» » Care este funcția unei supape de aer pentru canalizare

Care este funcția unei supape de aer pentru canalizare

robinet de aer de canalizare Destul de des, odată cu utilizarea simultană a mai multor instalații sanitare, un sistem neplăcut izbucnește din sistemul de ape uzate în cameră. Pentru a rezolva această problemă, în structura de drenaj este instalată o supapă de aer pentru sistemul de canalizare. Acest dispozitiv simplu neutralizează eficient căderile de presiune în sistem, eliminând cauza pătrunderii gazelor prin garniturile sifonului.

Cauza pătrunderii mirosurilor neplăcute din sistemul de canalizare

miros urât de la canalizarePentru a înțelege principiul funcționării supapei ventilatoare, în câteva cuvinte vom analiza funcționarea unui sistem de drenare a apelor uzate menajere folosind exemplul unui apartament obișnuit într-o clădire de apartamente.

Toate instalațiile de instalații sanitare (chiuvetă, chiuvetă, toaletă, duș, mașină de spălat - automată) sunt racordate la o lină de canalizare, a cărei parte inferioară este conectată la un colector care drenează deșeurile la sistemul central de canalizare.

Există două opțiuni principale pentru proiectarea sistemelor de canalizare interne:

 1. Ridicatorul de canalizare poate intra în pod sau poate fi descărcat deasupra acoperișului, rămânând deschis. Acest design menține presiunea atmosferică în structură..
 2. Ventilatorul poate fi absent (sistem de canalizare ne ventilat).

locații de instalare a supapelor de aerCe se întâmplă dacă partea superioară a conductei de scurgere îngheață, este înfundată cu resturi sau are o scurgere neventilată în casă? Când apa este scursă, se creează un vid în sistem, care scoate apa din sigiliul de apă „slab” al sifonului, creând un bumbac. Ca urmare, mirosurile neplăcute din sistemul de drenare pătrund liber în cameră. Supapa de scurgere echilibrează presiunea în sistem, eliminând posibilitatea ruperii garniturilor hidraulice.

Trebuie să știți că în literatura de specialitate, supapa de ventilație a canalizării poate fi denumită diferit: ventilator, vid, supapă de aer, ventilator.

Proiectarea și principiul funcționării dispozitivului

proiectarea supapei de aer de canalizare

Ventilatorul ventilului de vid este format din următoarele elemente:

 1. Carcasă cu o gaură prin care aerul intră în sistem. Material pentru corp - PVC.
 2. Capac care deschide accesul la elementele interne ale dispozitivului.
 3. Tulpina diafragmei.
 4. Garnitură de cauciuc care asigură etanșeitatea structurii.

Principiul funcționării unei supape de vid pentru canalizare este extrem de simplu. Atunci când presiunea în linie de ridicare este egală cu presiunea atmosferică, membrana valvei este presată ferm împotriva corpului dispozitivului. Sistemul de canalizare este sigilat. Când apare un vid mai mare de 0,007 kg / cm2, capabil să spargă o garnitură de apă, membrana deschide o trecere pentru aerul atmosferic în sistem, presiunea este egalizată, supapa se închide.

robinetul închis și deschisCaracteristica de proiectare a supapei de ventilație pentru canalizare este amplasarea membranei. În stare de funcționare, dispozitivul trece aerul într-o singură direcție: din cameră în sistemul de canalizare. Supapa este declanșată aproape instantaneu. Cu un calcul și respectarea corespunzătoare a regulilor de instalare, utilizarea acestor dispozitive garantează protecția sistemului ventilator împotriva căderilor de presiune.

Specificații și producători

valve cu diametre diferite

Principalele caracteristici tehnice ale supapei de verificare a aerului sunt:

 • diametrul exterior, care este selectat în conformitate cu secțiunea conductei de canalizare;
 • consumul de aer pe unitatea de timp.

Piața modernă de echipamente sanitare oferă valve de scurgere de trei dimensiuni, care corespund diametrului conductei de scurgere: 50-75 și 110 mm. Utilizarea de supape de aer pentru canalizare în sistemele cu conducte cu un diametru mai mic (de exemplu, 32 sau 40 mm) necesită utilizarea unor adaptoare speciale. Unele modele sunt echipate inițial cu o țeavă în trepte, care permite utilizarea dispozitivului în diferite sisteme de canalizare. Performanța supapei variază în funcție de model și locația de instalare. De vânzare sunt oferite dispozitive cu un debit de la 7 la 37 de litri de aer pe secundă.

Astăzi, cei mai populari producători de supape de ventilație pentru sistemele de canalizare sunt:

 • Europlast (Ucraina);
 • Wavin (Polonia);
 • McAlpine (Marea Britanie);
 • HL (Austria).

Avantaje și dezavantaje

instalarea supapei în baie

Robinetul pentru canalizare are multe avantaje, printre care se poate remarca:

 • Prevenirea situațiilor de descompunere a hidralocatoarelor, care oferă protecție împotriva descoperirii mirosurilor neplăcute din sistemul de ventilatoare în cameră.
 • Posibilitatea creării unui sistem de canalizare fără instalarea unei conducte de deșeuri, ceea ce simplifică considerabil proiectarea și reduce costurile sistemului de eliminare a apelor uzate.

