» » Alegerea unei pompe fecale pentru pomparea apelor reziduale menajere

Alegerea unei pompe fecale pentru pomparea apelor reziduale menajere

Locuirea într-o casă privată are avantajele sale, dar necesită și muncă suplimentară. Una dintre ele este asigurarea funcționării normale a sistemului de canalizare autonom. Pentru a nu avea situații neplăcute, trebuie pompa regulat canalizarea.

Luați în considerare ce echipamente moderne există pentru o astfel de muncă și cum să îl alegeți corect.

Esența procesului de pompare a apelor uzate

Cu un sistem de canalizare autonom, apa murdară se scurge într-un bazin sau o fosa septică. Volumul unei gropi sau fose septice este umplut cu apă uzată în timp și trebuie pompat. În caz contrar, groapa se va revărsa, ceea ce va fi însoțit de un miros neplăcut și poate provoca întregul sistem de canalizare inutilizabil.

Puteți pompa conținutul unei fose septice folosind echipamente speciale, independent sau contactând specialiști. Există o gamă largă de pompe pentru pomparea apelor reziduale, să facem cunoștință cu principalele lor caracteristici.

Știați? În orașul japonez Suva, aurul este extras din nămolul uscat al deșeurilor de canalizare. Concentrația sa în deșeuri este de 50 de ori mai mare decât în ​​minele tradiționale de aur. Chestia este că orașul produce o mulțime de electronice care conțin metale prețioase..

Echipamente de pompare

Există două tipuri principale de pompe: fecal și drenaj.

Pompe de scurgere potrivit pentru pomparea apei murdare de la o mașină de spălat sau o mașină de spălat vase. Aceste pompe pompează apa murdară cu conținut redus de solide..

Pompe fecale diferă în diametrul canalelor de curgere și poate gestiona apa murdară împreună cu fecale și alte particule solide în cantități mari. Unele modele sunt echipate cu mărunțitoare speciale care zdrobesc particule solide de deșeuri menajere.

Clasificarea pompelor după metoda de instalare

După metoda de instalare și tipul de sistem, există pompe submersibile, de suprafață și semi-submersibile.

Submersibil

Lucrări submersibile la imersie completă în apele uzate. Sunt confecționate dintr-un material care poate rezista la coroziune și medii agresive, corpul este izolat în mod fiabil. Fiecare model are propria sa adâncime maximă de imersiune, tipul de construcție (orizontal, vertical). Pompa este fixată o dată pe fundul gropii cu ajutorul unei curburi unghiale și a ghidajelor.

Lucrarea este controlată folosind o telecomandă.

Avantajele acestui design:

 • nu este necesar un sistem de răcire;
 • poate lucra iarna;
 • zgomot minim în timpul funcționării;
 • funcționează la adâncimi mari.
Dezavantaje:
 • instalare și configurare complexă;
 • cerințe sporite pentru siguranța electrică, anti-coroziune și caracteristicile de izolare ale carcasei.

Suprafata (externa)

Sistemele de suprafață sunt situate deasupra unui puț de canalizare, iar furtunurile de admisie sunt coborâte sub apă. Prin proiectare, acestea nu au polizoare, nu pot fi folosite pentru a pompa apele foarte poluate cu particule mari..

Beneficii:

 • ușurință de instalare;
 • mobilitate.
Dezavantaje:
 • nivel ridicat de zgomot în timpul funcționării;
 • dependența de condițiile meteorologice (pompa nu funcționează la temperaturi negative);
 • se supraîncălzește rapid (fără sistem de răcire);
 • productivitate scăzută și timp de funcționare scurt.
Pentru udarea plantelor într-un teren personal, utilizați o stație de pompare pentru o reședință de vară.

Semi-submersibile

Dispozitivele semi-submersibile nu sunt complet cufundate în drenuri, motorul se află deasupra suprafeței apei. Sunt fixate la suprafață cu un plutitor. Pentru astfel de modele, mărunțitoarele nu sunt furnizate..

Beneficii:

 • ușurință de instalare;
 • mobilitate;
 • performanta ridicata.

Dezavantaje:

 • apa care intră în motor distruge pompa;
 • dependența de condițiile meteorologice.
Știați? În 1516, Leonardo da Vinci a inventat toaleta pentru regele Francisc I al Franței. Invenția nu a fost însă pusă în aplicare din cauza lipsei sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare..

Principalele tipuri de pompe fecale

Pompele fecale sunt capabile să pompeze lichid murdar și vâscos cu particule solide de până la 5-8 cm. Acestea pot fi utilizate nu numai pentru pomparea apelor reziduale, a apei de la subsol, dar și pentru circulația apei în rezervoare mari și pentru irigarea unui teren.

