» » Dispozitiv de canalizare diy și instalare într-o casă privată

Dispozitiv de canalizare diy și instalare într-o casă privată

Sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI presupune într-o casă privată modernă, incluzând o căsuță de vară, o latrină ceva mai mult tehnologică decât o cabină de lemn modestă la sfârșitul site-ului. Prin urmare, nu este surprinzător cât de avansate au devenit sistemele de canalizare pentru casele de țară și materialele pentru acestea. Și toate acestea sunt destul de accesibile și accesibile pentru un meșter de casă atunci când se instalează cu propriile sale mâini.

Schema de canalizare a țării

Orice sistem de scurgere și eliminare a deșeurilor într-o clădire rezidențială, indiferent de cât de mic ar fi, trebuie să construiască o diagramă care să demonstreze dimensiunea sistemului pe o scară și să ajute la alegerea:

 • tipul de instalații sanitare și amplasarea acesteia, inclusiv furnizorii suplimentari de apă uzată, precum o baie;
 • dirijarea conductelor interne;
 • locuri în care sistemul de canalizare iese din clădire;
 • trecerea principalului de canalizare în afara clădirii;
 • tipul de echipament și amplasarea acestuia pe site;
 • materiale necesare creării unui sistem.
Diagrama prezintă, de asemenea, diametrele conductelor, opțiunile de conectare ale acestora și alte informații necesare pentru asamblarea componentelor interne și externe ale sistemului de canalizare..

Tipuri de sistem de canalizare

Cele mai populare sisteme de canalizare astăzi se bazează pe utilizarea:

 • haznale;
 • rezervoare de depozitare;
 • fose septice cu două camere;
 • fose septice cu filtrare;
 • fose septice cu biofiltru;
 • fose septice cu alimentare forțată de aer.

Știați? După cum au stabilit arheologii, primele proiecte de sisteme de canalizare din lume, apărute în Mesopotamia, au aproape cinci mii de ani. Cu toate acestea, un sistem de canalizare, care amintește de cel modern, a apărut în Roma Antică în secolul VI î.Hr..

Hazna

Metoda testată în timp pentru drenarea canalizării este simplă și ieftină. Pentru construcția unui cesspool sub forma unui puț fără fund, sunt necesare inele de beton, cărămizi și materiale similare.Întrucât fundul acestui puț este format din sol gol, deșeurile lichide menajere cad prin sondă, se scurg și încep să fie curățate. Fracțiile mai grele ale acestor deșeuri sunt reținute în groapă și precipitate. Atunci când mulți dintre ei se acumulează în fântână, este necesară curățarea..

Vă recomandăm să citiți despre cum să vă instalați încălzitor de apă instantaneu, fosă septică, Sistem de aer conditionat, și de asemenea, cum se face o alimentare cu apă dintr-o fântână.

Acest sistem funcționează în mod fiabil și își justifică existența dacă volumul de ape uzate din casă nu depășește un metru cub pe zi. Această cantitate permite microorganismelor din sol să facă față procesării elementelor organice și, prin urmare, să purifice apa care intră în sol prin fundul puțului..

Când acest volum este depășit, apa nu mai are timp să fie purificată și începe să polueze apele subterane. Este logic să construiți un cesspool dacă dacha este vizitată de un număr mic de oameni doar în weekend. În orice caz, acest tip de canalizare primitiv este acum din ce în ce mai puțin popular în rândul proprietarilor de locuințe suburbane..

Rezervor de depozitare

Un container pentru primirea deșeurilor de deșeuri instalate în apropierea casei poate fi din plastic, cărămidă, beton, metal, cu condiția ca acest container să fie închis ermetic.

