» » Pruna maghiară: descrierea soiurilor, plantarea în teren deschis, caracteristicile cultivării

Pruna maghiară: descrierea soiurilor, plantarea în teren deschis, caracteristicile cultivării

prun maghiarUn grup remarcabil de soiuri sub denumirea generală - pruna maghiară este bine cunoscută în Rusia. Crescătorii au muncit din greu pentru a crea soiuri regionalizate, adaptate la climatele din diferite regiuni. Dar alegerea unei puieți este doar jumătate din bătălie, trebuie totuși să fie plantată și îngrijită în mod corespunzător..

Prună maghiară

fructe de prune coapte maghiareFructele diferitelor soiuri ale grupului au caracteristici similare - un gust plăcut dulce și acru, carne de miere, piele albastră sau violet, formă alungită sau ovală. Conținutul de calorii al prunei maghiare este scăzut - doar 42 kcal la 100 g. Dar prunele, care sunt obținute din aceasta, sunt foarte nutritive, sunt de aproximativ 5 ori mai hrănitoare decât fructele proaspete.

Diferențele constau în greutatea fructelor, sincronizarea fructelor, rezistența la îngheț și rezistența la secetă. Majoritatea sunt arbori de foioase de la 2 până la 6 m înălțime. Multe soiuri dau roade dacă pe site cresc mai multe soiuri din același grup, care pot fi polenizate încrucișat. Există însă și soiuri autofertile care dau randamente anuale stabile..

Descrierea soiurilor populare

Atunci când alegeți un soi, este necesar să acordați atenție mărimii și gustului fructului, randamentului, durității de iarnă și rezistenței la boli. Este mai bine să achiziționați o răsaduri zonate destinate cultivării în regiunea de plantare.

Maghiară tradițională din Moscova

Ungaria MoscovaCultivarea pentru regiunea centrală, a fost obținută din polenizarea gratuită a „căminului ungar”. Fructele sunt relativ mici, având o greutate de până la 20 g. Au o piele aspră roșie-roșcată închisă, cu o acoperire ceroasă. Pulpa densă, suculentă, gust dulce și acru.

Avantajul soiului este randamentul anual ridicat, maturitatea timpurie și auto-fertilitatea ridicată. Rezistență medie la îngheț și boli.

Rapid Korneevskaya maghiară

Korneevskaya maghiarăSoiul a fost obținut în Nizhnevolzhsky Research Institute of Agriculture și a fost înscris în Registrul de stat în 2002. Fructele ovale de culoare maro-violet cu o greutate de până la 35 g se coacă de la mijlocul lunii august până la începutul lunii septembrie. Pielea fructului este acoperită cu o acoperire densă de ceară, pulpa este foarte suculentă și dulce, cu un gust de desert.

Primele culturi pot fi recoltate în 3 ani de cultivare. Avantajul soiului este auto-fertilitatea, rezistența la îngheț și secetă..

Este mai bine să cumpărați un răsad altoit pe o caise sau o prună sălbatică, un astfel de copac va da roade cel puțin 20 de ani.

Parfumat maghiar Voronezh

Voronezh maghiarSoiul este destinat cultivării în regiunile sudice. Obținut din „Skorospelka roșu” și „Renklode verde”.

Fructele mari sub formă de picături care cântăresc până la 35 g se coacă în prima decadă a lunii septembrie. Se disting prin gust excelent și aromă puternică, plăcută, potrivite pentru conserve și uscare..

Soiul este autofertil, cu rezistență medie la îngheț și vegetație lungă.

Soiul american Stanley

Americanul StanleySoiul este rezistent la îngheț, parțial auto-fertil, înflorește în aprilie. Fructele violet mari, care cântăresc până la 49 de grame, se coacă în septembrie.

Dulceața din ele se dovedește mediocră, este mai bine să o consumi proaspete sau să gătești prune. Pruna produce randamente bune atunci când este îngrijită în mod corespunzător. Copacul începe să dea roade la 4 ani.

Tratamentele pentru monilioză sunt necesare, deoarece nu există rezistență la această boală.

