» » Creșterea unui pom de crăciun acasă: cum să te îngrijești, să te propagi, să te vindeci

Creșterea unui pom de crăciun acasă: cum să te îngrijești, să te propagi, să te vindeci

Pentru majoritatea plantelor de interior, sezonul de iarnă este o perioadă de dormit forțată, deoarece în acest moment iluminarea se înrăutățește, temperatura și umiditatea aerului scad. Dar pentru un pom de Crăciun, acesta este momentul cel mai potrivit pentru înflorire, care îl distinge favorabil de fundalul altor plante și îl face un decor atractiv pentru un interior de iarnă. Pomul de Crăciun are multe nume - Schlumberger, zygocactus, Decembrist, cactus de Crăciun. A fost introdus în Europa în 1812 și de atunci a fost larg acceptat și recunoscut de grădinari. În Rusia, un brad de Crăciun se numește „floarea bunicii” sau „culoarea barbarului”, de la începutul înfloririi sale adesea cade în ziua Sfintei Barbara (17 decembrie).

Caracteristică plantelor

Schlumberger (Shlumbergera) aparține epifitelor - plante care cresc pe ramuri și trunchiuri de copaci sau în crevături de roci, cel mai adesea sunt reprezentanți ai florei tropicale. Arborele de Crăciun trăiește în mod natural în pădurile tropicale din Brazilia și este un suculent - stochează apa în grosimea tulpinilor și a frunzelor. Aceasta este o plantă ampeloasă, cu lăstari îndepărtați lungi, la capătul căreia se formează flori unice de 5-7 cm..

Ciclul de viață al unui pom de Crăciun acasă este format din 4 perioade. Dacă urmați pasul cu pas schema de îngrijire descrisă în tabel, atunci planta va „mulțumi” cu o abundență de flori mari:

Etapa fiziologicăO perioada de timpReguli de îngrijire
Odihna fiziologicăSeptembrie octombrie noiembrieUdarea este limitată (o dată la 7 zile), temperatura optimă de creștere este de + 16-18 grade. Iluminarea suplimentară nu este necesară. Până la sfârșitul perioadei, udarea este crescută treptat, se efectuează pulverizarea
Care înmugureștenoiembrie decembrieUdare regulată abundentă, pulverizare frecventă, temperatură ridicată a aerului (+30 grade)
a infloriDecembrie - februarieUdare regulată abundentă, pulverizare frecventă, aer cald. Planta reacționează la orice schimbare a condițiilor prin picarea florilor
Creștere activăMartie - august (septembrie)Udare regulată cu apă caldă, temperatură de creștere + 22-25 grade, pulverizare, fertilizare cu îngrășăminte minerale, ventilație bună a aerului
Tsikas este revoluționar: cum să îngrijești corect această plantă acasă?
Cum să crească corect mesembriantemum din semințe acasă?

Imaginea 1

Cum să crești și să te îngrijești de un copac cu bani acasă?

Caracteristici de îngrijire

Îngrijirea corectă a unui brad de Crăciun are anumite particularități, deoarece această plantă este un epifit care trăiește în mod natural în coroanele copacilor. Inițial planta nu este adaptată pentru creșterea în sol, sistemul său rădăcină este slab dezvoltat. Substratul optim pentru creșterea unui brad de Crăciun este un amestec de pământ cu frunze, nisip, gazon și mușchi. Planta nu are nevoie de oală mare, iar pe fund trebuie să fie așezate argilă extinsă sau pietricele mari pentru a scurge substratul.

Arborele de Crăciun crește în mod natural în condiții de umiditate ridicată, dar umiditatea abundentă este necesară în primul rând pentru frunze, deoarece excesul de umiditate curge din rădăcini fără a lăsa. În timpul înfloririi și creșterii active în condițiile camerei, zygocactus este udat în fiecare zi și frunzele sunt pulverizate în mod regulat cu apă caldă și așezată. Apa pentru irigații trebuie, de asemenea, apărată, planta este adaptată la apa de ploaie moale, astfel încât apa tare are un efect dăunător asupra acesteia.

