» » Cum să propagați un decembrist acasă?

Cum să propagați un decembrist acasă?

Iubitorii florilor de interior sunt probabil familiarizați cu Schlumberger (alte nume sunt Crăciun, Decembrist, Zygokaktus, culoarea lui Varvarin).

Această plantă grațioasă, mică și frumos înflorită de mai multe ori pe an va decora orice încăpere. Articolul va vorbi despre cum să plantezi un Decembrist acasă.

Cum să propagați un pom de Crăciun prin butași?

Cel mai frecvent mod de reproducere a zygocactusului este butașii. Aceasta se face prin separarea tăierii, care constă din două sau trei segmente. Deși Decembrist provine din Brazilia sultry, pădurile sale tropicale, a crescut și în Europa, așa că planta se înrădăcinează bine în orice vreme. Acesta este unul dintre motivele pentru care Schlumberger s-a îndrăgostit de cultivatorii de flori..

Înainte de a propaga o floare prin butași, trebuie să știi să faci o tragere pentru a nu face rău, care anotimp este mai potrivit pentru acest eveniment, cum să separi un segment de planta mamă și să-l înrădăcinezi.

Sezon

Culoarea varvarinului se înrădăcinează bine chiar și pe vreme răcoroasă. Dar este mai bine să faceți acest lucru primăvara, cronometrând reproducerea în aprilie-mai: până la această dată floarea s-a decolorat deja.

Probabil veți fi interesat să știți, ce să faci dacă Decembristul nu înflorește.

Separarea segmentului de planta mamă

Pentru a separa segmentul, vezi dacă există mici rădăcini pe segmentele zigotului. O plantă adultă și sănătoasă le va avea cu siguranță. Dacă se decide să crească o tufă luxuriantă, nu poți face cu un singur mâner, ai nevoie de mai multe.

După ce ai selectat segmentul dorit, ciupește-l cu degetele și, răsucindu-l, separă-l de plantă. Cealaltă mână în acest moment ar trebui să țină tulpina. Nu trebuie să faceți mult efort: tăierea prevăzută se va separa cu ușurință de instalație.

Important! Nu folosiți un cuțit, bisturiu sau foarfece pentru a separa butașii: deteriorarea plantei.
După o astfel de procedură, segmentele trebuie să fie uscate câteva zile, timp în care trebuie să aibă acces la aer liber. Este mai bine să plasați butașii într-un recipient, astfel încât să existe un risc mai mic de rănire. Este necesar să se usuce butașii până când se formează o peliculă sticloasă în punctul de separare. După aceea, puteți înrădăcina.

înrădăcinare

Înrădăcinarea se poate face atât în ​​substrat, cât și în apă. Să luăm în considerare fiecare dintre opțiuni.

În substrat

Solul trebuie să fie selectat și pregătit corespunzător. Decembristului îi place un substrat bogat în turbă. Puteți prepara singur astfel de sol folosind:

 • 1 parte din pământ;
 • 6 bucăți de pământ cu frunze;
 • 4 părți de humus;
 • 2 bucăți de nisip;
 • 2 părți de turbă.
Această compoziție este ideală pentru grefarea zigotului într-un loc nou..
Important! Florarii folosesc adesea numai turbă., fără alte componente.
Principala condiție este ca solul să fie respirabil și ușor, ceea ce va fi o prevenire eficientă a bolilor și a infestării dăunătorilor. După pregătirea butașilor și a substratului, trebuie să alegeți recipientul potrivit. Un pom de Crăciun are un sistem rădăcină slab dezvoltat. Într-o procedură de transplant, vasul temporar poate fi mic. După umplerea oalei cu sol umed pregătit, trebuie să o zdrobiți puțin făcând o depresie. Dacă planurile pentru viitorul brad de Crăciun sunt să devină un tuf mare, atunci mai multe butași sunt plantate într-un singur ghiveci în același timp. Ghivecele de unică folosință pot fi de asemenea utilizate până când este selectat un loc de reședință permanent. De obicei, acest lucru nu interferează cu înrădăcinarea..Temperatura optimă pentru perioada de reproducere ar trebui să fie de +15 ... + 20 ° С. În același timp, noua bucșă trebuie să primească o ventilație și udare corespunzătoare. Acest lucru se poate realiza prin crearea unei „sere” temporare, care acoperă vasul cu un borcan de sticlă sau folie de plastic. Pentru ventilație este necesar să îndepărtați acest adăpost timp de 20-30 de minute pe zi. Udarea pentru a produce moderat.

Citiți mai multe despre, cum să udăm corect Decembristul acasă.

In apa

Pentru înrădăcinarea proceselor zigotului în apă, este important ca tulpina, uscată după desurubare, să nu fie cufundată complet în apă, ci doar partea inferioară a acesteia. De asemenea, trebuie să vedeți ce a devenit apa a doua zi: dacă a devenit tulbure, atunci turnați-o și clătiți tulpina cu apă curentă. Acum „încărcați” noua apă curată cu o tabletă de carbon activat și lăsați viitorul pom de Crăciun până când apare masa rădăcinii. Imediat ce apare, planta poate fi plantată într-un ghiveci..Condiții pentru această metodă de reproducere:

 • capacitate - mică;
 • temperatura - + 18 ° С;
 • aerisirea și udarea - la fel ca atunci când se propagă în substrat.

Cum să crești un Schlumberger din semințe?

Cultivarea unei flori din semințe este similară cu modul în care se face cu alte plante. Principala diferență constă în momentul germinării. Răsadurile Schlumberger pot apărea în cel puțin trei săptămâni. De obicei, planta încolțește în 20-30 de zile..

Când să semeni?

