» » Cum să faci un gard frumos pentru un pat de flori?

Cum să faci un gard frumos pentru un pat de flori?

gard placăExistă o expresie engleză veche: „O grădină începe cu un gard”, ei bine, asta are sens. Și același lucru se poate spune pe deplin despre paturile de flori, ale căror margini acționează ca granițe între plantații și cărări, peluze și alte elemente ale peisajului din grădină: sculpturi, fântâni, iazuri decorative sau paturi de flori învecinate.

Gardurile pentru paturile de flori au un rol complex și important:

 • Paturile de flori mărginite arată mai bine și ordonat;
 • Cu ajutorul gardurilor, puteți obține unitatea de stil pe tot site-ul;
 • Gardurile decorative pentru paturile de flori împiedică plantările de la o creștere necontrolată;
 • Ele ajută la împărțirea teritoriului în zone;
 • Protejați plantațiile împotriva pagubelor accidentale de către animale de companie și persoane;
 • Este mult mai ușor să îngrijești un pat de flori împrejmuit: buruieni, slăbiți și apă.

Și nu contează când sunt făcute gardurile pentru paturile de flori. În ciuda recomandărilor designerilor, mulți grădinari se gândesc să înceapă proiectarea unui pat de flori cu granița sa. despre instalarea gardurilor, când grădina de flori este deja spartă. Și această abordare, se pare, nu este mai rea, deoarece designul gardului se va potrivi cu siguranță stilului întregii grădini, iar contururile sale sunt deja cunoscute și testate în timp.

Designul îngrijit al paturilor de flori afectează percepția întregului spațiu din jur și dacă faceți garduri pentru paturi cu flori cu propriile mâini, întreaga grădină se va dovedi mai elegantă și mai originală.

Principalul lucru este să alegeți o opțiune care să se potrivească atât stilului, cât și bugetului. Și există o mulțime de alegeri. Astăzi, grădinarul i se oferă posibilitatea de a folosi mijloace improvizate, arătându-i imaginația și ingeniozitatea, puteți lua materiale tradiționale pentru garduri. Există, de asemenea, soluții gata, simple și eficiente.

Garduri din cărămidă pentru paturi cu flori

gard de piatrăGarduri clasice cărămidă arata strict si foarte ingrijit. Designul depinde de imaginația grădinarului și de caracteristicile site-ului. În plus față de cărămizile în sine, veți avea nevoie de mortar sau lipici pentru zidărie, material de izolare și instrumente disponibile în fiecare gospodărie. În jurul perimetrului patului de flori se face o adâncitură, se taie sulul și se scoate solul pentru a îngropa cărămida. Șanțul este compactat și căptușit cu folie, iar cărămizile sunt așezate pe el în conformitate cu schema selectată. Dacă se decide realizarea unui gard înalt, rândurile sunt fixate cu mortar.

Același principiu este folosit pentru a realiza garduri din trotuar și plăci de piatră..

Avantajele gardurilor decorative pentru paturi din cărămidă:

 • Realizate din cărămizi solide, în special colorate, marginile de garduri arată foarte atractive;
 • Sunt suficient de puternice chiar și fără a concretiza;
 • Drenarea suplimentară a solului în timpul ploilor abundente;
 • Blochează creșterea plantelor în afara patului de flori.

Totuși, astfel de garduri au și dezavantaje. Sub influența umidității și a schimbărilor de temperatură, cărămida își pierde efectul și rezistența decorativă. Se sfărâmă și devine acoperit cu mușchi și mucegai, ceea ce poate afecta și plantările culturale..

gard din cărămidă

Terasamente din beton

Tăierea din beton care separă patul de flori de pe potecă sau peluză nu poate fi desigur numită gard pentru un pat de flori, dar astăzi este tot mai mult doar astfel de garduri vizuale de paturi de flori care nu îl separă de public, ci doar îl îndepărtează. Și deși această decizie este puțin formală, granița se dovedește a fi extrem de puternică și irezistibilă pentru multe tipuri de buruieni..

Tărâmurile din beton, pe de altă parte, facilitează cosirea, iar forma curbă poate fi folosită pentru a crea cărări frumoase de grădină..

Gard pentru paturi de flori din blocuri de perete

Blocurile de beton destinate construcției pot servi drept bază pentru un gard rezistent și foarte decorativ pentru paturile cu flori. Fixați astfel de blocuri mono unul față de celălalt folosind adeziv special, iar atunci când organizați containere suplimentare pentru plantele din cavități, o plasă metalică este luată ca partea inferioară. Se adaugă scurgere la fiecare astfel de recipient improvizat, iar apoi se toarnă sol nutritiv. Înălțimea gardului blocului trebuie să aibă cel puțin două elemente în înălțime.

gard pentru un pat de flori din blocuri de perete

Garduri din piatră

Pietrele naturale de toate formele și dimensiunile pot sta la baza gardurilor originale de formă liberă, potrivite pentru proiectarea aproape în orice grădină.

gard din piatră naturală

Îngrădire bandă de gard

Acum, la vânzare, există tot felul de benzi speciale de frontieră concepute special pentru a delimita linia căii și a grădinii de flori.

