» » Cum să ai grijă de un decembrist, astfel încât să înflorească

Cum să ai grijă de un decembrist, astfel încât să înflorească

Înainte de Anul Nou, când afară este ger și frig și toate plantele de casă dorm în așteptarea zilelor călduroase de primăvară, o floare Decembrist înflorește brusc cu culori strălucitoare pe pervazul ferestrelor. A fost numit astfel pentru înflorire în decembrie..

Decembristul, sau „floarea bunicii”, este un tip de cactus, deși nu are spini. Privind vara, nu puteți înțelege de ce mulți cultivatori îl adoră atât de mult. Dar după ce aștepți înflorirea, te poți îndrăgosti pentru totdeauna de această minunată creatură. Această senzație uimitoare de căldură pe care această floare o dă în timpul iernii reci, încălzește inima și sufletul.

Dar numai cu grijă adecvată poți vedea înflorirea Decembristului.

Ramurile verzi ale acestui tufiș sunt compuse din multe segmente care seamănă cu frunzele. Cade și se ramifică, formând o cascadă de până la 30-40 de centimetri lungime.

Rădăcinile zygocactusului Schlumberger sunt condiții slabe, nefavorabile, care pot distruge cu ușurință planta. Dar este salvat de prezența depășirilor aerisite, cu ajutorul cărora se hrănește zigotul cu umiditatea din aer. Datorită acestui fapt, Decembrist reușește să supraviețuiască și să restaureze sistemul de rădăcină..

În natură, zygocactus are flori albe sau roșii cu stamine lungi spectaculoase, care sunt polenizate de colibri.

Soiurile casnice se disting prin varietatea de nuanțe crescute de crescători. Puteți găsi un tufiș cu flori de zmeură, violet, roz, galben, alb.

În mediul natural, acest epifit crește în pădurile tropicale cu umiditate ridicată, la temperaturi peste 20 de grade, în umbră constantă sau în umbră parțială, în pădurile altor copaci.

Pentru a realiza înflorirea acestei plante nepretențioase în îngrijire, este necesar să îi oferim îngrijiri competente care să corespundă condițiilor sale naturale de creștere.

Pamantul

Pentru zygocactusul lui Schlumberger, este posibil să crească ca epifit, care trăiește pe copaci sau în pământ. Compoziția solului pentru Decembrist: pământ de humus și nisip, în părți egale.

Deși planta nu are pretenții speciale asupra solului, un mediu acid nu va funcționa pentru aceasta. În plus, este mai bine să îi oferiți un sol mai respirabil, ușor..

Temperatură și iluminare

Pentru a asigura îngrijirea corespunzătoare a epifitei, este necesar să acordați o atenție specială condițiilor de temperatură și iluminatului. La urma urmei, nerespectarea acestor condiții duce la faptul că înflorirea poate să nu apară deloc..

Cea mai importantă condiție este respectarea regimului de temperatură. Deși Decembrist provine din păduri tropicale, acest lucru nu înseamnă că este necesar să se mențină constant temperatura peste +20.

Planta se va putea simți excelent și chiar înflorește în interior, unde doar +15, chiar +10 grade. Pentru el, pericolul este în scăderi de temperatură, din acest motiv planta primește stres.

În plus, zigocactul lui Schlumberger începe să înflorească doar cu o scădere a orei de zi. Este o oră scurtă de zi, care este un semnal pentru încetarea dezvoltării masei verzi și începutul formării florilor. Și dacă planta nu a primit un astfel de semnal, orele de zi sunt încă lungi, atunci nu va trebui să așteptați flori.

Prin urmare, nici nu merită menționat despre orice iluminare suplimentară pe timp de iarnă..

În timpul verii, regimul de lumină al zigotului necesită o singură afecțiune. Zygocactusul lui Schlumberger nu poate suporta lumina directă a soarelui. Acest lucru va atrage oprirea creșterii și dezvoltării Decembristului, frunzele rănite de soare vor începe să se îngălbenesc și să se micșoreze, planta poate muri.

Udarea și umiditatea aerului

Cu solul permeabil la aer și drenaj bun, nu există nici o teamă de a acoperi apa pe Decembrist. Vara, este necesar să udăm planta zilnic, iar iarna va fi suficient o dată pe săptămână. Dar turnarea apei într-o tigaie cu o oală nu este recomandată. Apa stagnantă poate duce la degradarea sistemului radicular al plantei și la moartea acesteia..

Umiditatea aerului - cu cât este mai mare cu atât mai bine. O floare tropicală are nevoie de umidificare.

Cel mai bun mod de a crește un epifit este de a crea un microclimat care să corespundă condițiilor naturale pentru creșterea zigotului.

Pentru a face acest lucru, pe pervazul de pe partea de vest sau de est a casei, ar trebui să puneți multe ghivece cu astfel de plante, astfel încât acestea să fie strâns împletite, ca într-o pădure tropicală. Este mai bine să închideți această pădure din cameră cu o perdea groasă, care va crea microclimatul necesar.

În acest caz, puteți urmări zigotul prin efectuarea unui test pentru umiditatea aerului. Dacă are rădăcini de aer și nu s-a uscat după două săptămâni, atunci puteți fi sigur că umiditatea aerului este potrivită pentru un Decembrist.

În aer uscat, pulverizați zilnic cu apă caldă și moale. De asemenea, puteți pune o oală cu epifit pe mușchi umed sau argilă expandată umezită pe o paletă.

