» » Varza romanesco - descriere și reguli pentru cultivarea unei legume `coral` cu gust cremos

Varza romanesco - descriere și reguli pentru cultivarea unei legume `coral` cu gust cremos

Varza Romanesco este un hibrid neobișnuit obținut prin încrucișarea broccoli și conopidă. A apărut nu cu mult timp în urmă - în anii 90 ai secolului trecut. De ceva vreme era cunoscută doar în cercurile înguste, dar astăzi poate fi văzută din ce în ce mai mult pe rafturile supermarketurilor și în parcele de grădină. Munca crescătorilor italieni a depășit toate așteptările. Rezultatul este o legumă frumoasă și sănătoasă, care va ocupa un loc special pe masa ta..

Ultimul nume reflectă bine aspectul - varza arată ca o coajă neobișnuită care a fost luată din adâncurile mării. Inflorescențe galben-verzi, răsucite într-o spirală, colectate în piramidele.

Arata foarte bine. Această varză va deveni un decor unic pentru paturile de grădină, containere și paturi de flori. Da exact. Mulți plantează o legumă de peste mări înconjurată de flori și sfârșesc cu o compoziție de peisaj magnific, din care este dificil să privești departe..

Romanesco este o plantă anuală cu muguri îngrijite piramidale și frunze dense de culoare verde închis. Sub rezerva normelor tehnologiei agricole, un oaspete exotic atinge o înălțime de 1 metru, iar masa „capetelor” este de 0,5 kg sau mai mult. Dar principalul avantaj al varzei nu este coaja exterioară, ci conținutul interior..

Caracteristici benefice

Varza Romanesco conține multe vitamine și minerale. Compoziția include caroten, antioxidanți, fibre alimentare, acid folic, vitamine A, C, PP, fier, calciu, fosfor, seleniu rar și fluor. Curăță corpul de toxine, restabilește sistemul digestiv, întărește gingiile, dinții și țesutul cartilajelor, îmbunătățește nivelul hormonal.

Acest produs cu calorii scăzute este recomandat tuturor celor care doresc să păstreze tinerețea și frumusețea. Cei care doresc să slăbească fără a dăuna sănătății le vor plăcea. Varza are un gust delicios de nuci cremoase, fără amărăciune și înțepenire inerente altor soiuri. Copiii îl mănâncă cu plăcere. Scopul este universal. Ideal pentru supe, omlete, tocanite de legume, salate.

Caracteristici în creștere

Cultivarea varza Romanesco nu poate fi numită o chestiune simplă - cultura este capricioasă. Cu toate acestea, dacă aveți o dorință mare și anumite cunoștințe, plantarea și creșterea de varză de corali nu va fi dificilă..

Alegerea unui loc potrivit

Romanesco adora lumina soarelui - alege zonele bine luminate pentru plantare. Solul trebuie să fie ușor, umed, hrănitor. Reacția este neutră sau ușor alcalină. Solul acru are nevoie de liming. Cei mai buni predecesori sunt roșiile, castraveții, cartofii. Nu plantați varză în care au crescut recent salată, napi, rutabaga, ridiche.

Sa trecem la treaba

Varza romană este cultivată prin semințe și prin răsaduri. În regiunile sudice sunt plantate cu semințe, în rest - metoda răsadului. Semințele sunt semănate în luna mai într-o gaură umedă până la adâncimea de 1,5-2 cm. Semințele sunt plantate pe răsaduri la mijlocul lunii aprilie. Până când apar varza, temperatura este menținută la +20 de grade. La 3 săptămâni de la germinare, temperatura din timpul zilei este scăzută la +10 grade, temperatura pe timp de noapte - la +8. Plantările tinere trebuie udate regulat, pentru a împiedica uscarea solului. Merită să plantezi răsaduri pentru reședință permanentă când a trecut amenințarea de îngheț.

Nuanțe importante

Înainte de plantare, urmați prognoza meteo - plantați în momentul în care aerul se încălzește până la +17 grade. De aceea, momentul plantării în diferite regiuni va diferi semnificativ. Dacă termometrul prezintă urme mari, capetele nu vor fi legate. Iluminatul este, de asemenea, important. Lipsa de soare (mai puțin de 10 ore pe zi) duce la întinderea varză - își pierde forma și își schimbă culoarea.

Un alt punct important este fertilizarea și, în special, sincronizarea. Prima dată se hrănesc la 7 zile după transplantarea răsadurilor în pământ neprotejat.

Se introduce o soluție apoasă de mulleină, la care se adaugă 1 lingură de minerale. A doua fertilizare se aplică la 14 zile de la prima aplicare. Se utilizează azotat de amoniu (30 g), superfosfat (40 g), clor de potasiu (2 g) și acid boric (2 g). A treia oară este hrănită în timpul instalării inflorescențelor. La 0,5 litri de mulleină, diluată într-o găleată de apă, adăugați 30 de grame fiecare. nitrat de amoniu, superfosfat și clorură de potasiu.

În lipsa unei mulleine, aceasta este înlocuită cu o infuzie de buruieni. A doua oară puteți hrăni cu un amestec de compuși gata pregătiți (5 granule de Ecoberin, HB-101, Grădină sănătoasă, 2 linguri de săpun verde și o jumătate de pahar de Gumi).

Cum să-i pese?

Grija pentru varza Romanesco este, în principiu, simplă. Urmați reguli simple și nu veți avea probleme cu obținerea unei recolte bune.

  • Apă des și abundent, dar asigurați-vă că apa nu stagnează;
  • pentru a păstra umezeala pământului - mulci;
  • inspectați constant plantele pentru dăunători. Dacă găsiți vreunul, utilizați medicamente speciale. Pentru a preveni înmulțirea oaspeților neinvitați, plantați gălbenele, țelină, gălbenele, mentă, usturoi în apropiere;
  • agitați paturile și scăpați de buruieni;
  • aplicați îngrășăminte în timp util (după cum sa menționat deja, de trei ori pe sezon).

Recoltarea începe în octombrie, când se formează capete dense. Nu merită să trageți odată cu recoltarea inflorescențelor - varza își va pierde gustul delicat și suculența. Mai bine să aduni dimineața. Proaspăt, este păstrat pentru o perioadă scurtă de timp - aproximativ o săptămână. Dacă doriți să păstrați toată utilitatea unei legume exotice, păstrați-o sau înghețați-o.

Recenzie video a varza Romanesco


Opinii: 103