» » Pregătirile pentru iarnă din fructe de pădure negre

Pregătirile pentru iarnă din fructe de pădure negre

Preparatele din chokeberry pentru iarnă au multe proprietăți utile. Boabele de rowan au fost folosite de strămoșii noștri foarte mult: nu numai ca hrană, ci și ca decorație și medicament. Astăzi rowan nu este atât de popular, dar semifabricatele nu-și pierd relevanța.

Chokeberry-ul negru (chokeberry) este un pom fructifer cu boabe negre dulce-acrișoare, are o aromă specifică de tartă. Recoltarea cade în septembrie, octombrie.

Fructele de boabe Rowan conțin vitaminele A, B, C, E. Este, de asemenea, bogat în fier, magneziu, iod, fluor și alte oligoelemente. Conținutul caloric de boabe nu depășește 50 kcal la 100 g.

Proprietățile chokeberry utile pentru organism

 1. Are un efect pozitiv asupra tractului digestiv. Ajută cu gastrită, spasme, probleme ale vezicii biliare.
 2. Datorită conținutului ridicat de iod, este util în bolile glandei tiroide și ale sistemului endocrin.
 3. Reduce glicemia. Potrivit pentru diabetici.
 4. Îndepărtează sărurile de metale grele, radionuclidele.
 5. Reduce riscul de ateroscleroză.
 6. Intareste vasele de sange, le creste elasticitatea.
 7. Reduce tensiunea arterială ridicată. Util pentru pacienții hipertensivi.
 8. Crește și întărește sistemul imunitar.

Există, de asemenea, contraindicații pentru utilizarea boabelor de chokeberry negru:

 • constipație-
 • reactii alergice-
 • ulcer la stomac-
 • hipotensiune-
 • creșterea coagulării sângelui.
chokeberry

chokeberry

Boabele de chokeberry pot sta pe ramurile copacilor mult timp. Cel mai bun moment pentru a culege fructe de pădure este sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. În această perioadă, sunt deja suficient de maturi și sunt foarte bune pentru recoltare. Spațiile negre de chokeberry vor diversifica masa de iarnă și vor ajuta la înfrângerea diferitelor boli. Ce se poate prepara din boabe de chokeberry?

Mure în formă naturală

 1. Cel mai simplu și mai popular tip de semifabricat este înghețarea. Trebuie doar să alegeți fructele de pădure, să le clătiți în apă curgătoare și să le congelați în frigider. Nu înghețați o porție mare de fructe de pădure. Este mai bine să le împărțiți în părți mici, atunci nu trebuie să vă ocupați de înghețarea secundară..
 2. Boabele pot fi păstrate proaspete, așezându-le într-un loc rece și uscat. Colectați fructele de pădure împreună cu ramurile și agățați-le în subsol sau mansardă, afară de soare. Temperatura de depozitare pentru această variantă a piesei este de 5 ° С.
 3. O altă opțiune este să uscați boabele de mure. Întindeți fructele într-un strat uniform pe o foaie sau o tavă de copt și lăsați-le la soare până se usucă complet. Nu trebuie să uităm să agităm fructele de pădure. Cuptorul nu este potrivit pentru uscare - microelementele utile de mure se pierd.

Compot Aronia

Compotul de mure se potrivește bine ca băutură iarna. Este delicios și foarte sănătos.

Nu este dificil să faci compot din chokeberry. Boabele de rowan trebuie cojite, spălate și turnate în borcane sterilizate anterior cu o treime. Zaharul și apa sunt luate într-un raport 1: 2. Siropul de zahăr se fierbe 10-15 minute, apoi se toarnă în borcane cu fructe de pădure.

Compot de chokeberry cu mere

Compot de chokeberry cu mere

Borcanele ar trebui să fie rulate numai cu capace sterile. După răsucire, întoarceți conservele în sus, acoperiți cu o pătură și lăsați peste noapte. Verificați dacă există scurgeri ale capacelor în dimineața următoare și transferați borcanele într-o zonă de depozitare rece.

Puteți găti siropul cu fructe de pădure, dar apoi multe dintre proprietățile benefice și vitaminele conținute în chokeberry-ul negru se pierd. Puteți adăuga, de asemenea, diverse fructe: mere, portocale, lămâi, cireșe.

Dulceata de chokeberry

Dulceața este una dintre cele mai obișnuite preparate pentru iarnă. Înainte de a face gem de mure, fructele de pădure trebuie procesate termic. Pune boabele în apă clocotită timp de 3-5 minute, apoi în apă rece. Lasa sa se raceasca. Atunci poți găti.

Dulceața de rowan se poate face în mai multe moduri, chiar și fără zahăr. Această rețetă va fi mai dificilă decât de obicei, dar de câteva ori mai utilă.!