Un dezavantaj serios al acestui dispozitiv este posibilitatea scurgerii din cauza uzurii naturale a garniturii și contaminării membranei.

Trebuie înțeles că instalarea unei supape de ventilație de canalizare în sistemul de ventilatoare al unei clădiri de apartamente necesită un calcul precis al numărului de dispozitive pe baza debitului acestora.

Robinet de aer pentru canalizare: reguli de instalare

instalarea corectă a supapei de aer

Supapa de ventilație este instalată pe conducta de evacuare sau pe un dispozitiv specific. În funcție de diametru, dispozitivul poate fi poziționat după cum urmează:

 1. Robinet cu un diametru de 110 mm, proiectat pentru instalare în punctul superior al unei conducte de canalizare. În timpul instalării, este important să vă asigurați că robinetul este situat la 500 mm deasupra tuturor punctelor de drenaj.
 2. Robinetul de vid cu canalizare cu diametrul de 50 sau 75 mm este proiectat pentru instalare după sifoane de corpuri sanitare.

Proiectarea sistemelor interne de canalizare este reglementată în conformitate cu SP 30.13330.2012

Instalarea unei supape de ventilație necesită respectarea obligatorie a mai multor reguli.

 1. Asigurați accesul liber la robinet pentru reparații și întreținere..
 2. Funcționarea corectă a dispozitivului presupune accesul liber al aerului la membrană.
 3. Dacă se presupune că instalația se află pe o conductă de ventilator, atunci la locul instalării supapei (de exemplu, la mansardă), trebuie să se asigure o temperatură pozitivă.

Dacă drenarea într-o casă privată este efectuată într-o fosa septică, atunci prezența unei conducte de ventilare pentru ventilarea sistemului de drenaj este obligatorie. Robinet de aer pt fosă septică instalat pentru a furniza aerul bacteriilor aerobe implicate în prelucrarea apelor reziduale. Supapa de ventilație este instalată în punctul superior al conductei de scurgere, ca o protecție suplimentară care împiedică ruperea garniturilor hidraulice.

locații de instalare a supapelor de aerÎntr-o zonă rezidențială a unei clădiri cu mai multe etaje, pe orice secțiune verticală a sistemului de drenaj este instalată o supapă de canalizare a aerului. Pentru aceasta, un tee este încorporat în structura orizontală, în care este instalată o conductă verticală cu o supapă. Instalarea se efectuează după cum urmează: în prezența unui dren - la 350 mm deasupra nivelului podelei; în absența unui dren - 100 mm deasupra prizelor de la instalațiile de canalizare. Distanța dintre dispozitiv și cel mai apropiat sifon nu trebuie să fie mai mică de 200 mm.supapă de aer sub chiuvetă

Etapele lucrărilor de instalare

supapă de aer în spatele toaleteiRecent, pentru a crea sisteme de canalizare intra-casă, au folosit tevi de plastic de diferite diametre. Pe baza acestui lucru, materialul supapelor de aer este selectat - PVC sau polipropilenă.

Luați în considerare instalarea unei supape de ventilație în spatele unui sifon de toaletă:

 1. Demontați secțiunea de conductă orizontală pe care se presupune că va fi instalată supapa de ventilație.
 2. Instalați aeratorul vertical într-o ramură sau ceai.
 3. Instalați tee-ul în secțiunea conductelor.

Etanșitatea rosturilor este asigurată prin etanșarea benzilor de cauciuc, care trebuie instalate în elementele conectate ale sistemului.

Măsuri suplimentare de securitate

închiderea automată a supapeiO posibilă defalcare a sigiliilor hidraulice este departe de singura problemă care apare în timpul funcționării unui sistem de drenare a apelor uzate interne. Pentru a asigura o protecție suplimentară împotriva inundațiilor, supapele de control sunt instalate în tandem cu ventilele de ventilație.

Aceste dispozitive diferă în proiectarea mecanismului de lucru:

 1. Minge. Elementul obturator este o bilă mobilă care blochează fluxul prin supapă în timpul mișcării inversă a apelor uzate.supapa de aer cu bile
 2. Clachetă. Robinetul de clapă pentru canalizare este echipat cu un dop, a cărui acțiune coincide cu direcția de mișcare a apelor uzate. Dacă nu există debit, supapa este închisă. Odată cu mișcarea inversă a apelor uzate, dopul are loc în „scaunul” valvei, blocând în mod sigur orificiul de trecere.supapă de clapă
 3. Disc. Un disc de oțel introdus într-un suport de cauciuc acționează ca un mecanism de închidere pentru o supapă de control a acestui design. Odată cu mișcarea inversă a canalizării din sistemul de canalizare, discul se mișcă și închide orificiul de trecere al dispozitivului.supapa de aer cu disc

Printre tipurile de supape anti-retur prezentate, cele mai populare sunt „crackers” (care nu trebuie confundate cu supapa anti-bumbac instalată pe mașina GPL). Atunci când le instalați în sistemul de canalizare, urmați recomandările producătorului, deoarece diverse tipuri de supape sunt concepute exclusiv pentru orizontale sau doar pentru secțiunile verticale ale conductei..

Principiul funcționării supapei de aer în canalizare - video


Opinii: 161