală sau îngrijire slabă?

Florarii se întreabă adesea de ce pomul de Crăciun nu înflorește. Unii cred că principala problemă aici este un fel de boală fungică. Dar de fapt nu este. Cel mai adesea, totul este mult mai simplu - solul sau iluminatul nu este potrivit pentru plantă. Nu puneți ghiveciul în lumina directă a soarelui. O astfel de plantă nu va înflori cu siguranță. Într-o cameră răcoroasă, nu trebuie să plasați zigotul pe pervazul nordic. La sfârșitul toamnei, când sunt așezați mugurii, este foarte important ca aerul din cameră să rămână umed. Dar, de obicei, sezonul de încălzire începe în acest moment. Și cu încălzirea centrală cu incapacitatea de a regla umiditatea și temperatura, pentru această floare se poate forma un microclimat nefavorabil.

Lipsa de zygocactus înflorit

Lipsa de zygocactus înflorit

Unii cred că în casă există un zigot în casă, îngrijirea acestuia implică în mod necesar formarea unei coroane îngrijite. Și fac o greșeală gravă. Ciupind frunzele de sus, însuși cultivatorii de flori distrug mugurii de flori. Nu este surprinzător faptul că planta nu va înflori după aceea..

Mai există o nuanță. Acest cactus are nevoie de actualizare în primăvară. Pentru a face acest lucru, butași, constând din mai multe frunze, sunt înrădăcinate într-un sol special selectat. Răsadurile sunt acoperite cu o pungă de plastic, creând condiții aproape de o seră. Ghivecele de flori sunt mutate într-un alt loc în acest moment. În nici un caz nu trebuie să se formeze condens în interiorul unei astfel de sere improvizate. Chiar și când planta a luat rădăcină, nu deschideți imediat ghiveciul, trebuie să așteptați câteva zile.

Bolile Zygocactus

Având în vedere problema modului de îngrijire a unui pom de Crăciun, este de remarcat faptul că multe soiuri ale acestei plante sunt sensibile la efectele diverselor microorganisme patogene - atât ciuperci cât și bacterii patogene. Această problemă este comună tuturor cactusilor epifitici, Schlumberger nu face excepție.

Cea mai frecventă boală fungică a pomului de Crăciun este fusariumul. Această infecție apare mai întâi pe rădăcini. Zonele afectate devin portocalii, în unele cazuri se aprind și se usucă. Sporii acestor ciuperci au o culoare portocalie, deci sunt adesea vizibili în leziuni datorită faptului că există mulți dintre ei. Cu o evoluție îndelungată a bolii, rădăcinile pot muri..

Boala de Craciun

Boala de Craciun

O altă boală se numește putregaiul cladodei. Agentul său cauzal este un tip specific de ciupercă. Nu există astfel de simptome vii, dar, cu toate acestea, manifestările bolii sunt clar vizibile, deoarece leziunile negre sau întunecate, de obicei adâncite, apar pe frunze (se numesc cladode). Diametrul spotului poate fi de până la 1 cm. Astfel de pete se văd cel mai des deasupra nivelului solului. Dar, practic, putem vorbi despre o etapă destul de avansată, deoarece până atunci aceste pete există deja în sistemul root..

Schlumberger suferă, de asemenea, de o varietate de infuzie târzie. Agentul cauzal este, de asemenea, ciuperci. Din cauza lor, frunzele plantei devin plictisitoare, dobândesc o nuanță verde-cenușie și se pot dispărea în timp. Uneori tulpinile încep să putrezească în același timp. Rădăcinile devin moi. În timp, zigotul poate muri..

Această plantă poate fi afectată de putregaiul moale cauzat de activitatea vitală a bacteriilor patogene. Un simptom caracteristic sunt petele umede înnegrite care se formează de obicei la baza zigotului. După apariția unei astfel de pagube, planta se usucă treptat, deseori moare cu totul..

Diverse tipuri de fungicide sunt utilizate pentru a trata bolile fungice. Cea mai eficientă opțiune este considerată a fi fungicide sistemice, care intră în țesutul plantelor prin sistemul radicular. Aceste medicamente includ Fundazol. Dar există și fungicide de contact eficiente - acestea sunt amestecul de Bordeaux și Fitosporina..

Bolile bacteriene sunt luptate cu utilizarea de medicamente similare. O condiție importantă pentru vindecarea unei plante este păstrarea ei departe de florile sănătoase. În același timp, uscăciunea și lumina soarelui sunt importante pentru el. Acesta din urmă poate fi considerat chiar unul dintre factorii de tratament. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să scapi de boli fungice și bacteriene. De asemenea, se întâmplă ca deteriorarea unei plante și a solului să devină ireversibilă. În acest caz, solul și floarea în sine sunt aruncate astfel încât sporii ciupercilor sau bacteriilor să nu se răspândească mai departe. Ghivecele în care au crescut aceste flori trebuie dezinfectate. Dacă nu se poate face acest lucru, atunci recipientul pentru flori trebuie distrus. Uneori, singura soluție este tăierea unei părți sănătoase a plantei (dar numai după tratamentul cu un fungicid).


Opinii: 135