» » Cum se transplantează corect un decembrist acasă

Cum se transplantează corect un decembrist acasă

Zygocactusul Schlumberger este o floare de interior originală, mai cunoscută sub numele de arbore Decembrist sau Crăciun, este un reprezentant al cactusului forestier, care acasă se bucură de înflorirea abundentă și lungă în timpul iernii. Cu toate acestea, cheia unei frumoase plante cu flori este un transplant competent și la timp. Pentru ce este vorba și cum să o conduciți corect, să luăm în considerare.

Pentru ce este un transplant?

Decembrist aparține plantelor extrem de ramificate care au nevoie de transplant regulat.. Necesitatea unor astfel de proceduri este determinată de mai mulți factori:

 1. Plantarea unei flori după cumpărarea ei. Experții recomandă ca copiile achiziționate să fie transplantate imediat într-un recipient nou cu un nou substrat. Acest lucru este valabil mai ales pentru culturile care sunt situate în magazinele de flori din solul de turbă, improprii pentru cultivarea permanentă în casă. Dacă ignorați procesul de transplant, atunci planta va începe să se epuizeze și în curând poate muri complet..
 2. Prezența rădăcinilor care ies din orificiile de scurgere. Aruncarea rădăcinilor din ghiveci indică faptul că planta a umplut complet recipientul vechi și este timpul să-l schimbi în altul cu un diametru mare.

Un copac de Crăciun vechi de peste trei ani este transplantat regulat la fiecare 3-4 ani, folosindu-se un recipient cu diametrul de 2 cm mai mare pentru transplant decât cel precedent. O plantă tânără are nevoie de replantare în fiecare an.

Zygocactus este recomandat să fie transplantat într-un nou recipient la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie, când a înflorit complet. În acest moment, planta începe să își construiască intens masa verde, iar astfel de proceduri vor fi ușor tolerate de acestea. În timpul verii, floarea va putea forma noi segmente de frunze și se va pregăti cu succes pentru înflorirea iernii.

Știați? Un număr mare de semne sunt asociate Decembristului, principalul dintre acestea fiind înflorirea la timp - dacă înflorește în decembrie, înseamnă că anul viitor va fi fericit și de succes, prosperitatea va veni în familie, necazurile și necazurile vor dispărea..

Cum să transplantați corect un Decembrist într-un alt vas

Tehnologia de transplantare a unui Decembrist într-un nou vas nu este cu mult diferită de transplantul clasic, deși are unele caracteristici.

Când poți transplanta

Așa cum am menționat mai sus, transplantarea unei flori de Crăciun este necesară în două cazuri principale: după cumpărarea de la un magazin de flori și dacă există lăstari rădăcina care ies din găurile de scurgere. În cazuri rare, poate fi nevoie de un transplant urgent din cauza dezvoltării unei afecțiuni.Se recomandă începerea activităților de transplant imediat după înflorirea culturii - în ultimele săptămâni ale lunii februarie sau la începutul lunii martie. În acest moment, substratul în ghiveci este epuizat și va fi util să îl înlocuiți cu unul proaspăt. Experții nu sfătuiesc să tulburăm cultura în alte luni, deoarece un transplant de Decembrist în toamnă sau vară poate provoca căderea frunzelor și absența completă a înfloririi în decembrie.

Care oală

Atunci când alegeți un ghiveci, este necesar să se țină seama de faptul că floarea aparține epifitelor și nu formează un sistem de rădăcini prea dens. Planta formează rădăcini superficiale care ajung foarte rar la fundul recipientului. Din acest motiv, ar trebui să alegeți un vas superficial, dar nu prea lat, care este cu doar 2-3 cm mai mare decât cel vechi. Un recipient prea larg va contribui la dezvoltarea intensivă a lăstarilor rădăcinilor și la inhibarea procesului de formare a mugurilor.

Important! Un transplant pentru o plantă este mult stres, de aceea, imediat după finalizarea acesteia, trebuie să organizeze condiții confortabile..

Soluția optimă va fi recipientele din:

 • ceramica sau lut;
 • sticlă;
 • lemn;
 • plastic.
Deși materialul oalei nu are o importanță fundamentală în plantarea unui pom de Crăciun. Însă prezența mai multor găuri de drenare este o condiție prealabilă.

Selectarea și prepararea solului

Rozhdestvennik este un reprezentant al plantelor epifite cu rădăcini superficiale, al căror habitat natural este tropicul. Acesta este motivul pentru care este selectat un substrat ușor, liber, cu un nivel de aciditate de pH de la 6,5 ​​la 7,0 și un conținut crescut de nutrienți..

Aflați mai multe, cum să plantați și să îngrijiți corespunzător un Decembrist acasă.

