» » Sistem de canalizare din țară

Sistem de canalizare din țară

Opțiunile dispozitivului de canalizareCondițiile de viață confortabile în afara orașului sunt imposibile fără amenajarea unui sistem de canalizare în țară sau într-o casă privată. Dacă știți care este sistemul de drenare și reciclare a apelor uzate, atunci nu este dificil să alegeți o schemă acceptabilă din punct de vedere al caracteristicilor din elementele individuale și să o implementați în natură pe cont propriu. Trebuie să descoperiți detaliile și să urmați ordinea de lucru.

Opțiunile dispozitivului de canalizare

Cel mai ușor este să săpați o gaură de scurgere și să o utilizați, dar este interzis să faceți acest lucru fără un rezervor sigilat: drenurile de canalizare saturate cu bacterii dăunătoare și substanțe chimice pătrund în sol și apele subterane, provocând daune ireparabile naturii. Există metode de eliminare a deșeurilor menajere lichide (ZhWO) care sunt complet sigure pentru mediu, ele sunt destul de accesibile pentru a fi utilizate ca sistem de canalizare suburban:

 1. Dulap uscat - o astfel de soluție este considerată o măsură temporară, problema eliminării apelor uzate din chiuvetă și lavoar rămâne deschisă.
 2. Obiecte principale ale sistemuluiÎn secolul trecut s-a folosit un cesspool, uneori este încă folosit astăzi, dar în condiții limitate - doar pentru o toaletă în aer liber, dacă nivelul apei subterane este adânc, iar rocile gazdă nu sunt reprezentate de lut. Efectele asociate cu această opțiune sunt un miros neplăcut și nevoia de pompare periodică. Nu se recomandă scurgerea apei în groapă, deoarece pereții nu sunt impermeabili.
 3. Un rezervor de depozitare este o metodă de aranjare ermetică a dispozitivului de canalizare anterior de pe șantier. Rezervoarele sunt de obicei din plastic cu un volum de 2 100 m³ pentru a fi amplasat în pământ sau la suprafață; de asemenea, este permis să conectați o canalizare de furtună la ele. Metoda are o aplicare limitată datorită necesității de a controla debitul de apă pentru a preveni revărsarea rezervorului. Un alt inconvenient este că aproximativ o dată pe lună, serviciile echipamentelor speciale sunt necesare pentru pomparea betonului armat. Potrivit pentru utilizare ca sistem de canalizare autonom pentru o casă mică neconectată la o alimentare cu apă.
 4. Proiectarea și amplasarea fosei septiceO fosa septică este un sistem de 2 - 4 tancuri interconectate, fiecare având un scop specific: în primul, se instalează apele uzate, partea clarificată curge în următorul rezervor. În ea, gradul de purificare ajunge la 98%, iar lichidul devine aproape ușor, este îndepărtat în sol pentru filtrare naturală. Funcția de prelucrare a incluziunilor biologice este realizată de bacteriile locuite în containerele de lucru, în fiecare - propriul tip de microorganisme. Sedimentul nedizolvat este îndepărtat la intervale de 1-2 ori pe an.
 5. Instalațiile de epurare locale funcționează pe principiul unei fose septice, dar într-o dimensiune compactă și modul automat, care este asigurat de electronice. Dimensiunea mică a blocurilor impune restricții asupra volumului de curgere unic: golirea simultană a căzii și spălarea în toaletă va perturba funcționarea sistemului.
Toaletă pentru a da miros inodor și a pompa

După cum se poate observa din opțiunile de mai sus pentru amenajarea unui sistem de canalizare pentru o casă de țară, cele mai bune, din punct de vedere al prieteniei cu mediul, al costurilor și al posibilității de auto-producție, sunt rezervorul de depozitare și fosa septică. Dacă amplasamentul este mare, numărul de puncte pentru instalarea purificatoarelor de canalizare este aranjat de mai multe - în funcție de numărul de obiecte deservite: casă, baie, piscină.

Obiecte principale ale sistemului

Schemele executive pentru drenarea și curățarea produselor din beton armat depind de numărul de rezidenți, de numărul de instalații sanitare, de volumul total de drenuri și diferă în detaliu. Dar elementele principale sunt prezente în orice sistem:

 1. Secvență de construcțieSecțiunea de cablare internă a conductelor de canalizare preia lichid din locurile de formare - chiuvete, vas de toaletă - și oferă revărsări conductei principale în afara limitelor casei. Secțiunile de jgheab sunt trase dintr-o sursă cu o pantă de 2,5% - 2,5 cm care coboară pe 1 m lungime, nu mai puțin. Este permisă depășirea standardului într-o secțiune scurtă - până la 1,5 m. Conductele sunt folosite din plastic cu o priză și garnituri de cauciuc, trebuie fixate pe structurile de susținere cu ajutorul clemelor, iar izolarea este prevăzută în locuri cu temperaturi scăzute. Un singur diametru este scos din clădire printr-o deschidere puțin mai mare în fundație.
 2. Linia de scurgere externă către unitățile de tratare este așezată în pământ și este un element obligatoriu al sistemului: amplasarea rezervorului în apropierea fundației nu este permisă. Traseul este planificat pe cea mai scurtă cale și fără viraje, conductele sunt așezate cu o pantă de 2,5% într-un șanț cu o adâncime sub nivelul de îngheț al solului sau cu izolarea ulterioară, dacă nu este îndeplinită condiția pentru amplasarea fundului șanțului. Cu o lungime considerabilă a autostrăzii, este necesar să se amenajeze puțuri de inspecție: primul nu este mai aproape de 3 m și nu este mai departe de 12 metri de fundație, iar următorii - la fiecare 15 m.
 3. Rezervoarele pentru colectarea deșeurilor lichide și curățare - deseori sunt montate unul, apoi acesta se numește rezervor de depozitare sau două fose septice. Această din urmă opțiune este mai de preferat, deoarece nu necesită pompe frecvente. Primul bloc, un rezervor de decantare, este conectat la cel de-al doilea - o conductă de filtrare, revărsat. De sus, fosa septică este acoperită cu o placă cu deschideri pentru inspecțiile trapei pentru fiecare container. Uneori, în locul celui de-al doilea puț, se folosește o zonă pregătită special pentru a descărca apa pre-tratată pe relief - o zonă de drenaj.

