» » Fosa septică pentru o reședință de vară: tipuri și principiul muncii, alegeți cele mai bune

Fosa septică pentru o reședință de vară: tipuri și principiul muncii, alegeți cele mai bune

Cabanele de vară și gospodăriile private sunt adesea situate în locuri îndepărtate de sistemul de canalizare central, astfel încât o sarcină importantă pentru proprietarii lor este de a asigura eliminarea corectă a apelor uzate în conformitate cu standardele sanitare. Cunoscutul cesspool nu îndeplinește aceste cerințe, așa că această problemă este rezolvată prin instalarea foselor septice, despre care se va discuta.

Principiul de funcționare

Foselele septice sunt structuri care sunt rezervoare pentru acumularea apei uzate și tratarea ulterioară a acestora. Oamenii le numesc adesea „tancuri de sedimentare”.Fosa septică este situată într-o groapă special săpată pentru aceasta și este conectată la sistemul de canalizare al casei, astfel încât apele uzate să curgă în rezervorul său. De sus, structura este închisă cu un acoperiș sau podea cu o conductă care duce la eliminarea gazelor generate în fosa septică.

Principiul funcționării structurii depinde de tipul acesteia: unele proiecte presupun doar acumularea de canalizare cu pompa ulterioară, care este efectuată de serviciul de canalizare, altele transformă deșeurile, eliminând apa deja purificată în sol.

Știați? Sistemul de canalizare descoperit în timpul săpăturilor din vechiul oraș indian Mohenjo-Daro este recunoscut drept cel mai vechi din lume. A fost construită în jurul anului 2600 î.Hr. e. și a inclus băi pentru ablații rituale și o rețea a sistemului de canalizare a orașului cu toalete și fose septice.

Tipuri

Există diferite tipuri de rezervoare de sedimentare, care diferă în principiile de funcționare și curățare..

Produse independente cu alimentare

Funcționarea unui astfel de sistem se bazează pe prelucrarea deșeurilor datorită activității vitale a microflorei care se dezvoltă în rezervor. Pentru a asigura habitatul și munca optimă a bacteriilor, este necesar să se organizeze un aport constant de oxigen.

În aceste scopuri, se utilizează un compresor și dispozitive de aerare suplimentare..

Un astfel de mecanism promovează un tratament eficient al apelor uzate, elimină apa purificată în sol, evacuează aerul cu gaze în conducta de ventilație și sedimentele insolubile se instalează în partea de jos a compartimentului corespunzător al structurii până la purificarea ulterioară.

Produse anaerobe

Acest tip de fosa septică se găsește cel mai adesea în căsuțele de vară, deoarece costă semnificativ mai puțin și este excelent pentru utilizarea ocazională, sezonieră..

Principiul funcționării este similar cu cel al dispozitivului anterior, cu singura diferență că bacteriile anaerobe participă la descompunerea deșeurilor, adică a celor care nu au nevoie de oxigen pentru viață..

Pentru amenajarea unei căsuțe de vară, vă va fi util să aflați, cum să instalați un încălzitor de apă instantaneu cu propriile mâini, cum se instalează priza și intrerupator, cum se face o alimentare cu apă de la o fântână la o casă, cum să lipici tapetul, cum se izolează o fereastră, cum să îndepărtați vopseaua veche, cum să acoperiți acoperișul cu Indulin, cum să faci un acoperiș mansardat.

Procesul de curățare nu diferă de un rezervor autonom cu alimentare: tratarea apei, decantarea sedimentelor.

În rezervoarele septice anaerobe, se disting 2 tipuri, în funcție de metoda de curățare a rezervorului.

Cumulativ

Rezervoarele unei fose septice cu pompare mecanică sunt mai degrabă primitive și au dimensiuni reduse, ceea ce este bun pentru o zonă mică cu un volum mic de utilizare a apei.

Principiul de curățare al acestui proiect este același cu cel al unei gropi de scurgere obișnuite: deșeurile se acumulează în interior, la umplerea rezervorului, serviciul de canalizare este apelat și pompat cu o pompă.