Probabil veți fi interesat să citiți despre cum să alegeți cazan, Jigsaw, a văzut, drujba, cultivator, aragaz cu încălzire lungă, stație de pompare, submersibil, circulator și fecale pompe pentru casa ta.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul terenurilor unde nivelul apei subterane este ridicat. Un rezervor închis ermetic va proteja atât contaminarea solului cât și apele subterane. Singurul inconvenient al acestui sistem este dependența sa de apeluri frecvente de canalizare, motiv pentru care costul funcționării sale este destul de mare..

Fosa septică cu două camere

Acest dispozitiv este format din două rezervoare, primul dintre care este echipat cu un fund sigilat, iar cel de-al doilea nu este echipat, fiind acoperit de jos cu un strat de amestec de piatră zdrobită cu nisip.

Știați? Geniul atotcuprinzător al lui Leonardo da Vinci a inventat chiar și în 1516 o toaletă. Însă nici regele francez nu a putut aduce viața ideii revoluționare, de atunci nu exista deloc alimentare cu apă sau canalizare..

Deșeurile curg în primul rezervor, unde materia organică solidă se scufundă, particulele grase se ridică în sus, iar apa parțial purificată se află la mijloc.

Ambele volume sunt interconectate de o conductă cu o ușoară pantă spre cel de-al doilea rezervor. De-a lungul acesteia, apa, care a devenit deja parțial mai pură, curge în al doilea rezervor. Și acolo, trecând prin amestecul de piatră măcinat cu nisip, precum și prin sol, este curățat suplimentar.Este clar că în primul compartiment, care este un bazin, se acumulează treptat mase de deșeuri, pentru a elimina care trebuie să apeleze la serviciile de canalizare.

Dar este recomandat să echipezi cel de-al doilea rezervor doar atunci când există cel puțin o distanță de un metru de fundul său, umplut cu un amestec de moloz și nisip, până la apele subterane. Mai mult, acest amestec de piatră măcinat cu nisip trebuie schimbat la fiecare cinci ani..

Fosa septică cu filtrare

Este format dintr-un rezervor împărțit în mai multe secțiuni, conectate între ele prin conducte ușor înclinate. De obicei, un astfel de rezervor este fabricat în fabrică..

Primul rezervor este utilizat pentru decontarea deșeurilor lichide. Din ea, apa clarificată parțial curge într-un alt compartiment al containerului. Și acolo bacteriile anaerobe care descompun elemente organice fac ca apa să fie și mai curată, după care se varsă în al treilea rezervor.Și din ea, prin sol, apa ajunge pe câmpuri de filtrare special create dintr-un amestec de piatră măcinat cu nisip, unde este purificată până la 80% și evacuată în gropi sau containere speciale. Această metodă de curățare a deșeurilor lichide este recomandată numai acolo unde există o suprafață mare.

La urma urmei, doar distanța de la câmpurile de filtrare până la casă sau sursa de apă potabilă ar trebui să fie de cel puțin 30 m. În plus, secțiunile de filtrare ocupă ele însele o suprafață, deși sunt subterane. În plus, în acest caz, apele subterane nu trebuie să crească mai mult de 3 m.

Fosa septică cu biofiltru

Acest tip de dispozitiv de tratare diferă prin faptul că poate fi utilizat pe parcelele unde nivelul apei este ridicat. Este un rezervor format din patru secțiuni, conectate între ele de conducte cu o pantă ușoară.

În primul rezervor, efluenții se instalează și sub forma unui flux de apă parțial purificat într-un alt compartiment. Acolo, apa este purificată în continuare cu ajutorul microorganismelor anaerobe și, într-o formă mai clarificată, este trimisă la al treilea compartiment-separator, iar de acolo la al patrulea..Și acolo este deja tratat cu bacterii aerobe. Au nevoie de un flux constant de aer curat, care vine aici printr-o conductă care este condusă la o înălțime de jumătate de metru. Datorită tratamentului cu aceste bacterii, apa atinge o puritate de până la 95% și este potrivită pentru udarea plantelor, spălarea unei mașini și alte nevoi gospodărești..

