» » Cum să faci o canalizare în țară cu propriile mâini

Cum să faci o canalizare în țară cu propriile mâini

canalizare într-o clădire cu două etajeO casă cu un complot în afara orașului, unde puteți lăsa orașul agitat și praf, a devenit astăzi nu numai un semn de prosperitate, ci și practic o necesitate. Cineva aici respiră aer curat din conținutul inimii lor și găsește odihnă după agitația de zi cu zi a orașului, cineva se angajează în agricultură de camioane și grădinărit, dar literalmente toată lumea se confruntă cu o singură problemă, de soluția căreia depinde confortul de a trăi în țară..

Faptul că în oraș a devenit un atribut aproape obligatoriu al vieții civilizate este adesea complet absent în condițiile țării. Acesta este un sistem de canalizare, fără de care alte facilități evidente de sine sunt imposibile. Prin urmare, devenind proprietarul unei zone suburbane, rezidentul de vară recent făcut vara se gândește cel mai adesea la crearea cât mai curând posibil a tuturor amenajărilor orașului și, în special, la un sistem de canalizare pentru o reședință de vară. Mai mult, dacă mai devreme mulți s-au mulțumit cu case primitive, cu un cesspool, ascunse într-un colț retras al grădinii, astăzi nu se poate face fără structuri mai perfecte și, cel mai important, durabile și sigure..

Componentele canalizării din țară

Cu toate acestea, dacă un locuitor din oraș se gândește puțin la amenajarea unei rețele de canalizare în afara apartamentului său, atunci atunci când aranjați un sistem de canalizare într-o casă de țară, trebuie să se ocupe nu numai de dispozitive de canalizare și de comunicații interne, ci și de amintit toate componentele sistemului:

  • Despre instalații sanitare, ascensoare și conducte din interiorul clădirii care alcătuiesc sistemul de canalizare intern;
  • Despre sistemul de conducte situat în afara casei;
  • Despre locurile de așezare sau de purificare a tuturor celor care părăsesc casa și colectați de pe locul apelor uzate.

Și dacă sistemul intern este similar cu cel din apartamente, celelalte două părți ale sistemului de canalizare țară diferă semnificativ de componentele orașului central și pot fi implementate în moduri diferite.

Componente de canalizare

Schema de canalizare din țară

Prin urmare, înainte de a continua cu crearea unui sistem de canalizare în țară cu propriile mâini, este necesar să se stabilească cerințele pentru sistem și pe baza lor și să se elaboreze o diagramă a principalelor sale instalații. Factorii decisivi aici sunt amplasarea casei, dorințele proprietarului șantierului și lista echipamentelor sanitare folosite.

schema de canalizare a țării

Este optim dacă toate echipamentele care necesită scurgere sunt legate de o conductă comună care direcționează deșeurile către un loc special în care drenele trebuie fie colectate pur și simplu, fie așezate și curățate..

Dacă apele uzate curg prin conducte diferite, de exemplu, din clădiri diferite sau canale de colectare a apei pluviale sunt conectate la sistem, atunci întreținerea unui astfel de sistem de canalizare poate deveni mai complicată, iar uneori poate fi necesară amenajarea mai multor containere pentru eliminarea scurgerii.

În zonele în care predomină temperaturile negative pe timpul iernii, trebuie să se țină seama de această caracteristică, care afectează nu numai utilizarea confortabilă a sistemului de canalizare din țară în orice moment al anului, ci și siguranța conductelor care circulă sub pământ și părăsesc casa. Dacă se presupune că amplasamentul va crea cel mai simplu sistem de canalizare folosind un bazin, atunci apariția apei subterane nu trebuie să fie mai mică de doi metri, adică adâncimea gropii în sine.

Sistem intern de canalizare pentru căsuțele de vară

Rutarea internă a țevilor în casa de țară este planificată în funcție de nevoile rezidenților și de echipamentele disponibile, iar ieșirea conductei de canalizare se face prin peretele exterior al clădirii sau fundația de sub nivelul podelei. În același timp, este important să se prevadă o pantă suficientă a conductei, la care se garantează că scurgerea din interiorul casei este mai mare decât nivelul apei uzate dintr-un bazin sau o fosa septică..

