» » Pentru ce este un sistem de canalizare autonom topas și cum se instalează în țară

Pentru ce este un sistem de canalizare autonom topas și cum se instalează în țară

topasuri de canalizare autonomeSistemul autonom de canalizare Topas instalat la dacha îi va salva pe proprietarii site-ului de multe probleme. Pentru a înțelege care este sistemul de canalizare autonom Topas, în primul rând, trebuie să înțelegeți următoarele aspecte:

 • avantajele sistemului și dezavantajele acestuia;
 • principiul funcționării și dispozitivul structurii de purificare;
 • caracteristicile funcționării și întreținerii.

Să luăm în considerare mai detaliat fiecare dintre punctele desemnate..

Avantajele și dezavantajele foselor septice Topas

topas de fosa septică din țară

Motivul pentru popularitatea mare a sistemului de canalizare autonom Topas în rândul utilizatorului intern este următorul său avantaj:

 1. Dimensiuni compacte, datorită cărora sistemul ocupă o suprafață de cel mult un metru pătrat.
 2. Posibilitatea de a instala aproape oriunde în zona casei.
 3. Comoditatea eliminării deșeurilor (apa purificată obținută la ieșire poate fi folosită pentru udarea plantelor sau a altor nevoi).
 4. Ușurință de întreținere care nu necesită lucrători externi.

Nămolurile care se acumulează în partea de jos a bazinului de canalizare Topas pot fi utilizate ca îngrășământ organic.

Pe lângă avantajele funcționale, dispozitivele din această clasă își depășesc omologii într-o serie de parametri tehnici. Acestea includ următoarele caracteristici de proiectare:

 1. Capacul fosei septice este situat chiar deasupra nivelului solului, ceea ce facilitează foarte mult accesul în spațiile sale interne.
 2. Greutatea structurii crește semnificativ din cauza acumulării deșeurilor de prelucrare.
 3. Datorită acestui lucru, instalațiile industriale Topas sunt fixate în mod sigur în sol..
 4. Construcția robustă asigură o izolare termică excelentă.
 5. Descărcarea apei tratate se efectuează în sistem prin gravitație.
 6. În acest caz, nevoia de echipamente suplimentare de pompare dispare..

Printre dezavantajele semnificative ale foselor septice Topas se află dependența sa de alimentare, precum și costul relativ ridicat. Înainte de achiziționarea acestuia, trebuie să se țină seama de dezavantajele indicate ale sistemului de tratament..

topas de instalare a foselor septicePentru a face acest lucru, ar trebui să vă faceți griji în prealabil cu privire la prezența unei conexiuni electrice în apropiere. Dacă este necesar, un cablu de extensie de lungimea necesară este înaintat de la cea mai apropiată ieșire a gospodăriei către fosa septică.

Principiul de funcționare

topas de fosa septică în funcțiune

Pentru a înțelege principiul de funcționare al Topas, este suficient să știți că în această instalație se realizează următoarea serie de operații secvențiale:

 1. În primul rând, apa contaminată cu deșeuri intră în camera de primire prin conducta de canalizare, unde particule mari se instalează la fund datorită greutății lor.
 2. Mai mult, cu ajutorul unei pompe cu jet (airlift), lichidul este mutat într-un compartiment separat cu bacterii active.
 3. Aici, descompunerea sa are loc cu curățarea simultană a contaminanților care nu au fost filtrați în soclul primitor.
 4. Nămolul este folosit ca element de filtrare, aspirând complet toată murdăria rămasă.
 5. Apoi, amestecat cu apă, intră în clarificatorul secundar, unde se instalează treptat spre fund..
 6. Din ea, apa curățată de murdărie este evacuată în exterior.

Pentru a accelera descompunerea deșeurilor lichide, aerul este pompat în compartimentul de tratare activă de compresoare speciale.

Nămolul folosit ca element de curățare este proiectat pentru o anumită perioadă de valabilitate. La sfârșitul său, vechea compoziție este eliminată din sistem și înlocuită cu una nouă.

Datorită principiului descris de funcționare a sistemului de canalizare autonom Topas, apa de la ieșirea sistemului este purificată cu 98%. Indicatorul specificat îndeplinește pe deplin standardele sanitare actuale. În total, în lucrarea unei fose septice, se pot distinge patru secțiuni de filtrare, la care fiecare procesare este realizată corespunzător scopului său. Deșeurile care intră în ele sunt curățate în mod constant, ajungând la o eliminare aproape completă.