Această metodă de tratare a apelor reziduale este cea mai solicitată în casele de țară cu oameni care locuiesc permanent acolo, deoarece bacteriile au nevoie de un flux continuu de deșeuri lichide, fără de care acestea mor. Și deși bacteriile pot fi adăugate cu ușurință în sistem prin toaletă, va dura aproximativ două săptămâni pentru a-și restabili complet activitatea..

S-ar putea să aveți nevoie să știți, cum se construiește o pivniță într-un garaj, cum să scapi de apele subterane din subsol, cum să faci iluminat pentru casă, cum se face scara, Duș de vară, baldachin de pridvor, cum să construiți o baie, și, de asemenea, cum se face aragaz-cuptor și Cuptor olandez.

Fosa septică cu aer forțat

Această instalație, cu ajutorul energiei electrice, activează semnificativ tratarea apelor uzate. Face acest lucru prin intermediul unei injecții forțate de aer atmosferic, pentru care se utilizează o pompă electrică și un distribuitor de aer.

Acest tip de dispozitiv de curățare poate fi format dintr-un rezervor, împărțit în trei compartimente și din trei rezervoare diferite, conectate între ele prin intermediul conductelor înclinate..

Apele uzate tratate în primul rând din primul compartiment sunt turnate în rezervorul de aerare, care este a doua secțiune. Există nămol aerob, suplimentat de plante și microorganisme. Aceștia au nevoie de furnizarea forțată de aer curat..

După aceea, lichidul deja mai purificat, împreună cu nămolul, este turnat într-un al treilea rezervor, unde, după decantare, este supus unui tratament mai bun, iar nămolul care s-a găsit în sediment este returnat în rezervorul de aerare cu ajutorul unei pompe.Aerul forțat servește ca un catalizator eficient pentru proces, în urma căruia apa este purificată mult mai rapid și mai eficient.

Și deși instalația consumă puțină energie electrică, are nevoie totuși de o rețea electrică, ceea ce este parțial dezavantajul acesteia. Funcționarea acestui sistem necesită, de asemenea, reședința continuă în casa unuia din gospodărie.

Cum se montează o canalizare cu propriile mâini

Cu o diagramă de înaltă calitate a viitorului sistem de canalizare și cu disponibilitatea tuturor materialelor necesare, puteți trece direct la construcția sa în etape.

Există trei etape, care implică:

 • instalarea unui sistem intern de canalizare;
 • așezarea țevilor în afara casei;
 • construcția instalațiilor de tratament.
Video: canalizare

Traversarea conductelor și a ascendentelor

Cablarea interioară include țevi orizontale care conectează canalizarea la o conductă verticală, care este un montant. Și se conectează la linia principală care duce la scurgerile de canalizare.

În mod ideal, instalarea sistemului de canalizare ar trebui să fie cuplată cu construcția unei case, cu toate acestea, este destul de realist să colectați cablurile situate în interior și într-o casă deja construită, mai ales dacă este mică.

În acest caz, ar trebui să respectați următoarele cerințe:

 1. Deoarece apele uzate de la dispozitivele de canalizare sunt evacuate prin gravitație, conductele care merg de la ele la creștere trebuie să fie așezate cu o anumită pantă.
 2. Echipamentele sanitare trebuie să fie neapărat separate de conducte prin garnituri hidraulice sub formă de sifoane, care sunt o țeavă curbă cu apă constantă în ea, care nu permite mirosurile să pătrundă din canalizare în spații.
 3. Țeava de conectare a toaletei la rider nu trebuie să depășească 1 m.
 4. Sistemul de canalizare intra-casă necesită ventilație, pentru care riscul este scos cu o ușoară ridicare deasupra acoperișului.
Important! Toaleta trebuie să fie conectată la cablarea orizontală din partea cea mai joasă a acesteia pe podea.