Top dressing

Din primele zile de primăvară, este necesar să se efectueze hrănirea lunară a tufișului cu îngrășăminte complexe pentru plantele de interior. La aplicarea pansamentului, doza de îngrășământ indicată în instrucțiuni trebuie redusă la jumătate.

Odată cu sosirea zilelor de vară, fertilizarea tufișului se realizează la fiecare două săptămâni, iar toamna, alimentarea este oprită.

Tunderea

În timpul îngrijirii zigotului, tăierea tufelor trebuie efectuată la timp. Ca urmare, planta va avea un aspect mai clar și înflorire abundentă..

În acest scop, vara, este mai bine în luna iunie, ar trebui să scurtați lăstarii care cresc urât și incorect. Pentru a face acest lucru, este mai bine să nu le tăiați cu un cuțit, ci pur și simplu să le deșurubați de pe ramură cu mâinile..

Transplant de Zygocactus

Cel mai bine este să faceți un transplant de Decembrist după încheierea înfloririi. Recipientul pentru plantare trebuie să fie selectat suficient de larg și nu prea mare, deoarece sistemul de rădăcină al plantei este mic. Un strat bun de drenare este așezat în partea de jos.

Solul pentru plantă este utilizat permeabil la aer, liber, constând din: 2 părți de turbă - 1 parte de humus și 1 parte de nisip grosier.

Pentru a dezinfecta solul de microorganisme nedorite, se adaugă cărbune zdrobit într-o cantitate mică. Pentru a îmbunătăți permeabilitatea apei, solul este diluat cu vermiculită sau așchii de cărămidă.

La transplantare, puteți adăuga compost putrezit - acest lucru contribuie la o înflorire mai abundentă și mai îndelungată.

Transplantul plantelor tinere trebuie efectuat în fiecare an. În acest caz, ghiveciul trebuie ales cu câțiva centimetri mai mare decât cel precedent. Tufele vechi sunt transplantate numai dacă este necesar, aproximativ o dată la 3-4 ani.

Cum se realizează înflorirea zygocactus-ului Schlumberger, video:

Este încă posibil să rotiți și să rearanjați zigocactul lui Schlumberger

Mulți experți asigură că, în niciun caz, nu ar trebui să întoarceți sau chiar să mutați floarea în momentul în care mugurii au început să se formeze, în caz contrar se pot sfărâma.

Într-adevăr, se știe că orice plantă este capabilă să se îndrepte către sursa de lumină, deoarece toate sunt fototrope..

Acest mecanism funcționează la toate plantele în timpul creșterii, înainte de înflorire. În acest caz, poziția frunzelor se schimbă sub unghiuri diferite ale incidenței luminii. Pentru zygocactus ampelos, acest lucru nu este esențial după începutul înfloririi..

Dacă în perioada de înflorire planta este atent dislocată cu flori în public, acest lucru nu va fi fatal pentru el. Dar după înflorire, ar trebui să-l întoarceți la poziția anterioară cu aceeași grijă și să nu-l rotiți în jurul axei sale până la următoarea înflorire.

De ce Decembristul nu vrea să înflorească

Motivul principal pentru care nu doriți să înflorească este îngrijirea necorespunzătoare. Pentru inceput:

  • Lipsa de udare;
  • Lipsa iluminatului;
  • Lipsa de nutrienți din sol;
  • Un vas strâns interferează cu dezvoltarea, este necesar să transplantăm o floare.

Pentru a obține un Decembrist înflorit, trebuie să depuneți eforturi pentru a vă pregăti pentru înflorire. Este foarte important ca planta să aibă o perioadă inactivă înainte de înflorire..

Pentru a face acest lucru, o vreme, planta este îndepărtată într-o cameră răcoroasă, întunecată, unde floarea nu este practic udată și nu este hrănită deloc.

Începând din ultimele zile ale lunii noiembrie, ghiveciul este mutat într-un loc luminos și începe udarea. În acest moment, floarea ar trebui să se trezească și mugurii vor începe să se lege.

Câteva reguli generale pentru înflorirea abundentă a Schlumberger zygocactus

  • Nu sunt necesare faruri suplimentare pentru plante. În perioada de pregătire pentru înflorire, orele de zi pentru un Decembrist nu trebuie să depășească opt ore.
  • În această perioadă, fito-direcția plantei nu trebuie schimbată! Puteți să-l rotiți puțin sau să-l rearanjați în alt loc, dar în același timp nu poate fi răsucit în jurul axei sale.
  • De asemenea, nu ar trebui să vă ocupați cu pregătirea butașilor din această plantă în perioada inactivă..
  • În niciun caz nu trebuie să aranjați scăderi de temperatură în camera în care se află zigotul.
  • O temperatură rece, care nu depășește +16 grade, va contribui la o înflorire mai activă a Decembristului.
  • Și chiar și atunci când se termină perioada inactivă, este necesar să începeți udarea și hrănirea florii foarte atent. Aceasta poate fi cauza stresului sever și, în consecință, Decembrist poate pierde mugurii..

Dar chiar dacă zygocactusul deja înflorit l-a adus acasă, a scăzut brusc florile - acesta nu este un motiv pentru a intra în panică. Aceasta nu este o boală și nu este nevoie de tratament aici. Cel mai adesea, astfel se adaptează planta la noile condiții de trai într-un loc nou..


Opinii: 123