Avantajul dispozitivului este că este sigilat și nu permite să pătrundă apa contaminată în sol.

Curățare mecanică

O fosa septică cu curățare mecanică vă permite să faceți fără să pompați deșeurile cu ajutorul canalizărilor. O astfel de fosa septică funcționează conform principiului unui filtru obișnuit: proiectul include mai multe secțiuni localizate secvențial prin care trece apa uzată, curățând treptat și formând un nămol în rezervoare.

În stadiul final al tratamentului, astfel de ape pot fi evacuate în sol fără riscul de a dăuna mediului..

Modele gata

Din fericire și pentru ușurarea multor proprietari de parcele care nu sunt echipate cu un sistem de canalizare central, acum nu este necesar să construiți fosa septică.

Dacă aveți capacitatea financiară, puteți achiziționa dispozitive gata de instalare:

 • Foarte popular printre locuitorii de vară este o linie de fose septice cu post-tratament de sol produs de Triton Plastic cu un nume promițător "Rezervor". Caracteristicile distinctive ale acestui brand sunt carcasa din plastic de înaltă rezistență, design simplu și o gamă largă de opțiuni pentru orice portofel și nevoi. În plus, producătorul oferă opțiuni de produs cu un corp stivuit pentru a crește volumul rezervorului. Deoarece are un nivel foarte ridicat de purificare, va fi necesară îndepărtarea sedimentului din recipient mai des decât în ​​cazul unor mărci mai simple..
 • Scurgerea autonomă a puterii "Bio-S" destinat caselor de vară. Caracteristicile distinctive ale unei astfel de fose septice sunt plasticul rezistent și ușurința construcției, iar forma rezervorului îi permite să reziste la sarcini grele. În plus, fosa septică este complet sigilată și poate fi instalată în orice sol, indiferent de nivelul apei subterane, iar în cazul unei întreruperi de energie electrică, este capabil să facă față sarcinii datorită unui sistem de decantare în mai multe etape. Dintre dezavantajele unui astfel de produs, se pot elimina costurile ridicate și, cu toate că sunt minime, costurile de energie electrică.
 • Firma de fosa septica "Biofor" funcționează independent de electricitate datorită funcționării sistemului de filtrare a apelor uzate. Se distinge prin absența ei de cusături sudate pe rezervor, ceea ce face ca structura să fie mai durabilă, un rezervor capabil și independență energetică. Dezavantajul este costul tangibil al modelelor.
 • Fosă septică Unilos este un reprezentant al foselor septice volatile, fabricate din plastic cu pereți groși durabile, iar gradul său de purificare a apei ajunge la 95%. Are o durată de viață lungă - până la 50 de ani. Dezavantajele sunt greutatea mare a rezervorului și consumul de energie datorită prezenței unui compresor puternic.

Important! Cumpărați numai produse fabricate din fabrică, deoarece sunt fabricate din plastic de înaltă calitate și rezistent, ceea ce le asigură siguranța în utilizare.

Cu propriile mâini

Dacă nu aveți fonduri suplimentare pentru a cumpăra o fosa septică gata făcută, dar știți cum funcționează și aveți cunoștințe de bază în materie de inginerie, puteți încerca să construiți singur o sumă. Luați în considerare cele mai populare tipuri de astfel de produse.

Află cum să o faci singur pentru o căsuță de vară poteci concrete, cascadă decorativă, Leagăn de grădină, brazier făcut din pietre, gradina de trandafiri, pat de flori de pietre, stânci artificiale, curentul uscat, leasă, paturi de flori de anvelope, gabioane.

Din anvelope

Anvelopele uzate pot fi o bază excelentă pentru un viitor sistem. Sistemul de canalizare va fi format din 2 rezervoare, ale căror pereți sunt construiți din anvelope (de obicei sunt folosite 5-7 anvelope).

Navele vor comunica între ele într-un mod similar cu un rezervor din fabrică. Primul rezervor va primi canalizare și va suferi, de fapt, prima etapă de purificare - decontare cu așezarea părților mari ale deșeurilor până la fund.