Dirijarea conductelor

Dacă conductele sunt așezate într-o casă deja construită, există trei moduri de a le pune:

 • șanțurile sunt făcute în pereți cu ajutorul așchierii, în care sunt ascunse țevile;
 • așezați-le pe podea;
 • fixat pe pereți cu cleme.

Conducta este asamblată, începând de la creștere și terminând cu instalații sanitare. Principalul lucru când așezați conducte orizontale este stabilirea unghiului de înclinare necesar.

Cu cât țeava este mai mare, cu atât unghiul ar trebui să fie mai mic. De exemplu, cu un diametru al conductei de 50 mm, un capăt al segmentului său de un metru ar trebui să fie cu 30 mm mai mare decât al doilea, iar cu un diametru de 200 mm, această înălțime este de doar 7 mm.

Video: dirijarea conductelor de canalizareLa prima vedere, se pare că, cu cât panta conductei este mai mare, cu atât mai bine vor curge canalele de scurgere. Cu toate acestea, în realitate, o pantă excesivă duce la faptul că apa se rulează prea repede pe conductă, iar părțile mai grele ale deșeurilor nu țin pasul cu ea și rămân în conductă..

Vă recomandăm să citiți despre cum faceți o podea caldă, lipici bordul, cum se pune priză și intrerupator, cum să îndepărtați vopseaua de pe pereți, alb de la tavan, cum să lipici tapetul, cum să înveliți un perete cu gips-carton, cum să vă spălați tavanul din casa voastră.

Instalarea și montarea ascensorului

Instalarea unui sistem de canalizare internă începe cu instalarea unui colector intern sub formă de cățărător. În partea sa inferioară, înălțătorul este conectat la o conductă care trece prin fundație și se scurge spre exterior, iar în partea superioară este încoronat cu ventilație falnic deasupra acoperișului.

Important! Cea mai bună opțiune atunci când există o singură creștere pentru întreaga casă.

Instalarea și asamblarea elevatorului se realizează în următoarea secvență:

 1. Pe perete, în locul unde trece viitorul răsărit, este necesar să-i deseneze axa cu un creion. Dacă se dorește, se face o adâncitură în perete, lățimea și adâncimea depășind ușor diametrul conductei de ridicare. Pentru fixarea exterioară a conductei pe perete, se folosesc cleme și suporturi. Elementele de fixare trebuie instalate sub prizele care leagă conductele, distanța dintre elementele de fixare nu trebuie să depășească 4 m.
 2. Apoi, este necesar să asamblați riderul și să îl atașați de perete pentru a verifica dacă toate dimensiunile au fost respectate corect, ținând cont de fitingurile pentru conectarea părții orizontale a sistemului. Locurile de instalare a elementelor de fixare sunt imediat determinate, dacă este prevăzută instalarea externă a colțarului pe perete. Trebuie avut în vedere faptul că conducta nu poate fi instalată aproape de perete, distanța dintre ele trebuie să fie de cel puțin 3 cm.
 3. După ce au eliminat toate erorile din instalarea conductelor, riderul este asamblat cu ajutorul garniturilor și fixat cu cleme, dacă este prevăzută fixarea externă.
 4. În continuare, trebuie să conectați colțarul la o conductă care aduce drenuri la exterior, iar capătul superior al colțarului poate fi conectat la o conductă de ventilator care se ridică deasupra acoperișului.
Video: sfaturi pentru instalarea coloanelor de canalizare

Țevi de deșeuri și robinete de vid

Țevile uzate utilizate pentru ventilația sistemelor de canalizare conectează sistemul intern cu mediul extern, ajutând:

 • să devieze atmosfera gazele dăunătoare și cu mirosuri nefaste din sistemul de canalizare;
 • mențineți presiunea necesară în interiorul sistemului.

Pentru toată utilitatea sa, conductele de pâlnie nu sunt deloc necesare în toate construcțiile de carcase, fără excepție. Într-o casă de țară mică, cu un etaj, unde volumul de ape uzate este mic, este foarte posibil să faci fără acest dispozitiv. Dar în casele mari, cu două sau mai multe etaje, cu un număr considerabil de rezidenți, dispozitivele ventilatoare sunt cu siguranță necesare.

