» » Crăciun: îngrijire, reproducere, boală

Crăciun: îngrijire, reproducere, boală

Floare de Crăciun sau DecembristCrăciun (lat.Schlumbergera)

, sau Schlumberger, sau Zygocactus, sau decembrist - un gen de cactuși epifiti (care trăiesc pe ramurile altor plante) din pădurile tropicale din Brisilia. Floarea de Crăciun a venit în Europa împreună cu colecționarul Allan Cunningham în 1816, iar în 1858 Charles Lemaire a numit-o după celebrul colecționar suculent Frederick Schlumberger la acea vreme. Zygocactus cresc pe ramurile copacilor și sunt ramuri de arbuști cu lăstari plane, cu articulații, fără spini, dar cu margini zimțate. Florile (roșu, alb, portocaliu, violet, roz, liliac) sunt situate la capetele tulpinilor atârnate și ating o lungime de 4-8cm.

Plantarea și îngrijirea unui brad de Crăciun (pe scurt)

 • A inflori: iarna, decembrie-ianuarie.
 • Iluminat: lumină difuză luminoasă sau umbră parțială ușoară (ferestre vestice sau estice, fereastră sudică - umbrit după-amiază).
 • Temperatura: rezistă de la 18 la 40 ° C. Vara, planta este confortabilă la 18-20 ˚C, iarna - la 13-18 ˚C.
 • Udarea: moderat, numai după ce substratul se usucă până la adâncimea de 1-3 cm.
 • Umiditatea aerului: zygocactus are nevoie de pulverizare regulată: vara - de mai multe ori pe săptămână, iarna - de 1-2 ori pe lună.
 • Top dressing: din martie până în august, de 2 ori pe lună, cu îngrășământ mineral complex pentru cactusi.
 • Perioada de odihnă: octombrie noiembrie.
 • Transfer: plantele tinere sunt transplantate la fiecare 2-3 ani, adulții - o dată la 4-5 ani.
 • decuparea: după cum este necesar, coroana plantei este formată prin deșurubarea legăturilor suplimentare cu mâinile tale.
 • Reproducere: vegetativ - prin butași sau altoire.
 • dăunători: acarieni de păianjen, mâncăruri, insecte la scară.
 • boli: fity, fusarium, vânătaie târzie, deteriorarea bacteriilor din grupul Erwinia.
Citiți mai multe despre creșterea unui brad de Crăciun mai jos.

Floare de Crăciun - caracteristici

Când vă imaginați un cactus, o poză cu o plantă spinoasă apare în fața ochilor dvs., dar nu există reguli fără excepții, iar un brad de Crăciun este doar o astfel de excepție: un cactus fără spini.

Un brad de Crăciun este, în general, o plantă specială, iar florarul trebuie să știe despre trăsăturile sale:

 • înflorirea începe în decembrie, înainte de noul an, motiv pentru care îl numesc Decembrist sau Crăciun;
 • din moment ce florile se deschid încet, rămân pe tulpini o perioadă foarte lungă de timp;
 • bradul de Crăciun se simte cel mai bine pe ferestrele de nord-est sau vest. Fereastra de sud va necesita umbrire de la soare;
 • de îndată ce înflorirea pomului de Crăciun a început, nu mișcați ghiveciul, altfel planta poate vărsa toți mugurii;
 • apa care conține clor sau var nu este potrivită pentru irigare. Cea mai bună apă pentru udarea unui pom de Crăciun este apa de ploaie, dar dacă nu există unde să o ia, turnați-o cu apă de la robinet, care a fost decontată timp de zece zile;
 • Pe lângă udare, o condiție foarte importantă pentru pomul de Crăciun este umiditatea: la fel ca toate plantele braziliene, pomul de Crăciun trebuie pulverizat cu apă caldă.

