» » Soiuri de prune chinezești pentru livezile rusești

Soiuri de prune chinezești pentru livezile rusești

Prună chinezească în grădinile ruseștiÎn grădinile Regatului Mijlociu, saiba sau pruna chineză a fost cultivată în secolul al XIII-lea. Multă vreme, cultura și-a dovedit nepretenția, duritatea excelentă și iar productivitatea. Pentru diferite regiuni ale imperiului, soiurile de rasă chineză s-au adaptat la condițiile regiunilor muntoase din nord și la subtropicele sudului..

În provinciile calde, copacii cresc până la 8-12 metri, iar fructele prunului chinezesc pot ajunge la 80-100 de grame. În nord, în Manchuria, s-a format propria comunitate de soiuri. Pruna Ussuri nu poate fi numită fructe mari, dar nu este atât de înaltă și tolerează iernile înghețate fără pierderi..

Datorită capacității culturii de a se întrepătrunde cu alte soiuri, plantele au atras atenția crescătorilor. Astăzi, hibrizi și soiuri au fost obținute pe baza subspeciilor americane și europene, a prunului de cireș și a altor tipuri de fructe de piatră.

Analizând cum înflorește pruna, nu se poate observa efectul său decorativ. Deoarece mugurii care se deschid masiv sunt colectați în inflorescențe mici, copacii apar complet albi sau roz în primăvară. Prunele de maturare se așază la fel de dens pe ramuri, care, în funcție de soi, pot fi galben, roșu sau violet profund.

Prune frumusețe manchuriană

prune frumusețe manchurianăÎn prima jumătate a secolului trecut, răsadurile acestui soi au fost aduse în Orientul îndepărtat sovietic. Copacii din Manchuria, combinând proprietățile prunelor chinezești și Ussuri, s-au dovedit bine. Au prezentat duritate moderată de iarnă, toleranță excelentă la secetă și palatabilitate decentă..

Începând cu anul 1947, pruna a fost recomandată pentru gospodăriile private din Orientul Îndepărtat și până în regiunea Siberiei de Vest. Și astăzi, prunii de frumusețe pitici din Manchurian se află în grădini din toată țara, inclusiv în partea sa europeană..

Plantele cu tulpină mică și coroană densă care necesită tăiere regulată intră în sezonul fructării deja în al treilea an după plantare. Înainte să apară frunze netede de culoare verde închis pe ramuri, flori mici și albe se deschid pe ramurile buchetului.

Recoltarea se realizează în ultimele zile ale lunii august sau la începutul lunii septembrie. Fructele acestui soi de prune chinezesc au o formă rotunjită, fără cusătură vizibilă și cântăresc aproximativ 15 grame. Până la maturare, pielea de chihlimbar este acoperită cu un fard gros de culoarea crem și o floare cenușie cenușie. Soiul este apreciat ca universal, ceea ce confirmă gustul plăcut dulce-acru și aroma ușoară a pulpei suculente de culoare galben-verzuie.

Când crești prune, frumusețea manciuriană, trebuie să ții cont că soiul este auto-fertil și are nevoie de copaci polenizați pentru o recoltă decentă în apropiere.

Primăvara, există riscul apariției cariilor de primăvară pe trunchi. Pentru ca copacii mici să nu înghețe și să poată rădăcina în regiunile nordice, este de preferat plantarea prunelor primăvara.

Prună Alyonushka

soi de prune AlyonushkaAceastă varietate cu fructe roșii, destinată Regiunii Pământului Negru Central și a mai multor regiuni sudice, este obținută prin traversarea bila de roșu a prunei.

Copacii de până la 2,5 metri înălțime sunt mult mai scurti decât strămoșii lor din China, dar nu sunt la fel de groși ca și rudele lor Ussuri. Deschiderea mugurilor albi, colectați în inflorescențe triple, precede apariția frunzișului verde deschis și cade în primele zile ale lunii mai. Frunzele alungite, obovate, cu o suprafață netedă, fără luciu, se desfășoară în stadiul formării ovarelor.

Soiul de prune Alyonushka este recunoscut ca unul de masă. Fructele, rotunde cu pielea roșie închisă, ating 35 de grame și sunt gata pentru recoltare la mijlocul lunii august. Pulpa portocalie are o textură densă medie, conținut ridicat de sucuri și aromă ușoară. Gustul este dulce și acru, plăcut. Dacă vara este caldă și însorită și îngrijirea prunului oferă copacului tot ce are nevoie, gustul fructului se va îmbunătăți vizibil. În lipsa soarelui, pulpa unui soi timpuriu nu câștigă suficient zahăr și pare apă.

Ca și alte soiuri, această prună chineză începe să dea roade foarte devreme. Primele ovare pe un copac se formează în al treilea an de viață, însă, fără ca polenizatorii să înflorească în același timp, este imposibil să aștepți recolta.

Self-sterilitatea nu este singurul dezavantaj. Alyonushka din toate prunele din această subspecie este mai des afectată și mai abundentă de afide.

Pruna timpuriu

prune grad de creștere rapidăO varietate timpurie în scop de desert este rezultatul traversării prunei Klaymax de origine americană și a selecției interne Ussuriyskaya roșu. Copac matur pruna timpuriu are o înălțime medie și o coroană care nu este predispusă la densitate excesivă. Primăvara, în a doua săptămână a lunii mai, începe floarea. Ovarele sunt formate pe crenguțele buchetului. Împreună cu ele apar frunze alungite, fără scame.