Modelele compacte pot fi instalate în casă, lângă toaletă, chiuvetă sau duș. Aceste sisteme de canalizare forțată sunt utilizate dacă este imposibil să se asigure unghiul de înclinare necesar pentru funcționarea sistemului de canalizare gravitațională. Unitățile pompează apele uzate într-o groapă sau o fosa septică.

În funcție de proiectare, principiul funcționării și scopul, există mai multe tipuri de unități: cu și fără mărunțitoare, pentru lucrul cu drenurile reci și fierbinți.

Pompa este, de asemenea, inclusă în proiectarea cascadei, mașinii de muls, hidroponicii, sistem de irigare prin picurare, sistem de încălzire cu efect de seră, fântână, temporizator de udare a grădinii și furtun de irigare și asigură funcționarea corectă și lină a acestora.

Pompe de tocat

Sistemele de concasor fecale sunt echipate cu un dispozitiv special care zdrobeste obiecte solide in lichidul uzat.

Pentru manipularea apelor uzate reci

Corpul sistemului este confecționat din materiale de înaltă calitate și durabile. Recipientul compact conține tocător și pompă fecală. Sistemul poate fi instalat în casă, aproape de toaletă, chiuvetă, duș sau chiuvetă. Concasorul macină deșeurile solide într-o masă omogenă și pompa o pompează în direcția corectă. Robinetul anti-retur nu permite evacuarea canalelor, filtrele speciale împiedică pătrunderea mirosurilor neplăcute în cameră. Sistemul este conectat la o priză obișnuită de 220 V.

Important! Temperatura scurgerilor nu trebuie să depășească +40 °C, altfel sistemul va eșua.

Pentru apa uzata calda

Pentru a lucra cu ape uzate calde, sunt utilizate sisteme speciale care pot funcționa la temperatura apei reziduale până la +95 ° С. Modulul de măcinare a deșeurilor solide vă permite să conectați unitatea la o mașină de spălat vase și mașină de spălat, chiuvetă, duș, toaletă.

Lame puternice de tocat se ocupă bine cu solidele. Pompa pompează apa uzată în canalizare.

O asemenea setare costă mai mult, decât analog pentru lucrul cu drenurile reci.

Pompe fără tocător

Pompele fără chopper se ocupă de scurgerea la rece și la cald și sunt utilizate pentru a pompa lichide reci și calde fără solide mari.

Pentru manipularea apelor uzate reci

Uzina de apă rece uzată este foarte compactă și nu necesită mult spațiu. Poate fi conectat la chiuvete și dușuri. Are un preț mic, dar temperatura scurgerilor nu trebuie să depășească +40 ° С.Poate pompa lichid murdar fără particule solide mari, pe direcția verticală de până la 5 m și orizontal până la 100 m.

Pentru apa uzata calda

Instalațiile de lucru cu apa uzată caldă fără polizor se folosesc pentru pomparea apelor reziduale de la o baie, mașină de spălat vase și mașină de spălat, chiuvetă. Sistemul este foarte compact, o pompă puternică pompează perfect lichide murdare fierbinți, temperatura admisă este de +90 ° C. Pompa va ajuta la stabilirea sistemului de canalizare, dacă nu există o pantă necesară.

Reguli de selecție

Când alegeți o unitate de pompare este necesar să se țină seama de principalele caracteristici:

 • condițiile de utilizare, tipul instalației, temperatura deșeurilor;
 • productivitate, volumul efluenților, adâncimea de imersiune;
 • racire motor;
 • material pentru corp;
 • diametrul orificiului de intrare, prezența unei polizor;
 • metoda de control;
 • auto-curățarea rotorului cu toc.
Pentru utilizare frecventă sau constantă, cel mai indicat modele submersibile. Și pentru utilizare rară, puteți alege un tip de sistem de pompare mai ieftin și mai puțin puternic.

Este necesar să selectați performanța în conformitate cu volumul fosei septice sau groapa de canalizare și gradul de umplere. Acordați o atenție deosebită adâncimii maxime de imersie la care pompa funcționează normal.

Este necesar să aflați cum este răcit motorul și să verificați rezistența la coroziune a materialului carcasei..

Disponibilitatea chopper-ului, diametrul de intrare și temperatura efluentului sunt unul dintre principalele criterii de selecție modelul optim, depinde de cât de murdare sunt drenurile și de ce temperatură va fi posibilă pomparea.

Cea mai convenabilă metodă de control este cu telecomanda. Funcția de auto-curățare a mecanismului de tocător este un avantaj atunci când alegeți un model, dar costul va fi mai mare.

Termeni de utilizare

Pentru o funcționare eficientă a sistemului de pompare, este necesar să se calculeze corect puterea necesară, nu pentru a supraîncărca pompa, dar, de asemenea nu folosiți uscat. Diametrul și panta conductelor de canalizare au o importanță deosebită, precum și proiectarea corectă a fosei septice.

