» » Mangalitsa maghiară: descrierea și caracteristicile rasei

Mangalitsa maghiară: descrierea și caracteristicile rasei

Mangalitsa maghiară este o rasă rară de porci caracterizată prin părul creț luxos care amintește de blana de astrakhan. În plus, se caracterizează printr-un randament ridicat de carne și untură și, prin urmare, nu este mai mic în productivitate față de alte tipuri comune..

Întreținerea și reproducerea Mangalitsa are propriile sale caracteristici, așa că atunci când aleg această rasă, acestea trebuie studiate în avans.

Originea și istoria rasei

Această specie a fost obținută prin încrucișarea porcilor maghiari sălbatici și domestici. În urma unui experiment reușit în 1833, realizat în Ungaria la inițiativa arhiducelui Iosif, s-a obținut o creștere de porci semi-sălbatici, care s-au remarcat prin imunitate naturală ridicată și omnivoare. În curând, porcii neobișnuiți au început să fie crescuți peste tot și turme întregi de aceste animale au putut fi văzute în pășuni și pajiști..

La începutul secolului al XIX-lea, această specie a fost introdusă în Transcarpatia, unde a luat rădăcină perfect. Puțin mai târziu, a ajuns în Marea Britanie, dar acest soi nu a primit distribuție în masă..

Buclă luxoasă

Buclă luxoasă

Populația rasei de porci Mangalitsa a scăzut treptat și a fost pe cale de dispariție, dacă nu pentru fermierii care au încercat să o păstreze. În 1994, la inițiativa crescătorilor de animale maghiare, această specie și-a început renașterea. După aceea, inițiativa a fost luată în Marea Britanie și Statele Unite, ceea ce a făcut posibilă creșterea numărului de porci cret, de la 700 de persoane rămase la 7 mii..

Descriere

Mangalitsa maghiară are un aspect neobișnuit, astfel încât este imposibil de confundat cu alte rase. Acest lucru se datorează perilor neobișnuite cret, care acoperă întregul corp de animale. În plus, puful apare la porci iarna, ceea ce le permite să suporte înghețuri severe, fără probleme. Această caracteristică a provocat confuzie, deoarece mulți au început să susțină că există și un maghiar Mangalitsa, deși este în esență aceeași specie.

Porcii de păr aparțin categoriei cărnii grase. În același timp, produsul final se caracterizează prin gust ridicat..

Principalele diferențe de aspect:

 • oase puternice-
 • corp mediu-
 • urechile sunt mari, îndreptate înainte-
 • cap mediu-
 • botul curbat, scurt-
 • spatele este rotund, este posibilă o ușoară deviere-
 • burtă voluminoasă-
 • piept larg-
 • picioarele sunt puternice, scurte-
 • partea din spate a corpului este înclinată.

Porcii din această specie cresc până la dimensiuni medii. Înălțimea lor atinge 75-85 cm, în funcție de sex. Paltonul se caracterizează prin părul de pază și în jos. Vara, animalele se mute, timp în care puful se desprinde complet, iar părul rămas devine ondulat și devine moale. După vărsare, coborâșurile se întorc, iar stratul devine grosier și mai puțin ondulat.

Alb noroios

Alb noroios

Culoarea porcilor cretati poate fi de 4 tipuri:

 • alb-
 • roșu-
 • negrul-
 • bicolor sau înghițit.

Cei mai comuni reprezentanți ai Mangalitsa maghiară sunt albe, în timp ce nuanța poate varia de la gri deschis la galben. Al doilea cel mai popular porci sunt porci cu două flori. Înghițirile se caracterizează printr-o nuanță neagră pe partea superioară a spatelui și o burtă albă. Potrivit crescătorilor de animale, această specie avea dimensiuni mai mari, dar acum diferă în peri mai scurți și mai grosieri..

Soiurile mai rare includ mangalitsa neagră și roșie. Dar, dacă se dorește, acestea pot fi achiziționate de la ferme specializate în reproducerea porcilor din această rasă. Acestea din urmă au o haină roșie închisă. De asemenea, se caracterizează prin creștere rapidă în greutate și fertilitate ridicată - până la 8-10 purcei pentru sărăță.