În prima jumătate a lunii august, fructele se coacă cu pielea rotundă, galbenă și fard roșu aprins. Dacă prunele dens strecurate cu o greutate de aproximativ 25-30 grame cad la soare, culoarea roz-roșie devine predominantă în culoarea lor. Pulpa sub pielea subțire este de culoare galbenă și de consistență medie, densă, suculentă. Soiul de prune chinezesc are un set rapid de zahăr și o aromă luminoasă de fructe..

Prunele delicioase nu sunt foarte bine depozitate și transportate, dar sunt excelente proaspete. Din păcate, acest soi nu necesită numai polenizare încrucișată, dar și neplăcut în mod neregulat cu randamente. Dar deja în al treilea an, răsadurile încep să dea roade și nu îmbătrânesc mai mult de 20 de ani..

Pruna fructificată timpuriu tolerează bine iernile de pe banda de mijloc, nu se teme de secetă și pentru multe soiuri, împreună cu prunul de vișin hibrid, este cel mai bun polenizator.

Testamentul prunului

Prune frumusețe manchurianăTestament de grad - material excelent pentru crescători. Pe baza sa, multe soiuri au fost obținute pentru cultivare în Rusia. În 2004, prunul Zavet a fost inclus în Registrul de stat, care are aceeași origine și este recomandat pentru regiunile din regiunea Volga-Vyatka..

Copacii de până la 4 metri înălțime înfloresc pentru prima dată la vârsta de patru ani, apoi dau anual recoltele abundente timp de 30 de ani. Cu toate acestea, pentru a realiza acest lucru, prunele de întinerire trebuie să fie incluse în îngrijirea prunelor și soiurile polenizate sunt plantate în apropiere. Cultura este rezistentă la boli, dar necesită protecție împotriva dăunătorilor.

Înflorirea târzie, începând cu ultima decadă a lunii mai, are loc nu numai pe buchet, ci și pe lăstarii de creștere. Alături de ovare, apar frunze netede de culoare verde închis caracteristice prunului chinezesc. Maturizarea fructelor galbene rotunjite care cântăresc până la 30 de grame începe la sfârșitul lunii august. Soarele care cade pe prune colorează pielea în tonuri de roz și de carmin, vizibil în mod clar sub o acoperire ușoară ceroasă. Pulpa densă suculentă are o culoare galbenă și până la recoltare capătă un gust armonios dulce și acru.

Pavele cu prune aromate pot fi depozitate și transportate, consumate în stare proaspătă și folosite pentru fabricarea produselor de patiserie sau a produselor de patiserie.

Prun Sissy

prune NezhenkaO varietate în scop de masă, încântătoare cu fructe suculente roșii, obținută ca urmare a încrucișării soiului chinez și a prunei Skoroplodnaya.

Spre deosebire de alte prune chinezești, Sissy nu începe să fructeze până în al cincilea an și este parțial auto-fertilă..

Mugurii albi, colectați în inflorescențe din 5 bucăți, sunt înmulțiți dens cu ramuri de buchet. Înflorirea are loc la jumătatea lunii mai, iar maturarea fructelor începe în a treia săptămână a lunii august. Prunele aproape rotunde ale Sissy sunt acoperite cu o piele subțire roșie, sub care se află o pulpă galbenă fragedă, topită. Chiar și fructele complet coapte nu se crăpa, ceea ce le face mai ușor de transportat și îmbunătățește calitatea recoltării. Prunele care cântăresc 25-35 de grame sunt bune proaspete și pentru a face compoturi și gem.

Avantajul acestei varietăți de prune chineze este rezistența ridicată la iarnă a lăstarilor. Dacă înghețurile afectează copacul, atunci mugurii de flori și creștere suferă..

Soi de prune Bilă roșie

bila roșie de pruneFiecare grădinar dorește ca fructele de pe prună să fie nu numai gustoase, ci și frumoase și mari. Soi de prune Bilă roșie - exact ceea ce ai nevoie.

Copacii de 2–3 metri înălțime intră în fructificare foarte devreme. Răsadurile înfloresc și formează primele ovare în al doilea sau al treilea an, iar în fiecare an oferă rezidentului de vară o recoltă bună de fructe rotunjite rotunjite, care cântărește între 30 și 40 de grame. Prunele atrăgătoare, cu o acoperire ceroasă și pulpa galbenă, incredibil de suculentă, au un scop de masă, pot fi transportate și depozitate pentru o perioadă scurtă de timp.

Printre soiurile timpurii, alături de aceasta, este de remarcat prunul Golden Ball, care se deosebește de omologul său fructat roșu în copaci cu răspândire mai înaltă și o culoare galben-chihlimbar strălucitoare a fructelor rotunde. Greutatea prunelor ajunge și la 40 de grame, dar odată cu fructificarea în masă, o parte din ovar se poate crăpa, iar fructele rămase devin mai mici. Recoltarea se face la mijlocul lunii august. Pe banda de mijloc există un risc ridicat de înghețare a lăstarilor și mugurilor tineri.

Video despre alegerea prunelor pentru grădină


Opinii: 83