Pentru a face gem delicios de mure, veți avea nevoie de un recipient mare care să se potrivească cu borcanele. Este mai bine să puneți o cârpă pe fundul acestui recipient pentru a preveni lipirea.
Aduceți apa într-un recipient la fierbere, puneți borcane umplute la margine cu fructe de pădure. Apa fiartă nu trebuie să intre în borcane, ci să ajungă doar la gât. Procesul de gătire durează aproximativ 30-40 de minute. După aceea, turnăm borcanele cu capace sterile. De asemenea, puteți improviza și adăuga diverse fructe și chiar legume..

Puteți face gem în mod tradițional - cu zahăr. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de fructe de pădure, zahăr, apă (într-un raport 1: 1). Toate ingredientele sunt amestecate și gătite la foc mic timp de 35-45 de minute. Turnați dulceața aromată în borcane sterile și rotiți capacele (nu puteți folosi cele metalice).

Dulceata de chokeberry

Dulceata de chokeberry

Este mai bine să nu utilizați un multicooker - procesul poate dura mult timp. Puteți pur și simplu macina boabele negre de chokeberry, adăugați o porție dublă de zahăr și turnați-le în borcane crude. Stropiți un strat suplimentar de zahăr deasupra pentru a evita mucegaiul. O astfel de gem se păstrează mai puțin, dar toate vitaminele sunt păstrate în ea..

Umplutura de mure

Rețeta unei băuturi alcoolice este simplă. Turnați chokeberry negru și zahăr într-un borcan (3 l). Cantitatea totală de boabe și zahăr trebuie să fie de 2/3 din conservă sau mai mult. Turnați acest amestec cu vodcă, lăsând 2 cm până la margine. Vor fi necesari aproximativ 1,5 litri de alcool.

După aceea, sigilați lichiorul cu un capac simplu sau pergament și puneți-l într-un loc întunecat și uscat timp de 2 luni. După expirarea timpului, turnați lichiorul finit într-o sticlă și sigilați. Lichiorul preparat în acest fel este depozitat în subsol sau în alt loc potrivit.

Pentru ca fructele de padure dupa consumul de lichior sa nu fie irosite, pot fi folosite pentru a coace o prajitura. Tortul delicios și picant îți va decora și va diversifica masa.

Vin și suc de chokeberry

Ce altceva puteți găti din chokeberry? Vinul este o băutură gustoasă și sănătoasă. Principalul lucru este să nu faci abuz de ea. Un pahar de vin pe zi te va ajuta să obții o gamă întreagă de vitamine, să normalizezi tensiunea arterială și să îmbunătățești activitatea tractului digestiv..

Se toarnă 4 kg de boabe mărunțite și 2 kg de zahăr într-o sticlă (10 l). Dacă doriți, adăugați stafide, favorizează fermentarea drojdiei de vin. Puneți o mănușă medicală de cauciuc pe gât și străpungeți un deget în ea. Agitați bine sticla în fiecare zi. Adesea nu merită să vă deschideți inutil.

Vin de chokeberry

Vin de chokeberry

După 3 zile, deschideți recipientul și adăugați un pahar de zahăr și 2 litri de apă fiartă rece. Lăsați încă 10 zile și apoi repetați procedura. După 10 zile (trebuie să treacă 33 de zile), vinul poate fi deja scurs.

Dacă mănușa este umplută cu gaze provenite din fermentație, vinul nu este încă gata. Așteptați încă 2 zile.

Scurgeți vinul într-un alt recipient și lăsați-l să se fierbe timp de 2 zile. Apoi turnați vinul într-o altă sticlă, fără a atinge sedimentul, lăsați pentru încă o zi. Repetați această procedură de 1-2 ori până când lichidul este limpede..

Depozitați băutura de vin într-un loc răcoros, tapetat cu un capac. Puteți experimenta și adăuga diferite fructe de pădure și fructe în chokeberry. Vinul de boabe asortat va fi și mai gustos și mai bogat.

Sucul de chokeberry poate fi o băutură preferată pentru copii. Se poate bea proaspăt fără zahăr sau pregătit pentru iarnă în borcane..

Treceți boabele de rowan printr-un storcător sau mașină de tocat carne, care separă semințele de pulpă. Se diluează sucul rezultat cu puțină apă. Adăugați zahăr după gust și gătiți 10-15 minute. Turnați sucul final în borcane sterile și rulați cu capacele fierte.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pentru semifabricatele de chokeberry. Cu imaginația ta, poți veni cu multe alte rețete. Preparatele de iarnă din boabe de mure vor deveni mâncărurile preferate pe masă.


Opinii: 99