Sistem extern de conducte de canalizare

Un sistem în aer liber este o rețea de conducte care transportă apele uzate dintr-un punct de colectare, fie că este vorba despre echipamente interioare, canale de scurgere sau puțuri de apă de ploaie, cu un loc pentru tratarea sau depozitarea deșeurilor. Astăzi, în aceste scopuri se folosesc țevi tradiționale din fontă sau produse din plastic mai moderne. Țevile din fontă necesită o sigilare atentă și, în acest caz, îmbinările sunt tratate cu o compoziție de rășină și mortar de ciment. Țevile din plastic nu necesită o astfel de muncă..

conducte în canalizare

Atunci când se face un sistem de canalizare în țară, este important să se asigure o astfel de pantă a conductelor de canalizare, astfel încât apele uzate să poată scurge prin gravitație într-un bazin sau o fosa septică. De regulă, un astfel de unghi de înclinare a conductei este de cel puțin doi centimetri pentru fiecare metru de conductă așezat în șanț. Adâncimea șanțului nu este mai mică de un metru, iar lățimea, pentru a efectua lucrări este convenabilă, nu mai puțin de jumătate de metru.

Mai mult, toate conductele care intră în zona de înghețare a solului trebuie izolate cu vată minerală, mâneci termoizolante sau material polimer spumos, argilă expandată sau spumă. De regulă, toate zonele situate la peste 30 cm de nivelul solului, precum și ieșirile din casă sunt supuse izolării..

În apropierea ieșirii conductei de canalizare este instalată și o conductă de ventilație, care împiedică răspândirea mirosurilor neplăcute în zona locală.

Locul de scurgere

Dacă o rețea de canalizare centralizată este amplasată în afara amplasamentului, rezidentul de vară ar trebui să organizeze numai livrarea deșeurilor la conducta comună. Nu va trebui să le acumulați sau să le curățați.

Dacă nu există un sistem de canalizare centralizat în apropiere, atunci toate problemele cad pe umerii proprietarului șantierului și numai el va trebui să se ocupe de eliminarea deșeurilor. Și pentru aceasta trebuie să decideți ce design să alegeți: cel mai simplu cesspool-storage sau modern, dar mai scump fosa septică pentru căsuțele de vară.

Canalizare în tradiții vechi

canalizare fără pompareCe ar putea fi mai ușor decât un cesspool?
Acesta este probabil cel mai ieftin și mai simplu mod de a colecta deșeurile de canalizare. Proiectarea groapelor este simplă, ceea ce vă permite să o construiți fără ajutorul specialiștilor. Cu toate acestea, înainte de a începe lucrările de excavare, va trebui să aflați volumul necesar al structurii. Aceasta se poate realiza pe baza volumului mediu per locuitor al casei, variind între 0,5 și 0,7 metri cubi de lichid.

Când volumul este cunoscut, puteți trece la determinarea locației viitorului acumulator. Deoarece apa uzată nu este un cartier foarte plăcut și util, o gaură este săpată ținând cont de următoarele reguli:

  • Adâncimea minimă a gropii nu trebuie să fie mai mică de doi metri, ceea ce înseamnă că apele subterane nu ar trebui să se apropie de suprafața solului nici măcar în timpul decongelării de primăvară a zăpezii;
  • Distanța minimă față de clădiri este, de asemenea, determinată - o distanță de la 5 metri este considerată confortabilă și sigură;
  • Dacă proprietarii site-ului folosesc o sursă de apă situată aici, atunci locul de depozitare a deșeurilor nu trebuie să fie mai aproape de 30 de metri de fântână sau de puț;
  • Prezența unui cesspool presupune prezența unui acces gratuit pentru o mașină care ridică deșeurile acumulate;
  • Dacă situl este amplasat pe un teren accidentat, atunci cesspool va fi organizat exclusiv în zona de joacă.

