» » Haznale

Haznale

Multe persoane se confruntă cu problema curățării ceasurilor în zonele suburbane. Dacă nu există un sistem de canalizare central în sat, atunci trebuie să vă dotați singur: puneți o fosa septică sau doar săpați o gaură. În orice caz, fiecare tip de cabină necesită curățare periodică. În acest articol vom vorbi despre metodele și tehnicile de curățare a cepurilor..

Metoda mecanică de curățare a cepurilor

Metoda mecanică de curățare a apelor reziduale implică utilizarea unei pompe fecale speciale sau a unui echipament de canalizare. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, rezidenții așezărilor suburbane folosesc serviciile companiilor care sunt concepute pentru curățarea mecanică a cesionelor. O persoană apelează la un anunț, apelează un camion de canalizare la domiciliul său și atunci specialistul face totul: aruncă furtunul în scurgere, efectuează curățenie și duce deșeurile pompate în depozitul de deșeuri. De obicei, această procedură nu durează mult timp (de la 20 la 50 de minute), totul depinde de volumul sistemului de canalizare și de gradul de poluare al acestuia..

Folosind această metodă de curățare a cepurilor, trebuie respectată o regulă importantă: pompați-l doar după încheierea inundațiilor, altfel există riscul de a umple din nou sistemul de canalizare cu apele subterane. Aș dori, de asemenea, să adăugăm că puteți efectua singur curățarea mecanică, dar pentru aceasta ar trebui să achiziționați o pompă fecală specială cu o structură compactă. Structurile principale ale unei astfel de pompe sunt un plutitor și un tocător..

Știați? Pentru prima dată, metoda de tratare a apelor uzate cu nămol activat și aerare a fost propusă de britanicii V. Lockett și E. Arden în 1914.

Aceste elemente vă permit să pompați chiar și deșeuri fecale prea groase (râșnița face lichidul fecal, apoi plutitorul plutește și pompa pornește, dar până la oprirea plutirii, operația de pompare va fi suspendată, doar râșna funcționează). Trebuie menționat că pompa fecală efectuează automat toate lucrările, o persoană trebuie doar să o conecteze și să o aducă într-un rezervor pentru pompare.

Metoda mecanică de curățare a cepurilor are laturile sale pozitive și negative.. Printre avantajele aș dori să notez următoarele:

 1. Simplitatea metodei. Trebuie doar să sunați anunțul și să plătiți banii, specialistul va face totul singur.
 2. În medie, în 20-30 de minute, cesspool-ul mediu va fi curățat, deci această metodă poate fi considerată destul de rapidă în ceea ce privește gradul de implementare.
 3. Achiziționând o pompă fecală pentru tine, vei economisi mulți bani la curățarea obișnuită a apelor uzate..

Vă recomandăm să vă familiarizați regulile pentru alegerea unei pompe fecale

Dezavantajele includ următoarele puncte:

 1. Nu este întotdeauna posibilă curățarea cesspool printr-o metodă mecanică. Așa se întâmplă ca furtunul camionului de canalizare pur și simplu să nu ajungă fizic la trapa de canalizare (dacă scurgerea este departe în curtea în care camionul nu poate intra).
 2. Eficiență scăzută a metodei. O cantitate semnificativă de reziduuri rămâne după fiecare curățare.
 3. În unele cazuri, este pur și simplu imposibil să pompezi mase prea dense și groase. Trebuie să adăugați apă la canalizare, să amestecați totul și să faceți o consistență mai lichidă. Și toate acestea implică costuri de bani și timp.

Utilizarea produselor biologice

În plus față de metodele mecanice, se pot folosi preparate bioactive pentru curățarea cesionelor., care vă permit să convertiți deșeurile umane în îngrășământ de înaltă calitate. În plus, utilizarea de produse biologice va minimiza mirosurile neplăcute..

Citește și, cum să alegeți un dulap uscat, și care sunt avantajele utilizării unui dulap uscat cu turbă

Bacterii anaerobe

Microorganisme bacteriene anaerobe poate fi utilizat pentru post-tratarea gropilor de canalizare în absența unei alimentări constante de oxigen. Organismele anaerobe primesc energie și își îndeplinesc funcțiile prin fosforilarea substratului. Este rezonabil să folosiți astfel de bacterii în fose septice închise sau în îngropări izolate de canalizare..

