» » Cum să faci gard pentru paturi cu propriile mâini

Cum să faci gard pentru paturi cu propriile mâini

Având la dispoziție chiar și un mic teren, doriți să plantați ceva pe el care să dea roade sau pur și simplu vă rog ochiul. Dar mai des, grădinarii și grădinarii nu se gândesc prea mult la designul paturilor. Acesta este motivul pentru care gardurile pentru paturi sunt confecționate din material inutilizabil și arată destul de nepretențioase. Dar, dacă doriți, chiar și cu ajutorul unui material primitiv, terenul poate fi făcut bine îngrijit și frumos.

Care sunt funcțiile gardului pentru grădină

Orice gard pentru grădină are două funcții principale: estetic și practic. La rândul său, una dintre ele poate fi distinsă:

  • Desemnare - alocarea teritoriului, accentul său pe fundalul restului site-ului. Construcția unui gard este necesară, deoarece desemnarea unei linii simple pe teren nu va avea nici un sens „închizător”.
  • Separare - vă permite să împărțiți zona în mai multe sectoare. Astfel, culturi diferite pot coexista fără a se răni reciproc..
  • Protecţie - vă permite să protejați site-ul și plantele de diverse influențe externe.
  • Proiecta - ceea ce poate fi folosit pentru confecționarea bordurilor pentru paturi (materiale de origine naturală sau artificială), vă permite să decorați estetic site-ul, combinându-l cu un singur ansamblu arhitectural cu obiecte adiacente.

Cum să protejați paturile cu plantații, alegeți materialul

Aproape orice material la îndemână este potrivit pentru crearea unui gard pentru paturi.. Arătați puțină imaginație și cu ajutorul cărămizii obișnuite sau ardezie puteți crea o compoziție unică de peisaj. Desigur, orice material are atât calități pozitive, cât și negative. Chiar și un grădinar nepregătit poate face aproape orice gard pentru paturile de grădină cu propriile sale mâini, iar acest lucru va fi discutat în continuare.

Știați?Un gard metalic adânc îngropat permite plantarea paturilor chiar și pe versanții munților.

Gard de lemn

Gardurile de grădină din lemn natural sunt mai ecologice în comparație cu materialele artificiale. În același timp, structurile din lemn sunt mai scumpe și au o durată de serviciu semnificativ mai scurtă. Contactul direct al lemnului cu apa și pământul umed are un efect distructiv asupra acestuia. Paturile din lemn sunt ușor expuse la putregaiul bacterian și infecțiile fungice. Chiar dacă reușiți să prelucrați gardul din lemn înainte de instalarea acestuia, acest lucru nu îl va putea proteja pe întreaga perioadă de funcționare..Gardul din lemn poate fi vopsit în orice culoare, ceea ce vă va permite să creați anumite compoziții de peisaj. Dacă în grădină există mai multe clădiri din lemn, atunci designul lor în același stil cu un gard din lemn va diversifica semnificativ terenul.

Știați?"Elemsept" antiseptic, care este utilizat chiar și pentru tratamentul traverse de cale ferată, va ajuta la oprirea degradării gardului de lemn..

Gard de ardezie

Acest material este meritat popular printre grădinari, datorită căruia paturile de ardezie pot fi văzute în aproape fiecare a doua grădină de legume. Pentru a face un gard, puteți utiliza bucăți de ardezie rămasă după acoperiș..

Gardurile de ardezie sunt ușor de instalat și nu se prăbușesc din cauza expunerii la apă, la temperaturi scăzute și a precipitațiilor atmosferice. Și ardezia plată și placa pentru paturi vă vor permite să aranjați frumos designul general al zonei de grădină.

Important! Azbestul conținut în ardezie poate avea un efect negativ asupra plantelor, astfel încât să verificați în mod regulat deteriorarea gardului de ardezie.

Gard metalic

Gardurile metalice sunt suficient de puternice pentru a rezista la deteriorarea mecanică. În plus, păstrează cu ușurință forma dată. Este destul de simplu să faci astfel de paturi în țară cu propriile mâini. Pentru a face acest lucru, trebuie să luați o foaie de metal și să o tăiați cu foarfece speciale pentru metal. Dacă nu aveți abilități pentru a lucra cu metal, atunci practicați mai întâi pe o foaie de metal separată.

