» » Caracteristicile soiurilor de prune shpet anna

Caracteristicile soiurilor de prune shpet anna

Pruna este unul dintre cei mai comuni copaci din grădinile noastre. Cine nu iubește aceste fructe suculente, dulci și atât de pitorești??

Astăzi există multe soiuri de prune și fiecare grădinar poate alege răsadurile după bunul plac. Alături de soiurile noi, soiurile clasice continuă să se bucure de popularitatea binemeritată. În acest articol vă voi povesti în detaliu despre unul dintre aceste soiuri - pruna Anna Shpet.

La câțiva ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, pruna Anna Shpet a fost adusă în Rusia. S-a înrădăcinat atât de ferm în regiunile sudice și a fost atât de îndrăgită de grădinari, încât a fost poreclită afectuos de Annushka de către oameni..

Regiuni în creștere

Întrucât pruna este o cultură termofilă după originea sa, este cultivată în principal în regiunile sudice ale Rusiei (Caucazul de Nord, regiunea Volga Inferioară) și în regiunile sudice ale Ucrainei.

Anna Shpet are rezistență scăzută la îngheț, dar suficient de tolerantă la secetă. Poate fi cultivat în zone temperate, dar randamentele vor fi reduse semnificativ..

Descrierea arborelui

Soiul Anna Shpet are o forță de creștere accelerată. Înălțimea unui copac matur este de aproximativ 4,5-5 m. Trunchiul este drept, lăstarii principali sunt îngroșați și puternici, coaja este cenușie. Coroana este lărgită, sferică sau piramidală rotundă. Mugurii sunt mici, îndreptați, înfocați în lăstari.

Piesele turnate sunt de un verde strălucitor, au dimensiuni mici, ovale, alungite, cu un capăt ascuțit și margini șerpuite. Suprafața frunzelor este mată, pețiolele sunt scurte, asemănătoare copacilor.

Polenizarea și florile

Înflorirea prunului începe în aprilie. Florile sunt calice de dimensiuni medii, albe, în formă de clopot. Petalele sunt închise, ovale, ondulate la margini. Florile sunt dispuse în inflorescențe a două.

Pruna Anna Shpet este o varietate parțial auto-polenizată. Dacă soiurile polenizate sunt plantate în apropiere, atunci recolta se va dovedi plină și de o calitate mai bună.

Următoarele soiuri pot servi drept cei mai buni polenizatori pentru Anna Shpet:

 • Victoria.
 • Ekaterina.
 • Washington.
 • Risclaude Altana.
 • Cămin maghiar.
 • Risclaude Green.
 • Kirke.
 • Din timp.

Descrierea fructelor

Fructele de prune Anna Shpet sunt mărite, cântărind aproximativ 45-50 g, având formă ovală, aproape de ovoid. Pielea lor este de grosime medie, puternică. Sutura abdominală este încețoșată, punctele subcutanate cenușii sunt vizibile. Culoarea pielii este gri-violetă, cu o tentă de granat. Există o acoperire de ceară pe piele, care dispare la ștergere.

Pulpa prunului este suculentă, galben-verzuie, la maturarea finală este galben-chihlimbar. Pielea și osul sunt separate fără efort de pulpă. Pruna are o aromă caracteristică plăcută. Pedunculele sunt scurte și groase, sunt destul de ferm fixate de ramuri.

Gustă calitățile fructelor

Gustul de prune Anna Shpet este renumit pentru dulceața sa de miere. Compoziția biochimică a fructelor:

 • Substanță uscată - 15,7%
 • Zahar - 9,9%
 • Substanțe de pectină - 0,80%
 • Acizi - 0,73%
 • Polifenoli - 384 mg / 100 g
 • Acid ascorbic - 6,5 mg / 100 g
 • Indicele acidului zahăr - 13,56

Cele mai dulci prune devin atunci când pielea lor devine ușor încrețită, uscată. Pentru a face acest lucru, trebuie lăsați pe ramuri mai mult timp, nu sunt predispuși la vărsare mult timp..