Atenţie! Pe durata vieții porcilor din această specie, culoarea se poate schimba, în funcție de condițiile de păstrare și de dietă..

Puteți determina puritatea unui porc prin prezența unui ton negru al pielii lângă ochi, pe o nichelă, lângă deschiderea din spate, pe interiorul cozii și sfarcurile. De asemenea, confirmarea pedigreei este peria de culoare închisă la capătul cozii. Petele roz de diferite dimensiuni nu sunt permise pe un nichel.

Un ton mai deschis al pielii este permis doar la baza urechilor - locul lui Velman.

Atenţie! La naștere, purceii au dungi clar vizibile pe spate, ceea ce confirmă faptul că au înrudire cu animale sălbatice, ondularea caracteristică apare la vârsta de 1 lună.

Caracteristici și productivitate

Rasa maghiară de porc Mangalitsa este crescută în principal pentru calitatea înaltă de untură, deși carnea sa are și un gust excelent. Acest tip de carne de porc este folosit pentru prepararea delicatesei tradiționale - șuncă sau șuncă întărită la uscat..

Animal ras

Animal ras

Indicatori de performanta:

 • greutatea unui porc adult - 160-200 kg-
 • greutatea mistrețului - 220-300 kg, și uneori 450 kg-
 • stratul de grăsime la vârsta sacrificării - 5,5-9 cm-
 • pubertatea femelelor - la 12 luni-
 • creșterea zilnică a animalelor tinere - 500-700 g.

Prima făină - 4-6 purcei. Ulterior, numărul animalelor tinere crește până la 7-8 bucăți. În cazuri excepționale, o femelă poate naște 10-12 purcei. La vârsta de 6 luni, ajung la o masă de 70 kg. Porcii din rasa maghiară Mangalitsa se remarcă prin dispoziția calmă și prietenia lor și se înțeleg bine cu alte animale de companie din aceeași curte.

Întreținerea și reproducerea

Mulți fermieri susțin că Mangalitsa maghiară este o specie versatilă care nu necesită condiții speciale de întreținere și îngrijire și că cel mai lasat crescător de animale poate face față cultivării acestei rase. Dar nu presupune că totul este atât de tulbure. Într-adevăr, acești porci nu au nevoie de condiții speciale, dar întreținerea lor necesită respectarea anumitor reguli.

Caracteristici de îngrijire

Relația strânsă cu mistreții a însemnat inițial pășunarea constantă a porcilor maghiari în aer liber. Prin urmare, aceste animale nu au nevoie de o cameră special echipată pentru păstrarea lor. Dacă este necesar, pot ierna în aer liber, ascunzându-se într-un căptuș de fân în îngheț sever. Dar, pentru a obține o creștere constantă, merită să pregătiți un adăpost minim pentru creșterea acestora prin așezarea unei așternuturi uscate pe podea. De asemenea, este important să asigurați un padoc pentru mersul zilnic fără obstacole..

În padoc

În padoc

Carcasa constantă nu este potrivită pentru această specie, deoarece purceii maghiari suferă de supraîncălzire. În acest caz, grosimea stratului lor de lână scade, iar calitatea produsului final scade și ea..

Important! Lipsa de mișcare duce la obezitatea mangalitelor și face ca întreținerea lor să nu fie profitabilă.

Curățarea spațiilor în care se păstrează purcei maghiari trebuie făcută în mod regulat, în ciuda imunității lor naturale la bolile comune. Acest lucru trebuie făcut pentru a exclude infecțiile parazite și intoxicațiile alimentare ale porcilor. De asemenea, este important să curățați resturile alimentare din alimentator și să înlocuiți în mod constant apa cu apă dulce..

