» » Cum se instalează o fosa septică din inele de beton

Cum se instalează o fosa septică din inele de beton

fosa septică realizată din inele de betonO fosa septică din inele de beton vă permite să organizați tratarea apelor uzate într-o casă privată cu un grad ridicat de eficiență. Mai mult, costul unei astfel de instalații va fi mult mai ieftin decât achiziționarea unui sistem de tratament gata. Pentru cei care intenționează să instaleze fosele septice pe cont propriu, este necesar să studieze temeinic problema și să utilizeze recomandările specialiștilor.

Avantajele și dezavantajele foselor septice din beton

instalarea inelelor de betonAtunci când proiectăm un sistem de curățare pentru o casă privată, inelele din beton sunt alese destul de des ca material principal pentru producție. Acest lucru se datorează faptului că instalarea unei fose septice a inelelor lor de beton nu este o muncă foarte dificilă care necesită abilități și experiență specifice..

Un alt plus este capacitatea de a economisi bani la instalare, dacă nu implicați echipamente pentru săparea unei gropi pentru fose septice. Este destul de important un curs rapid de lucru, deoarece inelele din beton sunt destul de ușor de instalat. După finalizarea lucrărilor, o astfel de fosa septică arată concisă și plăcută din punct de vedere estetic..

Dezavantajele acestei organizații de tratare a apelor uzate sunt, de asemenea, prezente:

 • dacă echipamentul pentru prelucrarea pământului este implicat în săparea unei gropi, costul instalației crește (o abordare alternativă este săparea manuală);
 • inelele din beton au o greutate semnificativă, prin urmare, vor fi necesare echipamente pentru livrare;
 • pentru coborârea inelelor în groapă, este de asemenea de dorit să se implice echipamente (alternativ, coborârea unei pante de lemn).

Pentru ce tipuri de fose septice se pot folosi inele de beton

Inelele din beton pentru o fosa septică sunt un material cu care puteți varia capacitatea stației de tratare și gradul de purificare.

Fosa septică cu o singură cameră

fosa septică cu o singură camerăCea mai simplă opțiune de organizare este un rezervor de sedimentare. La baza sa, este un recipient sigilat în care se acumulează apa reziduală. Mărimea unei astfel de camere este determinată de numărul de inele utilizate în construcție. O fosa septică cu o singură cameră din inele de beton are un dezavantaj semnificativ - necesită curățare frecventă.

Capacitatea estimată ar trebui să permită apelarea la spălătorii nu mai mult de două ori pe lună.

Bicameral

fosa septică cu două camerePentru implementarea proiectului, va fi nevoie de o groapă de fundație mai mare și două camere. Depunerea inițială a apelor uzate va avea loc în primul rezervor. A doua cameră va primi lichidul revărsat fără sedimente.

Procesul de revărsare va avea loc la prima umplere a camerei. O fosa septică cu două camere realizată din inele de beton cu propriile mâini trebuie organizată ținând cont că partea inferioară a primei camere trebuie să fie impermeabilă, iar a doua nu trebuie. În ultima cameră de sub fund trebuie să existe un bun drenaj, astfel încât apa tratată să intre în pământ.

Trei camere

fosa septică cu trei camerePrezența a 3 recipiente va asigura o curățare mai bună. Dispunerea unei fose septice din inele de beton are o organizare mai complexă și va necesita mai mult spațiu.

În același timp, în camerele 1 și 2, apa reziduală se va stabili odată cu așezarea particulelor suspendate. Și din a treia cameră, apa purificată prin drenare va curge în pământ.

În cazul solului liber, în locul celui de-al treilea rezervor, se pot utiliza câmpuri de filtrare.

Ce sunt inelele din beton și câte sunt necesare

inele din beton

Nu există un standard clar pentru dimensiunea inelelor din beton. Ele diferă atât în ​​înălțime, cât și diametru. Inelele din beton pentru o fosa septică sunt următoarele:

 • diametru (2 m - 1,5 m - 1 m);
 • inaltimea inelelor (cel mai adesea se alege 90 cm).

Pe baza parametrilor enumerați, se efectuează calculul. Volumul este calculat pe baza acestor date. Pentru un inel cu diametrul de 2 m, volumul va fi de aproximativ 3 m³, pentru un diametru de 1,5 m - 1,5 m³, pentru 1 m - 0,7 m³.

Calculul numărului necesar de inele este determinat pe baza numărului de persoane care trăiesc și a volumului aproximativ de apă utilizat. Dacă se efectuează calcularea unei fose septice din inele de beton, luând ca orientare consumul fiecărui membru al familiei de 200 de litri pe zi, atunci pentru o familie de 4 persoane, această cifră va fi de aproximativ 2,5 m³. Acest volum este asigurat de 2 inele cu diametrul de 1,5 metri.

Dacă casa este folosită pentru reședința temporară ca reședință de vară, iar apa este consumată foarte economic, se pot lua în considerare 150 de litri de apă pe persoană pe zi. Este important să se țină cont de calcule că inelul superior nu trebuie umplut cu mai mult de 1/3 din volumul său. Pentru a organiza o fosa septică cu două camere, numărul de inele rezultate trebuie dublat, pentru o fosa septică cu trei camere - de trei ori.

Unde se pot localiza fose septice pentru curățare

epurare

Înainte de a începe să instalați o fosa septică din inele de beton armat cu propriile mâini, trebuie să vă familiarizați cu astfel de factori importanți:

 • compoziția solului;
 • nivelul apei subterane;
 • standarde sanitare.