Cesspool în sine poate fi realizat din inele sau anvelope din beton, căptușite cu cărămizi sau blocuri, în timp ce îmbinările și partea inferioară sunt impermeabilizate pentru a preveni pătrunderea apei poluate în sol.

canalizare cu pompareSistemul de canalizare este echipat cu o roșu de ventilație, iar trapa care acoperă groapa trebuie să fie proiectată astfel încât pomparea deșeurilor să nu fie o problemă. Canalizarea pentru acordarea unei rezidențe pe termen scurt se poate face fără o groapă de drenaj staționar. Dacă site-ul este destinat unor vizite rare, atunci este suficient să așezați un recipient etanș cu un volum de până la 2 metri cubi în groapă și să aduceți o conductă de canalizare din casă.

Datorită ieftinității și simplității organizării unui astfel de sistem de canalizare de vară, pe lângă mirosul neplăcut care se prăvălește pe locul de depozitare a canalelor de scurgere, acesta are un alt dezavantaj semnificativ. Aceasta este necesitatea de a apela în mod regulat la serviciile speciale implicate în curățarea separurilor. Ceea ce nu este întotdeauna posibil în zone îndepărtate sau are ca rezultat o cantitate mare.

Fosa septică - sistem modern de canalizare pentru căsuțele de vară

Utilizarea unei fose septice, un dispozitiv mai modern și, cel mai important, mai eficient, face posibilă crearea unui sistem de canalizare în țară, fără a pompa. fecalii apa este purificată și evacuată direct în pământ. Desigur, o mașină de canalizare poate fi necesară pentru a spăla rezervorul, dar acest serviciu va fi necesar doar în cazuri excepționale. Canalizarea de acest tip este formată dintr-o fosa septică, unde sunt decontate și tratate drenurile și un sistem de drenaj.

canalizare cu fosa septică

O fosa septică este un recipient cu mai multe camere, care curge prin care apa uzată este separată treptat în fracțiuni lichide și solide și astfel purificată. Descompunerea microbiologică a deșeurilor poate avea loc și aici..

Cel mai simplu mod este să achiziționați o fosa septică de marcă pentru sistemul de canalizare din țară și să instalați structura, conform recomandărilor producătorului. Totuși, totul se poate face cu propriile mâini. Mai multe camere sigilate sunt dispuse în groapă, conectate prin conducte pentru revărsarea apelor uzate.

fosa septică fără pompare

Deșeurile care intră în fosa septică se purifică cu 50 - 70%, apoi se duc la filtru bine sau sunt scoase la câmpul de filtrare.

Construcția sondei de filtru este similară cu cea din rezervor, cu excepția fundului. În schimb, sub bine construiți o pernă volumetrică de nisip și pietriș, care permite filtrarea suplimentară a apei atunci când intră în sol fertil.

fosă septică

În practică, câmpurile de filtrare reprezintă un loc cu țevi perforate așezate în sol, prin care umiditatea purificată se scurge în sol în porții mici.

canalizare fără pompare cu filtrareStațiile de tratare permit creșterea eficienței tratamentului efluenților până la 99%. Astăzi, această soluție vă permite să folosiți apa uzată chiar și pentru irigare și să creați un sistem de canalizare de cea mai înaltă calitate și cel mai eficient din țară. Curățarea finală are loc datorită muncii microorganismelor, care nu permit putrezirea deșeurilor, ceea ce înseamnă că nu există un miros neplăcut.

O stație de epurare este un sistem de canalizare din țară fără să pompeze apele uzate, apa care iese din ea este lipsită de un miros repulsiv și este complet inofensivă pentru oameni și mediul înconjurător, poate fi folosită atât pentru irigare, cât și pentru umplerea rezervorului pe șantier..

Stație de tratament biologic profund

Singurul dezavantaj al designului este prețul considerabil al acestuia, care este compensat mai mult de o utilizare confortabilă, de absența problemelor cu curățarea rezervoarelor de depozitare și a mirosului.

Video: despre canalizare


Opinii: 115
    

De asemenea, vă recomandăm