Reguli de hrănire

Ungaria Mangalitsa face parte din categoria acelor rase care în sezonul cald se pot mulțumi cu pășunile atunci când pășesc pe pășuni. Dar, cu acest regim de hrănire, creșterea în greutate este încetinită în mod semnificativ. Pentru a-l accelera, merită să oferiți purcei, pe lângă masa verde, concentrate și bezea umedă.

Important! Nu puteți învinge purcei maghiari, deoarece acest lucru amenință nu numai obezitatea, ci și moartea animalului.

Alfalfa este cea mai bună plantă pentru hrănirea porcilor, deoarece are un conținut ridicat de proteine ​​și calciu. Pentru cină, se recomandă administrarea de legume amestecate proaspete și fierte cu adăugarea unei cantități mici de concentrate - nu mai mult de 10%. De asemenea periodic merită să amestecați carne și oase și făină de pește. Cu o astfel de dietă, greutatea unui porc la vârsta de 1 an este de 140-170 kg. Iarna, iarba proaspătă este înlocuită cu fân.

Hrănire

Hrănire

Atenţie! Se recomandă creșterea conținutului de furaje de cereale în dietă cu 30 de zile înainte de sacrificare, dar în același timp rata sa zilnică nu trebuie să depășească 500-700 g la 1 individ.

Ameliorarea

Puteți avea urmași când vârsta femeii atinge 12 luni. În acest caz, prima gunoi nu are mai mult de 4-5 purcei. Dar deja cu a doua fertilizare, scroafa este în măsură să nască 7-8 bucăți. Perioada medie de gestație este de 114 zile, dar această cifră poate varia între 98 și 124 de zile. Înainte de a se îmbibă, femela trebuie plasată într-o cameră uscată spațioasă, cu așternuturi groase de paie pe podea.

Atenţie! Cu o zi înainte de a naște, scroafa începe să echipeze cuibul.

Purceii Mangalitsa în primele zile de viață se hrănesc cu lapte pur matern, care este întotdeauna abundent. În această perioadă, femeia poate manifesta agresiune față de proprietar, protejându-și urmașii, dar acest lucru trece în curând. Începând cu a 5-a zi, puteți introduce treptat o căsuță de chat lichidă cu orz zdrobit, iar din a treia săptămână - legume.

Atenţie! Separarea descendenților este recomandată la vârsta de la 1 la 2 luni.

Avantaje și dezavantaje

Această rasă are o serie de avantaje și dezavantaje, de aceea merită studiate în prealabil.

Purcel

Purcel

Avantajele Mangalitsa maghiare:

 • imunitate naturală ridicată-
 • nedemne de grijă-
 • posibilitate de păstrare în aer liber iarna-
 • pofta excelenta-
 • prietenie, dispoziție calmă-
 • economii la furaje-
 • omnivor-
 • rata mare de supraviețuire a animalelor tinere-
 • a crescut instinctul matern-
 • calitate excelentă a produsului final.

Există, de asemenea, multe dezavantaje ale acestei rase. În primul rând, aceasta se referă la problema achiziției de stocuri tinere de rasă pură și la prețul ridicat pentru acesta. Mulți vânzători fără scrupule încearcă să vândă jumătăți de rasă sub pretextul purceilor maghiari, ceea ce duce la dezamăgirea crescătorului. De asemenea, un dezavantaj clar este pubertatea târzie a uterului, care încetinește semnificativ procesul de creștere a animalelor și crește costurile de întreținere a acestuia. În plus, este puțin probabil să se obțină un randament bun de carne fără mers, deoarece inactivitatea duce la obezitate și crește conținutul de grăsimi..

Concluzie

Creșterea și creșterea Mangalitsa maghiară poate aduce un profit decent dacă puteți obține reprezentanți de rasă pură. În același timp, mulți crescători de animale pariază pe vânzarea purceilor tineri, deoarece prețul pentru aceștia este foarte mare. De asemenea, este benefic să crești acești porci pentru sacrificare dacă sunt respectate cerințele de bază ale întreținerii și hrănirii lor. În caz contrar, nu merită să pierzi timpul și este mai bine să alegi rase mai potrivite, în funcție de capacitățile tale reale..


Opinii: 196