Tipul de sol de pe site-ul pentru amplasarea foselor septice are o importanță primordială, deoarece de aceasta depinde alegerea unui sistem de filtrare specific. Pentru a determina cu exactitate specia, este necesar să săpați o gaură sau un puț.

În conformitate cu SNiP, o fosa septică excedentă din inel din beton trebuie să:

 • să fie la cel puțin 5 m distanță de clădirile rezidențiale;
 • să se apere de sursa de apă potabilă (fântână, fântână);
 • luați în calcul masa de apă.

Este necesar să se prevadă o intrare în fosa septică pentru vehicule speciale.

Fosa septică din inele de beton: etape de lucru

groapă pentru o fosa septică din inele de betonÎn faza inițială, ar trebui să decideți numărul de camere și volumul mediu de drenuri în funcție de numărul de persoane care trăiesc. În continuare, trebuie să calculați numărul necesar de inele și să continuați la întocmirea unei diagrame. Dispozitivul unei fose septice din țară din inele de beton poate fi fie cea mai simplă cameră single, fie două sau trei camere.

Etapele construcției:

 1. Studiul solului și natura terenului.
 2. Alegerea unui site pentru o stație de epurare.
 3. Creați schemă.
 4. Marcarea pe sol.
 5. Săparea unei gropi ținând cont de numărul de camere și volumul total de inele de beton.
 6. Implementarea unei „perne de beton” care să asigure etanșeitatea.
 7. Achiziționarea de inele, capace de canalizare și alte materiale.
 8. Instalarea unei fose septice din inele de beton (este cel mai convenabil să se efectueze cu o macara) prin instalarea inelelor una peste alta.
 9. Etanșarea strânsă a golurilor între inele prin umplerea cu sticlă lichidă.
 10. Umplerea spațiului liber din jurul containerelor cu pământ.

Organizare canalizare

reguli pentru instalarea foselor septiceEfectuați simultan instalarea conducte de scurgere de canalizare. În primul recipient, conducta care duce din casă ar trebui să intre într-un unghi. Locația conductelor între rezervoare trebuie să fie mai mică decât nivelul conductei de intrare. Dacă există 3 containere, conducta între a doua și a treia ar trebui să fie mai mică decât între a doua și prima. O diferență de 0,2 m este considerată suficientă..

Rol drenaj ultima dintre puțuri se joacă cu piatră zdrobită sau pietriș, care este turnată la fund. Dacă este necesară curățarea suplimentară, se pot utiliza bacterii speciale, alge. Această precauție vă va permite chiar scurgerea apei tratate în rezervor..

Caracteristici ale betonării de jos

betonarea bazinului septicCum de a betona fundul unei fose septice din inele de beton? Această parte a lucrării trebuie realizată cu atenție, deoarece absența scurgerilor va depinde de ea în viitor..

"Pillow" este o structură cu mai multe straturi:

 • piatră zdrobită (15-20 cm);
 • nisip (10-15 cm);
 • umplere cu impermeabilizare.

Pentru betonare:

 1. Polietilena se desfășoară.
 2. Plasa de oțel este așezată.
 3. Screed se efectuează (10-15 cm).
 4. Odată vindecat (ideal 28 de zile în aer liber, sau mai puțin dacă se utilizează un tratament chimic sau termic).

Adâncimea plasării: alegerea celei mai bune opțiuni

adâncimea de instalare a inelelor de beton

Adâncimea unei fose septice din inele de beton ar trebui să țină seama de astfel de factori:

 1. Relieful zonei în care se realizează instalația. Fluxul de efluenți ar trebui să fie în unghi. Dacă nu există o pantă suficientă pentru a respecta această condiție, atunci groapa va trebui să fie adâncită decât a fost planificată inițial. Sau va trebui să utilizați o pompă specială, care va crește costul proiectului și va crea inconveniente suplimentare.
 2. Adâncimea înghețării solului iarna. Dacă este imposibil de amenajat o fosa septică ținând cont de această cerință, trebuie să se aplice o izolație suplimentară folosind o cutie exterioară specială, de exemplu, cu firimituri de spumă. Conținutul recipientelor nu trebuie să înghețe.
 3. Nivelul apei subterane. În ciuda curățării, este necesar să se prevadă amplasarea foselor septice astfel încât să existe o distanță față de apele subterane. Apele subterane dintr-o fosa septică din inele de beton pot provoca inundații, o încălcare a etanșității structurii. Sistemul de drenaj al inelului vă va ajuta să faceți față situației..

Recomandări ale experților

Pentru ca lucrările să progreseze rapid și pentru a evita greșelile în timpul procesului de construcție, se recomandă adoptarea următoarelor recomandări:

 1. Dacă săpăturile groapei se efectuează manual, este recomandabil să se implice cel puțin două persoane (prima săpă, iar cea de-a doua ridică solul excavat în sus cu ajutorul unui troliu și a unei găleți).
 2. Trebuie organizat accesul neîmpiedicat al echipamentului la șantier.
 3. Este mai bine să săpați o groapă și să pregătiți o placă de beton în prealabil, înainte ca inelele de beton să fie livrate pe șantier. În acest caz, descărcarea mașinii va avea loc simultan cu instalarea fosei septice..
 4. Sedimentele pentru canalizare din inele de beton ar trebui să aibă cusături sigilate pentru a împiedica pământul să intre în sol și în corpurile de apă.
 5. În plus, inelele sunt recomandate să fie cimentate din interior..

instalarea inelelorConstrucția unei case private în absența unui sistem de canalizare centralizat necesită o soluție la problema organizând o fosa septică. Una dintre cele mai bune opțiuni este să folosiți inele din beton.

Construcția unei fose septice din inele de beton - video


Opinii: 118