» » Iput dulce de cireș - o varietate de maturare timpurie

Iput dulce de cireș - o varietate de maturare timpurie

soi de cireș IputCireșa dulce este considerată în mod tradițional o cultură iubitoare de căldură, majoritatea soiurilor preferând regiunile sudice și zona de mijloc care nu tolerează iarna. Excepție face cireșa Iput crescută de crescătorii ruși, descrierea soiului, fotografiile pomilor fructiferi și experiența cultivării acestora vorbesc despre natura rezistentă a plantelor de iarnă..

Istoria soiului, destinată centrului Rusiei și regiunii Pământului Negru Central, a început în anii 80 ai secolului trecut la Bryansk. Folosind hibrizi numiți fără nume pentru traversare, oamenii de știință de la Institutul de Cercetări All-Russian din Lupin au primit răsaduri dintr-o varietate nouă, care până în 1993 a fost testată și a fost recomandată pentru includerea în Registrul de stat.

Pentru noua varietate de cireșe dulci, crescătorii Bryansk au ales un nume care pare ciudat pentru mulți grădinari. De fapt, numele a fost dat soiului în cinstea frumosului râu liniștit Iput, care curge prin întinderile din Bryansk și din regiunile învecinate.

Descrierea soiurilor de cireș Iput

cireșe flori IputGrădinarii care au reușit să ia cunoștință de soiul de vișine ruse Iput, rețineți că, până la vârsta de 4-5 ani, copacii formează o coroană puternică de densitate moderată, gata pentru fructificare. Ramurile scheletice creează un con larg, creând toate condițiile pentru pătrunderea adâncă în coroana aerului, luminii și umidității, fără a crea un obstacol pentru polenizarea insectelor. Tulpina cireșului este acoperită cu o scoarță brună maronie, care devine vizibil mai netedă și mai strălucitoare pe ramuri.

După cum puteți vedea în fotografia cireșului Iput, lăstarii acesteia sunt acoperiți cu frunzișul mare neted, de o nuanță verde închis. Cu cât ramurile sunt mai tinere, cu atât sunt mai mari plăcile de frunze alungite, ușor ovoidale, cu o margine șerpuită și un pețiol dens. Vârful frunzei este puternic îndreptat, iar baza, dimpotrivă, este rotunjită. Partea exterioară are o culoare mai intensă decât partea din spate, iar pețiolul iese în evidență adesea cu o nuanță de culoare roșiatică, observată mai ales pe glandele mari.

prima fructare a cireșelor IputConform descrierii soiului, Iputul de cireș dulce, ca în fotografie, este caracterizat prin înflorirea timpurie, iar florile mari sunt colectate în inflorescențe mici de 3-4 bucăți și sunt amplasate pe ramuri de buchet. Corolele cu deschidere largă sunt asamblate din petale albe contigue. Puternic proeminente din calitele înguste, asemănătoare cu gobletul, staminele și pistilul nu diferă în lungime, facilitând polenizarea.

Răsadurile de cireș cultivate de Iput sunt gata pentru fructificare până în al patrulea sau al cincilea an de viață. Până în acest moment, este necesară finalizarea tăierii formative, în caz contrar, există riscul de a rămâne fără fructe dulci încă 1-2 ani.

Caracteristici ale fructelor soiurilor de cireș Iput

visine coapte IputFructele de culoare roșie închisă sau aproape neagră, care se maturizează în prima jumătate a verii, în funcție de condițiile meteorologice și de îngrijire, pot câștiga în greutate de la 5 la 10 grame. O drupa suculenta cu un os ovoidal mic, care alcatuieste mai putin de 5% din greutatea totala, are o carne de culoare rosie medie, densa. Sucul unei vișine dulci coapte, în formă de inimă rotundă, este la fel de întunecat, aromat și gustos. Osul maroniu deschis este legat moderat de pulpă și se detașează de acesta cu puțin efort.

Când sunt complet coapte, fructele se mențin bine pe tulpini scurte puternice, ceea ce vă permite să nu vă fie frică să pierdeți o parte din recolta din cauza vărsării.

Toate culturile de fructe sunt cultivate pentru recolta mult așteptată. Soiurile de cireș Iput vă vor încânta atât prin numărul de fructe, cât și prin calitatea lor excelentă. Drupele suculente se remarcă prin aspectul lor atractiv și gustul excelent, care au primit un rating de 4,5 puncte din partea experților. O mână de vișine dulci din acest soi conțin până la 11,5 mg de vitamina C. 100 de grame de cireșe dulci au:

  • 16,6 grame de fibre dietetice;
  • 11 grame de zaharuri;
  • 0,5 grame de acizi.

Greutatea și dulceața fructelor depind direct de condițiile meteorologice, locul de plantare ales și îngrijirea cireșelor Iput. Dacă primăvara și vara s-au dovedit a fi reci și puțin însorite, ovarul se revarsă mai rău, iar odată cu scoaterea din copac are un gust tarat sau abia amar. Cracarea fructelor poate rezulta din udarea abundentă a plantelor acoperite de ovar sau o perioadă ploioasă cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare..

vremea recolteiPentru ca cultura să se arate în toată gloria sa, soiul Iput necesită polenizatori, care sunt plantați lângă copaci autofertili. Selecția polenizatorilor pentru cireșele Iput se realizează ținând cont de momentul înfloririi, astfel încât polenul de la o plantă să poată ajunge liber la alta.

Printre cei mai buni vecini pentru soiul Iput vor fi cireșii. Gelos și Bryansk roz, Ovstuzhenka, Raditsa și Tyutchevka. Toate sunt perfect adaptate condițiilor din Rusia centrală, iar plantarea lor va ajuta nu numai la creșterea randamentului, ci și la diversificarea acestuia..

Avantajele și punctele slabe ale soiului de vișine Iput

Întrucât soiul a fost creat pentru banda de mijloc, rezistența crescută a iernii ar trebui atribuită punctelor forte ale cireșei Iput. În iernile dure din Bryansk și din alte regiuni din apropiere, nu mai mult de 60% din copaci au înghețat, iar aproximativ 80% din mugurii de flori au rămas pe lăstari. Adică, odată cu sosirea primăverii, plantele au fost acoperite cu flori albe, au dat roade vara, iar până în toamnă au refăcut cu succes pierderile..

Descrierea soiului și fotografia cireșelor Iput indică faptul că plantațiile nu sunt foarte sensibile la boli cauzate de ciuperci. Dacă fructele sunt afectate de putregai, acest lucru apare cel mai adesea într-o vară răcoroasă, umedă sau dacă nu sunt respectate regulile tehnologiei agricole.

Un plus imens al soiului este fructificarea regulată și gustul excelent al fructelor timpurii. Fructele de cireș au un scop universal, adică sunt la fel de bune proaspete și ca parte a conservării casei.

Plantarea cireșelor și prima tăiere - video


Opinii: 55