» » Alburi pentru iarnă: poate fi înghețat un dovleac?

Alburi pentru iarnă: poate fi înghețat un dovleac?

Dovleacul este un produs sănătos și alimentar. Este bine conservat acasă într-o pivniță rece sau uscat. Dovleacul poate fi înghețat? Această metodă de recoltare este cea mai populară în rândul gospodinelor. Acesta permite conservarea recoltelor, precum și accelerarea pregătirii alimentelor. Trebuie respectate câteva reguli de înghețare, ceea ce va face posibilă păstrarea gustului și a proprietăților utile ale produsului..

Înghețarea dovleacului acasă

Înainte de a îngheța dovleacul pentru iarnă, ar trebui să selectați fructe potrivite. Orice soi va face. Este important ca dovleacul să fie copt, dar să nu fie prea copt sau deteriorat. Sunt cunoscute mai multe metode de înghețare. Dovleacul este congelat:

  • crud, tăiat cuburi-
  • proaspăt rasă-
  • piure după tratamentul termic.

Fructele selectate trebuie spălate bine de murdărie. După aceea, dovleacul trebuie tăiat în jumătate, iar semințele și pulpa parțial eliminate (doar partea tare a fructului este supusă înghețării).

Proaspăt înghețat

Pentru depozitare brută, produsul trebuie curățat. Pentru comoditate, părțile superioare și inferioare ale dovleacului sunt mai întâi tăiate, apoi întreaga coajă este îndepărtată în poziție verticală cu un cuțit ascuțit.

Fructele preparate trebuie să fie feliate. Acest lucru se poate face în mai multe moduri:

  • felii-
  • bastoane-
  • cuburi-
  • frecați în benzi.

Dimensiunea pieselor trebuie să fie mică (2,5-3 cm), astfel încât să înghețe bine. Mai mult, piesele rezultate trebuie distribuite într-un strat subțire, uniform, pe o suprafață uscată, plată. Potrivit pentru aceasta: foaie de copt, tăietură. Puteți utiliza congelatorul acoperind partea de jos cu pelicule. Deoarece alimentele vor crește ca mărime atunci când sunt răcite, bucățile nu trebuie să se atingă între ele atunci când sunt stabilite. Acest lucru îi va împiedica să se lipească și să își păstreze forma..

Cuburi de dovleac congelat

Cuburi de dovleac congelat

Dovleacul ras trebuie introdus într-o pungă sau recipient de plastic și congelat. Amintiți-vă că containerele congelatoare nu trebuie umplute până la capăt, deoarece un recipient supraîncărcat poate izbucni mai târziu. În această formă, fructele sunt potrivite pentru prepararea cerealelor, caserolelor, supelor și a coptelor..

După câteva ore, când piesele sunt înghețate corespunzător, trebuie să le mutați în containere pentru depozitare ulterioară..

Cum să împachetezi și să stochezi

Următoarele tipuri de recipiente sunt potrivite pentru ambalarea și depozitarea fructelor sub formă proaspătă congelată:

  • pungi de plastic (simple sau cu fermoar)-
  • recipiente din plastic, cupe.

Cantitatea de produs din recipient trebuie să fie astfel încât să fie suficientă pentru o singură utilizare. Produsul ambalat este plasat într-o cameră de depozitare. Dovleacul congelat poate fi păstrat la congelator până la 1 an.

Înghețarea dovleacului prelucrat termic

Dovleacul poate fi gătit (copt sau fiert) și apoi congelat. În acest caz, puteți coji coaja după gătit. Fructele preparate se taie în felii sau cuburi și se rumenesc (fierte). Pentru a face acest lucru, piesele sunt așezate într-un colizor, care trebuie să fie scufundat în apă clocotită timp de câteva minute și răcit imediat în apă cu gheață. Cuburile preparate în acest fel sunt uscate pe un șervețel și congelate în același mod ca dovleacul brut.

Dovleac congelat ambalat

Dovleac congelat ambalat

Pentru a congela piureul de cartofi, fructele trebuie coapte la cuptor (sau cuptor cu microunde) până la moale. Apoi, folosește o lingură pentru a separa pulpa de piele, față cu o furculiță sau un blender și după răcire, transferați piureul în formele de depozitare. În aceste scopuri, puteți utiliza saci, amintind să eliberați aer din el și lăsând loc pentru extinderea produsului la îngheț. Pentru o depozitare mai compactă, este mai bine să aplatizați punga. Recipiente convenabile pentru congelarea și depozitarea piureului de cartofi sunt paharele de plastic și formele de gheață. În cea din urmă, se recomandă păstrarea piureului pentru mâncarea pentru bebeluși. După înghețare, porțiuni cubice pot fi transferate într-o pungă obișnuită sau container.

Pentru piureul de dovleac pentru copii, utilizați soiuri dulci și suculente, cum ar fi nucsoara. Puteți adăuga alte legume sănătoase în piureul de dovleac (morcovi, varză, broccoli).

Nu este recomandat să dezghețați fructele crude congelate în cuburi înainte de a găti. Ar trebui să le puneți imediat în apă clocotită sau lapte și să gătiți. Cu această metodă, proprietățile utile ale dovleacului sunt păstrate maxim. Puree sau cuburi decolorate se adaugă în vase la sfârșitul gătitului.


Opinii: 146