Gardul metalic își va îndeplini funcția timp de câțiva ani. Dar, în timp, va fi influențat de inamicul teribil al metalului - rugina, care în timp va distruge complet gardul. De asemenea, un astfel de material pentru împrejmuirea paturilor are un contact constant cu apa, ceea ce agravează doar situația.Prin urmare, atunci când echipați garduri metalice, aveți grijă de protecția fiabilă a metalului. Vopsirea elementelor gardului cu un compus protector special (acid fosforic) va ajuta la încetinirea răspândirii ruginii. Una dintre calitățile negative ale unui gard metalic este capacitatea de a se încălzi foarte mult din razele soarelui..

Important!Într-o zi de vară deosebit de caldă, gardul metalic poate atinge temperaturi de 50 ° C. Prin urmare, asigurați-vă că plantele nu intră în contact cu partea din gard..

Brick finisează

Caramida - aceasta este ceea ce puteți gard gardurile din țară, care se numește „ieftin și vesel”. Caramida este materialul care poate fi găsit aproape peste tot, iar construirea unui gard din ea nu va fi dificilă nici pentru o persoană nepregătită. Nu aveți nevoie de ciment și nisip pentru a crea un gard scăzut, tot ce aveți nevoie sunt cărămizi și o lopată.

Pentru plantele cu creștere mică, se poate face un gard mic - un astfel de gard se va armoniza perfect cu plante similare. Înainte de a garda în paturile de grădină, trebuie să săpați mici tranșee în jurul perimetrului. Apoi așezați cărămizile în ele (vertical sau în unghi). În acest fel, puteți face un pat de aproape orice formă..Un gard înalt din cărămidă este puțin mai dificil de realizat, deoarece are nevoie de o fundație. Pentru a face acest lucru, pe o pernă de nisip grosimea de 20-30 de centimetri trebuie turnată o bandă de beton cu o secțiune transversală de 20 x 20 de centimetri. De asemenea, este recomandabil să consolidați banda cu o bară de oțel. Astfel, se creează o fundație de bandă cu adâncime mică, pe care sunt așezate cărămizi..

Important!Gardul din cărămidă înaltă este o clădire fundamentală care nu poate fi mutată într-o altă locație. Prin urmare, atunci când faceți un astfel de gard, decideți cu fermitate forma și locația sa..

Garduri din plastic

Astăzi, paturile din tablă de plastic sunt cea mai populară opțiune pentru amenajarea unui teren.. Panourile din plastic sunt rezistente la excesul de umiditate, nu le este frică de putregai, iar forma și dimensiunea lor nu se schimbă sub influența condițiilor meteorologice. Plasticul este ușor, ceea ce face mult mai ușor de transportat.

Nu sunt necesare instrumente speciale pentru a lucra cu acest material. Puteți utiliza, de asemenea, plastic folosit pentru a crea un gard, ceea ce reduce semnificativ costurile. Grădinarii experimentați care știu să facă garduri din plastic evidențiază singurul dezavantaj al acestui material. În timp, panourile din PVC își pierd densitatea și capătă o nuanță galbenă..

Știați?Un gard de pat de grădină echipat corespunzător va fi o barieră de netrecut pentru majoritatea buruienilor..

Cum se face un gard pentru paturile de grădină cu propriile mâini, sfaturi și trucuri

Tehnologia de creare a gardurilor pentru paturi este universală - trebuie să pregătiți solul (nivelați, marcați perimetrul paturilor), apoi aranjați materialul la alegere (ardezie, plastic etc.) în jurul marginilor. Dar pentru a face paturile potrivite cu propriile mâini, este important să respectați anumite recomandări:

  • Nu trebuie să fie înalte pentru a nu umbri plantele la începutul creșterii. Înălțimea optimă este de 10-30 centimetri.
  • Faceți-le îngrijite - subliniați dreptatea și forma paturilor.
  • Faceți-le strânse pentru a împiedica stratul fertil să se vărsă pe pistă. De asemenea, va împiedica apa să se răspândească la udarea plantelor..
  • Nu uita de estetică. Gardurile ar trebui să se încadreze laconic în compoziția peisajului general al căsuței de vară.

Alegerea a ceea ce să protejeze paturile din țară este destul de largă. Arătați puțină imaginație, chiar și plăci și cărămizi obișnuite vă vor înfrumuseța site-ul.


Opinii: 123