» » Decembrist - secretele îngrijirii și creșterii acasă

Decembrist - secretele îngrijirii și creșterii acasă

Când ninge în afara ferestrei, o floare frumoasă, Decembristul, înflorește pe pervazul multor gospodine. A venit la gust datorită nepretenției și înfloririi abundente. Pentru ca o plantă să fie frumoasă și să se încânte cu înflorirea ei, trebuie să știți despre regulile de îngrijire, reproducere, dăunători, boli și modalități de combatere a acestora.

Cunoștința cu Decembrist este o frumusețe uimitoare

Planta are multe denumiri: zygocactus de Schlumberger, gât de raci, dar cel mai des întâlnit este un Decembrist sau un brad de Crăciun, întrucât înflorește în ajunul sărbătorilor și se încântă cu înflorirea sa într-un moment în care multe plante se odihnesc. Întrucât în ​​condiții naturale, zygocactusul Schlumberger se va topi în pădurile tropicale din America de Sud și Brazilia, înflorirea sa are loc în faza activă în patria sa, vara: mijlocul lunii noiembrie - începutul lunii februarie.

Zygocactus înflorește

Arborele de Crăciun este un cactus de pădure - un zygocactus, deși nu există ace pe el. Există mai mult de 200 de specii. În pădurile tropicale, crește pe rădăcinile și trunchiurile copacilor. Tulpinile sunt un lanț de frunze aplatizate - articulații. Lungimea tulpinilor ajunge la 50 cm. Sistemul radicular este foarte slab, prin urmare, dacă planta cade în condiții nefavorabile, moare. Zygocactus are rădăcini de aer și de „căutare”, capabile să capteze umezeala din aer, datorită căreia Decembristul poate supraviețui, hrănindu-se astfel, până la restabilirea sistemului rădăcină.

Pomul de Crăciun înflorește magnific. Florile care apar la vârfurile articulațiilor sunt tuburi cu mai multe niveluri cu multe stamine lungi. În condiții naturale, plantele sunt polenizate de colibri minusculi. Culoarea naturală a florilor este albă sau roșie. Florarii au crescut o varietate de soiuri care au flori de roz, roșu, violet și alte nuanțe..

Întrucât pădurile tropicale se disting prin vegetația luxuriantă, Decembristul s-a adaptat să fie în locuri cu lumină scăzută, așa că se simte bine în umbra parțială.

Crearea condițiilor confortabile pentru plantă și regulile de îngrijire

Pentru ca zigotul să fie frumos și sănătos, creează-i condiții cât mai apropiate de naturale: iluminare bună, umiditate, temperatură confortabilă, fără temperaturi extreme.

Plasați ghivece cu o plantă pe ferestrele de pe partea de est, evitând partea de sud, deoarece lumina directă a soarelui este dăunătoare Decembristului, din care îmbinările se îngălbenesc și se sting. Dacă nu puteți oferi lumină difuză, nuanțați-o. Un loc bun pentru o floare ar fi rafturile, rafturile dulapului și pervazurile largi..

Când așezați vasul, rețineți că Decembrist are tulpini lungi, de aceea necesită mult spațiu, în timp ce nu-i place să fie transplantat des. În plus, puteți instala un suport pentru tulpini, astfel încât acestea să nu se afunde sau să se rupă sub propria greutate. Când începe perioada de înflorire, nu-l deranja pe Decembrist: nu poate fi rotit și reorganizat, deoarece poate arunca mugurii. Când zigotul încetează să înflorească, eliminăm ovarele pentru a nu încărca tulpinile, scoatem planta într-un loc răcoros

O temperatură confortabilă pentru creșterea unui pom de Crăciun este de 18-25 de grade, redistribuirile de la graniță sunt largi - de la 10 la 35 de grade peste zero, dar schimbările bruște de temperatură sunt distructive. Înainte de înflorire, planta trebuie să se odihnească, așa că îi oferim o temperatură de 12-16 grade. Vara, poate fi plantat pe terenul deschis din grădină sau dus pe un balcon sau loggie. În același timp, protejați-l de lumina directă a soarelui și de curenți. În primele zile, puteți scoate la aer curat timp de o jumătate de oră, crescând timpul de ședere în fiecare zi.

Se udă Decembristul cu apă reglată la temperatura camerei. Trebuie avut grijă ca pământul să nu se usuce. Dacă planta primește mai puțină umiditate, poate vărsa mugurii. Iarna, reducem udarea, astfel încât sistemul radicular să nu putrezească, îl udăm în mod regulat și abundent. În plus față de udare, Decembrist face un duș cald și pulverizează zilnic bine. Păstrați frunzele curate, fără praf și murdărie. Odată cu apariția florilor, asigurați-vă că apa nu cade pe petalele de flori, acestea sunt foarte sensibile.