Plantarea unei puieți de prune

plantarea pruneiCel mai bun moment pentru a planta o prună ungară tânără este primăvara, când pământul se va încălzi puțin, mugurii se vor umfla, dar încă nu se deschid. Plantarea în septembrie este riscantă - răsadul poate să nu aibă timp să se înrădăcineze și va muri.

Selectarea și pregătirea site-ului

pregătirea locului de plantare a pruneiSuccesul cultivării prunei este determinat de soi și de locul de plantare potrivit. Pentru un răsad, este selectat un loc cald, protejat de vânturile reci.

Nivelul apei subterane la fața locului trebuie să fie destul de adânc, la mai mult de 2 m de suprafața solului.

O groapă de prune este pregătită cu diametrul de 80 cm și adâncimea de 60 cm. Este de dorit ca solurile să nu fie argiloase grele, ci grăme ușoare. Reacția mediului sol ar trebui să fie aproape de neutru. Faina de dolomit sau creta trebuie adăugată la solul acid la plantare. În partea de jos a gropii adăugați sol luat din stratul superior, fertil, putrezit compost sau humus, amestecă totul.

Există recomandări pentru a adăuga îngrășăminți fosfat-potasiu în timpul plantării, în cantitate de 300-400 g pe groapă. Dar neștiind compoziția chimică exactă a solului, este mai bine să nu faci acest lucru.. Îngrășământ organic, adăugat în timpul plantării va fi suficient pentru a asigura dezvoltarea răsadului în următorii 3-5 ani. Plantarea și îngrijirea corespunzătoare a prunului ungar este o garanție a ratei de supraviețuire de 100% a răsadului și a randamentelor bune pe viitor.

Descrierea procesului de plantare

În centrul unei găuri umplute cu un substrat fertil, se face o adâncitură, dimensiunea corespunzătoare volumului sistemului radicular al prunului. Este recomandabil să udăm răsadul în recipient cu o zi înainte, pentru ca pământul de pământ să nu se prăbușească în timpul extracției.

Comanda de aterizare:

  • pruna, care ține trunchiul cu o mână, este îndepărtată cu atenție din recipient;
  • așezat într-un orificiu împreună cu o țepă cu bandă, acoperită cu sol, strecurându-l cu un picior;
  • de-a lungul marginii găurii, se face un mic terasament cu o canelură, astfel încât apa să nu se revarte din cercul apropiat al trunchiului;
  • legați pruna de o țepă cu o cârpă moale;
  • Sub copac se toarnă 2-3 găleți de apă;
  • atunci când toată umiditatea este absorbită, suprafața gropii de plantare este mulată cu compost, rumeguș putred sau turbă uscată.

Tăiați copacul imediat după plantare pentru a stimula creșterea ramurilor laterale. O răsaduri altoite produce o creștere sălbatică care trebuie eliminată anual.

Caracteristici de îngrijire

udă prune sălcii ungureștiPrunele tinere trebuie udate regulat. Dacă cercul de trunchi este închis la plantarea mulciului, următorul udare va fi nevoie numai după 2 săptămâni. Apoi, săptămânal, cel puțin 2 găleți de apă sunt turnate sub fiecare copac..

pruning ungar prunePe lângă udare, este necesară fertilizarea, formarea și tăierea sanitară, protecția împotriva dăunătorilor și a bolilor. Puteți utiliza insecticide și fungicide, atât timp cât nu există ovare pe canal. Este de dorit să se efectueze prelucrarea la începutul primăverii, înainte de înflorirea florilor și la sfârșitul toamnei, după căderea frunzelor.

Dacă fructele încep să se sfărâme din lipsa de nutrienți, pomul trebuie hrănit cu nitrofo (1 lingură la 10 litri de apă). O prună maghiară adultă consumă 5-6 găleți de apă.

Prunele nu sunt considerate o cultură foarte rezistentă. Una dintre problemele principale este deteriorarea iernii sub formă de arsuri solare, înghețuri. Cea mai ușoară modalitate de a vă proteja este să toci trunchiurile și ramurile scheletice toamna. Acest lucru va proteja plantele de fisurile de îngheț (fisuri longitudinale) care apar în martie. Când culturile sunt coapte, păsările le pot deteriora. Cea mai eficientă protecție este acoperirea copacilor cu o plasă..

Pruna maghiară italiană - video


Opinii: 188