Aceștia lucrează pe principiul aspirarii aerului atmosferic în sistemul de canalizare atunci când aerul din interiorul acestuia este rarefiat. În acest sens, sunt ajutați de valvele de vid, care doar lasă aerul atmosferic atunci când presiunea sa în sistem scade, dar împiedică acumularea gazelor din sistem să iasă în exterior..Instalați conducte de ventilator cu supape de vid pe acoperișurile clădirii, unde, de regulă, se ridică cu 20 cm deasupra acoperișului. Uneori, această ventilație este instalată în podul clădirilor.

Ieșire de canalizare

Ieșirea de canalizare este un sistem de țevi care este așezat sub fundația casei și servește ca o continuare a colțarului. Este o legătură intermediară între canalizarea internă și exteriorul sistemului de canalizare..

Cel mai dificil punct din amenajarea sa este ieșirea sub fundație sau prin ea pentru a se conecta la o conductă externă.

Echipamentul de evacuare necesită conducte cu același diametru cu cel al riderului, precum și coturi care transferă conducta verticală într-o poziție orizontală, în care este extras prin fundație.Ieșire de canalizare

Aflați mai multe despre cum să faceți fronton și ipohondru acoperișul, cum să faci un acoperiș mansardat, cum să acoperiți acoperișul Ondulin și acoperișuri metalice, cum să faci o zonă oarbă acasă, construiți cofraj pentru fundație și izolează subsolul casei în exterior.

Stabilirea conductei

Rețeaua de canalizare externă pornește de la ieșirea din fundație și se duce la stația de epurare, unde livrează deșeuri lichide din casă.

Pentru dispozitivul unei secțiuni de canalizare care nu se construiește, trebuie respectate următoarele reguli:

 • conducta externă trebuie amplasată la o adâncime atât de mare încât să nu înghețe iarna;
 • dacă nu este posibil să săpați un șanț adânc, conducta trebuie izolată;
 • la fiecare zece metri pe secțiunile drepte ale conductei și pe coturi, este necesar să instalați puțuri de inspecție.
Cu excepția săpării unei șanțuri la o adâncime fără îngheț, punerea conductei nu necesită prea mult efort:
 1. În primul rând, șanțul este adus în stare de pregătire, care constă în adâncimea și înclinația necesară către dispozitivul de curățare.
 2. Pe fundul său se toarnă un strat de 10 centimetri dintr-un amestec de nisip și lut.
 3. Deasupra acestui strat este așezată o țeavă..
 4. Decalajul dintre acesta și pereții șanțului este, de asemenea, umplut cu acest amestec..
 5. Șanțul este umplut cu pământ excavat anterior.
 6. Peisajul deranjat de aceste operațiuni este restaurat.

Fosă septică

Ceasurile antice fără fund sunt acum folosite din ce în ce mai puțin. În schimb, se folosesc dispozitive de depozitare și curățare. Primul dintre ele este un rezervor mare, închis ermetic, în urma căruia conținutul său nu intră în contact cu pământul din jur..

Video: alegerea unei fose septice pentru o casă privată

Este foarte rațional să folosești această componentă a sistemului de canalizare suburban în zonele cu un nivel ridicat de ape subterane, precum și în casele de țară și dacii care sunt rareori vizitate și de un număr mic de oameni..

Dacă casa de țară este mare, dotată cu multe tipuri de instalații sanitare și este locuită în mod constant de un număr mare de rezidenți, atunci este necesară o fosa septică cu post-tratare a solului a efluenților sau cu aerare forțată.

Dispozitiv

Tipul acumulativ de canalizare funcționează foarte simplu: apa uzată lichidă intră în rezervor și se acumulează în acesta, fără a contacta în vreun fel solul din jur. După ce rezervorul este complet umplut cu drenuri, este necesar să se apeleze la serviciile de canalizare pentru a le îndepărta..