Îngrijire pe tot parcursul anului

Pomul de Crăciun are nevoie de hrănire cu îngrășăminte complexe, care sunt vândute în florării. Este mai bine să luați îngrășăminte pentru cactusul forestier, dacă acestea nu sunt disponibile, orice compoziție va face. Înainte de înflorire, este recomandabil să se aplice îngrășăminte care conțin potasiu și fosfor. Excludem azotul, deoarece poate întârzia formarea mugurilor. Primăvara hrănim planta lunar, vara în perioada de creștere intensivă a frunzelor - de două ori pe lună. După înflorire, oprim alimentarea, reducem udarea, așezăm planta într-un loc răcoros.

O caracteristică a îngrijirii unui zigot este tăierea tulpinilor: tăiem segmente urâte și slabe. Procedăm în iunie. Unii experți sfătuiesc să nu tăiați lăstarii, ci să le deșurubați cu mâna. Datorită tăierii, tufișul va dobândi un aspect frumos și se va încânta cu un număr mare de flori în timpul înfloririi.

Cum se transplantează și reumple o grădină de flori pe un pervaz cu Decembrists?

Plantele tinere au nevoie de un transplant anual în ghivece cu 2 cm mai mare decât cele anterioare, adulții sunt transplantate la fiecare 4-5 ani. Cu o grijă bună, planta poate trăi până la 20 de ani. Facem transplantul în perioada de repaus. Dacă există muguri pe plantă, îndepărtați-i. O plantă veche care ocupă mult spațiu poate fi transplantată sau întinerită prin deșurubarea vârfurilor sale,

Alegem un vas mic și larg pentru zygocactus, deoarece sistemul său rădăcină este situat în straturile superioare ale solului. Umpleți a treia parte a vasului cu drenaj. Solul poate fi achiziționat în magazine gata pentru cactus sau fabricat singur din următoarele componente:

 • o parte din solul gazonului;
 • două bucăți de pământ frunze;
 • o parte din nisip grosier;
 • adăugați cărbune zdrobit pentru dezinfectare;
 • pentru o mai bună penetrare a apei, adăugați chipsuri de lut expandat sau cărămidă.

Un sol slab acid este potrivit pentru un Crăciun. Are rădăcini sensibile, așa că la transplantare, scoateți cu atenție planta și transplantați-o într-un nou ghiveci de flori. În timpul transplantului, examinăm rădăcinile: eliminăm rizomii vechi și uscați. Dacă se găsesc rădăcini putrezite, le îndepărtăm, iar în viitor monitorizăm udarea corectă a plantei.

Propagarea decembristului prin butași

Puteți propaga un pom de Crăciun într-un mod vegetativ - prin butași. Pentru reproducerea cu succes, acționăm după următorul algoritm:

 1. 1. Nu tăiați segmente cu un instrument ascuțit, nu deșurubați-le sau rupeți-le cu mâna.
 2. 2. Pentru aterizare, rupeți mai multe segmente extreme.
 3. 3. Lăsați materialul de plantare să sufle puțin: păstrați-l la uscat într-un loc răcoros timp de câteva zile.
 4. 4. Plantăm frunzele uscate pe un teren umed, le puteți planta mai întâi în nisip sau perlit până când apar rădăcinile, apoi le plantăm în pământ. Pentru a crea un efect de seră, acoperiți-le cu o sticlă de plastic sau borcan de sticlă, le puteți acoperi cu folie de plastic.
 5. 5. Am pus recipientul cu planta plantată într-un loc întunecat într-o cameră cu o temperatură a aerului de 15-20 de grade peste zero, aceasta este temperatura optimă pentru butașii plantelor înrădăcinate. În același timp, protejăm plantele împotriva curentului și a razelor solare directe.
 6. 6. Pentru a înrădăcina răsadurile, asigurați-le odihnă completă și udare regulată moderată. În fiecare zi, ridicăm containerele care acoperă plantele pentru a asigura furnizarea de aer proaspăt răsadurilor..
 7. 7. Când apare tragerea, scoateți containerele cu care au fost acoperite plantele, apoi urmați regulile de îngrijire.