Video

Îngrijirea unui pom de Crăciun acasă

Cum să ai grijă de un brad de Crăciun

Udarea pomului de Crăciun ar trebui să fie obișnuită, lăptoarea de pământ nu ar trebui să se usuce, dar rădăcinile florii nu le place nici subțire, așa că de la udare la udare, merită să aștepți stratul superior al solului. Din martie până în august, udă regulat pomul de Crăciun cu apă moale, pulverizează-l și hrănește-l de două ori pe lună.

Vara, este mai bine să scoateți planta pe balcon, terasă sau să o așezați în curte sub coroana unui copac, dar departe de lingurițe și melci până la sfârșitul lunii august sau începutul lui septembrie. Apoi, reduceți treptat udarea și așezați floarea într-o cameră răcoroasă (aproximativ 15 ºC) pe un pervaz de sud - un balcon este foarte potrivit pentru acest lucru. Imediat ce mugurii încep să apară, udarea și temperatura sunt crescute treptat, iar pomul de Crăciun este readus la normal..

Iată un calendar grosolan pentru un brad de Crăciun:

 • perioada de odihnă (octombrie-noiembrie): pomul de Crăciun „se odihnește” într-un loc răcoros, udând o dată pe săptămână. Din a doua jumătate a lunii noiembrie, udare și pulverizare în fiecare zi.
 • perioada de înmugurire (noiembrie-decembrie): udare abundentă și regulată pe măsură ce solul se usucă, temperatura - aproximativ 30 ºC.
 • perioada de înflorire (decembrie-februarie): nu mișcați și nu mișcați planta, astfel încât pomul de Crăciun să nu cadă flori.
 • perioada de crestere (martie-august): udare uniforma cu apa moale, caldura si hranire de doua ori pe luna cu ingrasaminte pentru cactusi.
Tuf alb de Crăciun

Cum să tăiați un brad de Crăciun

„Tunsul” plantei este realizat în primul rând pentru o coroană frumoasă și uniformă, deoarece tulpinile încep să se ramifică în timp, iar zigotul pare ațipit. Nu este dificil să tăiați un Decembrist acasă: pur și simplu „deșurubați legăturile” tulpinii, care vi se par de prisos și îndepărtați ramurile vechi. Lăstarii îndepărtați pot fi folosiți ca butași pentru propagarea pomului de Crăciun.

Cum se transplantează un pom de Crăciun

Este recomandabil să replantați plantele tinere la fiecare 2-3 ani, iar cele care sunt mai în vârstă - după 4-5 ani. Sistemul de rădăcini al pomului de Crăciun nu este foarte puternic, deci floarea nu are nevoie de un ghiveci mare. Vasul este un al treilea umplut cu un strat de drenaj și 2/3 umplut cu un substrat, pe care îl puteți face singur.

Solul pentru un pom de Crăciun ar trebui să fie format din nisip, turbă, pământ cu frunze și sărăcite în proporții egale. Arborele de Crăciun este transplantat la mijlocul lunii martie.

Video

Propagarea pomului de Crăciun

Propagarea unui pom de Crăciun prin butași

Arborele de Crăciun se propagă prin butași. Pentru a face acest lucru, luați butași constând din 3-5 segmente, ștergeți-le, apoi aruncați-le într-un substrat umed într-un recipient temporar superficial. Este indicat să puneți un borcan de sticlă sau o sticlă de plastic cu gâtul tăiat deasupra mânerului pentru a face o seră. Uneori borcanul sau sticla trebuie ridicată pentru a împiedica tulpina să putrezească.

Puteți transplanta într-un vas permanent atunci când se formează rădăcini la tăiere. Dar nu ar trebui să transplantați o plantă tânără într-un ghiveci mare: atât vederea este ridicolă, cât și prea mult pământ umed nu va fi bun pentru cei mici, încă instabili.

Propagarea pomului de Crăciun

Reproducerea unui pom de Crăciun prin vaccinare

Această metodă este puțin probabil să vă fie utilă, dar pentru cei care nu caută căi ușoare în floricultură, poate părea interesant. Cum să propagați un brad de Crăciun prin altoire? Pentru aceasta, se folosesc plante, cum ar fi pereskia înțepată sau mărgărită: din pereskia sau mărgărit, se îndepărtează partea superioară ramificată, iar tulpina curățată de frunze este împărțită în partea superioară.