Ambele rezervoare mari de plastic fabricate din fabrică și realizate independent din cărămizi, beton, inele de beton sau butoaie de fier sudate sunt utilizate ca rezervoare de depozitare..Diferitele tipuri de fose septice sunt mai complexe. Acestea constau din mai multe secțiuni, în care elementele de deșeuri solide precipită, supuse tratamentului anaerob de microorganisme și curgerea parțială a apei în secțiunea următoare, unde este purificată folosind diferite metode de filtrare.

Alegerea acestui sau a acestui tip de fosa septică este determinată de nivelul apei subterane de pe șantier, de mărimea amplasamentului propriu-zis, precum și de casă, numărul de locuitori permanenți și dispozitivele de canalizare pe care le folosesc.

clădire

Pentru construcția unui rezervor de stocare ar trebui să:

 1. Săpați o groapă.
 2. Instalați o bază de beton în ea.
 3. Construiți un perete de cărămidă în jurul său, oferind o gaură pentru o conductă de canalizare în partea superioară. Deasupra capacului de beton ar trebui să existe un alt orificiu pentru furtunul de canalizare, care ar trebui să fie bine închis în orice alt moment.
 4. În loc de cărămizi, puteți utiliza inele de beton sau metal sudat.
Video: construcția unei fose septicePentru construcția diferitelor tipuri de fose septice, se folosesc inele de beton, containere metalice, cuburi euro și alte rezervoare de plastic.

Sunt montate în diferite moduri, dar instalarea lor este foarte similară:

 1. În primul rând, trebuie să săpați o groapă, care în lungime și lățime ar trebui să fie cu aproximativ jumătate de metru mai mare decât recipientul instalat în ea.
 2. Apoi partea inferioară a gropii trebuie nivelată și acoperită cu un strat de nisip de 2 cm..
 3. Pentru containerele din beton și plastic este necesară betonarea bazei.
 4. După aceea, trebuie să instalați rezervorul.
 5. Rezervorul instalat trebuie conectat la țevi, prin intermediul căruia se furnizează fluxuri de canalizare, iar din cealaltă apă purificată iese.
 6. Apoi, dacă este necesar, este posibil să conectați elemente de purificare suplimentară a apei folosind sol.
 7. De asemenea, trebuie instalate trape.
 8. Și în final, trebuie să umpleți recipientul cu sol îndepărtat anterior..

Opțiuni alternative

Dacă cineva nu dorește sau nu este încă în măsură să instaleze un sistem de canalizare în casa sa de țară sau în țară, el are posibilitatea să se descurce fără să folosească dulapuri uscate. Sunt dispozitive autonome care nu trebuie să fie legate de sistemul de canalizare..

Vă va fi util să citiți, cum și unde să construiești o toaletă în țară, cum să alegi cel mai bun dulap uscat, și de asemenea, învață cum funcționează un dulap uscat de turbă.

În prezent, există multe tipuri de astfel de toalete, dar cele mai populare dintre ele sunt:

 • turbă-
 • lichid-
 • electric.

Turba, așa cum sugerează și denumirea, folosiți turbă specială cu bioactivatori pentru compostarea deșeurilor. În lichid se folosesc soluții speciale care accelerează prelucrarea deșeurilor.

Și electric, cele mai scumpe, deșeuri separate în fracțiuni solide și lichide, prima dintre ele fiind apoi uscate, iar a doua sunt eliminate.

Datorită complexității aparente a acestui proces, instalarea unui sistem de canalizare într-o casă cu propriile mâini se află în puterea unui meșter de casă. Cu o schemă corect întocmită a sistemului viitor, disponibilitatea materialelor și o mare dorință de a aduce ceea ce a fost planificat în viață, succesul, așa cum arată practica, vine aproape întotdeauna.


Opinii: 181