Semănatul semințelor Decembristului se face cel mai bine primăvara și direct pe suprafața solului. Semințele nu au nevoie de praf: puteți să le apăsați ușor doar cu palma către suprafața solului.

Plantarea ghiveciului și solului

Un recipient de unică folosință poate fi utilizat pentru plantarea semințelor.. Este important ca solul să fie în raport de 1: 1 cu nisipul. Puteți planta semințele Decembrist atât în ​​nisip curat, cât și în pământ deschis. Dar solul trebuie dezinfectat cu insecticide: acest lucru este mai fiabil pentru germinarea semințelor și pentru planta viitoare.În ceea ce privește dimensiunea oalei, dacă viitoarea tufă nu este planificată să fie crescută, voluminoasă, atunci diametrul recipientului pentru semănat poate fi mic. Materialul pentru ghiveci poate fi orice.

Știați? În natură, zigotul este polenizat de cele mai mici păsări de pe planetă. - pasărea Colibri.

Pregătirea semințelor

Înainte de plantare, înmuiați scurt semințele Decembrist sau clătiți-le cu atenție într-o soluție de peroxid sau permanganat de potasiu. Ar trebui să fii atent la ce semințe să plantezi. Cea mai bună opțiune este cea care a fost primită acum un an și depozitată într-o pungă specială din țesătură (lenjerie) la temperatura camerei și umiditatea normală a aerului de la 40 la 50%.

În ajunul plantării semințelor, acestea sunt încălzite timp de două zile la o temperatură de +40 ... + 60 ° C. Pentru a accelera germinarea, semințele sunt înmuiate într-un stimulator de creștere - 1% humat de sodiu.

Semănatul semințelor

Semințele Decembristului nu trebuie îngropate adânc în pământ. Este suficient să le „înecați” ușor.

În mod ideal, ar trebui să existe o distanță între semințe. Floriștii cred că semințele germinează activ atunci când au suficient aer și umiditate..

Adâncimea redusă și lipsa aglomerării sunt exact condițiile care vor asigura germinarea activă a semințelor de copaci de Crăciun.

Îngrijire inițială

Un brad de Crăciun nu este o floare capricioasă, poate rezista chiar la descompunere și poate supraviețui uscării, însă această plantă necesită o îngrijire corespunzătoare. Există mai mulți factori care afectează creșterea semințelor Decembrist. Primul factor este iluminatul. Dacă există puțină lumină, atunci răsadurile trebuie așezate sub lampă. A doua condiție necesară este ca viitorul pom de Crăciun să primească suficient umiditate de la bun început. Dar udarea semințelor nu este cea mai bună opțiune: trebuie să folosiți o sticlă cu spray. După ce au fost îndeplinite condițiile și au apărut rădăcinile, trebuie să faceți o alegere.

Puteți scufunda rădăcinile și transplantul răsadurilor la 45 de zile de la apariția lăstarilor: în acest moment ar trebui să existe deja un segment sau o a doua frunză. Transplantați răsadurile în ghivece individuale separate. Trebuie să obțineți planta cu atenție, să umeziți solul și să săpați pe o parte: principalul lucru este să nu deteriorați sistemul de rădăcini.

Știați? În tropice, Schlumbergers cresc pe copaci, dar nu-i parazitizează. De aici - rădăcini puternice și creștere rapidă.

În ceea ce privește filmul din plastic, este util pentru crearea unui efect de seră, dar nu trebuie utilizat mult timp. Germinarea va arăta totul: odată cu aspectul rădăcinilor, putem spune că noul Decembrist este gata să fie transplantat într-un loc de reședință permanent. Ghiveciul trebuie ales mic. Dar nu trebuie să uităm că, după germinarea semințelor, ghivecele sau alte recipiente trebuie golite și curățate complet, și este mai bine să dezinfectați.

Este imposibil să schimbați iluminarea și temperatura: răsadurile necesită aceleași condiții ca la începutul germinării. Astfel, răsadurile pot fi îndepărtate de la încălzire nu mai devreme de 2 săptămâni după alegere..

Este posibil să crească o floare folosind altoire?

Vaccinarea ca mod de reproducere a Decembristului este cea mai interesantă, dar și dificilă. Nu merită să utilizați vaccinul fără cunoștințe primare. Primul lucru de reținut este că este necesar un al doilea tip de pom de Crăciun pentru altoire, dar ambele plante trebuie să fie sănătoase. Va fi necesară atenție și acuratețe.Partea superioară a unei plante este tăiată și un segment al altui pom de Crăciun este legat sau fixat de el. În cazul în care exact pentru a inocula, există opțiuni: prima - efectuarea unei incizii, grefarea în lateral și a doua - grefa este legată de trunchi. Cel mai dificil este să nu dăunăm plantei cu o tăiere sau fixare incorectă (trebuie să fie fiabilă și densă).

Posibile dificultăți

Problemele apar de obicei din îngrijirea necorespunzătoare a florilor. Printre dificultăți se numără:

 1. Boala radacina. Motiv: solul nu a fost suficient procesat și au apărut bacterii. Transplantul de semințe poate fi soluția.
 2. Planta nu înflorește. Motivul constă în iluminarea și solul de proastă calitate. Partea nordică și soarele înfiorător sunt contraindicate în floare.
 3. Dacă, după înrădăcinare, frunzele Decembrist devin roșii, floarea trebuie mutată într-un loc cald, deoarece este înghețată.
Important! Când apar mugurii, pomul de Crăciun nu poate fi mișcat, altfel îi va arunca.

Decembristul este o plantă fără pretenții, dar reproducerea ei necesită acuratețe, atenție și respectarea recomandărilor. Apoi, un brad frumos de Crăciun înflorit va putea să vă decoreze casa și să vă încânte gospodăria de peste 20 de ani..


Opinii: 66