» » Cum se face o poartă automată cu propriile mâini

Cum se face o poartă automată cu propriile mâini

Porțile automate ca element al unei clădiri de gard sau garaj sunt un design modern și funcțional care poate facilita foarte mult viața proprietarilor unei căsuțe sau a unei case de țară.

Tipuri de porti automate

Conform principiului funcționării mecanismului, mecanismele automate ale porților sunt împărțite în:

 • leagăn-
 • cameri-
 • garaj.

Să luăm în considerare mai detaliat fiecare dintre tipurile de mai sus..

Porti batante

Porțile batante sunt poate versiunea clasică. Ele constau din două frunze, care sunt atașate pe două balamale de tip pivot la o bază verticală, care este de obicei un cadru metalic. La rândul său, acesta trebuie să fie bine fixat în locul instalării sale..

Important! Indiferent dacă aceste uși sunt deschise manual sau automat, acestea necesită spațiu liber în fața ușilor pentru deschiderea nestingherită a acestora.

Porți culisante

Porțile glisante cu role constau de obicei dintr-o singură frunză. Greutatea acestui design este distribuită pe rulmenții. În plus, pentru a face porțile culisante mai rezistente la rafale puternice de vânt sau alte influențe de mediu, sunt montate ghiduri suplimentare pe ele..

Porți culisante

Porți culisante

Designul unor astfel de porți este destul de simplu și cel mai adesea ușor de realizat de meșteri populari. Cu toate acestea, astfel de mecanisme, în special artizanale, pot fi dificil de utilizat și de întreținut..

Uși de garaj

Porțile de tip rulou sunt de obicei numite uși de garaj, deoarece organizarea intrărilor în garaje și pe teritoriul parcării acoperite prin intermediul unor astfel de structuri este zona principală a aplicării lor.

Ușile de garaj cu obloanele cu role sunt un set de șipci cretate din metal-plastic și legate prin intermediul unei încuietori mobile. Aceste șipci sunt așezate în caneluri care se extind de la podea în sus cu o îndoire la tavan, formând o structură integrală a porții în cauză.

Mișcându-se în canelurile sale, astfel de porți se îndoaie la articulațiile șinelor, depășind astfel un unghi drept sub tavan. Astfel, ușile garajului efectuează un proces complex de ridicare și întoarcere, eliberând intrarea în garaj. Structurile luate în considerare sunt foarte complexe atât în ​​instalare, cât și în funcționare..

Uși de garaj cu rolă

Uși de garaj cu rolă

Porți automate DIY

Pentru a implementa proiectul de asamblare și instalare a ușilor automate cu propriile mâini, ar trebui, în primul rând, să înțelegeți principiul funcționării fiecăruia dintre mecanisme. Întrucât implementarea unui proiect de automatizare a porților de garaj și glisante este destul de problematică, vom lăsa aceste întrebări specialiștilor cu experiență și vom lua în considerare principiul organizării deschiderii automate a porților batante.

Principiul funcționării porților batante cu o acționare electrică

Automatizarea porților batante este un set de două motoare (acționări electrice) și un sistem pentru urmărirea poziției frunzelor porții și a secvenței închiderii și deschiderii acestora. Schița pe care este montată canelura de profil montată la suprafață trebuie să-și înceapă mișcarea mai devreme decât cealaltă canelă în timpul procesului de deschidere. Când acestea sunt închise, secvența de mișcare a clapelor trebuie inversată - cea pe care există un profil de canelură este închisă ultima. Mișcarea, adică funcționarea motoarelor, trebuie să se oprească în pozițiile extreme ale porților batante.

Atunci când intenționați să organizați deschiderea automată a porților batante cu propriile mâini, rețineți că puterea de antrenare necesară pentru a activa această schemă depinde direct de greutatea structurii carcasei.

Important! Cu cât poarta este mai grea, cu atât trebuie să fie instalate motorul și cutia de viteze mai puternică. În plus, este necesar să se țină seama de aria u200b u200b web și de efectul asupra acesteia asupra mișcării maselor de aer (rafale de vânt) - în unele cazuri, aceasta poate adăuga o sarcină suplimentară semnificativă pe mecanismul de antrenare.

Porti batante automate

Porti batante automate

Unitate automată pentru porți batante

Instalarea acționării automate în sine ar trebui să înceapă după instalarea ușii în sine. Mecanismul său poate fi atât liniar cât și pârghie. Primul este un angrenaj cu vierme sau cu șurub, care funcționează modificând lungimea tijei. Principiul funcționării structurilor pârghiei este similar cu mișcările unei mâini umane - includ o pereche de pârghii conectate de o balama mobilă.