Puteți achiziționa un sol special pentru plantarea unei flori destinate cactusilor sau puteți pregăti singur un amestec de sol acasă de la:

 • teren cu frunze - 6 părți;
 • sol de gazon - 1 parte;
 • humus - 4 părți;
 • turbă - 2 părți;
 • nisip de râu - 2 părți;
 • cărbune zdrobit - 10%;
 • cărămidă spartă sau argilă extinsă la sol - 10%.
Sursa de nutrienți din acest substrat este pământul sărat și frunze. Cărbunele este folosit pentru dezinfectarea amestecului, iar argila expandată sau cărămida este folosită pentru a crea drenaj și o bună permeabilitate la aer..

Important! Proprietățile esențiale ale solului de calitate pentru zygocactus sunt slăbiciunea și o bună permeabilitate la aer..

Solul de casa are nevoie de sterilizare, ceea ce se poate face cu câteva metode simple:

 • încălziți pământul timp de 15-20 de minute la cuptor la o temperatură de + 180 ° С;
 • se varsă substratul cu o soluție nu foarte concentrată de permanganat de potasiu și se usucă bine;
 • aranjați solul pentru o zi la congelator.

Drenaj

Organizarea unui strat de drenaj de înaltă calitate la plantarea unei plante este o condiție prealabilă. Drenajul trebuie să preia 1/3 din întregul volum al vasului. Este recomandat să folosiți așchii de cărămidă, argilă extinsă mică, pietricele de râu, pietre zdrobite etc. ca material pentru crearea unui strat de drenaj..Dacă se folosesc materiale din stradă, atunci trebuie calcinate timp de câteva minute în cuptor pentru a distruge agenții cauzali ai diferitelor afecțiuni. Prezența unui strat de drenaj va împiedica stagnarea apei în ghiveci, va crește permeabilitatea la aer a solului și, astfel, va proteja sistemul de rădăcină al florii de descompunere..

Instrumente pentru lucru

În procesul de transplantare a unui Decembrist, veți avea nevoie de următoarele instrumente și materiale:

 • cuțit ascuțit;
 • mai multe ziare vechi;
 • capacitatea de transplant;
 • mănuși de cauciuc pentru protecția mâinilor.
Toate instrumentele trebuie dezinfectate complet.

Important! În toamnă, înainte de înflorire, experții recomandă tratarea plantei cu o soluție de fungicide pentru a o proteja de efectele negative ale ciupercilor și paraziților..

Procesul pas cu pas

Activitățile de transplant de Zygocactus nu sunt deosebit de dificile, dar necesită acuratețe și scrupulozitate.

Procesul constă în următorii pași simpli:

 1. Un strat de drenare este turnat într-un recipient pregătit anterior, care constituie 1/3 din întregul spațiu al vasului.
 2. Pe deasupra stratului de drenare, se toarnă un nivel cu un înălțime de cel puțin 1 cm, nivelat.
 3. Întindeți ziarul pe podea în mai multe straturi.
 4. Din vasul vechi, desfaceți superficial solul din jurul marginilor cu un cuțit, cu grijă, folosind metoda de transfer, scoateți planta, așezați-o pe ziare.
 5. Sistemul de rădăcină este curățat de substratul vechi, îndepărtând doar solul care este ușor de separat.
 6. Efectuați o inspecție vizuală a proceselor de rădăcină, dacă este necesar, scăpați de rădăcinile uscate, putrede, slabe sau deteriorate.
 7. Planta este plasată într-un recipient nou, presărat cu atenție cu substrat.
 8. Solul este mărunțit puțin, suprafața este umezită.
 9. După transplantare, floarea este determinată pentru un loc permanent de creștere..

Video: transplant de decembrist

Îngrijiri suplimentare

Succesul transplantului Decembrist va depinde în mare măsură de îngrijirea suplimentară a florii, care constă în respectarea regulilor importante:

 1. Locația și temperatura. Imediat după transplant, cultura are nevoie de odihnă și odihnă. În acest moment, temperatura din cameră trebuie menținută la + 13 ... + 15 ° С, apa necesară, abandonând complet hrănirea. Un regim similar trebuie observat timp de aproximativ o lună, până când floarea se adaptează complet la noile condiții. În plus, se recomandă așezarea oalei cu zygocactus în umbra parțială, unde nu există lumina directă a soarelui și ciorbele. Partea de sud sau sud-vest nu este potrivită pentru el. Cea mai bună opțiune ar fi pervazurile din est. Puteți instala instalația într-un loc bine luminat, cu lumină difuză, dar protejată de lumina directă a soarelui. În ceea ce privește parametrii de temperatură, floarea se raportează perfect la temperaturile medii ale camerei în intervalul de +18 ... + 25 ° С. În perioada de repaus înainte și după înflorire, se recomandă reducerea indicatorilor la + 12 ... + 16 ° С. Rețineți că temperatura ideală pentru un pom de Crăciun este considerată a fi de + 16 ... + 18 ° С..
 2. Udarea. Schemele de hidratare a Decembristului vor fi determinate de perioadele sezonului său de creștere. În timpul înfloririi active, planta are nevoie în special de umiditate, de aceea necesită udări dese și abundente. În acest caz, este necesar să vă asigurați că solul rămâne stabil și ușor umed. După înflorire, pomul de Crăciun este umezit în mod regulat, concentrându-se asupra stării solului - stratul superior al acestuia trebuie să se usuce cu aproximativ 2 cm..
 3. Umiditate. Zygocactus preferă umiditatea ridicată, prin urmare, atunci când aerul este uscat, trebuie să organizeze pulverizarea regulată cu apă caldă. Vara, puteți aranja un duș pentru o floare sau așezați o oală într-o tavă cu apă.
 4. Top dressing. În procesul de dezvoltare, planta are nevoie de o hrănire sistematică, care sunt perfecte pentru orice complexe minerale lichide destinate culturilor cu frunze decorative. Primăvara, îngrășămintele se aplică o dată pe lună, vara - de 2 ori pe lună. Toamna, înainte de formarea mugurilor, se recomandă oprirea alimentării.