Grefele pomului de Crăciun ar trebui să fie format din 2-3 segmente, este ascuțit cu o pană și introdus în creșă pe tulpina pereskii, creșeta este fixată cu un ghimp lung sau ac și fixată cu o tencuială sau bandă. Vindecarea ar trebui să aibă loc la 18-20 ºC timp de două săptămâni. De îndată ce scionul începe să crească, bandajul de fixare este îndepărtat cu atenție. Apropo, nu uitați să eliminați lăstarii și frunzele emergente din tulpina scioniei.

Plantele altoite la mijlocul primăverii înfloresc în prima iarnă..

Boli de Crăciun și boli

Care sunt dușmanii Crăciunului?

Crăciunii sunt bolnavi de boli fungice: fuzarium, fitom și întârziere. Fusariumul este tratat cu fungicide, iar fiticul și fitofora, care afectează în principal gulerul rădăcinii, sunt vindecate de medicamente precum Maxim, Vitaros, Topaz.

Bolile bacteriene apar din infecția unui copac de Crăciun cu un grup de bacterii Erwinia și arată așa: o pată întunecată apare la baza tulpinii, apoi se răspândește pe întreaga tulpină. Uneori aceasta este însoțită de decolorarea tulpinii, alteori tulpina capătă o nuanță roșiatică neobișnuită pentru o plantă.

Medicamentele antibacteriene sunt ineficiente, cel mai bun mod de a preveni moartea unei plante este de a elimina în timp partea afectată a tulpinii. Dacă procesul a mers prea departe, este mai bine să efectuați rapid butași și să creșteți o plantă nouă, sănătoasă și să vă luați la revedere de la vechea plantă bolnavă.

Cactus de Crăciun

Dintre dăunători, pomul de Crăciun este enervat în principal de acarienii păianjen, care mor după tratarea plantei cu Actellik sau Fitoverm. Dacă găsiți bulgări albi care arată ca lâna de bumbac între lăstari, înseamnă că mâncărurile de masă și-au ales bradul de Crăciun, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de Aktara sau ceva similar.

Crăciun sau Decembrist

De ce se stinge bradul de Crăciun?

Dacă udă în mod regulat floarea, dar, în ciuda acestui lucru, bradul de Crăciun se uscă, verificați dacă este afectat de aerul cald uscat al caloriferelor centrale. Pulverizarea regulată a plantei este necesară, deoarece provine din pădurile tropicale. Și gândiți-vă dacă este timpul să schimbați solul din ghiveci, poate planta are nevoie de un nou sol nutritiv?

De ce pomul de Crăciun nu înflorește?

Motivul pentru care pomul de Crăciun nu înflorește este, de obicei, într-o iluminare greșită și un sol insuficient fertil: încercați să nu-l păstrați pe fereastra de nord și să-l umbrați, dacă este necesar, de lumina directă a soarelui. Nu mișcați ghiveciul cu planta imediat ce au apărut mugurii, altfel planta i-ar putea vărsa, și este posibil să fiți nevoit să încurcați câțiva ani despre cum să faceți un pom de Crăciun să înflorească.

Video

De ce cad pomul de Crăciun?

Motivul pentru care frunzele pomului de Crăciun se prăbușesc este un exces de umiditate în rădăcinile plantei. Plantele suculente tolerează solul uscat mult mai ușor decât noroiul lichid în loc de sol. Încercați să nu udati pomul de Crăciun timp de mai multe zile, apoi trageți-l astfel încât să scoateți planta din ghiveci împreună cu cheful pământesc: dacă vedeți rădăcini întunecate în decădere și auziți un miros musty de putregai, plantați butași din pomul de Crăciun imediat, deoarece planta inundată va muri cel mai probabil. Deși, dacă schimbați pământul și încetați să plutești pomul de Crăciun, se poate recupera..


Opinii: 182