Este convenabil să se efectueze procedura de reproducere a decembristului atunci când se formează un tufiș în timpul tăierii, când rămân un număr mare de butași adecvați pentru reproducere. Zygocactus au numeroase lăstari. Până la 5 plante noi pot fi obținute de la o tufă mamă anual. Datorită creșterii rapide a tulpinilor, după 2-3 ani puteți crește o plantă de casă cu drepturi depline dintr-o frunză.

Vă dezvăluim secretele înfloririi Decembristului

Plante de interior Decembrist este apreciat pentru frumusețea înfloririi lor, așa că dacă nu înflorește, este foarte supărant. Practic, motivele lipsei de înflorire sunt asociate cu îngrijirea necorespunzătoare:

 • lumină proastă;
 • udare insuficientă;
 • nu există suficiente substanțe nutritive în sol;
 • rădăcinile sunt înghesuite în oală, este nevoie de un transplant.

Pentru ca Decembristul să înflorească, trebuie pregătit pentru înflorire, îndepărtându-l într-un loc răcoros și asigurând pacea.

În acest moment, floarea nu are nevoie de udare, așa că o udăm foarte rar. Nu mai hrănim complet. În noiembrie, plasăm zigotul într-un loc luminos și începem să udăm. Acest lucru contribuie la trezirea lui, vor începe să apară muguri.

Apariția mugurilor

Pentru a obține înflorirea abundentă, îngrijirea la domiciliu trebuie efectuată în conformitate cu următoarele reguli:

 • iarna, oferă Decembristului iluminare suplimentară;
 • planta cu flori nu trebuie perturbată: întoarceți ghiveciul, separați butașii, deplasați-vă sau deplasați-vă;
 • în timpul înfloririi, Decembrist nu trebuie expus la temperaturi extreme;
 • dacă temperatura camerei este menținută care nu depășește +16 grade, va înflori mai activ și mai mult;
 • scoate Decembristul din dormit treptat, trebuie să-l hrănești și să începi să udă, în caz contrar, poate avea stres și va vărsa mugurii.

Dacă aduci acasă un Decembrist înflorit, pică uneori flori. Nu vă faceți griji pentru că planta se adaptează la noile condiții de reținere.

Ce și cine poate dăuna unei plante - metode de luptă

Dacă zygocactus se usucă, mugurii cad, asta înseamnă că s-a îmbolnăvit de o boală fungică care apare atunci când sistemul rădăcină se descompune. Când rădăcinile mor, planta începe să se încâlcească, își pierde stabilitatea. Cauza degradării poate fi udată cu apă rece, supraîncălzire la soare sau hipotermie. Îngrășămintele pot arde rădăcinile dacă doza este prea mare.

În cazul în care este detectată putrezirea rădăcinii, planta trebuie transplantată de urgență. La transplantare, inspectați cu atenție rădăcinile, îndepărtându-le pe cele deteriorate de putregai. Înainte de plantare, presărați rădăcina rămasă cu cărbune zdrobit și uscați-o, plantând planta în pământ proaspăt, udând-o după cum este necesar.

Planta poate fi expusă la boli sau dăunători, deci examinați cu atenție frunzele, prin semnele pe care le puteți determina boala.

Bulele albicioase care apar între articulații indică o deteriorare a plantelor. Pentru a combate dăunătorii, tratați urgent planta cu produse speciale de combatere a dăunătorilor care sunt vândute în florării.

Dacă frunzele sunt acoperite cu stofe și o acoperire sub formă de rugină, înseamnă că Decembrist este afectat de un acarian păianjen. Acești dăunători au o culoare maro, galbenă sau roșiatică și sunt prea mici pentru a fi observați. Motivul apariției lor este umiditatea insuficientă a aerului. Puteți distruge următoarele medicamente: Aktellik, Neoron, Fitoverm.

Acarianul de păianjen

Bolile fungice cu care zitocactusul se poate îmbolnăvi de - fusirioză, îndoială târzie, fitom. Acestea intră în plante din solul contaminat. În primul rând, gulerul rădăcinii decembristului este deteriorat. În acest caz, frunzele devin palide, devin cenușii, segmentele cad, planta se usucă. Efectuăm tratamentul cu ajutorul fungicidelor: Maxim, Vitaros și Topaz. Atenție la conținutul de umiditate al pământului - solul nu trebuie acoperit cu apă. Solul trebuie să se usuce bine între udări..

Decembristul este o plantă fără pretenții, prin urmare, este supus regulilor de bază ale îngrijirii și, urmărindu-i starea de sănătate, se va încânta cu înflorirea în zilele înghețate de decembrie. Se crede că planta absoarbe energia negativă și o transformă într-o aură favorabilă..


Opinii: 98