Cum funcționează sistemul autonom de canalizare Topas

dispozitiv de fosă septică

La familiarizarea cu principiul funcționării foselor septice din această clasă, s-au remarcat componente precum o cameră de primire și un stabilizator de nămol. În plus, structura include următoarele elemente obligatorii:

 • filtru cu fracții grosiere;
 • aerator camera de primire (aerotank);
 • rezervor de sedimentare secundar (piramidă);
 • admisie de aer, set de compresoare și alte echipamente necesare.

Detalii suplimentare ale dispozitivului foselor septice Topas includ prezența unei trape și a unei capace utilizate pentru inspecția părților interioare. Un furtun de pompare a nămolului este, de asemenea, o parte obligatorie a sistemului de curățare..

Deoarece tipul stației de tratare în cauză aparține instalațiilor volatile, trebuie să fie conectat un cablu electric la acesta, care este necesar pentru a alimenta sistemul compresorului.

Caracteristici ale diferitelor modele

diferite modele de topa de fosa septicaDiferențele dintre modelele instalațiilor industriale Topa se referă în principal la indicatorul de performanță, precum și la dimensiunile acestora. Există două modele populare ale acestui sistem, produse sub mărcile Topas-5 și Topas-10.

În anumite situații, atunci când se iau în calcul modelele de fosă septică Topas, dimensiunile produselor sunt de o importanță decisivă..

Așadar, pentru căsuțele de vară de dimensiuni mici, modelul Topas-5 (cu o capacitate de cel mult un metru cub) pare să fie singura soluție posibilă.

instalarea simplă a unei fose septiceSistemul Topas-10, care este mai performant, este de obicei achiziționat de proprietarii de ferme suburbane cu o suprafață mare deservită. Gama model de produse ale acestui brand include, de asemenea, probe destinate utilizării în hotelurile din țările și satele de cabane..

Întreținerea sistemului de curățare

întreținerea fosa septică TopasTot ceea ce se referă la menținerea performanței foselor septice de acest tip ar trebui să fie acordată o atenție specială. Acesta din urmă se explică prin faptul că gradul de alfabetizare și de întreținere a sistemului de canalizare Topas poate prelungi semnificativ durata de funcționare a acestuia..

Pentru a menține fosa septică în stare bună, nu este permis să aruncați următoarele rețele și substanțe în rețeaua de canalizare:

 • resturile de legume, precum și deșeurile de construcții;
 • resturi de produse din plastic și cauciuc;
 • apa tratată cu oxidanți și substanțe care conțin clor („Alb”, „Persol”);
 • lichid folosit pentru spălarea filtrelor;
 • medicamente;
 • ciorchine de păr pentru animale de companie.

Această listă poate fi completată cu acizi, alcaline, precum și antigeluri și uleiuri auto..

Întreținerea preventivă a sistemului de curățare trebuie efectuată în mod regulat. În conformitate cu instrucțiunile atașate dispozitivului, acesta este realizat în următoarea ordine:

 • în primul rând, este verificată operabilitatea tuturor unităților funcționale ale sistemului;
 • apoi calitatea apei purificate în urma contaminării este evaluată vizual;
 • dacă este necesar, nămolul acumulat în el este îndepărtat din camera de primire (pentru aceasta, se folosește un elevator de aer sau o pompă specială de scurgere);
 • în cazul uzurii severe a diafragmei compresorului, acesta este înlocuit cu un produs nou;
 • în stadiul final de lucru, recipientul pentru colectarea particulelor solide este curățat.

Toate aceste operații sunt recomandate să fie efectuate de cel puțin 3-4 ori pe sezon.

Este necesar să eliminați și să curățați elementele de filtrare conform instrucțiunilor din fiecare lună, iar elementele de aerare trebuie să fie înlocuite o dată la 12 ani. Un set de măsuri pentru îngrijire bazine septice Topas include, de asemenea, activități obligatorii, cum ar fi apelarea camionului de canalizare. Dacă doriți să economisiți bani pe curățarea rezervoarelor de sedimentare, operația de îndepărtare a nămolului și a deșeurilor solide se poate efectua independent.

În concluzie, remarcăm că majoritatea proprietarilor gospodăriilor private care utilizează constant sistemul de canalizare autonom Topas sunt foarte mulțumiți de calitatea acestuia. În opinia lor, acest tip de stație de epurare (în ciuda costurilor relativ ridicate) garantează funcționarea neîntreruptă pe întreaga perioadă de operare..

Sistem de canalizare autonom Topas-5 în funcțiune - video


Opinii: 88
    

De asemenea, vă recomandăm