Urmăriți un videoclip despre cum să faceți singur o fosa septică din anvelope

Apoi, ajungând la nivelul revărsatului, apa tratată va curge în a doua secțiune mai mare. Bacteriile se grăbesc să lucreze în ea pentru purificarea suplimentară a drenului..

Avantajele acestei opțiuni sunt costul relativ redus, simplitatea și viteza mare de construcție.

Fără îndoială, există și dezavantaje:

 • etanșeitatea slabă a pereților, ceea ce poate duce la intrarea apei uzate în pământ;
 • de obicei un rezervor mic care poate gestiona o cantitate foarte limitată de deșeuri;
 • o astfel de fosa septică este mai potrivită pentru o reședință de vară unde nu există un consum constant și mare de apă.

Inele din beton

Este adesea practicat pentru a construi un bazin folosind forțele proprii din inele de beton. Pentru construcția unui sistem de tratament optim, veți avea nevoie de 9 inele de beton, 3 puțuri săpate pe șantier și 3 trape de canalizare, care ulterior vor fi închise cu capace.

Fosa septică cu inel de beton: video

Găurile sunt săpate într-un rând, cu un diametru puțin mai mare decât diametrul inelelor. În partea de jos a primelor 2 puțuri, se toarnă o pernă de beton, iar inelele sunt montate cu ajutorul unei macara, îmbinările sunt umplute cu sticlă lichidă, sunt furnizate conductele de canalizare.

Fundul celui de-al treilea puț, unde va curge apa deja purificată, este acoperit cu pietriș.

Important! Primele 2 puțuri trebuie să fie sigilate astfel încât apa uzată să nu contamineze solul.

Avantajele acestei metode sunt că o astfel de fosa septică funcționează prin fermentarea deșeurilor cu ajutorul bacteriilor aerobe și anaerobe:

 • o astfel de fosa septică nu necesită costuri de energie și filtre suplimentare;
 • costuri reduse ale materiilor prime și construcții rapide;
 • volum mare de rezervoare.

Dezavantajele sunt dimensiunile mari ale inelelor:

 • dificil de livrat material la obiect;
 • echipamentul special este necesar pentru instalarea sistemului;
 • instalarea este posibilă numai pe suprafețe mari și nu este potrivită pentru zone mici.

Pereți din piatră sau cărămidă

Construcția foselor septice din cărămizi este mai frecventă decât din inele de beton, deoarece lucrările la construcția lor sunt mult mai ușoare. Cel mai adesea, se folosește un design cu o cameră sau cu două camere. De regulă, astfel de rezervoare sunt proiectate pentru o cantitate mică de scurgere..

Ați putea fi, de asemenea, interesat să știți, cum să faci un gard de răchită, gard gabion, gard de legătură în lanț, gard de pichet.

Construcția constă în pregătirea gropilor în funcție de numărul de camere ale structurii, la baza căreia este făcută o pernă de nisip cu aproximativ 30 cm grosime.

Forma gropii poate fi cilindrică sau dreptunghiulară, dar o opțiune mai simplă este considerată dreptunghiulară, deoarece este suficient pentru a săpa 1 groapă și, atunci când așezați pereții, construiți o despărțire între camerele de cărămidă.

Urmăriți un videoclip despre cum să faceți o fosa septică dintr-o cărămidă cu propriile mâini

Cel mai bine este să folosiți cărămizi de lut clincher. Grosimea peretelui trebuie să fie de cel puțin 25 cm pentru un puț rotund și de cel puțin 12 cm pentru zidărie dreptunghiulară.

Perimetrul exterior al peretelui este acoperit cu lut pentru a asigura o sigilare mai bună. Pentru ca peretele căptușit să fie etanș, este frecat cu mortar de ciment.

În mod tradițional, zidăria din cărămidă sau piatră este folosită pe mortar de ciment, aceasta asigură o etanșare bună și o aderență suplimentară a structurii.

Există, de asemenea, o tehnologie de zidărie uscată, adică de stabilire a unui zid fără a folosi mortar. În acest caz, structura își păstrează rezistența datorită greutății proprii și compresiei elementelor..Această metodă de zidărie este considerată rezistentă la seism, deoarece structura rămâne flexibilă și nu crăpa în timpul contracției, în plus, este foarte ușor de demontat dacă este necesar..