Este necesar să se monitorizeze conținutul foselor septice, astfel încât obiectele mari și solide, acizii să nu cadă în canalizare.

Atunci când utilizați unități de suprafață și de plutire, este necesar asigura o izolare electrica buna, pentru a împiedica umiditatea să intre în motor. Și, de asemenea, asigurați-vă că nu se supraîncălzește și nu folosiți la temperaturi negative ale aerului.

Pompele submersibile trebuie să fie instalate și fixate corespunzător pe fundul groapei.

Sistemele forțate de canalizare instalate în casă lângă chiuvete de bucătărie trebuie curățați periodic de grăsime.

Dacă nu aveți o alimentare cu apă de la un canal de alimentare cu apă central, aflați cum să alegeți și cum să organizați udarea folosind o pompă pentru udarea dintr-un butoi.

Măsuri de întreținere preventivă

Este important să respectați recomandările producătorului pentru operarea echipamentului. Dacă este utilizat corect, sistemul va dura mulți ani.

Se recomandă cel puțin o dată pe an să verificați funcționalitatea cablului, starea carcasei, la ce distanță de la fundul gropii este dispozitivul de aspirație pentru a preveni captarea de obiecte mari și solide, pietre.

Curățarea preventivă a sistemului va prelungi semnificativ durata de funcționare și va preveni defalcarea.

Autoasamblare a unității din fabrică

Unitatea din fabrică poate fi instalată de unul singur, nu trebuie decât să respectați recomandările producătorului.

Submersibil

Echipamentul de pompare este instalat aproape în partea de jos a puțului de canalizare. Este necesar să lăsați un mic gol, astfel încât obiectele solide din fundul puțului să nu fie aspirate în orificiul de admisie. Pentru a face acest lucru, pe corp există suporturi metalice sau este utilizat un design cu ghidaje, iar pompa poate fi suspendată și cu ajutorul unui cablu puternic.

Este mai bine să faceți țeava de ramură din conducte de plastic cu un diametru de 6-7 cm, care poate fi dezasamblat dacă este necesar. Furtunurile flexibile nu sunt recomandate din cauza potențialului de blocare. Conductă de ramură trebuie izolată bine.

Asigurați-vă că instalați o supapă antireturnă pentru a evita întoarcerea apelor reziduale.

Conexiunea la rețeaua electrică trebuie să se efectueze prin intermediul panoului electric, sunt necesare împământări, scurtcircuite și întrerupătoare de curent de scurgere. Pentru a asigura funcționarea neîntreruptă în cazul unei întreruperi de curent, trebuie să instalați un generator de energie diesel.

Suprafaţă

Când instalați o pompă de suprafață, rețineți că fiecare model are propria înălțime maximă de ridicare. Dacă sistemul nu este utilizat în mod constant, atunci pompa poate fi plasată pe marginea unei gropi de canalizare sau pe un amplasament din apropiere. Principalul lucru este să protejați motorul de umiditate. Pompele de suprafață sunt impermeabilizate slab și cea mai mică intrare a precipitațiilor poate provoca un scurtcircuit și deteriorare, iar carcasa poate deteriora coroziunea.

Dacă este planificată utilizarea pe tot parcursul anului, atunci trebuie să fie plasată pompa într-o cameră specială sau folosiți un caisson. Instalarea supapei de retur și conexiunea electrică sunt aceleași ca și pentru instalarea submersibilului.

Semi-submersibile

Puteți instala o pompă semi-submersibilă pe un loc special de lângă groapa de canalizare, pe o pernă plutitoare sau să o fixați pe unul dintre pereții groapei. Adâncimea de imersie a piesei de pompare depinde de lungimea furtunului de lucru; motorul trebuie să fie deasupra suprafeței lichidului. Folosit de plutitor special, care ține motorul deasupra apei.

Refacerea la rețea trebuie realizată printr-un panou electric cu protecție automată, împământare și oprire.

Important! Diametrul particulelor solide din apele uzate nu trebuie să depășească 1,5 cm, deoarece pompa semi-submersibilă nu are un sistem de măcinare, iar diametrul canalelor de curgere este mic.

Prima pornire a pompei pentru pomparea apelor reziduale

Pentru prima pornire a sistemului, este necesar să umpleți bine canalizarea cu apă la nivelul minim acceptabil pentru acest model. Apoi crește nivelul până când întrerupătorul plutitor se declanșează și sistemul pornește. În această etapă, puteți regla nivelul la care întrerupătorul va opri motorul..

Echipamente moderne pentru pomparea canistrei de canalizare îmbunătățiți semnificativ și faceți viața mai confortabilă proprietarii de case private și dachas. Este necesar să alegeți opțiunea cea mai optimă în funcție de nevoile individuale. Cu alegerea potrivită a modelului, instalării și funcționării, echipamentul va servi mulți ani, rezolvând o problemă importantă a sistemului de canalizare.


Opinii: 66