Înainte de instalarea sistemului de canalizare în țară, debitul său este calculat pe baza consumului zilnic de apă la 1 persoană 200 - 250 litri. Pentru o casă cu trei până la patru rezidenți, volumul unei fose septice este de 2,5-3 m³.

Proiectarea și amplasarea fosei septice

Numărul de unități de fose septice este reglementat prin coduri de construcție - SNiP 2.04.03−85 și este legat de consumul de apă: până la 1 m³ / zi, o cameră este suficientă, pentru un debit de 1-10 m³, sunt necesare 2 rezervoare și peste zece - 3. Volumul stației de tratare este luat în cantitate de trei ori folosind lichidul în 1 zi. În marea majoritate a cazurilor, se folosește o fosa septică cu două secțiuni.. Materiale pentru fabricarea unei fose septice:

 • Canalizare locală în țarăBetonul monolit vă permite să obțineți un grad ridicat de etanșare, dar determină costuri importante ale forței de muncă;
 • cărămida nu poate fi utilizată pe solurile de tăiere și necesită tencuială și acoperire cu un compus impermeabilizant;
 • inelele din beton sunt un material convenabil pentru construcție, dar pot exista probleme de etanșare - în solul argilos există mișcări cu încălcarea articulației;
 • metalul este supus coroziunii și nu durează mult.
Încălzitor de gaz pentru casele de vară cu un cilindru

Amplasarea corectă a foselor septice pe șantier va evita problemele cu funcționarea ulterioară a instalației în viitor. De obicei, dispozitivul de curățare este situat la 5-10 m de casă, alte distanțe pot fi determinate pe baza standardelor:

Denumirea obiectelor din jurul fosei septiceDistanța, m
Fântână≥ 50
Clădire rezidențială, partea carosabilă, granița teritoriului≥ 5
Arbori și arbuști≥ 3
lac≥ 30
Pârâul, râu≥ 10

Dacă amplasamentul este situat pe o pantă, sursa de alimentare cu apă este amenajată deasupra tuturor elementelor stației de epurare. De asemenea, trebuie să țineți cont de necesitatea unei intrări gratuite a unui camion de canalizare.

Secvență de construcție

Înainte de a face un sistem de canalizare în țară cu propriile mâini, trebuie să înțelegeți întreaga sferă de lucru pentru construcția sistemului. Acest lucru vă va permite să cheltuiți rațional fonduri și să planificați timpul de execuție în funcție de etapele aranjării:

 1. Canalizare în țară cu propriile mâiniProiectarea și selecția echipamentului - o schiță este elaborată cu referire la instalația echipată cu un sistem de canalizare, sunt indicate dimensiunile și explicațiile necesare. Planul va servi drept bază pentru întocmirea unei estimări a costurilor pentru materiale.
 2. Achiziția de materiale și accesorii - trebuie reținut faptul că achiziția unui produs de calitate scăzută va duce la pierderi monetare mari în caz de accident în timpul operațiunii. Factorul de fiabilitate este important aici, care este complet asigurat de producătorii autohtoni..
 3. Canalizare fără pompare în țară cu propriile mâiniInstalarea cablajului intern are loc de la fiecare instalație de instalații sanitare în direcția râului comun, care este conectată la secțiunea externă a canalizării printr-un pasaj prin fundația casei. Conectorul este adăpostit într-un cuvă metalică.
 4. Marcarea părții exterioare a sistemului de scurgere - stabilirea traseului șanțului pentru autostradă și marcarea conturului gropii pentru blocurile de tratare, câmpul de drenaj. Pentru a nu face șanțul adânc, acestea sunt limitate la o dimensiune de 0,5–0,7 m și izolează cu atenție conductele cu material termoizolant, care este oferit într-un sortiment mare: vată minerală, fibră bazaltică, argilă expandată, penoizol și polietilenă spumată.
 5. Lucrările la pământ sunt efectuate în perioade fără ploi - august sau septembrie. Gaura este săpată cu o marjă de 0,3 m pentru o ușurință de operare. Este recomandabil să umpleți groapa finisată cu structuri de curățare cât mai curând posibil, în mod ideal, într-o zi.
 6. Instalarea părților exterioare ale structurii de tratare: conducte, puțuri, elemente de filtrare. Atunci când instalați o suprapunere pe rezervoare, nu trebuie să uitați să scoateți riser de ventilație, care elimină gazele la exterior. Combinarea tuturor secțiunilor într-un sistem complet.
Alegerea unui dulap uscat cu turbă

Ultima etapă este verificarea etanșității îmbinărilor, conexiunilor, a containerelor. Dacă nu se găsesc scurgeri, reumpleți linia principală și blocurile de tratament. Când primele deșeuri lichide ajung în rezervorul de stocare, se adaugă un bioactivator pentru o mai mare eficiență a procesării deșeurilor.


Opinii: 168