Dezavantajele construirii unei gropi de piatră sau cărămidă sunt etanșeitatea scăzută și costurile ridicate de timp pentru construcție.

Eurocuburi din plastic

Multe persoane folosesc eurocuburi din plastic pentru a construi o fosa septică în țară..

Inițial, Eurocubes sunt containere din plastic rezistent într-o ladă de oțel concepute pentru transportul lichidelor. Adesea, acestea sunt achiziționate de rezidenții de vară pentru a stoca aprovizionarea cu apă..O astfel de navă este foarte convenabilă pentru a fi utilizată ca o sumă în zone mici cu o cantitate mică de ape uzate. Pentru a monta cubul, este săpat un orificiu corespunzător, unde este plasat vasul.

Avantajele unui astfel de dispozitiv sunt costurile reduse, ușurința de instalare, rezistența și etanșeitatea..

Dezavantajele sunt lejeritatea cubului, din cauza căruia poate pluti și materialul relativ subțire de fabricație, care, sub presiunea stratului de sol, își poate schimba forma.

Volumul fosei septice

Pentru a evita consecințele neplăcute sub formă de contaminare a solului sau inundarea amplasamentului cu canalizare, este important să calculați corect volumul rezervorului.

Nu există nicio dificultate în această problemă: există standarde sanitare, care indică capacitatea optimă a foselor septice, calculată în funcție de numărul de persoane care trăiește și de rata medie zilnică de drenaj, ținând cont de o aprovizionare de trei zile.Așadar, 200 de litri de apă uzată pe zi este considerată norma, respectiv, pentru o familie de 3 persoane, ținând cont de o aprovizionare de trei zile, o fosa septică cu un volum de 1,8 metri cubi este optimă. m.

În practică, mulți instalează fose septice de dimensiuni mai mici pentru a economisi spațiu și bani, dar nu uitați că vorbim despre siguranța site-ului dvs., astfel încât economisirea în acest caz este inadecvată.

Solul și influența sa asupra alegerii

Pentru a evita probleme în timpul instalării și utilizării ulterioare a foselor septice, este necesar să se țină seama de caracteristicile solului în care urmează să fie amplasat:

 1. În primul rând, se evaluează nivelul apei subterane din sit și, în funcție de aceasta, se alege adâncimea rezervorului. Dacă apa subterană este aproape de suprafață, este necesară o hidroizolație suplimentară.
 2. Solul luxuriant, dominat de nisip este cea mai bună opțiune, nu sunt necesare măsuri pregătitoare speciale pentru instalarea rezervorului.
 3. Solul, în care predomină rocile argiloase, practic nu absoarbe umiditatea, de aceea, în acest caz, este mai bine să opriți alegerea pe fosa septică anaerobă sigilată de tip depozit, urmată de pomparea unui serviciu de canalizare.

Știați? Înainte de mecanizarea procesului, canalizările lucrau manual, astfel încât aveau voie să facă această muncă neplăcută noaptea. Deșeurile au fost folosite ca îngrășământ și au fost denumite popular „aur de noapte”. Din acest motiv, spălătorii au fost numiți auri de aur..

Așadar, am aflat ce este o fosa septică și am descoperit varietățile acestui dispozitiv, mecanismul de acțiune și caracteristicile instalației la cabana de vară. Putem concluziona că, chiar și cu depărtarea cabanei dvs. de vară de la sistemul de canalizare din oraș, nu va fi dificilă organizarea corectă a eliminării deșeurilor folosind o astfel de structură..

Feedback de la internauți

Fosa septică emite metan (exploziv) și sulfură de hidrogen (mirositoare și otrăvitoare). Trebuie să o eliminați din ea. Cu ventilație. În plus, orice reacție (inclusiv biochimice) este pasivată de produsele acestei reacții.

Ei numesc prelungiri caisiere pentru trape. Este necesar dacă fosa septică este îngropată mai adânc decât adâncimea standard.


Opinii: 156