» » Plantăm vișine

Plantăm vișine

Știați că celebra piesă a lui Cehov este cunoscută în străinătate sub denumirea de „Livada de cireși”? Și totul pentru că cuvintele „cireș” și „cireș” sunt identice în multe limbi europene. De exemplu, în engleză sunt traduse ca cherry, în franceză - cerise. Și nu există nicio contradicție aici, pentru că cireașă dulce și cireașă sunt foarte strâns legate: ambele culturi aparțin familiei Rosaceae.

Cireșul, ca și cireșul, aparține familiei Rosaceae
Cireșul, ca și cireșul, aparține familiei Rosaceae

Desigur, înrudirea strânsă și subtilitățile lingvistice nu pot transforma în mod magic vișinele în vișine dulci. Însă acum a devenit posibilă cultivarea de cireși termofili în grădinile din zona centrală a Rusiei. Crescătorii ruși au făcut o treabă excelentă și au crescut mai multe soiuri de vișine dulci, rezistente la iarnă, care dau roade perfect într-un climat aspru. Așa că alegeți-l pe cel care vi se potrivește din lista de mai jos și - înaintea îmbarcării!

Plantarea cireșelor 

Cireșii iubesc locuri însorite și bine fertil sol, Nu tolerează solurile argiloase, pietrele de nisip adânc și nu plac foarte mult locurile cu vânt. Cireșa dulce este o plantă polenizată încrucișată, așadar plantați două sau trei soiuri diferite din ea (cel puțin) în casa dvs. de țară cu același timp de înflorire. Ea va beneficia de cartier cu vișine, deoarece polenul de cireș polenizează perfect florile de cireș.
 

Cireșii adoră locurile însorite
Cireșii adoră locurile însorite

În regiunile nordice, răsadurile de cireș sunt plantate primăvara, în cele sudice - toamna. Atunci când pregătiți solul, trebuie să aveți în vedere faptul că rizomii orizontali ai unei plante adulte se află la un nivel de 30-80 cm de suprafața solului, iar rizomii verticali sunt îngropați la mai mult de 2 m. Prin urmare, este recomandabil nu numai să săpați găuri de plantare, ci să faceți plantație aratată unde intenționați să plantați o vișine grădină.

Mărimea gropii de plantare trebuie să fie de cel puțin 80 cm adâncime și aproximativ 1 m lățime. Puieții trebuie plantați la o distanță de 3-5 m unul de celălalt. Este mai bine să nu păziți spațiul și să oferiți copacilor spațiu, altfel coroana de răspândire a unui copac adult va umbri și va suprima alte plante.

Plantarea corectă a răsadurilor de cireș

Plantarea unei răsaduri de cireșe
1
- conductor - 2 - ramuri scheletice - 3 - tulpină - 4 - pământ scos de sus - 5 - pământ scos de jos și amestecat cu amestecul de sol - 6 - rădăcini scheletice - 7 - rădăcini fibroase - 8 - guler rădăcină

Gropile sunt acoperite de o treime din amestecul de sol: pământ - 2 găleți, sulfat de amoniu - 2 kg, superfosfat - 3 kg, cenușă de lemn - 1 litru, îngrășământ cu potasiu - 1 kg nediluat gunoi - 35 kg (gunoiul de grajd poate fi înlocuit cu humus). Dacă pământul de la dacha dvs. este lut, atunci puneți câteva găleți de nisip pe fundul gropii, dacă este nisipos, puneți câteva găleți de lut. Și abia apoi adăugați amestecul de sol în gaură.

Înainte de plantare, asigurați un stâlp de susținere pentru răsadul din partea inferioară a găurii. În centrul găurii, faceți o movilă și așezați o răsad pe ea, îndreptându-i cu atenție rădăcinile. Apoi atașează răsadul la suport și adaugă treptat pământul, tamponându-l ușor. Gulerul de rădăcină al răsadului ar trebui să se ridice la aproximativ 3-5 cm deasupra solului. La sfârșitul plantării, răsadurile de cireșe trebuie udate abundent și efectuate mulcire (poate fi humus, frunze căzute sau turbă).

Îngrijirea cireșelor

Cireșul nu tolerează buruieni, prin urmare, curățați-le întotdeauna cu atenție de pământul din jurul trunchiului său. În cel de-al doilea an după plantare, diametrul cercului trunchiului, eliberat de buruieni, trebuie să fie de cel puțin 1 m. În următorii trei ani, este extins cu 30-50 cm, fără a uita să mulci solul anual.

Cireșul dulce este suficient de mult trei udări pe sezon. Înainte de udare, cercul de trunchi este slăbit, fertilizat și abia apoi udat din abundență. Și dacă în perioada de înflorire cireșele sunt pulverizate în mod regulat cu soluție de miere, atunci puteți obține o polenizare neobișnuit de eficientă, deoarece mierea va atrage albinele. Și cu cât polenizarea este mai bună, respectiv randamentul este mai mare. Iată un mic truc!