Epifitele din natură sunt situate înalte în coroanele copacilor tropicali, unde este vânt și nu există lumina directă a soarelui. În condiții interioare, pomul de Crăciun adoră și spațiul și umbra parțială; este recomandat să-l crești pe pervazurile ferestrelor vestice și nord-vestice, unde soarele de amiază nu cade. Vara, este mai bine să scoateți planta în curte sau pe balcon, având în prealabil grijă de umbrire. În aer liber, creșterea „cactusului de Crăciun” este îmbunătățită și probabilitatea de a dezvolta infecții fungice scade. Pulverizarea se efectuează seara, pentru a nu provoca arsuri prin evaporarea picăturilor de apă de pe suprafața frunzelor.

Bărbatului de Crăciun nu îi place aerul stagnant, așa că iarna camera trebuie ventilată regulat, iar vara planta trebuie dusă afară..

După perioada de vară a creșterii active, zigotul are nevoie de odihnă. Este transferat într-o cameră rece, semi-întunecată, udarea și pulverizarea se reduc la 1 o dată pe săptămână, iar alimentarea este oprită complet. Răcoarea este necesară pentru mugurii de plantare și trecerea plantei la o nouă fază a ciclului de viață - înflorirea. Apariția mugurilor este primul semnal pentru reluarea udării frecvente. O abundență de apă și aer cald sunt esențiale pentru o înflorire bună. În acest moment, nu puteți muta planta și încalca condițiile de creștere existente - poate răspunde la orice stres căzând flori și muguri.

Poza 2

Reguli de transplant, de tăiere și de reproducere

Decembristul se propagă cu ușurință prin butași, ca toate plantele epifite.

O ocazie potrivită pentru propagarea vegetativă este tăierea anuală, care ajută la formarea unei coroane vegetale uniforme. Lăstarii lungi fără ramură și vechi sunt tăiați. Înflorirea poate fi slabă fără tăiere regulată..

Pentru a obține tufe noi de la butași rămase după tăiere, trebuie să urmați o schemă simplă:

  1. 1. Selectați vârfurile tinere ale lăstarilor, constând din 1-3 segmente.
  2. 2. Cu capătul inferior, adânciți butașii în substrat sau în apa așezată cu 1-2 cm.
  3. 3. Acoperiți butașii cu folie pentru a crea condiții de seră..
  4. 4. Ridicați folia timp de 20-30 de minute zilnic pentru a se aerisi.
  5. 5. După ce rădăcinile apar și creșterea vârfului este activată, plantați răsadurile într-un vas potrivit.

Plantele tinere sunt transplantate după încheierea înfloririi în fiecare an, cele vechi - o dată la 3-4 ani. Transplantul se efectuează cu atenție, pentru a nu deteriora rădăcinile, cel mai bine este să folosiți metoda de transfer - pentru a păstra vechea substrat, dacă este necesar - adăugați sol nou. Mărimea vasului este crescută ușor cu fiecare transplant. Este important să alegeți dimensiunea potrivită, deoarece o oală prea slăbită provoacă stagnarea apei și putregaiul rădăcinii.

Controlul dăunătorilor

Arborele de Crăciun este susceptibil la infecții cu insecte la scară, acarieni păianjen, mâncăruri, infecții fungice și bacteriene. Ultimele două probleme pot fi evitate prin aerisirea spațiului și refuzul de a pulveriza cu apă rece. Atunci când bacteriile din genul Erwinia sunt infectate, o tulpină întunecată apare pe tulpină, aproape de bază, acoperită cu un strat de mucus. Astfel de lăstari trebuie îndepărtați imediat pentru a evita răspândirea bolii. Apariția micilor stăpâni și a unor dungi subțiri de lumină pe frunze este un semn al infecției acarienilor. Pentru combaterea acestui dăunător, se folosesc acaricide, insecticidele sunt eficiente împotriva insectelor la scară și a mâncărurilor.

Cu o îngrijire adecvată și pansamente minerale la timp, pomul de Crăciun crește puternic și sănătos, încântând cu o abundență de culori strălucitoare în sezonul rece.


Opinii: 71