Este disponibil pe rulouri de diferite lățimi și lungimi, poate fi neted și ondulat, monocolor și cu un model. În plus față de o bandă cu marginea superioară plană, există și tipuri cu un model decupat..

Este extrem de ușor să instalați un astfel de gard decorativ pentru un pat de flori. Pentru a face acest lucru, ai nevoie doar de o bandă, foarfece, o capsator pentru a fixa marginile și o lopată..

Prin analogie cu banda, aceștia acționează și atunci când instalează garduri din plastic gata făcute pentru un pat de flori, imitând un gard din pichet din lemn, culori strălucitoare sau un gard de bușteni.

gard din bandă

Alături de avantajele incontestabile ale unei astfel de soluții, structurile din plastic prezintă și dezavantaje:

 • Rezistența unui astfel de gard depinde de calitatea materialului din care este confecționat..
 • Plasticul de calitate scăzută își pierde rapid calitatea, devine plictisitor și fragil și, de asemenea, este destul de probabil, toxic.
 • Nu este o barieră pentru răspândirea buruienilor.
 • Răspândirea culturilor perene nu este prevenită.
 • Potrivit pentru plantări sezoniere anuale.
 • Are un aspect nefiresc și arată artificial.

Gard din lemn pentru un pat de flori

Lemnul este un material tradițional și este în permanență la cerere. Cea mai simplă versiune a unui astfel de gard este o structură din mai multe cleme și un cadru doborât de la bare la dimensiunea unei grădini de flori.

Un copac este opțiunea cea mai ecologică pentru un gard de grădină. Acest material nu emite toxine și nu dăunează naturii.

Există multe opțiuni pentru un gard din lemn. Acestea sunt structuri de scândură, borduri prelucrate și lăsate în jurnalele lor de formă naturală, verticale și orizontale, înalte și joase.

gard de lemn

De regulă, toate se încadrează armonios în designul grădinii, dar trebuie amintit că orice structură din lemn este susceptibilă la umiditate și dăunători. De aceea, pentru a evita putrezirea, dezvoltarea lichenilor și a viermilor de lemn pe gard, este important să se ia înainte de construcția gardului pentru a proteja copacul de aceste pericole..

gard din lemn

Wattle pentru un pat de flori

Acest tip de împrejmuire este foarte popular și, în ciuda laboriosității aparente, este suficient să o țese pur și simplu din crengute de salcie sau alte ramuri flexibile netede. Garduri de răchită înalte pentru paturi de flori, dintre care fotografiile se găsesc în rețea, sunt de asemenea utilizate cu succes pentru amenajarea creste înalte, întărirea versanților și organizarea grădinăritului vertical.

Gard de răchită

Garduri pentru paturi de flori și paturi de flori din ardezie

Gard de ardezieOrice gospodărie va găsi probabil garnituri de ardezie inutile care sunt adesea rămase în urma reparațiilor acoperișului. Acest material rezistent poate face un gard practic pentru paturi de grădină sau paturi de flori..

De-a lungul perimetrului locului este făcută o șanț îngustă și puțin adâncă și sunt introduse tije puternice. Bordura patului de flori este prevăzută cu bucăți de ardezie de dimensiuni adecvate, șanțul este acoperit cu pământ și compactat.

Prin analogie cu acest tip de garduri, o structură este realizată din tablă ondulată. În acest caz, materialul este atașat de barele care ies din sol..

Tăierea cu plante vii

Gard din plante viiO linie joasă de plante dure poate fi un gard decorativ fantastic pentru patul tău de flori. Plantele ar trebui să fie selectate în mod special pentru o astfel de plantare: ele trebuie să se acorde bine formării coroanei, să ofere acoperire densă și să reziste buruienilor.

Avantajele unui gard viu pentru un pat de flori:

 • Creează o margine naturală moale și foarte atractivă;
 • Ușor de întreținut din momentul în care gardul este complet consolidat.

Gard de sticlă

Este o greșeală să crezi că un gard cu sticlă pentru un pat de flori este un fel de opțiune economică..

În proiectarea peisajului, niciun material nu este interzis, dacă numai compoziția pare extraordinară și armonioasă. Gardurile pot fi realizate atât din sticle de plastic, cât și din cele mai durabile sticlă.

Pentru ca vasele să nu sufere de modificări ale umidității și temperaturii, este mai bine să le umpleți din timp cu nisip uscat și să închideți bine.

Garduri de paleti

Paletele obișnuite din lemn pot fi folosite pentru a realiza garduri originale, atât pentru grădini ridicate, cât și pentru grădini de căsuțe, grădini de stâncă și multe alte structuri într-un stil informal.

Fotografia gardurilor pentru paturi de flori, realizată din paleți, arată atât versiunea la sol a structurii, cât și o creastă înaltă, ridicată deasupra nivelului solului.

Gard din paleti din lemn

Mulți, chiar și grădinari începători, pot realiza un gard original pentru un pat de flori cu propriile mâini. Orice material din mâinile unui maestru poate deveni un subiect pentru creativitate.

Principalul lucru este să nu renunți, să dai frâu liber imaginației și să pui puțin de lucru în ea. Și rezultatul va fi, fără îndoială, mulțumit atât proprietarilor grădinii, cât și oaspeților acesteia..

Video: garduri pentru paturi de flori


Opinii: 174