Cu cât polenizarea este mai bună, cu atât randamentul este mai mare
Cu cât polenizarea este mai bună, cu atât randamentul este mai mare

Cireșele sunt rareori udate, dar din belșug - de trei ori pe sezon. Și în timp ce copacii tineri cresc, se pot organiza paturi temporare între ei. Este recomandat să plantați muștar cu felie lângă cireș - plante excelente cu miere, care sunt foarte atractive pentru albine.

Semănatul diferitelor plante în culoar nu este util numai copacilor tineri, ci îi protejează și de frigul de iarnă. Pentru hrănirea cireșilor, se utilizează nămol (1: 8), îngrășământ complex diluat pentru fructe și fructe de pădure (100 g per găleată de apă) și infuzie apoasă de cenușă (1:10). Mai mult, o soluție de nutrienți este udată în jurul cercului de trunchi, curățată de buruieni. Dar îngrășămintele nu se aplică chiar sub trunchiul, deoarece rădăcinile apropiate ale unei vișine dulci sunt practic incapabile să absoarbă nutrienți.

La începutul primăverii, trebuie adăugate 60-80 g carbamidă (uree) sub fiecare copac. În fiecare primăvară, înainte ca mugurii să se umfle, cireșele ar trebui să fie tăiate și uscate și ramurile rupte ar trebui să fie îndepărtate, netezind tăieturile teren de grădină (remediu special pentru tratarea rănilor copacilor). Trunchiurile de cireși sunt necesare lapte de var la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei pentru a evita crăparea scoarței.

Soiuri de cirese

În condiții favorabile, soiurile înalte de cireș ating 20 m înălțime și sunt capabile să producă până la 50 kg fructe de padure incredibil de gustoase pe sezon. Cireșa dulce începe să ne încânte cu o recoltă în 4-7 an după plantare (în funcție de soi), dar abia în al 10-lea an intră în faza fructificării complete.
 

Cireșa dulce va începe să se încânte cu recolta 4 & amp-amp-ndash-7 ani după plantare
Cireșa dulce va începe să se încânte cu recolta la 4-7 ani de la plantare

În întreaga lume, există mai mult de trei mii de soiuri de cireșe dulci, care sunt împărțite în două tipuri principale: bigarro și gini. Boabele de cireșul bigarro au o consistență destul de densă, iar gini au fructe mai moi.. 

Alege răsaduri de vișine puteți vizita întotdeauna piața noastră, unde sunt prezentate produse din diferite magazine online. 

Vă prezint trei soiuri populare de cireșe, care aparțin speciilor bigarro, cel mai des întâlnit în Rusia.. 

Soiul de cirese „Fatezh”

Fatezh soiurile de cireș este un copac scăzut (până la 3 m), ceea ce dă o recoltă abundentă de fructe gustoase și aromate.
 

Soare de cirese Fatezh
Soiul de cirese „Fatezh”

Începe să dea roade la al cincilea an de viață. Un copac adult (de la 10 ani) poate purta mai mult de 40 kg de fructe pe sezon, iar coroana grațioasă înfiorătoare „Fatezh” decorează perfect dacha. Soiul de cireșe „Fatezh” este mai potrivit pentru Moscova și regiunea Moscovei. 

Soiul de cireș „Iput”

Soiul de cireș „Iput” este un copac de dimensiuni medii - înălțime de 4-5 m, având o coroană luxuriantă piramidală. Începe să dea roade la vârsta de 4-5 ani, iar un copac adult, în condiții favorabile, poate oferi randamentul maxim pentru cireșe - 50 kg de la fiecare copac.

Cherry Iput
Cherry `Iput`

Boabele mari, aproape negre, cu „Iput”, umplute cu pulpă gustoasă suculentă, cresc în „buchețe” mici, astfel încât sunt foarte convenabile pentru a alege. Soiul de vișine „Iput” este potrivit pentru cultivarea în grădinile fâșiei central-estice a Rusiei. 

Soi dulce de vișine „roz Orlovskaya”

Soiul de cireș "Orlovskaya rozovaya" atinge o înălțime de 4,5 m, are o coroană largă de răspândire și fructează bine din anul 6 după plantare.
 

Soi dulce de vișine roz Orlovskaya
Soi dulce de vișine „roz Orlovskaya”

Și un copac adult dă până la 35 kg fructe de pădure mici, dar neobișnuit de dulci. Fructele de vișine delicat roz din soiul „Orlovskaya rozovaya” au un gust dulce și acru de desert și sunt cele mai apreciate în casă eboșe.

Înainte de a cumpăra răsaduri, verificați cu vânzătorul dacă soiurile de vișine pe care le-ați ales sunt potrivite pentru cultivarea în regiunea dvs. Este mai bine să cumpărați puieți de 2-3 ani - se adaptează mai repede într-un loc nou. 

Un cireș poate trăi într-un singur loc până la sute de ani (cu grijă bună, desigur). Deci - plantați-l cu îndrăzneală. Fructe delicioase și neobișnuit de vindecare vor încânta atât copiii, cât și nepoții))


Opinii: 148