Bacterii aerobe

Aceste microorganisme sunt capabile să purifice cel mai eficient apele uzate și împărțiți-le în 2 straturi. Aerobii însă își continuă ciclul de viață numai cu o furnizare constantă de mase de oxigen. Se recomandă utilizarea bacteriilor aerobe pentru vasele deschise sau pentru fosele septice cu un sistem de alimentare cu oxigen încorporat..

Să ne dăm seama, când este cel mai bun moment pentru a utiliza microorganisme aerobe și anaerobe pentru tratarea apelor uzate. Experții spun că este recomandabil să folosești preparate pe bază de bacterii vara, deoarece la temperaturi negative organismele vii încetează să-și îndeplinească ciclul de viață. În plus, produsele biologice sunt perfecte pentru persoanele al căror cabină de încărcare se află într-un loc inaccesibil echipamentelor de canalizare.. O altă nuanță importantă: bacteriile convertesc fecalele în îngrășământ bun, care va deveni un asistent eficient pentru orice rezident și grădinar de vară.

Important! Este interzis să aruncați deșeuri de construcție, bucăți de film sintetic și plastic în canalizare. Astfel de substanțe nu se descompun, iar în timpul curățării mecanice pot înfunda furtunul echipamentului de canalizare.

Forme de producție a produselor biologice

Există 3 tipuri principale de produse biologice pentru tratarea apelor uzate: tablete, pulbere și lichid. În fiecare dintre aceste forme de produse biologice există o multitudine de miliarde de bacterii și enzime speciale, care sunt concepute pentru a prelucra produsele deșeuri din viața umană..

Produse biologice sub formă de pulbere se găsesc pe rafturile magazinelor, în pungi speciale, unde microorganismele bacteriene sunt inactive. Ele pot deveni active numai atunci când pulberea este diluată cu apă (diluată conform instrucțiunilor producătorului). Bacteriile pentru astfel de medicamente sunt cultivate într-un mediu natural și sunt sigure pentru oameni (acest din urmă fapt nu a fost confirmat științific, prin urmare, ar trebui să fim atenți cu astfel de medicamente și să respectăm toate măsurile de siguranță și igienă personală).

Grădinarii și grădinarii preferă să-și fertilizeze parcelele îngrășăminte organice - gunoi de grajd: cal, porc, oaie, iepure, vacă, și fecale

Produsele biologice sub formă lichidă conțin bacterii imediat în stare activă. După introducerea unui astfel de agent în sistemul de canalizare, microorganismele încep să proceseze în mod activ fecalele în carbon și apă. Trebuie menționat că până și un litru de capacitate a unui produs biologic este suficient pentru a prelucra 2 tone de deșeuri.

Tabletele sunt cele mai convenabile de utilizat. Trebuie doar să observați proporțiile și să aruncați numărul necesar de tablete în scurgere, iar bacteriile vor face restul. Pe lângă tablete, puteți găsi produse biologice sub formă de casete sau în plicuri instantanee pe rafturile magazinului. În orice formă, cumpărați un produs biologic, compoziția și mecanismul său de acțiune vor fi standard.

Știați? Primele canalizări din istorie au fost construite în secolul al VI-lea î.Hr. e. în Roma antică.

Trebuie remarcat faptul că curățarea cepurilor cu bacterii aerobe și anaerobe prezintă avantaje și dezavantaje.. Avantajele acestei metode:

 1. O metodă ecologică. Reciclează deșeurile în îngrășăminte care beneficiază de mediu.
 2. Medicamentele sunt vândute în orice magazin de instalații sanitare, deci nu vor fi probleme cu achiziționarea.
 3. Bacteriile pot elimina mirosurile rele. În plus, reciclează deșeurile în tăcere, spre deosebire de camionul de canalizare..
 4. Preparatele sunt potrivite pentru cesspool-uri de orice formă, design și dimensiune. Este necesar să se țină cont numai de proporții atunci când se utilizează.