Rezistență și rezistență la boli și dăunători

Duritatea de iarnă a prunei Anna Shpet este la un nivel mediu. În regiunile cu un climat temperat, acesta poate îngheța parțial într-o iarnă aspră, dar copacul se recuperează foarte repede. Recoltarea în astfel de condiții climatice va fi slabă. Rezistența la secetă a acestui soi este mare.

Această prună are imunitate scăzută la monilioză și pata roșie. Bolile fungice afectează frunzele copacului după ploile de primăvară prelungite. Dacă nu acționați, frunzișul se usucă și cade, ceea ce reduce semnificativ rezistența la îngheț a copacului..

Adesea, copacii din sezonul de iarnă sunt atacați de rozătoare - șoareci vole și iepuri. Pentru a vă proteja împotriva lor, se recomandă să înfășurați trunchiul copacului de jos cu un strat gros de material de acoperire.

Randament

Prunul Anna Shpet intră în faza de fructificare la 3-5 ani de la plantare. Fructificarea activă și regulată durează până la 30 de ani. Circa 25-40 kg de fructe pot fi îndepărtate dintr-un copac adult de 10 ani. An de an, randamentul crește, de la un copac vechi de 20 de ani, sunt deja obținute aproximativ 150-250 kg de prune.

Recoltarea și conservarea culturilor

Pruna Anna Shpet se coace din a doua jumătate a lunii septembrie până în primele zile ale lunii octombrie. Dacă prunele sunt colectate mai târziu, vor dobândi o dulceață specială, pot zăbovi pe ramuri mult timp, fructele nu sunt predispuse să cadă. Cu toate acestea, nu lăsați fructele pe crengi pe vreme umedă - se pot crăpa..

Într-o zonă uscată, răcoroasă și bine ventilată, prunele Anna Shpet pot fi păstrate până la o lună. Ei supraviețuiesc transportului perfect.

Pentru o păstrare mai lungă, fructele sunt uscate, făcute din ele suc, compot, gem, gem, murat, congelat la frigider.

opinii

Marina, 48 de ani, regiunea Volgograd

Am plantat pruna Anna Shpet în țară acum 10 ani. După 4 ani am obținut prima recoltă. Prunele au un gust excelent, gropi dulci, bine separate. Recoltarea crește de la an la an. Luăm surplusul fiicei noastre din oraș. Transportul cu prune este perfect tolerat, fără pierderi, este păstrat în pivniță timp de aproape o lună.

Mikhail, 65 de ani, regiunea Krasnodar

Pruna Anna Shpet crește de multă vreme pe site-ul nostru. Randamente obișnuite. Gătim gem și gem, fructe uscate uscate din ea pentru iarnă. Și vindem surplusul de pe piață, aspectul și gustul prunei este excelent, cumpără repede.

Laura, 56 de ani, Nalchik

Acum 5 ani, am plantat această prună pe site-ul meu, la sfatul unui prieten. În acest an, a fost recoltată doar prima recoltă mică. Fructele sunt suculente și dulci, nu regret că am plantat. Arborele nu are grijă de îngrijire, dar pentru iarnă, trunchiul trebuie să fie bine învelit de șoareci și iepuri.

Rezultat

Rezumând recenziile grădinarilor, se pot trage concluzii despre următoarele avantaje ale soiului de prune Anna Shpet:

 1. Producții abundente și regulate de fructe.
 2. Auto-polenizare parțială, capacitate de a da roade fără polenizatori.
 3. Maturarea toamnei târzii.
 4. Toleranță suficient de mare la secetă.
 5. Fructele pot sta pe copac mult timp.
 6. Gust excelent și prezentare a fructelor.
 7. Capacitate bună de depozitare și transport.
 8. Recuperarea rapidă a lăstarilor după îngheț.
 9. Îngrijire fără pretenții.

Cu toate acestea, există unele dezavantaje ale soiului:

 1. Duritate redusă de iarnă.
 2. Imunitate scăzută la bolile fungice.
 3. Creșterea înaltă a copacilor face dificilă recoltarea prunelor.
 4. Pe vreme umedă, pielea fructului se poate crăpa..
 5. Preparate de iarnă din fructe cu gust mediu.

Opinii: 198