Important! Nu umpleți vasul cu pământ până la capăt. După udare, când apa este absorbită, solul se va micșora puțin și va putea fi completat.

Răspunsuri la întrebările utilizatorului

În procesul de creștere a unui Decembrist, florarii novici se confruntă adesea cu diverse probleme asociate cu caracteristicile de transplant, reproducere și îngrijire. Pentru a evita greșelile, experții recomandă să respecte câteva reguli de bază..

Trebuie să replantez după achiziție

O plantă achiziționată de la un magazin de flori are nevoie de un transplant obligatoriu într-un nou recipient cu o înlocuire completă a substratului. Cert este că în magazinele specializate Decembrist este plantat într-un amestec de sol de turbă, care nu este potrivit pentru cultivarea constantă a unei flori acasă. Solurile depozitate sunt potrivite pentru cultivarea în seră. Dacă ignorați transplantul, atunci bradul de Crăciun va răspunde prin ofilire, vărsare de frunze și o lipsă completă de înflorire..

Este posibil să transplantăm un Decembrist înflorit

Un pom de Crăciun înflorit reacționează negativ chiar și la cele mai mici modificări ale mediului, motiv pentru care nu este recomandat să-l transplantăm în timpul înfloririi. De asemenea, experții sfătuiesc să nu perturbe planta cu câteva săptămâni înainte de înflorire, deoarece va dura timp pentru adaptarea acesteia, ceea ce va afecta negativ formarea de muguri. În caz de urgență, replantarea culturii este permisă cu 2 luni înainte de începerea fazei de înflorire.

Află mai multe despre recomandări pentru îngrijirea unei flori Decembrist acasă.

Cum să împărțiți o plantă

Împărțirea unui brad de Crăciun este destul de ușoară, chiar și o florară fără experiență se poate descurca. Se recomandă efectuarea de măsuri de separare imediat după înflorirea culturii. Pentru a face acest lucru, în momentul în care noi segmente încep să crească, deșurubați butașii în sensul acelor de ceasornic, pe care s-au format 2-3 segmente cu frunze întregi.

Trebuie menționat că astfel de butași se formează după fiecare tăiere anuală a culturilor. Pentru înrădăcinare, acestea sunt plasate în apă sau un substrat pregătit anterior și este organizat un efect de seră. După o lună, tăierea va lua rădăcină și poate fi transplantată într-un recipient separat. Este foarte important ca răsadurile să mențină temperatura la + 25 ° C și un nivel suficient de umiditate..

De ce planta nu prinde rădăcină

Motivele pentru care Decembristul după transplant nu se înrădăcinează bine sau nu se rădăcină deloc poate fi:

 • substrat selectat incorect;
 • deteriorarea proceselor radiculare în timpul transplantului;
 • umiditate ridicată a solului, apă stagnantă, în care sistemul rădăcină se descompune;
 • indicatori de temperatură prea mari în cameră;
 • sărituri ascuțite la temperatura la care planta începe să-și văruiască frunzele;
 • deficiența de nutrienți necesară pentru dezvoltarea completă a sistemului radicular;
 • stresul flori asociat cu o încălcare a condițiilor de bază de îngrijire;
 • diverse afecțiuni și paraziți care îndepărtează vitalitatea plantei;
 • schimbarea condițiilor de detenție după transplant.

Știați? În timpuri străvechi, se credea că bradul de Crăciun era înzestrat cu proprietăți unice pentru a umple inimile oamenilor strigători și cruzi cu dragoste și tandrețe. A fost special creată pentru a „topi” cea mai rece inimă.

Oferind Decembristului o îngrijire adecvată și în timp util, puteți realiza înflorire exuberantă și abundentă pe toată perioada iernii. Creșterea unei flori nu este deosebit de dificilă, cu toate acestea, pentru dezvoltarea normală a unui zigot, se recomandă să se țină seama de principalele procese ale ciclului său de viață.


Opinii: 101