Printre dezavantaje trebuie menționate:

 1. În regiunile în care temperaturile sunt negative iarna, nu se folosesc produse biologice.
 2. Nu toate medicamentele sunt la fel de eficiente pentru efluenți. Uneori, ar trebui să încercați diferite tipuri de produse biologice pentru a obține efectul dorit..
 3. Costul unui sac de bacterii este relativ mare.

chimicale

Produsele chimice de curățare a sumei sunt extrem de eficiente chiar și în cele mai dure medii. Dar, în același timp, produsul prelucrării lor este nesigur din punct de vedere ecologic: este inacceptabil să-l toarne în paturi, sub copaci sau în râu..

Compuși de amoniu

Pro:

 • lichefiate materii fecale groase;
 • ușurați duhoarea;
 • ucide microorganisme patogene și patogene.

Citește și, modul de utilizare a sulfatului de amoniu ca îngrășământ, și, de asemenea, cum sunt hrăniți struguri, usturoi, măr, pomii fructiferi și arbuști.

Minusuri:

 • compușii de amoniu sunt nocivi pentru mediu;
 • provoca coroziunea rapidă a țevilor de deșeuri metalice;
 • ineficient în cazul în care detergenții sunt turnați în scurgere;
 • preț moderat ridicat al unui pachet de kilograme (aproximativ 25 USD).

Oxidanți cu nitrați

Pro:

 • deteriorarea minimă a mediului oxidantului asupra solului;
 • Sedimentul noroios de jos după descompunerea deșeurilor fecale poate fi utilizat ca îngrășământ;
 • eficiență ridicată la orice temperatură ambientală;
 • Oxidanții de nitrați funcționează în cele mai agresive condiții, chiar și în prezența detergenților;
 • îndepărtează perfect depozitele de pe pereții cepei.
Minusuri:
 • prețul oxidanților de nitrați este destul de mare;
 • aceste fonduri produc pagube semnificative conductelor metalice de canalizare;
 • oamenii de știință încă nu au studiat proprietățile produselor de procesare a oxidantilor de nitrați - unii vorbesc despre beneficiile lor, al doilea declară inutilitatea și chiar pericolul.

Unii experți permit utilizarea fecalelor pure ca îngrășământ pentru plante ornamentale și garduri vii.

Formaldehida

Acest instrument are foarte puține avantaje: formaldehida este ieftină, dar în același timp reciclează eficient deșeurile umane. Cu toate acestea, dezavantajele acestui compus chimic sunt mult mai multe:

 • toxicitate mare;
 • un compus periculos pentru mediu care poate ucide nu numai flora și fauna, ci chiar și o persoană (dacă doar 10 g de medicament intră în stomac, cazul se va încheia în moarte cu o probabilitate de 90%);

Important! Dacă instalați o fosa septică în zona dvs., amintiți-vă de următoarele puncte: groapa fosa septică trebuie să se afle la 50 m de sursa de apă potabilă și la 5 m de șosea și de acasă..

 • întrerupt, deci practic indisponibil pe rafturile magazinului;
 • în doar câteva ședințe poate deteriora în mod semnificativ conductele de canalizare.

Recomandări pentru funcționarea ceasurilor

Pentru a nu dăuna conductelor de canalizare și solului din jur, ar trebui să respectați recomandările pentru funcționarea sistemului de canalizare:

 • Curățați-vă sondul în mod regulat mecanic. Pentru a reduce volumul de mase, utilizați produse biologice care se disting printr-un grad ridicat de siguranță a mediului.
 • Evitați să umpleți golirea până în vârf, deoarece deșeurile pot intra și înfundați drenurile.
 • Nu goliți detergenții și medicamentele în scurgere. Ele pot distruge microflora bacteriană.
 • Nu pompați efluentul în perioadele de inundații. O astfel de acțiune amenință cu reumplerea sistemului de canalizare cu apele subterane..
 • Nu aruncați hârtie igienică în rezervor, deoarece se va așeza într-un strat dens pe partea de jos și, atunci când este curățată mecanic, poate înfunda conductele camionului de canalizare.

Acum știți despre modalitățile prin care puteți curăța cesspool. Vă recomandăm să alegeți cea mai eficientă și mai ecologică metodă pentru a nu provoca daune semnificative florei și faunei înconjurătoare..


Opinii: 77