Mecanismele liniare sunt mai utilizate - pot fi instalate pe porți ale căror uși se deschid în orice direcție. În plus, astfel de modele sunt mai moderne și estetice..

Important! Dacă este necesară instalarea de sisteme liniare pe fundații din piatră și cărămidă, atunci nișele cu ipoteci pentru mecanisme de fixare sunt organizate în zidăria din urmă.

O structură liniară pentru deschiderea porților basculante cu o greutate de până la 100 kg poate fi realizată dintr-o pereche de actuatoare de la televizoare prin satelit. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să atașați paranteze la stâlpi și frunze de ușă pentru fixarea acestor elemente. Este recomandabil să alegeți pentru aceste actuatoare cu o cursă de peste 350 de milimetri..

Servomotor liniar automat pentru porți batante

Servomotor liniar automat pentru porți batante

Unitatea de acțiune pentru structuri de poartă mai masive se poate face și manual. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de:

 • 2 mufe cu șuruburi ale mașinii "VAZ"-
 • 2 mecanisme de ștergătoare auto (ștergătoare)-
 • bucăți de profil de țeavă și tijă metalică-
 • tablă de oțel grosime de 4 mm-
 • elemente de fixare filetate (știfturi sau șuruburi) cu un diametru de 6 milimetri și o lungime de 10 milimetri.

În plus, pentru a implementa proiectul planificat, veți avea nevoie, de asemenea, de un polizor unghiular (râșniță), un burghiu electric și un invertor de sudură..

Procesul de asamblare pentru unitatea de mai sus este următorul.

 1. Scoateți capacul de protecție, mânerul și angrenajele din cric. Folosind inele de spălare și șaibele, montați un dispozitiv de fixare care va împiedica jocul longitudinal al mecanismului cu șurub.
 2. Demontați platforma de susținere a cricului cu o râșniță.
 3. Demontați mecanismul ștergătorului îndepărtând motorul electric și cutia de viteze din acesta.
 4. Realizați un element de cuplare de conectare dintr-o secțiune de țeavă cu o secțiune de 20x20 centimetri și o lungime de aproximativ 6-8 centimetri, atașați-l la șurubul dispozitivului de ridicare.
 5. Organizați găurile într-o bară metalică pătrată cu o secțiune de 18x18 milimetri, tăind un fir în interiorul acestuia pentru arborele cutiei de viteze.
 6. Fixați omologul manșonului de conectare la motorul de curățare a sticlei.
 7. Se sudează o placă de oțel de 80x80 mm în partea superioară a cricului (pentru fixarea unui motor electric).
 8. Găsește o serie de găuri în colțurile plăcii, ale căror dimensiuni trebuie să corespundă dimensiunilor carcasei cutiei de viteze.
 9. Asamblați mecanismul împreună cu ajutorul unor știfturi (șuruburi) și piulițe.

Pentru a conecta unitatea electrică asamblată la o rețea electrică de uz casnic cu o tensiune de 220 volți, este necesar să utilizați un transformator cu un redresor pentru 12 volți. Pentru a opri mecanismul în pozițiile extreme ale ușilor, este necesar să se prevadă includerea întrerupătorilor de limită în circuit.

Schema de instalare a automatizării

Schema de instalare a automatizării

Pentru a monta dispozitivul de deplasare pe locul indicat, prin sudare trebuie fixate paranteze în formă de U pe frunzele și stâlpii porții, care pot asigura o conexiune mobilă.

Cea mai bună opțiune pentru echiparea axului de rotație ar fi utilizarea șuruburilor întărite cu diametrul de 8-10 mm..

Sfaturi utile

În sfârșit, aș dori să citez o serie de recomandări pe care instalatorii le folosesc în practica lor:

 • mecanismul este montat electric și cu o pârghie în jos, de-a lungul marginii superioare a pânzei-
 • mai întâi, dispozitivul este montat pe stâlpi, apoi pe uși-
 • La finalizarea instalării mecanismului, deschideți poarta manual și reglați funcționarea întrerupătorilor de limită-
 • alimentarea trebuie conectată atunci când unitatea este blocată-
 • pentru a evita defecțiunea acționării electrice când obloanele sunt blocate, în circuitul electric trebuie să fie prevăzut un dispozitiv de curent rezidual-
 • o lampă de semnal este montată într-un loc vizibil pentru consumator, care ar trebui să strălucească la furnizarea de electricitate la motoarele mecanismului.
 • mecanismul trebuie protejat de influențele externe printr-o carcasă specială.


Opinii: 89